Dodaj do ulubionych

Graffiti - wandalizm ?

23.12.10, 09:38
Wiele osób, szczególnie starszych uznaje, że ci którzy bazgrzą po ścianach kolorowymi sprejami to wandale . Tak, bo w sumie, to jest wandalizm. Niszczenie mienia. Ale czy kiedykolwiek ktoś z was, przyjrzał się temu co Ci "wandale" malują ? Niektórzy może i piszą przekleństwa, malują brzydkie rysunki, nieodpowiednie. Ale niedawno przechodząc koło starego budynku, zauważyłam coś niesamowitego. To co tam było namalowanie, to zgranie kolorów, pomysłowość.. Przecież oni nie muszą malować po budynkach. Można wybudować gdzieś jakąś ścianę, lub oddać im stary, bezużyteczny budynek, aby mogli wykazać siebie . Bo moim zdaniem, to co niektórzy malują sprejami, to chęc pokazania siebie...
A wy co o tym myślicie ?prezent
Obserwuj wątek
    • pomidoor Re: Graffiti - wandalizm ? 23.12.10, 09:46
      Niektórzy na prawdę mają talent , ale jak idę sobie po mieście to na każdym bloku ASE to jest wkurzające . Co do takich głupich rysunków i napisów to beznadzieja i głupota !
    • idziunia Re: Graffiti - wandalizm ? 23.12.10, 09:47
      Moim zdaniem graffiti jest to sposob pokazania siebie. takie osoby powinny miec jakis budynek zeby moc tam malowac...big_grin
    • karoola.006 uwielbiam . ! chciałam miec w pokoju. ; > ; * < 3 23.12.10, 09:49
      cudoo . !
    • selenka65 Re: Graffiti - wandalizm ? 23.12.10, 09:50
      zgadzam sie tylko, że ci co piszą brzydkie słowa mogli by ustąpić aby ci co fajne obrazy tworzą mogli się wykazać
    • free Re: Graffiti - wandalizm ? 23.12.10, 09:57
      a czy ty sobie wyobrażasz, mieszkać w budynku, pewnego dnia wyjść np. do sklepu i na ścianie zobaczyć "idealnie zgrane kolory". Niektórym się to nie podoba i grafficiarze powinni to uszanować. O ile to jest legalne, mają jakieś zamówienia to OK.
    • wiolaa Re: Graffiti - wandalizm ? 23.12.10, 09:58
      niektórzy uważają to za sztukę a niektórzy za wandalizm i że to złe i wg . ;p
    • linda Re: Graffiti - wandalizm ? 23.12.10, 10:03
      Wszystko to samo sobie pomyślałam gdy tylko przeczytałam temat wątku. Sama sobie odpowiedziałaś na pytanie. To jest wandalizm , ale nie ma typowo miejsc na to aby można było zając się tym co się lubi.Natomiast wkurza mnie jak wybudują coś nowego a po 2 dniach już nie wiadomo co to.
    • kurczak569 ;] 23.12.10, 10:05
      graffiti to sztuka(a ci co to je malują rzadko zdają sobie z tego sprawę), a jakieś pieprzone bachory, które mają sprey i robią nim różne wzorki i dziwne napisy, których nikt nie potrafi rozszyfrować to wandalizm
    • ley Re: Graffiti - wandalizm ? 23.12.10, 10:10
      to sztuka. modernistyczna sztuka uliczna. wink

oczywiście, nie wliczając w to tych kulawych napisów "CHWDP" itd.
    • jb.0la Mi się strasznie niektóre podobają, ale TUTAJ :) 23.12.10, 10:15
      ...ale takie jakieś fajne, bo niektóre są serio świetne! Ale nie takie "HWDP", "JP" itp. Tylko takie... no takie fajne big_grin Heh. Chciałabym mieć w pokoju na jednej ścianie coś takiego big_grin Są takie ściany dla graficiarzy i tam sobie mogą do woli pisać, rysować hah itd. , więc wtedy to nie jest wandalizm, ale takie bezsensowne JP - owszem, bo jest to niepotrzebne. uncertain Strasznie mi się te [dla graficiarzy] ściany podobają. big_grin Niektóre są po prostu zarąbiste te graffiti. big_grin
    • malcia Re: Graffiti - wandalizm ? 23.12.10, 10:21
      przekleństwa itp to jest wandalizm ale jeśli na murach widnieją wspaniałe malowidła które opowiadają jakąś historię,bądź są odzwierciedleniem duszy autora to uważam to za sztukę.!
    • xxlilyxx Re:Graffiti - wandalizm ? 23.12.10, 10:27
      jeżeli widzę na budynku coś w stylu JP to mnie krew zalewa, ale na prawdę nie mam nic przeciwko innemu graffit. tak, to jest sztuka. ja nie potrafiłabym czegoś takiego wykonać i wgl jestem pełna podziwu dla tych, którzy to robią.
      jednak nie wiem czy chciałabym mieć dom ozdobiony graffiti. o.O
    • bellacullenx Graffiti to sztuka.. 23.12.10, 11:02
      ale mówie o np. takim;

https://www.sdcdn.com/cms/magazine/49499/1b586_2.jpg?72030

a nie o;
      https://www.fakt.pl/m/Repozytorium.Obiekt.aspx/-650/-550/faktonline/634020197100353861.JPG

• trufla Re: Graffiti - wandalizm ? 23.12.10, 18:21
      W niektórych przypadkach to prawdziwa sztuka...
    • shewerewolf ` 23.12.10, 18:30
      Według mnie nie. Dla nie to sztuka. Przynajmniej gdy jest to ciekawa kompozycja a nie napis typu: "Kocham Cię Zuzka!" lub "LECH POZNAŃ to ciota!(Z czym całkowicie się nie zgadzam). czy też "H.. w du.. Marcinkowi! sciana
      • blondi_girl Re: ` 23.12.10, 18:34
        Wandalizmem są te wszystkie bezsensowne napisy na murach, przekleństwa, obrażania klubów sportowych itp. Ale jeśli graffiti przedstawia cos sensownego, to jest to moim zdaniem sztuka.
    • dirtymoney. Re: Graffiti - wandalizm ? 23.12.10, 18:44
      Graffiti samo w sobie jest sztuką. Oczywiście jeśli nie są to jakieś bezsensowne, obraźliwe teksty. Podoba mi się to. wink
    • katsuumi_17 Re: Graffiti - wandalizm ? 23.12.10, 18:58
      Zależy, jakie grafiiti.
    • squash to sztuka, ale trzeba ją 'umieć'. 23.12.10, 19:04
      mi się strasznie podoba, ale niestety nie potrafię.
    • ciapek Re: Graffiti - wandalizm ? 23.12.10, 19:10
      Ja mieszkam w Starym Sączu a tutaj oprócz dresów któży nie grzeszą inteligencją i rysują penisy, piszą JP, HWDP (z błędem !!) i THC nie ma ludzi którzy rysują graffiti, ale za to
      gdy jadę do Reala po drodze są garaże tam są cuudne graffit, tam już normalnie można sobie rysować.
      Mówie wam cudowne są serce
    • seneka4 Re: Graffiti - wandalizm ? 23.12.10, 21:04
      Prawdziwe graffiti to sztuka - mówię o prawdziwym. Nie o murze z wymalowanymi przekleństwami samym tylko czarnym sprayem.
    • arasha Re: Graffiti - wandalizm ? 23.12.10, 21:20
      wiesz zalezy co sie maluje ma murach
      jak ktos ma talent i poprostu cos rysuje na jakims opuszczzonym budynku albo jakims szarym murze to raczej nie jest taki straszny wandalizm ale jesli ktos wypisuje jakie bzdyry na np.nowo wyremontowanych blokach to ja przrepraszam-szczyt debilizmu i wandalizmu
    • meggi_13 Re: Graffiti - wandalizm ? 23.12.10, 21:23
      Niektóre są naprawdę świetne ! Jak jest się w Nowym Sączu i jedzie się do Realu to jest tam kilka ścian koło ulicy z takim wyczepistym grafitti big_grin Nie popieram przekleństw lecz sztukę, którą niektórzy potrafią stworzyć z takiego czegoś smile
    • a... Re: Graffiti - wandalizm ? 23.12.10, 21:30
      Zależy jak na to patrzeć. Kiedy piszą przekleństwa to oczywiście że to jest niszczenie mienia i wogóle. Ale taki artysta( mowie tu też w swoim imieniu) próbuje orzywić stare rysunki. Ja mieszkam w Lubinie. U nas na starych bydynkach maluje się logo naszego klubu piłki nożnej czyli Zagłebia Lubin. Ale to nie wszystko są też pomysłowe napisy i inne rzeczy. Jestem taką arftystką. Jeszcze nie rysuje na scianach ale chyba niedługo zaczne i nie zamierzam niszczyc niczego tylko to wzbogacać o twórczość naszej polkiej młodzierzy. smile
    • senseless Re: Graffiti - wandalizm ? 24.12.10, 09:14
      takie artystyczne zdobienie budynków jest ciekawe, zwłaszcza starych. niedaleko mnie był taki szary budynek, wręcz bym powiedziała, że straszny, smutny. ktoś na nim namalował graffiti i teraz ten budynek nabrał kolorów, nie jest tak źle jak wcześniej wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka