Dodaj do ulubionych

ulga odsetkowa

09.01.06, 13:29
Witam
Mam nastepujące pytanie. Biorę kredyt na zakup segmentu (rynek pierwotny) i
jestem zainteresowany skorzystaniem z tej ulgi. Posiadam juz jedno mieszkanie
zakupione za gotówkę z rynku wtórnego - czy w związku z tym będę miał prawo
do skorzystania z tej ulgi? Dodam, że nigdy wcześniej nie korzystałem z
żadnych ulg z wyjątkiem ulgi remontowej. Będę wdzięczny za informacje na ten
temat
Obserwuj wątek
    • monsiu73 Re: ulga odsetkowa 09.01.06, 15:36
      mam identyczną sytuację ale rónież nie znam odpowiedzi na Twoje pytania,dlatego
      podciągam wątek.Słyszałam,że ulgę odsetkową można wykorzystać tylko wtedy,gdy
      posiada się akt notarialny na mieszkanie lub umowę z developerem w formie aktu
      notarialnego.
      Proszę o potwierdzenie przez kogoś "dobrze poinformowanego".
      • gm35 Re: ulga odsetkowa 10.01.06, 08:02
        odsetki zapłacone mozna pierwszy raz odliczyc w roku , w którym podpisujecie
        akt notarialny tj. jeśli wzieliscie kredyt w 2005 roku a akt notarialny
        podpisujecie w 2006 to odsetki możecie odliczyć dopiero w zeznaniu za 2006 rok
    • hamsterek Re: ulga odsetkowa 10.01.06, 11:11
      norbertku napisał:

> Witam
      > Mam nastepujące pytanie. Biorę kredyt na zakup segmentu (rynek pierwotny) i
      > jestem zainteresowany skorzystaniem z tej ulgi. Posiadam juz jedno mieszkanie
      > zakupione za gotówkę z rynku wtórnego - czy w związku z tym będę miał prawo
      > do skorzystania z tej ulgi? Dodam, że nigdy wcześniej nie korzystałem z
      > żadnych ulg z wyjątkiem ulgi remontowej. Będę wdzięczny za informacje na ten
      > temat

Niestety nie możesz. Aby skorzystać z ulgi odsetkowej to powinno być Twoje
      pierwsze w życiu mieszkanie kupione na rynku pierwotnym. Tak więc nawet gdybyś
      sprzedał już posadane mieszkanie i kupił nowe to i tak ulga Ci nie przysługuje.
      • tombed1 Re: ulga odsetkowa 10.01.06, 12:03
        Moim zdaniem będziesz mógł skorzystać z ulgi jeśli nie korzystałeś do tej pory
        z żadnej formy odliczeń dotyczącej rynku pirewotnego, to że masz mieszkanie z
        rynku wtórnego nie stanowi problemu.
        • norbertku Re: ulga odsetkowa 10.01.06, 12:05
          Widzę, że głosy są podzielone w tej kwestii. Będę chyba musiał zasięgnąć
          informacji w Urzędzie Skarbowym. Dziękuję za wszystkie informacje
          • hamsterek Re: ulga odsetkowa 11.01.06, 09:05
            norbertku napisał:

> Widzę, że głosy są podzielone w tej kwestii. Będę chyba musiał zasięgnąć
            > informacji w Urzędzie Skarbowym. Dziękuję za wszystkie informacje

Nie musisz. Moja wypowiedź w poprzednim poście jest na 100% prawdziwa ponieważ
            takę dotyczyła po części mojej sytuacji a zapis w ustawie nie uległ zmiane od
            tamtego czasu.
            • norbertku Re: ulga odsetkowa 11.01.06, 09:19
              hamsterek napisał:

> norbertku napisał:
              >
              > > Widzę, że głosy są podzielone w tej kwestii. Będę chyba musiał zasięgnąć
              > > informacji w Urzędzie Skarbowym. Dziękuję za wszystkie informacje
              >
              > Nie musisz. Moja wypowiedź w poprzednim poście jest na 100% prawdziwa ponieważ
              > takę dotyczyła po części mojej sytuacji a zapis w ustawie nie uległ zmiane od
              > tamtego czasu.
              >

Jednak na 100 % Twoja odpowiedź nie jest prawdziwa - dzwoniłem przed chwilą do
              swojego Urzędu Skarbowego, który poinformował mnie, że nie ma przeszkód bym
              skorzystał z tej ulgi - to czy mam już mieszkanie czy nie - nie ma znaczenia -
              ważne, że nie korzystałem z żadnej ulgi dotychczas
        • hamsterek Re: ulga odsetkowa 11.01.06, 09:02
          tombed1 napisał:

> Moim zdaniem będziesz mógł skorzystać z ulgi jeśli nie korzystałeś do tej pory
          > z żadnej formy odliczeń dotyczącej rynku pirewotnego, to że masz mieszkanie z
          > rynku wtórnego nie stanowi problemu.

Nie pisz kolego głupot jeżeli nie jesteś w temacie. Twoje zdanie jest tu
          zdecydowanie nie na miejscu.
          Zawsze mnie fascynowały indywidua którym się tylko wydaje i zabierają głos w
          dyskusji nic mądrego nie wnąsząc a tylko mącą w głowach.
          • tombed1 Re: ulga odsetkowa 11.01.06, 09:35
            Kolego Ty opowiadasz bzdury i wprowadzasz w błąd, no chyba że urząd skarbowy
            się myli, a takie indywidualności jak Ty uważają że mają monopol na wiedzę i na
            to kto i w jakiej formie może się wypowiadać na forum, a kto nie. Jak jesteś
            taki konkretny zacytuj przepis w tej sprawie i zwrócę honor, a nie się czapiasz
            wypowiedzi innych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka