26.11.10, 16:51
Chciałam jechać z koleżankami do Poznania pociągiem, ale rodzice się nie zgadzają, bo mówią, że nieletni nie mogą jeździć sami pociągiem, bo gdy konduktor złapie to idzie na policje. Czy to jest prawda? Mi się wydaje, że nie bo przecież dużo osób jeździ pociągiem do liceum i wgl. Więc ? Wiecie może ?
Obserwuj wątek
    • crezyyy Re: Pociąg 26.11.10, 16:54
      Masz 13lat więc możesz moim zdaniem. I to nieprawda bo conajwyżej : Jeżeli konduktor złapie cię BEZ BILETU to dopiero wtedy... WYLATUJESZ Z POCIĄGU.; )
      • magnaw18 Re: Pociąg 26.11.10, 16:56
        na pewno możesz jeździć sama nawet jak jesteś nie pełnoletnia, ważne że masz bilet
        • luflee. mozna jezdzic samemu od 14 roku zycia. 26.11.10, 17:07
          o ile mi wiadomo.
      • andziulkaxd Re: Pociąg 26.11.10, 17:00
        Z tego co wiem Nie mozesz sama jeździć pociągiem....Musisz mieć opiekę dorosłego....Chyba że jedziesz naprawdę nie duzą odległość do ok...
        Kiedyś sama się chciałam wybrać pociągiem do Krakowa ale rodzice powiedzieli mi że jak by mnie złapali to potem tylko na policję...(to było parę lat temu)
        • kaka_97_sc Re: Pociąg 26.11.10, 17:09
          Ja mieszkam w Sosnowcu...Co wakacje i ferie jeżdżę do mojej rodziny w Kołobrzegu to jest ok.10 godzin pociągiem. Mam trzynaście lat i spokojnie mogłam jechac malo tego jechałam z moim mlodszym bratem o 4 lata, ale na miejscu odebrała mnie babcie i wujeksmile Normalnie pojechałam ale musiałam uprzedzić konduktora, a właściwie moja mama o tym, ze jedziemy sami i nie bylo tak źlesmile
    • linda Re: Pociąg 26.11.10, 17:08
      żartujesz ? w takim razie musiliby sprawdzać dowody osobiste i takie duperele aby wiedzieć czy przypadkiem ktoś nie uprowadził czyjegoś dziecka ! ja chodzę do 3 gim i u mnie w klasie jest wiele osób , które pociągiem dojerzdżają do szkoły.
      • wikuuusss Re: Pociąg 26.11.10, 17:13
        Ogranij się dziewczyno. Dzięki wszystkim.
    • ciapolka Re: Pociąg 26.11.10, 17:09
      to raczej nie prawda
    • lenisis Re: Pociąg 26.11.10, 17:10
      ja to bym bardziej bała się, że mnie ktoś porwie albo cos xd
      ale chyba mozesz jechac sama .
      • alyson96 Re: Pociąg 26.11.10, 17:12
        możesz już sama jechać.
        jechałam kilka razy do babci pociągiem . Do Piły.
        I teraz mam zamiar do warszawy jechać. Masakra . 7 godzin sama w pociągu . xd
    • kiwi Re: Pociąg 26.11.10, 17:13
      lol, oczywiście, że to nieprawda. ja z koleżanką jechałam raz pociągiem do warszawy i jakoś konduktor nas na policję nie zaprowadził.
    • itsme9 Re: Pociąg 26.11.10, 17:16
      na pewno możesz jeździć sama ja mam 12 lat i często sama jeżdżę ważne że masz bilet i legitymacje jeśli bierzesz ulgowy
    • miley Re: Pociąg 26.11.10, 17:22
      wydaje mi się że to nie prawda a twoi rodzice tak powiedzieli bo się bojom że coś ci może się stać
    • candy21 . 26.11.10, 17:27
      mając 14 lat jechałam pociągiem z koleżanką w moim wieku. i nic nam sie nie stało, nikt nie miał pretensji, nikt nas nie złapał itp.
    • juulek Re: Pociąg 26.11.10, 17:39
      Można jeździć ale od 14 roku życia ;p
    • jane_ Re: Pociąg 26.11.10, 18:37
      możesz jeździć. byleby z biletem i legitymacją.
    • trufla Re: Pociąg 26.11.10, 18:37
      No co ty. Kiedy moje koleżanki jechały do mnie na wakacje to jechały właśnie pociągiem i nikt ich nie złapał ani nie zaciągnął na policję...
    • katsuumi_17 Rodzice wpajają ci bzdury. 26.11.10, 18:43
      • jonatte_ 27.11.10, 11:49
        Nie, to nie jest prawda.
    • crookers Re: Pociąg 27.11.10, 11:52
      Ja jestem od Ciebie o rok młodsza i mogę jeździc pociągiem.Jeśli kupisz bilet to nie mają prawa zabrac Cię na policję xD
    • lov_aa Re: Pociąg 27.11.10, 15:31
      to zależy ile masz lat ? Jeżeli na prawdę młoda to nie ale skoro z grupą to czemu nie .. ale mój brat miał 16 lat i tak jechał pociągiem sam na trochę długa metę ;p
    • scarrlet Re: Pociąg 27.11.10, 18:12
      wikuuusss napisał(a):

> Chciałam jechać z koleżankami do Poznania pociągiem, ale rodzice się nie zgadza
      > ją, bo mówią, że nieletni nie mogą jeździć sami pociągiem, bo gdy konduktor zła
      > pie to idzie na policje. Czy to jest prawda? Mi się wydaje, że nie bo przecież
      > dużo osób jeździ pociągiem do liceum i wgl. Więc ? Wiecie może ?

Oczywiście ze możesz jechać sama, to nie ma nic do rzeczy li masz lat, ja jeździłam sam gdy miałam 12 lat. Teraz zresztą też. Nie jestem pełnoletnia i jechałam z kumpelami do Krakowa i nic nie było. Wciskają Ci kity bo się o Ciebie boją.
    • caterina97 Re: Pociąg 27.11.10, 21:00
      oo , ale fajnie ;dd . ja też chcę jechać w pewne miejsce . biorę żelki i w drogę XD
    • misaki Re: Pociąg 27.11.10, 21:10
      możesz jeździć. rodzice powiedzieli tak pewnie dlatego, bo się o ciebie martwią.
      • blondi_girl Re: Pociąg 27.11.10, 22:50
        Rodzice pewnie powiedzieli Ci tak żeby mieć jakaś wymówkę bo widocznie boja się puścić cie samą pociągiem wink
    • domelciaxdd Legitymacja;] 27.11.10, 21:28
      możesz jeździc ale miej ze soba bilet jak i LEGITYMACJE!!
      ja raz tez jechalam do Poznania z kumpelami i nie miałyśmy legitymacji i musiałyśmy dopłacić ileś tam kasy;]

wiec pamietaj ze jak jedziesz pociagiem zawsze miej legitymacje;pp
      • shut_up Re: Legitymacja;] 27.11.10, 21:35
        pfff, mój kolega jeździ codziennie do szkoły tak ;D
    • myszqa13 Mój kochany Poznań!! 27.11.10, 21:34
      raczej można jeździć samemu pociągiem...od 14 roku życia
    • youstynka16 Brrrrrr pociąg 27.11.10, 22:30
      Nie, to nie prawda ale zrozum, że rodzice się o ciebie troszczą
      No i szczerze ja też bym ciebie z koleżankami nie puściła
      masz 13 lat i może się mylę ale wiem na swoim przykładzie że to nie jest takie bezpieczne, ja w wieku... coś ok twojego wybrałam się kiedyś z kuzynką na dworzec i musiałyśmy uciekać przed jednym gościem z rozsuniętymi spodniami i ... na wierzchu. Więc nie polecam ale też nie straszę
    • magduusia TU. 27.11.10, 22:37
      Ja w wieku 11 lat pojechałam z koleżanką do Rzeszowa na ślub jakiejś jej rodziny ;P
      Konduktor kiedy sprawdzał bilety zapytał się; ''jedziecie same?''. Pokiwałyśmy głową, on kazał nam być ostrożnymi i poszedł dalej ;]
      Rodzice po prostu się martwią i szukają jakiegoś argumentu, żeby Cię tam nie puścić...
    • shewerewolf ` 27.11.10, 22:40
      Mozna jeździć. Ja nie jechałam, ale mój kuzyn ma 16 lat i jechał z kolegami do Poznania (Oni też mają 16 lat) i nie było żadnych problemów.
    • momo. hahahaha, bzdura. 27.11.10, 22:45
      mam 15 lat, a w wakacje przejechałam sama pociągiem całą polskę, więc pozdrów swoich rodziców.
    • serduchowo Re: Pociąg 27.11.10, 22:51
      a guzik prawda!!! Ile to razy sama jeździłam pociągiem do mamy lub nawet na zakupy do galerii. nawiasem mówiąc to mam 13 lat

pozdro od serduchowa kiss
      • geniaaa Re: Pociąg 27.11.10, 23:09
        ?

hahahaha.
        ja już od kilku lat jeżdżę sama pociągiem do Poznania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka