04.11.10, 20:14
Hej kociaczki . <3

Mam jeszcze jakiś rok do liceum, ale chyba powinnam już się zacząć martwić.
Niby wszyscy wiedzą za co są dodatkowe punkty do liceum, ale to tak bardziej
ogólnikowo.<br />
A ja chciałabym się dowiedzieć dokładniej?

A więc moje pytanie brzmi, z czego są dodatkowe punkty do liceum ?
Obserwuj wątek
    • sylwwx33 Re: Liceum. 04.11.10, 20:21
      koty koty koty, no.
    • urszulka2691 Re: Liceum. 04.11.10, 20:27
      nie wiem dokładnie ale napewno sa za konkursy no i za zachowanie za dobre oceny itp.
      • izuunia55 Re: Liceum. 04.11.10, 20:35
        1.punkty z egzaminów-to oczywiste
        2.punkty za oceny z 4 przedmiotów(przedmioty w zależności do jakiej klasy się
        wybierasz)
        3.jakieś konkursy, chyba dopiero te szczebla powiatowego, ale pewne nie jestem...
        • izuunia55 Re: Liceum. 04.11.10, 20:36
          aa i jeszcze za średniasmile
    • bouche2 Re: Liceum. 04.11.10, 20:33
      3 lata temu było 8 punktów za czerwony pasek, 2 pkt za wolontariat, 2 lub 3 pkt
      za zawody bodajże wojewódzkie smile pewnie za jakieś konkursy też są, ale tego już
      nie określę wink

celujący- 20pkt, bdb- 15, db-10, ale to pewnie wiesz wink
      • norrmalna Re: Liceum. 04.11.10, 20:40
        wszystko zalezy od tego skad pochodzisz
        w niektorych miastach inaczej punkty wyliczaja
        u mnie za pasek bylo np.2, a za zachowanie nie bylo punktow
        a te dodatkowe to chyba wszedzie: pasek, wolontariat, konkursy sportowe,
        konkursy na szczeblu wojewodzkim napewno
    • landrynka00 Re: Liceum. 04.11.10, 20:41
      Hahaa < 3
      Pomogę Ci , poszukałam w internecie i o to iii ...

Aby dostać się do wymarzonego liceum, trzeba zdobyć jak największą liczbę
      punktów za oceny na świadectwie i obie części egzaminu gimnazjalnego. W sumie do
      zdobycia jest 200 punktów: po sto za świadectwo i egzamin. Na świadectwie
      punktowane są oceny z języka polskiego i trzech wybranych przedmiotów.
      Dwadzieścia dodatkowych punktów, które mogą zdecydować o przyjęciu do
      renomowanego liceum, można natomiast zdobyć za inne osiągnięcia.

Tu uczniowie próbują różnych sztuczek: dziewczyny wpisują swoje sukcesy w
      konkursach miss nastolatek, a chłopcy za społeczną pracę przy malowaniu ścian w
      szkole. - Dzieci chcą się chwalić wszystkim - przyznaje Tadeusz Bajda, dyrektor
      jednego z najbardziej obleganych w mieście VI LO. Dyrektor II LO w Rzeszowie
      pamięta, że jeden z uczniów wpisał nawet swój sukces w konkursie wiedzy
      pożarniczej, licząc na dodatkowe punkty. - Uczniowie mogą wpisać wszystko, ale
      komisja może przyznawać punkty tylko za osiągnięcia uznawane przez kuratorium -
      mówi Grażyna Broda, dyrektor Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 3 w Rzeszowie.
      Nagminne jest np. odnotowywanie działalności w samorządzie szkolnym czy
      klasowym, sukcesy w konkursach recytatorskich. - Za to nie możemy przyznać
      punktów - podkreślają dyrektorzy.

Wynika to z decyzji kuratora, który nie dopuszcza nie tylko przyznawania punktów
      za udział w takich konkursach jak pożarniczy, ale nawet za pracę w samorządzie
      szkolnym czy działalność charytatywną. Choć nie wszyscy dyrektorzy to popierają:
      - Przecież mamy również wychowywać. Dlaczego więc nie premiować uczniów, którzy
      angażują się w działalność na rzecz szkoły czy środowiska? - pyta Jerzy Cypryś,
      dyrektor II LO w Rzeszowie. - Stawiamy na rzeczy bardziej wymierne niż praca
      społeczna - wyjaśnia Stanisław Rusznica, kurator oświaty, ale dodaje: - Nie
      oznacza to jednak, że nie możemy tego zmienić. To jest w naszych kompetencjach,
      dlatego popytam dyrektorów, co oni o tym sądzą, i nie wykluczam, że również
      praca społeczna zostanie wpisana na listę tych osiągnięć, za które szkoły mogą
      przyznawać dodatkowe punkty.

Onaa , Twoja odpowiedź ! : *
      • nicoole Ja też piszę egzamin;/ ale idę na olimpiadę z... 04.11.10, 20:54
        biologi i strasznie się boję...
      • saphirka Re: Liceum. 04.11.10, 21:06
        max. 200 punktów
        100 za egzaminy (50+50)
        100 za świadectwo -> 4 punktowane przedmioty, pasek (2p), średnia zaokrąglona do
        całości (6p), 14 p olimpiady kuratoryjne, 4 punkty zawody sportowe i osiągnięcia
        artystyczne

oceny:
        6->18p
        5->14
        4->10
        3->6
        2->2

hmm... trochę poplątałam, ale mam nadzieję że ktoś się domyśli o co chodzi, + nie wiem co
        w tym roku z egzaminem z angielskiego
    • katsuumi_17 Zależy od szkoły i profilu. 05.11.10, 13:19
    • xxxnikusxxx +. 05.11.10, 16:01
      wszystko masz opisane za co i ile na stronie liceum do którego zamierzasz pójść.
    • squash wiem jedno. :d 05.11.10, 16:07
      udział w wolontariacie - 2 pkt. x_x
      • ema144 xD 05.11.10, 16:14
        Wolontariat, olimpiady , i chyba za jakieś miejsca w różnych konkursach xD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka