Dodaj do ulubionych

malutki "prolem?"

06.11.10, 15:45
Hej kociaki . Mama zgodziła się i kupić na mikiłajki chomika . A więc chciałabym zapytać was czy wiecie jak duża pwinna być klatka dla maluszka , co njabardziej chomiki lubią jeść itp ... : D wiem że wątek trochę dziwny ale proszę nie usuwajcie go . Za odowiedzi z góry dziękuję .
Obserwuj wątek
    • klaudynka553 Re: malutki "prolem?" 06.11.10, 15:49
      klatka może być średnia chyba że chcesz jakąś wielką możesz jeszcze dokupić domek
      kołowrotek itp.A karmę dostaniesz w zoologicznym
      • klaudynka553 Re: malutki "prolem?" 06.11.10, 15:51
        aha i jeszcze możesz mu dawać czasem jakąś marchewkę albo jabłko tylko niezbyt duże
        kawalki
      • rock_i_rock Re: malutki "prolem?" 06.11.10, 16:21
        Klatka według uznania, ale kup kołowrotek, mój zawsze lubił mieć w domku sianko (R.I.P.)
        i takie poidełko z kuleczką, klatka może być piętrowa, z takimi przejściami i rureczkami i
        domek, w którym będzie się czuć przytulnie. Pokarm w zoologicznym będzie specjalny dla
        gryzoni lub chomików, mogą być takie dropsy. Mój lubił ziarenka w wafelku w kształcie
        loda, kolby i czasem jakieś owoce czy warzywko, a na spodzie klatki najlepiej trociny.
        Tęsknie za nimcry
    • deklove Re: malutki "prolem?" 06.11.10, 15:55
      klatka - to zalezy dla jakiego . Najlepiej poszukaj w necie informacji o klatkach.
      chomiki sa wszystkozywne - wiec musisz codziennie dostarczac im karme ( w kazdym
      zoologicznym można dostać) jablko, marchewka. ChomikKOWI , nie wolno dawac
      kapusty i sałąty ( a jesli juz to w BARDZo W malych ilościach). Wiecej bedziesz
      miala w necie. A jesli chcesz jakies rady o chomiku syryjski to smiało pytaj bo
      znam sie na tym wink
      Zycze ci zakupu fajnego słodziaczka wink
      • deklove Re: malutki "prolem?" 06.11.10, 15:56

klatka - to zalezy dla jakiego . Najlepiej poszukaj w necie informacji o klatkach.
        chomiki sa wszystkozywne - wiec musisz codziennie dostarczac im karme ( w kazdym
        zoologicznym można dostać) jablko, marchewka. ChomikKOWI , nie wolno dawac
        kapusty i sałąty ( a jesli juz to w BARDZo W malych ilościach). Wiecej bedziesz
        miala w necie. A jesli chcesz jakies rady o chomiku syryjski to smiało pytaj bo
        znam sie na tym wink
        Zycze ci zakupu fajnego słodziaczka wink
      • nati19love Re: malutki "prolem?" 06.11.10, 16:14
        acha jak chcesz to pytaj gg 10838180
    • kamila_1355 zacznijmy od tego,że... 06.11.10, 15:59
      klatka nie musi być duża,ale ważne,żeby w środku klatki był domek i kołowrotek. domek
      możesz dokupić osobno,ale klatkę wybierz już z przymocowanym kołowrotkiem. ważne
      jest poidełko na wodę,które w dobrze wyposażonej klatce musi być. chomiki jedzą
      normalne ziarna poza tym możesz kupować mu kolby i dawać kawałek świeżej marchwi i
      jabłka co tydzień. co ściółki to trociny będą lepsze. tym bardziej,że teraz można wybrać
      ich zapach. ja osobiście polecam jabłkowe. poświęcaj mu dużo uwagi i bierz go na
      ręce,gdy go kupisz dzięki temu łatwiej go oswoisz i przyzwyczaisz do ludzi.
      • sims Re: zacznijmy od tego,że... 06.11.10, 16:02
        dzięki dziewczyny kiss a deklove : z pewnością jeszcze cię o coś zapytam : D Jesteście niezastąpione .
        Ale jeszczee zostaje imię . Jakie polecacie ?Poprzednie ytane też można odpowiadać : )
        • rock_i_rock Re: zacznijmy od tego,że... 06.11.10, 16:24
          Kuki od ciasteczek, albo Tofi (tak ma mój królik) Takie mi się podobają.
      • hellokiciara chomik 06.11.10, 16:12
        nie musi mieć dużo przestrzeni w klatce ,ale wypadało by aby w jego klatce znajdował się
        domek (ja osobiście robiłyśmy z klocków ) kołowrotek . chomiki często brudzą w klatce
        pokarmem oraz z trawionym pokarmem ,więc potrzebna jest stała opieka nad czystością
        klatki chomika . te zwierzątko karmi się ziarnami ,pestkami zakup je w sklepie zoologicznym .
        chomiki lubią bardzo jeść kolby na patyku .kolby są to posklejane ziarna ,warzywa
        (marchewka ) pestki . nie zapomnij dawać przekąskę dla chomika czyli marchewkę oraz
        jabłko . zawsze pilnuj aby chomiczek miał zmienianą wodę i aby nie zabrakło jej w klatce .
        pamiętaj utrzymuj porządek w klatce to podstawa . wypadało by czasem wypuścić
        chomika na zewnątrz pokoju , oczywiście przy twojej opiece , chomiki są to zwierzątka
        małe , więc łatwo może przemieścić się przez małą szparkę i nigdy nie wrócić .
        czasem lub mu przeszkody z klocków ,aby mógł się pobawić , rozwijać .
    • sonia321 Re: malutki "prolem?" 06.11.10, 16:10
      poczytaj w google
      • deklove Re: malutki "prolem?" 06.11.10, 16:20
        imiona ojej ja tez miałam z tym problem. To moze podam ci kilka
        dla samiczek
        Kruszynka
        pusia
        kiki
        czika
        dunia
        fifi
        kropka
        kicka
        nina
        niki
        zuzia
        Gugul
        zreszta imiona to trzeba wybierac od wlasnego gustu i czesto od umaszczenia lub
        zachowania chomikow
        Pozdrowienia kiss
        dla samczyków
        tuptuś
        Riki
        zyzio
        bubek
        toffi
        psikus
        rafcio

• nati19love Re: malutki "prolem?" 06.11.10, 16:11
      hej miałam chomika najlepiej wybrać dżungarskiego ponieważ lubi każde towarzystwo i nie
      gryzie miał 2 pozimową klatkę razem z rurą chomiki lubią gryźć kolbę jeść
      marchewki,jabłka,nawet czekoladę ale nigdy nie dawałam bo niewiedziałam czy to dobrze
      dawać chomikowi.Gdy miałam 2 chomika to była trakedia (wtedy miałam syryjskiego) nie
      mogłam wziąść go na ręce gryzł i czułam się jakbym nie miała chomika i go w końcu
      dałam go koleżance razem z klatką.Myśle,że ci pomogłam pasmilesmilesmilesmile
      • hellokiciara PRopozycja nazwania 06.11.10, 16:16
        osobiście nazwałam swojego chomika Pusia . nie wiem czy te imię ci się spodobało
      • deklove Re: malutki "prolem?" 06.11.10, 16:27
        Do nati19love - niestety mówisz blednie. Chomiki dzungalskie są bardziej
        towarzyskie a ona chce kupic jednego chomika wiec najlepsza opcja jest wybrac
        syryjskiego.Chomiki syryjskie żyją samotnie jak i w stadzie. i jeszcze jedna
        gafa ktorą popelniłaś dzungalskie Wcale nie lubia każdego towarzystwa!!
        Syryjski cie gryzł? Chyba tylko z powodu tego ,że nie potrafiłaś go oswoic! Albo
        zrobłaś z niego dzikusa! a czekolady sie nie daje! Dla mnie dzungalskie są
        jakieś strasznie male i wcale nie lepsze od syryjskich wink Chyba nati nie bylaś
        jeszcze przytowana by miec jakies zwierzatko z twojego opisu winika ,ze jeszcze
        nie potrafisz sie dobze opiekowac .
        pozdrowienia
        I love hamster ;-*
        • karolinar Re: malutki "prolem?" 06.11.10, 16:40
          Miałam kiedyś chomika syryjskiego 3 razy no i trudno ,mi było je oswoić a rok
          temu kupiłam sobie chomika dżungarskiego i bardzo szybko go oswoiłam więc
          polecam chomika dżungarskiego.
    • truskaweczka1 Re: malutki "prolem?" 06.11.10, 16:46
      jest coś takiego jak google /
    • kakaowezycie Re: malutki "prolem?" 06.11.10, 16:49
      chomiki uciekają ciągle.
    • bella22 Re: malutki "prolem?" 06.11.10, 17:01
      ja mam małego chomika bo to jest taka rasa i wcale nie znaczy że jak jest mały
      to potrzebuje mniej miejsca chyba że będziesz go codziennie wypuszczać na stół
      ja tak musze robić bo strasznie nie lubi być samsmile chomiki uwielbiają kolby ja
      będziesz mieć klatke dwu piętrową to nie polecam takich po których wychodzi się
      taką rurą chomik się denerwuje bo mu wpadają łapki w przerwy ja naszczęscie mam
      też drabinke dawaj mu marchewke i jabko i chyba nie ma chomika co nie lubi
      orzechów laskowych smirk
      • olka973 Re: malutki "prolem?" 06.11.10, 17:06
        Nie wiem nie mam chomika ale w internecie jest duzo np. blogów o tym poszukajbig_grin
    • blondi.xd Re: malutki "prolem?" 06.11.10, 20:42
      no to klatka średnia. znaczy taka mała ale nie tak bardzo. tongue_out jedzą różne
      rzeczy w sklepach zoologicznych można kupić kolby różne smaki i pokarm w którym
      jest np. słonecznik. wink
      • sims Re: malutki "prolem?" 07.11.10, 13:06
        dzięki ; D
        a o do imienia to ...
    • music11 Re: malutki "prolem?" 07.11.10, 13:23
      zalezy jakiego chomika chcesz.Ja mam roborowskiego i one potrzebuja masakrycznie
      dużo miejsca XD Mają około 5-7 cm. są bardzo szybkie
      • music11 Re: malutki "prolem?" 07.11.10, 13:23
        i to żaden problem ;/
        • ewcia1 ja mam chomika już 2 lata ........wejdź ;* 07.11.10, 17:59
          Ja mam chomika żadna filozofia xD
          mój lubi mlecze te liście, marchewki i skakać po klatce
          mam tak ruchliwego chomika że raz jest na dole klatki za 2 sekundy na górze itp.
          tyle że mam tego chomkika już 2 lata xD
          kupiłam mu taką kulke co może chodzić po całym w domu p.s. rada uważaj na
          schodach mi raz spadł ta kulka sie roztrzaskała i po kule novą trzebabyło kupić xD
          ale wież mi żadna filozofia to nie pies żeby go na dwór wyprowadzać xD
          pozdrawiam
          ewcia1
          ;*
          • ewcia1 Re: ja mam chomika już 2 lata ........wejdź ;* 07.11.10, 18:01
            Mój chomik nazywa sie Pusia (to dziewczynka ) xd
    • corba ® 07.11.10, 18:07
      Tu.
    • julita980 Re: malutki "prolem?" 13.11.10, 18:55
      najważniejsze to kołowrotek ja mam 6 chomików ,pojemnik do picia,,trot,domek,marchewka i jabko ,nie dawaj całych jabłek,krój po troche,a jak bendziesz hciała dokubic drugiego to musisz wiedziec ,ze nie które chomiki nienawidzią dowarzystwa,a inne uwielbiają ,klatka jest dobra z dobrym wyposażeniem,zmieniaj trot co najmiej co tydzien,jak mały to nawet co dwa tygodnie,mysle że pomogłamsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka