Dodaj do ulubionych

Błagam o pomoc

18.02.11, 16:25
To kolejny raz ja tym razem na temat akwa mojego brata, chodzi mi oto, ze ma on rybki: 2 glonojady jeden weloniasty, 2 Molinezje, 2 samce takie pomarańczowe i jedna samiczke, no i 2 gupiki. Dziś rano wychodząc do szkoły wyłączałam im popmke i światło i zauważyłam, że nieżyje pani głupik i pani molinezja... Co mogło im się stać. Maja dwie pompki filter, zamek, 3 sztuczne roślinki. Codziennie dostają pół kostki ochotki lub zwykła karme dla nich. (nie wiem czy mój brat ich nie przekarmia) Dlaczego zdechły może znajduje się tu ktoś kto zna odpowiedź jesli chodzi o wymiary to nie wiem, ale wchodzi tam 25litrów. Może kot je straszy, ale wejść do nich nie może bo ma przykrywke na górze. Co jest nie tak. Woda przed wlaniem stoi przynajmniej 8h. Ponieważ mieszkam na Śląsku- Sosnowcu a w mojej miejscowości woda jest bardzo chlorowanasmile Prosze o pomoc z góry dziekuje.
Obserwuj wątek
    • ashley001 Re: Błagam o pomoc 18.02.11, 16:34
      mi też wczoraj zdechła rybka właściwie mojej siostrze i też nie wiem może , wodę miały złą albo mialy zaciepło albo tak jal ty piszesz przekarmione albo po prosu były stare cry

zspółczuje i pozdrawiam kiss
    • olciabuziaczki Re: Błagam o pomoc 18.02.11, 16:58
      * mogły zdechnąć ze starości (ryba żyje ok. 3 lat, ale też zależy jaka)
      * te ryby, które hoduje Twój brat mają dość zróżnicowane potrzeby:
      -gupik: woda-średnio twarda temperatura 24 stopnie Typ zbiornika-wspólny siedlisko- wszystkie poziomy ryba słodkowodna,ciepłowodna

-molinezja: woda-średnio twarda, 1 łyżeczka soli na 5 l (i z tego może zdechła, nie wiem czy sól była wsypywana) temperatura-24 stopnie typ zbiornika-wspólny siedlisko-wszystkie poziomy

-glonojad; woda-wszystkie typy temperatura-24 stopnie typ zbiornika-wspólny siedlisko-poziom przydenny

więc ostatecznie z mojego punktu widzenia to gupik zdechł, bo one nie żyją zbyt długo, a molinezja, bo nie było soli w akwarium, a w zoologicznym takową sól mozna dostać, ona jest taka niebieska i kosztuje ok. 5 zł, a to co napisałam nie jest jakims tam moim wymysłem, bo mam w domu i akwarium i książkę o rybach z której to spisałam (te informacje na temat tych ryb)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka