Dodaj do ulubionych

Mam problem

16.12.10, 12:19
związany ze spowiedzią. A natomiast...panicznie się jej boję! I nie wiem dlaczego! Zawsze tak mam. A przecież nic nie zrobiłam. Nie zadźgałam nikogo, nie torturowałam, nie zabiłam w żaden inny sposób...Dlaczego tak jest? Okropnie boję się, że zapomnę co mam powiedzieć. I że zapomnę rozgrzeszenia. I wszystkiego się boję. (związanego ze spowiedzią) Kiedy mama mi mówi, że niedługo musimy iść do spowiedzi w brzuchu pojawia mi się ogromna bryła, która rośnie aż pod gardło (mam takie wrażenie). A gdy siedzę na ławce i czekam na swoją kolej bryła zyskuje niesamowicie wielkie rozmiary, ja prawie cała się trzęsę...Mój przyjaciel nie ma takich problemów. Podchodzi do tego na luzie. Jak poszliśmy razem do kościoła (na spowiedź) patrzył na mnie jak na wariatkę. Dlaczego tak jest? Jak mam się pozbyć tego strachu?
Obserwuj wątek
    • angie2 Re: Mam problem 16.12.10, 12:22
      Błagam, pomóżcie! Nie byłam się spowiadać od wieków! uncertain
    • lara12 Re: Mam problem 16.12.10, 12:27
      oj, nie stresuj się, że czegoś zapomnisz. przecież można powiedzieć 'więcej grzechów nie pamiętam' smile
      gdy się spowiadasz, weź głęboki oddech i wyobraź sobie, że jesteś sama czy coś... nie wiem. nigdy nie miałam takiego problemu wink
      • patka777 Re: Mam problem 16.12.10, 12:49
        Ja się trochę denerwowałam jak pierwszy raz się spowiadałam a teraz wogóle się tym nie stresuję.Ale z boisz się bo myśli że np.ksiądz będzie cię oceniał czy coś?
    • oliiviia Re: Mam problem 16.12.10, 12:45
      spowiedź to głupota. tyle ode mnie.
      • waldorf_ Re: Mam problem 16.12.10, 12:53
        a ja całkowicie się pod tym podpisuję.
    • shewerewolf ` 16.12.10, 12:46
      Pamiętaj, że Bóg wszystko wybacza i, że jest dobry. Też tak, mam i ta myśl mi pomaga.
      A ksiądz Cię nie zje, jeśli zapomnisz czegoś, on ci pomoże.
    • ciapolka dla mnie to jest żałosne 16.12.10, 12:57
      jak koles w sukience może ci mówić że Pan Bóg już ci wszystko wybaczył?
      spowiedź to debilizm i przed nikim nie musisz sie spowiadać. kosciół w ógle to jakis żart
      • scarrlet Wejdź tu to dowiesz się dlaczego ja nie chodzę do 16.12.10, 16:51
        Uważam że to szopka, i to w komicznym wydaniu jak na XXI wiek. Głupota i zacofanie, normalnie średniowiecze. Jak zwykły człowiek może miec władze przebaczania grzechów. Co najwyżej sama przed sobą mogę dokonać rachunku sumienia. To żenada ze ludzie nadal wierzą i praktykują taki rzeczy.
        Proszę zagłosuj Klikaj i pomóż mi!
        • sakura134 Sc@rrlet 18.12.10, 19:54
          Wiesz, ze mowiac tak obrazasz ludzi wierzacych? Nie wierzysz-nie wypowiadaj sie bo to cie zbytnio nie dotyczy.
      • nick_jonas_jb Re: @ciapolka 16.12.10, 16:56
        ciapolka napisał(a):

> jak koles w sukience może ci mówić że Pan Bóg już ci wszystko wybaczył?
        > spowiedź to debilizm i przed nikim nie musisz sie spowiadać. kosciół w ógle to
        > jakis żart

Ty weź się idź lecz !
        Może ona się serio boi a ty wyskakujesz jej z jakimś debilizmem !
        Ja np. jestem bardzo religijna i wkurzają mnie ludzie tacy jak ty sciana
        • oliiviia nick_jonas_jb 16.12.10, 17:22
          sorry, że się wtrącam.

leczyć się to możesz iść ty.
          nie wiesz, że nie wszyscy wierzą w kościół? dziwne.
          zresztą "ciapolka" ma racje. jeśli wierzysz w boga, to weź to na logikę. bóg wybaczy ci wszystko bez zbędnych spowiedzi. kościół to wymysł człowieka. ksiądz, spowiedź i inne takie pierdoły to też różne badziewia stworzone przez ludzi.
          ja jestem ateistką i jest dobrze.
        • ciapolka dżonas sisters idiotoctwo = fanka. 16.12.10, 18:23
          dziewczynko nie obrażaj mnie bo jak sie wkurze na ciebie i twoją jakże to potężną wiarę to pożałujesz że wierzysz w takie gówna
        • savannah95 Re: @ciapolka 16.12.10, 18:49
          No i co z tego że jesteś religijna nie masz prawa naskakiwać na ciapolke to ty idź się lecz a podobno katolicy to tacy dobrzy kochający ludzie a ty z takimi tekstami wyjeżdżasz zastanów się nad sobą i swoją religijnością.sciana

A co do spowiedzi ja nie chodzę i problem z głowy nie będę obcemu facetowi mówić co zrobiłam a czego nie jestem wierząca i spowiadam się przed Bogiem a nie przed kolesiem który odwala zwykłą robotę (mam tu na myśli księdza) A jeśli naprawdę się stresujesz weź kilka oddechów spowiadaj się tak jak umiesz nie musisz mówić wyuczonej regułki i nie musisz mówić przecież wszystkiego Powodzeniasmile
          • weronika_97 Re: @ciapolka 16.12.10, 19:14
            @savannah95 ona też nie ma prawa na nią naskakiwać uncertain każdy wierzy w to co chce i tego nie zmienisz.
          • angie2 shewerewolf i innym dziękuję, ale do pozosta... 19.12.10, 10:48
            łych: Opanujcie się! Ok, dobra, jesteście ateistkami, ale to nie znaczy, że możecie obrażać ludzi wierzących. Dobra, mi też nie bardzo podoba się sposób w jaki jesteśmy obmywani z grzechów, ale tak jest, nic nie da się zrobić i koniec. shewerewolf, bardzo ci dziękuję, też tak zrobię. Spróbuję się skupić tylko na tej myśli. nick_jonas_jb, tobie też bardzo dziękuję. A wy, które się jej czepiacie, wiedźcie, że już nieraz mi bardzo pomogła i będę jej dłużna do końca życia. Jest wspaniała, a wy jej nawet nie znacie, więc nie macie prawa jej oceniać. I do waszej wiadomości, ona już nie lubi Jonasów, a nicku się zmienić nie da. A nawet gdyby ich lubiła to co?! Jest przez to gorsza?!
        • thevampire Ogarnicjei się ludzie 16.12.10, 19:22
          To, że Wy jesteście nie wierzący nie znaczy, że musicie wyzywać naszą religię od debilzimów.! Jakiś szacunek się chyba należy. Oo A poza tym jak Wam się nie podoba to tu nie wchodźcie i nie kompromitujcie się na oczach ludzi.
          A co do Twojego problemu, ja się jedynie boję, że zapomnę co mam powiedzieć, ale w sumie dziś byłam i coraz mniej stresu hah big_grin Wierz mi, przejdziebig_grin
        • misiaczek29 Re: @ciapolka 16.12.10, 19:32
          kilka osób napisało że kościół to debilizm... Ja się z tym nie zgadzam . Człowiek musi wierzyć. i to nie ksiądz udziela rozgrzeszenia tylko Bóg. a ksiądz jest tylko pośredzikiem między Bogiem a człowiekiem. ja do spowiedzi chodzę co miesiąc....ale kiedyś też się bałam spowiadać...poszłam o tym porozmawiać z księdzem i powiedział że mam sie zacząć modlić częściej.poskutkowało wink

*a jak można dodać nowy temat na forum kotka.pl.
          napiszcie prosze smile
      • hanela. Re: dla mnie to jest żałosne 16.12.10, 19:01
        w 100-tu % sie zgadzam.
        kosciol sobie z nas wszytskich kpi.!sciana
        • arasha Re: dla mnie to jest żałosne 17.12.10, 17:59
          potwierdzam w 1500 100 900% hanele
          jak czlowie moze nas rozgrzeszy spowiedz wymyslil jaki facet w czarnej kiecce kturemu sie nudzilo kosciul caly czas klamie itd. u nas na osiedlu zbierlali na nowy koscilu to prawda juz go buduja 6 lat!!
          MOJA PROPOZYCJA tongue_outOZUC NIEDZIELNE MSZY SPOWIEDZ I WOGULE WSZYSTKO.ja juz nie chodze do koscilola a ostatni raz spowidalam sie w 2 klasie(choddzie do 6)
          • blackout_ Re: dla mnie to jest żałosne 18.12.10, 18:58
            arasha- twoja ortografia mówi sama za siebie.
      • blackout_ ciapolka 17.12.10, 17:39
        Weź ty się czasem dziewczyno nie wypowiadaj, bo tylko się pogrążasz...

Sori.
      • aga_cyrus Re: dla mnie to jest żałosne.... 19.12.10, 10:54
        Dla mnie to jest żałosne... Nie spowiedź ale ten temat od Ciapolka ciekawe czy ci będzie do śmiechu jak Bóg istnieje. Myślisz że w piekle jest przyjemnie?? I jeszcze obrażasz Księży to ty jesteś żałosna..
      • ixxprincessxxi Re: dla mnie to jest żałosne ;/ 19.12.10, 11:31
        Zobaczymy jak ci będzie do śmiechu jak staniesz przed Sądem Bożym, zobaczysz jak ja będze się z ciebie wtedy śmiała. To ty jestes jakims żartem!!!
        Wiesz co? jak masz pisać głupoty to lepiej wyłacz kompa albo zostaw to dla siebie uncertain
        Obrażasz czyjąś wiare, rozumiesz? sciana
    • seneka4 Re: Mam problem 16.12.10, 12:57
      Nie masz się czego bać, ksiądz jest zazwyczaj dobrym człowiekiem ,więc raczej Cię nie zje. (: w razie czego weź sobie ściągawkę na ,której napiszesz swoje grzechy i to czego najczęściej zapominasz.
    • g_o_s_i_a Re: Mam problem 16.12.10, 18:35
      Ja mam tak samo, zawsze się troszkę boję, ale po spowiedzi czuję taką ulgę, to jest chyba normalne, że troszkę każdy się stresuje.
      • kitek14 Re: Mam problem 16.12.10, 18:42
        Jak mam iść to się cała trzęse i wogule, a nikogo nie zabiłam ,nic nie ukradłam. Normalnie identycznie- mam przed spowiedzią te same objawy co ty masz.
    • nathaliee. Re: Mam problem 16.12.10, 18:40
      Yh , ja też tak mam . Sumienie mnie potem zżera -,-
      Ale nie mam pojęcia jak temu zaradzić , bo zawsze się boję .
    • zuzka11 Re: Mam problem 16.12.10, 18:41
      angie2 napisał(a):

> związany ze spowiedzią. A natomiast...panicznie się jej boję! I nie wiem dlacze
      > go! Zawsze tak mam. A przecież nic nie zrobiłam. Nie zadźgałam nikogo, nie tort
      > urowałam, nie zabiłam w żaden inny sposób...Dlaczego tak jest? Okropnie boję si
      > ę, że zapomnę co mam powiedzieć. I że zapomnę rozgrzeszenia. I wszystkiego się
      > boję. (związanego ze spowiedzią) Kiedy mama mi mówi, że niedługo musimy iść do
      > spowiedzi w brzuchu pojawia mi się ogromna bryła, która rośnie aż pod gardło (m
      > am takie wrażenie). A gdy siedzę na ławce i czekam na swoją kolej bryła zyskuje
      > niesamowicie wielkie rozmiary, ja prawie cała się trzęsę...Mój przyjaciel nie
      > ma takich problemów. Podchodzi do tego na luzie. Jak poszliśmy razem do kościoł
      > a (na spowiedź) patrzył na mnie jak na wariatkę. Dlaczego tak jest? Jak mam się
      > pozbyć tego strachu?

Oj no nie bój się,ksiądz Ci nic złego nie zrobi! smile Pamiętam te miłe chwile kiedy po kolędzie zawsze dawał mi cukierki.Mmmm pycha,chyba pójdę sobie do sklepu i kupię sobie.xd wink

• ensuite Re: Mam problem 16.12.10, 18:42
      to normalne, że się boisz, po prostu trudno jest się przyznawać do błędów, nawet tych błahych typu przeklinania...
      może powinnaś sama chodzić do spowiedzi i wybierać dni powszechne oraz księdza, którego dobrze znasz i wiesz, że nie będzie cię oceniał czy prawił kazań smile
      a przed samą rozmową oddychaj głęboko i myśl o czymś miłym, a przede wszystkim zapomnij o strachu, że coś pomylisz.
      kiss
    • sexy_girl tutaj : 16.12.10, 18:42
      ja tez sie boje xd nie wiem czemu .
      ale mam prosty sposób - nie chodze do spowiedzi XD
    • ghastly Re: Mam problem 16.12.10, 18:43
      To tylko głupia szopka jak całe chrześcijaństwo i kościół... "Bo Bóg tak chce" lub "Bóg rozpozna swoich" - to tylko wymysł ludzki...
    • monik4 Re: Mam problem 16.12.10, 18:45
      To nic strasznego spowiedz xd
      • szukajmnie Re: Mam problem 19.12.10, 11:07
        Nie wiem jak Ty ale jak ja miałam iśc 1 raz do spowiedzi , to P. katechetka dawła nam wydrukowane kartki : co i w jakiej kolejności mamy mówic.
        I tam było napisane że gdy, już wymienie swoje grzechy to mówię : "Więcej grzechów nie pamiętam. Żałuję za nie i pragnę się poprawic".
        I koniec. Kropka.
        wink
    • blondzia Re: Mam problem 16.12.10, 18:47
      Ja też zawsze się denerwuje ale nie aż tak mocno smile A jak pytałam się znajomych to mówili ,że też trochę się stresują surprised denerwuje się od tamtej pory kiedy ksiądz mnie opieprzył shock bo powiedziałam ,że sprzeczałam się kłóciłam itp z siostrą on się zapytał młodsza starsza a ja młodsza to on się wydarł ,że jaka ja jestem kłócę się z młodszymi powinnam ustąpić żal crying
      i teraz nawet wszystkich grzechów nie mówię i przez kogo przez księdza ! indifferent nie chcę żeby znowu na mnie nawrzeszczał sciana i jaki wstyd by był . A mówiłaś o tym swojej mamie ,że się denerwujesz może ona cię wesprze itp najlepiej do Kościoła do spowiedzi zawsze lepiej iść z kimś z mamą czy znajomymi i aby nie być ostatnim wtedy jest najgorzej już lepiej być przedostatnim np jak ze znajomymi tongue_out
    • hayley28 Re: Mam problem 16.12.10, 18:51
      ciapolka weź że nie obrażaj wiary katolickiej. dobrze ktoś napisał żebyś poszła się leczyć.Żal mi cię. Ja też zawszę się trochę boję spowiedzi i zawsze po niej czuję ulgę smile
    • kusy505 znajdź sobie forum kościelne i tam się zwierzaj xd 16.12.10, 18:52
      Serio mówię to jest portal plotkarski. Idź do psychologa uporacie się z problemem.
    • adzia1517 Re: Mam problem 16.12.10, 18:54
      też tak mam jak tam siedzze i wiem że się pomyle i zawsze tak jest ; /
      • gaba97 Wiesz kiedy ja ostatnio byłam u spowiedzi?! 16.12.10, 19:02
        I nie mam zamiaru iść
        i nie idę
    • agata_adamska Re: Mam problem 16.12.10, 19:01
      Też tak mam. Na pierwszej spowiedzi miałam kartkę z grzechami czasami to pomaga mniej się stresuję.
    • miss_nothing Powiem Ci tak... 16.12.10, 19:02
      To naprawdę dziwne, że boisz się spowiedzi. Ale ludzie mają różne lęki. Więc spróbuj przezwyciężyć strasz, bo przecież co to takiego. Nic innego niestety nie mogę doradzić ...
    • lays_x33 Ksiądz nie ugryzie ;D 16.12.10, 19:05
      Jaa też panicznie boje się spowiedzi ;d ale doszłam do wniosku ,że ksiądz przecież nie gryzie . Nie dostaniesz za to jedynki , a ksiądz spowiada jakieś 30 osób w ciągu godziny ... więc ,wiesz nie jesteś jedyna ;D
    • weronika_97 Re: Mam problem 16.12.10, 19:12
      ja też tak mam przed spowiedzią, ale nie martw się. moim zdaniem to szatan kieruje naszym umysłem i próbuje nas namówić, żebyśmy nie poszli, ale trzeba go pokonać i nie słuchać. ja zawsze po spowiedzi czuję się taka czysta i szczęśliwa. chciałabym jeszcze skierować parę słów do tych 'ateistek' :
      ludzie! że wam tak nie wstyd jak takie rzeczy na Boga piszecie! On się na was odegra, jeszcze pożałujecie swoich słów. dla was chrześcijaństwo to jedno wielkie gó..., a dla mnie i wielu wierzących osób wy jesteście wielkim jednym gó*nem. i nie mówcie że chrześcijanin to musi być taki grzeczny, bez grzechów, bo nie jesteśmy Jezusem i nikt nigdy Nim nie będzie. tylko On nie miał grzechów. wy tylko w siebie umiecie wierzyć. jak nie wiecie nic o spowiedzi to sie nie wypowiadać, bo gdybyście sobie poczytali Biblię to byście wiedzieli, że ksiądz podczas pokuty 'zamienia się' w Jezusa i to Jemu wyznajecie swoje grzechy, a nie księdzu uncertain ale widzę, że tak trudno sobie poczytać, a później się wymądrzać na temat na który się nic nie wie. wiem, że pewnie mnie zjedziecie, ale mam to gdzieś, bo dla mnie najważniejszy jest Bóg i nikt tego nie zmieni.
      • savannah95 Re: Mam problem 17.12.10, 17:34
        Kochanie Bóg się nie odegra bo nie jest mściwy i kocha wszystkich ludzi nawet tych niewierzących. Widać że jesteś taka wierząca a na religii nie uważasz no cóż chrześcijanka się odezwała. Ja wierzę uczęszczam na rekolekcje w szkole chodzę co niedzielę na mszę ale uważam że spowiadam się przed Bogiem a nie kolesiem w sukmanie to jest moje zdanie i go nie zmienię.
    • moniss_ Re: Mam problem 16.12.10, 19:14
      nie bój się ,wyluzuj to tylko spowiedź. xD
    • malcia chciałabym miec takie problemy 16.12.10, 19:28
      • arriane_ Re: . 16.12.10, 19:41
        Dla mnie kościół to wymysł.Takie zrobienie czegoś na siłę,nie lubię takich rzeczy.
    • blackout_ hm. 17.12.10, 17:43
      może jedź do jakiegoś innego księdza się wyspowiadac?
      Ja np. nie chce, żeby mnie spowiada ksiądz, który uczy mnie religii.
      Bo on mnie zna. Mi się wydaje, że czasem lepiej jest się obcemu wyżalic, a co dopiero spowiadac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka