Dodaj do ulubionych

Brak kultury - problem dzisiejszej młodzieży?

• jadziapl Re: Brak kultury - problem dzisiejszej młodzieży 29.12.10, 21:04
      Kiedyś też byłam w ok 10 % podobna , czyli przeklinałam i nie szanowałam bliskich .
      No ale teraz tak już nie postępue, zrozumiałam że to jest okropne ,a na samą myśl o takich obrzydliwych "sprawach" jakich tuwww.kotek.pl/kotek_forum/02,3000,120306703,120306703,Brak_kultury_problem_dzisiejszej_mlodziezy_.html?bo=1
      opisano , robi mi się słabo .
    • karolciaj15 Re: Brak kultury - problem dzisiejszej młodzieży 29.12.10, 21:10
      Ja sądze że wyśmiewanie sie z ludzi jest okropne !!!!
      KARKAbrawo
    • bravora Re: Brak kultury - problem dzisiejszej młodzieży 29.12.10, 21:27
      Ooo to straszne i okropne!!! Czasami się spotykam z takimi, ale nie chcę. indifferent
    • moniss_ Re: Brak kultury - problem dzisiejszej młodzieży 29.12.10, 21:27
      hm,przyznam się sama klnę, no ale takich rzeczy jakie ty opisujesz to nie robię ;/
      a niektórzy to naprawdę ni umieją się zachować ..
      • alutaa. Re: Brak kultury - problem dzisiejszej młodzieży 29.12.10, 21:35
        co do klnięcia - kiedyś w szkole słyszałam, jak taki jeden mały blondasek z zerówki mówił ''kur**, będę ostatni'' , wybiegając na przerwę . po prostu śmiać mi się chciało...
    • dream_ rodzice. 29.12.10, 21:38
      Dziecko samo się nie wychowa.

A przez zachowanie dziecka wychodzi zaangażowanie i wkład rodziców w wychowywanie,
      kultura osobista, jaką wpoili albo nie.

I właśnie w obecnych czasach młodzież blado wypada.
    • selenka231 Moja odpowiedź najlepsza przeczytaj ! 29.12.10, 21:49
      To znajomości wszystko zmieniaja np. 10-latki chodzą do szkoły z 15-latkami a te przeklinają, plują nie szanują starszych ... Z kolei te uczą się tego od rodziców, albo od troche starszego towarzystwa . A to mój wykres 0-lat-9-lat big_grin 10-lat-12-lat suspicious 13-lat-17-lat devil Ja to należe to tych innych które się nie wdało w inne towarzystwo
    • vampire365 Re: Brak kultury - problem dzisiejszej młodzieży 29.12.10, 22:13
      No jasne. Gdzie nie pójdę, tam spotykam takie osoby. Niestety... ; /
    • florcia08 Re: Brak kultury - problem dzisiejszej młodzieży 29.12.10, 22:18
      Też tak sądze, świat zamienia się w jedno wielkie wysypisko. Ale myślę że to wina technologi, dzieci mają dostęp do tego co zakazane i jeszcze kilka lat temu nikt się tym nie interesował. Np. w internecie, sa anonimowi więc tam rodzą się dziwne zachowania, to właśnie stamtąd przenoszą wszystko do codziennosci i wogóle kiedyś dzieci więcej przebywali na powietrzu, wśród przyjaciół, teraz liczy się tylko przejście do następnego levela(czy co to tam jest) w tibii czy c esie(nie wiem jak to się pisze).
    • meggi_13 Re: Brak kultury - problem dzisiejszej młodzieży 29.12.10, 22:21
      pewno że się spotykam! niedawno szłam rano do szkoły i idzie w przeciwną stronę grupka 8-10 latków, przeklinają gorzej niż ja XD. nawet nie zwracam na nie uwagi, a ta mała do mnie 'get out of my fuckin way!' sciana wierzcie mi albo nie, ale tak się stało... miałam ochotę ją wykopać na ulicę. gó...ara! ja staram się być kulturalna, ale bez przesady. strasznie mnie wkurzają takie dzieci które myślą że są KUL i w ogóle bo przeklinają i są 'dorośli'... dużo jest tu też takich dzieci na kotku -.- sorki złotka, każdy was będzie traktować jak gó...arzy tak czy tak...
      • dream_ #selenka231 29.12.10, 22:23
        A co jest najlepszego w tej Twojej wypowiedzi? ;o
    • werix3 -,- 29.12.10, 22:30
      niestety ; // life is brutal .
      skoro rodzice sobie na to pozwalają to potem rośnie takie dziecko-zuo.
      ale dzieci w sumie też troche idą po rodzicach . jak rodzice klną to dzieci też . co tu dużo mówić .
    • osiek Re: Brak kultury - problem dzisiejszej młodzieży 29.12.10, 22:34
      no tak, w moich okolicach to nawet 10latki palą, czasem się zdarza, że piją, bo chcą dorównać starszym kolegom/KOLEŻANKOM (tak zdarzają się nawet dziewczynki, co jest przerażające troche xd) no i to moje zdanie - biorą przykład ze starszych : )
      jakby starsi koledzy codziennie siedzieli nad książkami , dzieciaki brałyby przykład : D
    • sasetka54 Re: Brak kultury - problem dzisiejszej młodzieży 29.12.10, 22:39
      moja koleżanka cały Boży czas opowiadała jaka to jej 'stara' ją 'wku.ria i męczy'.
      raz z moją przyjaciółką, gdy ona użalała się nad sobą powiedziałyśmy jej żeby obdarzyła swoją mamę szacunkiem, nie mówiła o niej 'stara' i przestała widzieć w niej tylko złe strony. szczerze, podziałało.

W. jest o wszystko zazdrosna i wszystko musi mieć lepsze : ciuchy, oceny a nawet chłopaków. tyle że jej rodzina , jest delikatnie mówiąc trochę biedniejsza. więc W. nadrabia brak funduszy swoim chamskim zachowaniem, np. mówi na swoją przyjaciółkę (chwała jej przyjaciółce, podziwiam ją) 'chodź tu pipo jedna!', obgaduje wszystkich i wymusza płaczem oceny. syt.1 : klasowe ciacho znalazło sobie zły obiekt westchnień czyli mnie, wiec W. zaczęła wymyślać ploty na mój temat typu : że się nie myję, jestem cytuję:'pieprz.niętą diwą' itp.

na korytarzu w szkole cały czas słyszę : jaki down, debil, idiota, cioto jedna! , itp.
      szczerze , to mnie denerwuje, strasznie.
      sama czasem przeklnę lub kogoś wyzwę, ale to raz na jakiś czas, a nie co minutę.
    • sweetek_xd hujhujhujhujhuj 29.12.10, 22:40
      santachoinkaprezentsmilesadwinkbig_grintongue_outkisssurpriseduncertainindifferentsmirkshockangryconfusedcryingdevilsuspiciouscoolscianapiwokwiatbrawoserceshockcryscared
      • azi1002 "Ch..." się pisze przez "ch". 30.12.10, 16:05
        A już przeklinać, to poprawnie.
    • dominikax3 Re: Brak kultury - problem dzisiejszej młodzieży 29.12.10, 22:48
      Tez mam problem z przeklinaniem. Strasznie dużo klnę i nie mogę się powstrzymać. Jak ktoś mnie wkurzy to od razu Ku*wa lub spier*alaj, nie daję sobie z tym rady. Moim zdaniem od tego nie da się szybko odzwyczaić. Od małego trzeba pilnować by dziecko nie przeklinało.
      • alutaa. Re: Brak kultury - problem dzisiejszej młodzieży 29.12.10, 22:49
        wiem, o czym mówisz, sama miałam niedawno taki problem. ; )
    • alicesz Re: Brak kultury - problem dzisiejszej młodzieży 29.12.10, 22:54
      Też to zauważyłam. Wczoraj jechałam tramwajem i przede mną siedziały dzieciaki chyba tak w wieku 13 -15 lat. Tak klnęły i głośno gadali że po prostu myślałam, że zaraz wybuchnę i ich ochrzanię, ale nie chciałam wstrzynać niepotrzebnych "pogaduch". W ogóle mam wrażenie, że z niektórymi coraz gorzej i jacy potem wyrosną z tego dorośli, którzy będą odpowiedzialni za losy naszej cywilizacji...
    • biebruwna Zgadzam się 30.12.10, 11:21
      Zgadzam się.
      Ja taka nie jestem ( nie chcę się przechwalać ) .
      Gdy widzę osobę niepełnosprawną tylko uśmiecham się do niej ,bo wiem ,że to może spotkać każdego.
      Nie przeklinam .
      Nie chcę być zła .serce
    • olcia5 Re: Brak kultury - problem dzisiejszej młodzieży 30.12.10, 11:23
      Ja wiem ze tak jest i wszyscy wiemy .ładne nam nowe pokolenie rośnie .zero szcunku dla czgo kolwiek oprucz siebie a i z tym są problemy.Dużo się spotyka takich smarkaczy na ulicy.U mnie pod szkoła chodzą koty z gimnazjum i normalnie mi ich żal.Ale ja potrafie się bronić nie pozwole żeby taki szczeniak mi podskakiwał ale jak inni.............
    • patitka123 Re: Brak kultury - problem dzisiejszej młodzieży 30.12.10, 11:33
      To nie jest wina wyłącznie rodziców!!To także wina towarzystwa i otoczenia w jakim dziecko przebywa.W rodzinach normalnych (takich jak moja) nie ma miejsca na takie rzeczy.A to że dzieci "przeklinają" to wina tych dzieci,których rodzina to patologia!!!Tam nikt nie patrzy na dobro dziecka tylko piją i palą!!!Co wy myślicie pare lat temu jak chodziłam do 5 klasy koleś był wzywany do sądu za wagarowanie!On mieszka nie daleko mnie,ale jego rodzina to nie patologia!Ostatnio wracam ze szkoły i gada mi takie cośbig_grinaj na papierosy,albo wódke.Moja reakcja była,natychmiastowa i mu nie dałam.A wracając do przeklinania to dzieci nawet jak nie chcą przeklinać to i tak wymięka bo większość młodzieży tak gada i później mówią że to mięczak.Przeklinają głównie żeby szpanować i tyle.Niestety dzisiaj jes niebezpiecznie.Ile się słyszy o tych porwaniach i gwałtach.Szkoda gadać!!
      • vesper. Re: Brak kultury - problem dzisiejszej młodzieży 30.12.10, 11:40
        I ta ich świetna muzyka, taka... taka wyborna. O dziwkach, szlugach, balangach, ludziach ulicy, pieniądzach i mnóstwo "ch...", " ku...", "zajebisty". W ogóle, kiedy przeklinają są tacy kul. Ostatnio w szatni zagadałam do jakiejś jedenastolatki. Spojrzała na mnie, jakbym jej coś złego zrobiła, a chwilę później zaczęła razem z koleżanką po mnie jechać. No ej, ja się zawsze radowałam, kiedy starsze znajome się do mnie odzywały... A z resztą, starsze dzieci wcale nie są lepsze. Jedno bardziej chamskie od drugiego. Nadają na siebie, dokuczają... No, niestety.
    • nikuchova. Re: Brak kultury - problem dzisiejszej młodzieży 30.12.10, 12:00
      cóż, świat idzie do przodu i właśnie takie rzeczy dzieją się wokół nas. mnie osobiście przeraża kiedy idę ulicą, mijam grupkę dzieciaków z trzeciej podstawówki, których rozmowa opiera się na wulgaryzmach, czy wyśmiewających i poniżających ich rówieśnika/rówieśniczkę. to przykre.

dzieci w XXI w. zazwyczaj dostają to, czego chcą i przewraca im się w główkach. mają po prostu za dobrze. kiedyś cieszyły się kiedy dostały pomarańcza czy czekoladę na gwiazdkę, raz na rok.. a teraz? mają to wszystko na co dzień, a co za tym idzie nie doceniają. gorzej! uważają, że to im się należy. i z tego powodu nie szanują swoich rodziców, dostają ataku furii gdy nie dostaną kolejnej zabawki. nie do tego zostały przyzwyczajone, nie tak wychowane..

właśnie! ich zachowanie jest w pewnym stopniu wywoływane tym, jak ich wychowali rodzice. wiadomo - każdy rodzic cieszy się, gdy jego dziecko jest szczęśliwe i zadowolone, ale trzeba wyznaczyć im pewne granice. jeśli się tego nie robiło, to potem proszę się nie dziwić, że dziecko zachowuje się tak, a nie inaczej.

jak wcześniej wspomniałam, to wszystko mnie przeraża. i bardzo bym chciała żeby to się zmieniło. tylko co można zrobić? to chciałabym wiedzieć.
    • ruddy. . 30.12.10, 12:09
      może, że klną to nie jest aż tak straszne. może i robią to dla szpanu, ale generalnie nikomu nie szkodzi. najbardziej boli mnie właśnie to wyśmiewanie osób chorych. a, bo inaczej wygląda, a bo inny, a bo coś tam. ugh. -.- rasizm to też straszna rzecz, ja osobiście rasistką nie jestem, miałam nie raz do czynienia z osobami innej skóry, i wcale nie uważam, że Ci ludzie są jacyś `gorsi`. nie potrafię zrozumieć idei rasizmu.

+ zapomniałaś wspomnieć o homofobii. to też straszne, że ludzie nie potrafią zaakceptować człowieka innej orientacji.
    • kasiula1831 Re: Brak kultury - problem dzisiejszej młodzieży 30.12.10, 12:09
      Stasznie mnie to denerwuje. Bardzo nie lubię jak ktoś przeklina. Uważam, że można obchodzić się bez wyrażania wulgaryzmów. Sama mam 14 lat ale nie zachowuje się tak. Wolę spokojniejszy tryb życia bez takiego typu zachowań. Znam wiele ludzi dla których liczy się lans, chłopaki itd. Ja stawiam na naturalność. No czasami przeklnę jeśli się zdenerwuję ale to już w ostatecznej sytuacji. Natomiast na codzień nie używam tego typu słów. Myślę, że takie zachowania o których piszesz są formą jakiegoś popisywania się i zaszpanowania w towarzystwie.
    • mila675849 Re: Brak kultury - problem dzisiejszej młodzieży 30.12.10, 13:33
      Myslę że w dzisiejszych czasach młodzież biję sie nawet bez powodu lub dla zabawy. Moim zdaniem jest to bardzo nieodpowiedzialne i niedojrzałe.Nawet na spokojnych ulicach zdarzaja się bójki . Dziń przed Wigilia mój brat cioteczny przyszedł do domu cały we krwi.shock
    • collins . 30.12.10, 14:59
      Zgadzam się. Na ulicach non stop spotykam takie małe rozpieszczone bachory, które myślą, że są takie kól i słit bo klną, palą i piją. -.- A matki gdzie mają oczy? Ulala.
    • banyy Re: Brak kultury - problem dzisiejszej młodzieży 30.12.10, 15:47
      oczywiscie w pelni sie zgadzam,ale uwazam ze to jest wina zlego wychowania przez rodzicow.jezeli rodzic pozwala sobie by dziecko przy nim bluznilo,nasmiewalo sie z innych,i nie wiadomo co jeszcze to nie dziwmy sie ze dzieciak pozniej sie tak do rodzicow i do innych osob odzywa , poniewaz zapewne mysli ze jezeli rodzice nic nie powiedzieli to jak najbardziej ma prawo tak zrobic.a takie dzieciaki trzeba sprowadzic d pionu.przemoc fizyczna nic nie pomoze-poniewaz wzbudzi w danej osobie jeszcze wieksza agrsje i niechec do bycia lepszym.
    • jozefina Re: Brak kultury - problem dzisiejszej młodzieży 30.12.10, 15:53
      Zgadzam się z tobą w zupełności.
      Przykład: idę sobie z koleżanka ze szkoły (przyznam że się zbytnio nie spieszyłyśmy) i nagle słyszymy za sobą ,,kur... przepraszam" zdziwione odwracamy się i okazuje się że to jakiś ojciec z dzieckiem przepuszczamy go a on dalej ,,kur... zima jest i mózgi im pozamarzały"
      kiedy my skręciłyśmy w swoją stronę, a on czekał na światłach obejrzałam się a on popatrzył na mnie wzrokiem typu ,,gdyby wzrok mógł zabić" od tamtego czasu nie odwracam się nawet gdy ktoś mnie zaczepia: tak dla bezpieczeństwa.uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka