Dodaj do ulubionych

Rodzice palacze

02.12.10, 17:45
Moi rodzice palą papierosy nie od dziś. Im jestem starsza tym bardziej mi to przeszkadza. Rodzice palą trzy paczki dziennie. Papierosy kosztują ok. 9 zł. Przez miesiąc bez palenia mogą mieć aż 837 zł! Próbuję ich tym namówić. Ale nie mogę. confused Kiedyś poszli na rzucanie palenia. Moja mama od razu po wyjściu zaczęła palić, a tato nie palił przez 3 lata! Czasami nawet "śmierdzę" tym dymem. Nawet ja mogę mieć raka będą w pobliżu palącego.
Pomóżcie jak ich namówić na to by rzucili palenie.
I czy lubicie czy nie lubicie zapachu tytoniowego?
Obserwuj wątek
    • katsuumi_17 Re: Rodzice palacze 02.12.10, 17:52
      Moi rodzice też palą. Namawiam ich, by przeczytali książkę tą :tutaj- podobno niezawodna metoda , ale dalej uważają, że im to niepotrzebne i że sami jak się zmobilizują rzucą.
      • cukiereczek. Re: Rodzice palacze 05.12.10, 20:47
        Mama pali,tata na szczęście nie.Próbowałam ją namówić do rzucenia jednak cóż,nie udało się.
      • pimpusia Re: Rodzice palacze 05.12.10, 20:58
        ja mam taki sam problem sad tzn mama nie pali, ale tata to normalnie pali za dwoch uncertain rzucal palenie (e-papieros,plastry,tabeltki) ale nic nie pomaga i pali dalej, moze nawet wiecej! confused
        • ameliaa Re: Rodzice palacze 10.12.10, 18:41
          kocham zapach tytoniu ! serce
    • oliiviia Re: Rodzice palacze 02.12.10, 18:01
      oj, nie tylko ty masz ten problem. włosy mi strasznie jadą tym gównem : / nienawidzę jak ktoś pali -,-
    • karcio Re: Rodzice palacze 02.12.10, 18:03
      nienawidze smrodu papierosów,mój dziadek zmarł na raka płuc uncertain
    • simowymaniaczek Re: Rodzice palacze 02.12.10, 18:07
      Zrób drastyczny krok. Spróbuj zapalić z nimi. Wiem,że to głupio brzmi ale jeśli nie dają się przekonać po dobroci to weź ostentacyjnie papierosa usiądź i zapal albo zagroź,że zaczniesz palić równo z nimi. Powiedz,że skoro oni trują Cię bez wyrzutów sumienia,jak piszesz to regularnie dość,to jak Ty zaczniesz palić to i tak nie będzie już różnicy dla Twoich podtruwanych płuc.
      Pokaż im fotki chorych płuc na raka albo zacznij się dusić.
      • olciabuziaczki Re: Rodzice palacze 02.12.10, 18:16
        simowymaniaczek napisał(a):

> Zrób drastyczny krok. Spróbuj zapalić z nimi. Wiem,że to głupio brzmi ale jeśli
        > nie dają się przekonać po dobroci to weź ostentacyjnie papierosa usiądź i zapa
        > l albo zagroź,że zaczniesz palić równo z nimi. Powiedz,że skoro oni trują Cię b
        > ez wyrzutów sumienia,jak piszesz to regularnie dość,to jak Ty zaczniesz palić t
        > o i tak nie będzie już różnicy dla Twoich podtruwanych płuc.
        > Pokaż im fotki chorych płuc na raka albo zacznij się dusić.

świetny pomysł! ja kiedyś osobiście napisałam karteczkę mojemu tacie zeby nie palił i od tego czasu nawet po papierosa nie sięgnął. Ty weź papierosa usiądź obok nich i zapal, jak się zapytają co robisz to powiedz że do dzisiaj Ty też będziesz palić (oczywiście w rzeczywistości tego nie rób) i że przestaniesz dopiero jak oni przestaną. Ale na Twoim miejscu po prostu bym nie wytrzymała i zrobiłabym im awanturę, chociaż wiem, że to nie ma sensu.

jak posłuchasz naszych rad to daj znać jak poszło, powodzenia kiss
      • simowymaniaczek Re: Rodzice palacze 10.12.10, 18:29
        Pokaż im to zdjęcie www.joemonster.org/i/d/d201011_1290033709_by_kliii_500.jpg
      • ewasni96 Re: Rodzice palacze 11.12.10, 13:30
        Właśnie, simowymaniaczek napisał najlepszą radę wg. mnie wink
    • shunra Re: Rodzice palacze 02.12.10, 18:38
      Też walczę z problemem. Najpierw próbowałam z ojcem rozmawiać ale to nic nie dało potem chciałam jakoś go zmobilizować do próby rzucenia palenia też nic. Czasami sama nie wiem co robić bo naprawdę źle się czuje gdy ktoś pali głowa zaczyna mnie boleć i zaczynam kaszleć a potem krzyczą na mnie że wymyślam i powinnam się cieplej ubierać. Raz gdy tata palił wyszłam z kuchni i usiadłam na podłodze w korytarzu tam jadłam obiad ale mnie okrzyczał że on nie zrezygnuję ze swojej jedynej przyjemności dla moich wymysłówtongue_out
    • cesautres moi też palą 02.12.10, 18:43
      o tyle dobrze , że oni kupują gdzieś tańsze , nie wiem nie wnikam w to
      im się poprostu nie da przetłumaczyć że mi to przeszkadza , że no niezdrowe , że wszystko śmierdzi dymem , a przecież to jest świństwo
    • myszqa13 mój tata rzucił a... 02.12.10, 18:45
      ...mojej mamy nie da się na to namówić...w dymie papierosowym żyje już 14 lat...więc raczej raka kiedyś będę miała ale to tylko i wyłącznie przez rodziców...jakoś mi ten zapach nie przeszkadza już...tylko zielonych malboro bo inne już tak...bo zielone malboro pali moja mama...xd...wię cisę przyzwyczaiłam...
    • i_am_fierce Moi Palą,ja Nie i owszem przeszkadza ;[ 02.12.10, 18:52
      • olcissia_1998 Re: Moi Palą,ja Nie i owszem przeszkadza ;[ 02.12.10, 18:58
        Jak moi rodzice -palą, to uciekam odrazu do swojego pokoju i nie wpuszczam ich jeżeli mają to świństwo angry

• gitara_i_glany Re: Rodzice palacze 02.12.10, 18:57
      Sory, ale ja ci raczej nie pomogę bo sama palę ... ; / I u mnie jest odwrotnie, to starzy próbują mnie jakoś przekonać żebym rzuciła .... ale jak na razie mi nie wychodzi crying Dodam że mam 15 lat i palę nawet paczkę dziennie i to już od 3 lat sciana
      • pamilly Re: Rodzice palacze 02.12.10, 19:03
        moi rodzice palą i ja też palę,
        zapewne to przez nich zaczęłam palić, bo to zawsze dla mnie było wyznacznikiem dorosłości i palenie jest dla mnie częścią życia,
        nie podoba się im, że palę ale dobrze wiedzą, że za dużo lamentem nie zdziałają - moja mama sama stwierdziła, że jak bd palić to wszyscy się będą mnie czepiać abym rzuciła,
        od dziecka jeb.ię ćmikami i od dziecka słyszałam - "przynieś mi fajki i popielniczkę"
        lubię palić i bd się truć - to mój wybór
      • boo_boo nie masz problemu, dziecko. 02.12.10, 19:03
        nie będziesz mieć raka, ja śpię w jednym pokoju z mamą a ona w nocy pali 2 paki min. wiem, że nie dostanę raka bo gdyby tak było to by było już ze cztery lata temu. śmierdzisz? ehh.. perfumy? moi rodzice to alkoholicy. chyba wygrałam. ;d
    • sokbananowy Re: Rodzice palacze 02.12.10, 18:59
      Moi rodzice na szczęście nie palą. Tata kiedyś palił, ale rzucił bo bał się, że będzie miał raka. Tak więc w mojej rodzinie, tej bliższej i tej dalszej, chyba tylko moi rodzice nie palą.
    • riki1246 moi rodzice nie palą całe szczęście ale .......... 02.12.10, 21:16
      kiedyś tata palił ale nie pali już około 13-14 lat big_grinbig_grinbig_grinbig_grinkisssurprisedsurprisedtongue_outtongue_outtongue_out
      I bardzo mnie to cieszy nienawidze jak ktoś pali uncertainuncertainuncertainindifferentindifferentindifferentindifferentangryangryangryconfusedconfused
    • kiwi Re: Rodzice palacze 02.12.10, 23:47
      u mnie tylko mama pali I w sumie mi
      to nie przeszkadza...ale moja mama powiedziala ,ze jesli powiem jej, zeby przestala palic dla mnie albo dla mojego brata to ona przestanie. moze ty tez tak jej powiedz c;
    • temptation Re: Rodzice palacze 04.12.10, 10:52
      Moi rodzice też palą , nie jesteś sama . Ich nie przekonasz . Palenie to nałóg , i bardzo trudno jest rzucić to dziadostwo .
    • piratka13 Re: Rodzice palacze 04.12.10, 16:41
      Moi też palą i od dawna z rodzeństwem mówimy im by przestali , i jak sama mówiłaś mi też ciuchy czasami tym śmierdzą .
    • mweezy . 05.12.10, 20:55
      z własnego doświadczenia wiem, że nie da się namówić rodziców na zaprzestanie palenia, dopóki oni sami tak na prawdę tego nie zechcą. mnie to bardzo przeszkadza, dlatego wyganiam ich na dwór jak chcą palić ;3
    • linda Ludzie są bezmyślni 05.12.10, 20:58
      Tak się składa , że ja tez obliczałam średnio ile kasy miesięcznie idzie na to gó.... Ludzie narzekają na brak kasy . Na bidę a co robią ?? Podobno kiedy rodzice palą przy dziecku i to dziecko jakiś tam czas wdycha ten dym to już jest potencjalnym palaczem i najprawdopodobniej sięgnie po papierosy w przyszłości. Ja sądzę , że nie każdy .... Wkażdym razie współczuje ci. Ja nienawidzę tego zapachu. Próbuj im wmawiać co robią i podsumować ile pieniędzy przez to tracą. A jak to bardzo niszczy cerę ?
    • blondzia Re: Rodzice palacze 05.12.10, 21:03
      Mnie to dusi od dymu tytoniowego tongue_out aż nie mogę oddychać u mnie to tata pali czasami bo się odzwyczaja ale np w jeden dzień spali jednego papierosa a mama nie pali .
      • pola16 U mnie też tak jest. 05.12.10, 21:06
        Mama wie, ze przy mnie ma nie palić, a starszy nie robi tego. Zawsze się do niej pluje, że to śmierdzi i wgl szkoda na to kaski...
    • dagmarka1998 no to tak 05.12.10, 21:04
      moja mama kiedyś paliła ale teraz rzuciła
      tato pail jak go poprosiłam aby nie palił przy mnnie to powiedział "jak coś ci niepasuje to możesz wyjść"

a więc wyszłam i się rozpłakałam (jestem wrażliwa)
      teraz jak ktoś kołomnie pali to wychodzę
      a jeśli to ktoś niepełnoletni to proszę aby to zgasił i mówie że od tego moż mieć raka i czasami mówie tez że od tego nie będzie "lepszy ale jednak moim zdaniem będzie gorszy

ale nie wiem czy od tego będziesz miała raka

wiem tyle że możliwe jest że może nam to jakoś zaszkodzić

a jak ich namówić aby przestali palić to nie umiwm
      • jonatte_ Re: no to tak 05.12.10, 21:07
        Tak, znam to. Ja namówiłam tatę, żeby przestał palić. I na razie skutkuje. Niestety nie wiem jak Ci pomóc. Musisz jak najszybciej wychodzić z miejsca, gdzie Twoi rodzice palą.
    • savannah95 Re: Rodzice palacze 05.12.10, 22:14
      chodzi ci tylko o pieniądze a nie o zdrowie rodziców jesteś ehhh szkoda mi słów...
    • shewerewolf ` 10.12.10, 18:38
      Mam podobna sytuacja jak Ty, mój tata też rzucił kiedyś na jakiś czas, ale znowu zaczął palić.
      Nie lubię dymu tytoniowego.
    • loveash Re: Rodzice palacze 10.12.10, 19:02
      U mnie też.
      Mama oraz babcia.
      Najgorzej, jak włosy przejdą tym dymem. Wtedy sama ze sobą nie mogę wytrzymać. Ta, i myj parę razy dziennie-.-

Ja bym się awanturowała. Tak "wychowałam" sobie pod paroma względami mamę i babcię.
      Dyplomacją się nie dało, a kłótni miały dość.
      • diamond_girl12 Re: Rodzice palacze 10.12.10, 19:11
        Moi rodzice nie palą i cieszę się .
        Porozmawiaj z nimi, powiedz im, że jeśli zależy im na swoim i twoim zdrowiu to powinni rzuciuć palenie .
        ;3
    • najaranazyciem u mnie nie palą i nigdy nie palili , za to ja palę 10.12.10, 19:45
      • minaslia Re: u mnie nie palą i nigdy nie palili , za to ja 10.12.10, 21:40
        u mnie na szczęście nie palą.
        Wydaje mi się, że jednak dobra jest ta metoda, żebyś z nimi chciała zapalić, tylko uważaj, żebyś sama w to nie wpadła.
        Możesz też wyrzucać im fajki, jak tylko kupią.
    • moniss_ Re: Rodzice palacze 11.12.10, 13:23
      moi też palą ; / i tak samo przeszkadza mi to co rok coraz bardziej, mam ten sam problem ogólnie co ty ,ale nie palą 3 paczek dziennie ,próbowałam przekonać ale nic nie dało ; /
      • sophie_ Re: Rodzice palacze 11.12.10, 13:29
        Moja mama też pali. Namawiałam ją na rzucenie już ze sto razy... Gdy byłam młodsza chowałam jej papierosy itp. Ale teraz już mi się to znudziło. Nie wiem jak ją przekonać.
    • klaudi073 ..... 11.12.10, 13:32
      Kup im pod choinkę nikoret czy cos takiego..moze zrozumieja w tedy ze ci zalezy zeby rzucili..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka