rokokoo . 24.02.11, 09:43 uczę się niemieckiego, angielskiego tylko w szkole <co mi jak na razie wystarcza - serio> w przyszłym roku szkolnym zamierzam podbić j. francuski. Odpowiedz Link Zgłoś
spongebob. Re: Języki obce - pytanie xD 24.02.11, 10:03 oczywiście że warto. po pierwsze łatwiej jest znaleźć pracę znając nie tylko angielski, ale naprzykład niemiecki (który jest podstawowym językiem biznesu w Europie i na świecie) oraz francuski lub hiszpański. po drugie - wszędzie się dogadasz, będziesz mogła podróżować gdzie tylko chcesz bez obawy, że nie uda ci się "przetrwać". ja osobiście uczę się angielskiego i francuskiego. angielski ubóstwiam, naprawdę. z francuskim jest inaczej - prawda, jest to piękny język, ale strasznie trudny. dlatego po nauce w gimnazjum zrezygnuje z takiego poziomu jaki mam teraz (chodzę do szkoły z językiem francuskim, mamy 6 godzin tego języka) i zmienię ten "poziom" na angielski, bo po prostu wolę ten język, czuje się w nim pewniej i moim zdaniem jest łatwiejszy. w przyszłoście chce się nauczyć niemieckiego, rosyjskiego i hiszpańskiego. powodzenia dla mnie. ; p Odpowiedz Link Zgłoś
anahi_portilla Re: Języki obce - pytanie xD 24.02.11, 10:24 Angielskiego uczę się od przedszkola, natomiast francuskiego zaczęłam się uczyć w gimnazjum może i warto się go nauczyć ale jak dla mnie nie jest to zbyt łatwy język. Zawsze chciałam nauczyć języka hiszpańskiego Odpowiedz Link Zgłoś
papatka0611 Re: Języki obce - pytanie xD 24.02.11, 10:25 Ja też bardzo lubię uczyć się nowych języków już miałam styczność z Hiszpańskim i Włoskim i uważam że nie są trudne.Z tego co wiem to najlepiej uczyć się hiszpańskiego , włoskiego a potem dopiero Francuskiego.Ponieważ są one bardzo do siebie podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
trzpiotka Języki obce to podstawa 24.02.11, 10:29 Uczę się tych, które będą mi potrzebne. Nieznajomość języka angielskiego w dzisiejszych czasach to po prostu siara, trzeba go opanować. Mnie osobiście kręci jeszcze włoski, a najbardziej hiszpański i z Europy i z Ameryki Południowej. I te języki chciałabym umieć na tyle, aby móc się swobodnie porozumiewać. A francuski jest bardzo trudny, ale piękny, moja mama bardzo dobrze mówi po francusku, jednak raczej nie chciałabym się go uczyć, nie jest mi on potrzebny. Niemieckiego nie zamierzam się uczyć, bo byłaby to dla mnie katorga, język jest okropnie sztywny. Polecam książki z serii "Blondynka na językach" autorstwa Beaty Pawlikowskiej, dość znanej podróżniczki. Pozwolę sobie zacytować "To nie jest zwykły podręcznik do nauki języka obcego. Jest to kurs rozmawiania w języku obcym. Uczy mówienia i rozumienia. Zero gramatyki, zero wkuwania słówek, zero odmian czasowników, które trzeba na pamięć wbić sobie do głowy". Czyli prawdziwa gratka dla tych, którzy chcą poznać wiele języków i sprawnie się nimi władać Obecnie można kupić angielski USA oraz niemiecki, natomiast w kwietniu ukażą się włoski, francuski, hiszpański Europa i hiszpański - Ameryka Południowa. Ja mam kurs z języka angielskiego i jestem bardzo zadowolona, no i oczywiście zamierzam w kwietniu kupić włoski (którego uczę sie w szkole) i hiszpański Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
niemampomyslu ... 24.02.11, 10:43 zastanawiałam się, do czego mi się one przydadzą. angielski-wiadomo, prawie w każdym kraju się po angielsku dogadasz. większość piosenek jest w tym języku. prawie każdy zna angielski. poza tym, chcę mieszkać w Ameryce, więc wiadomo. francuski-piękny język, coraz więcej osób chce sę go uczyć, jeden z bardziej znanych, no i nie wiem, coś mnie w nim pociąga. chcę sie nauczyć jeszcze jednego, ale mniej oklepanego, np. norweskiego czy chorwackiego. przede wszystkim dlatego, że mało kto je zna. Odpowiedz Link Zgłoś
fantvd Re: Języki obce - pytanie xD 24.02.11, 11:00 Ja sie ucze w sql niemieckiego i angielskiego(norma) ale tez w ucze sie troche hiszpanskiego ten jezyk mnie fascynuje zreszta niem. i ang. tez Odpowiedz Link Zgłoś
platyna Tutajj! 24.02.11, 11:02 Otóż: mam takie same hobby jak Ty. Uwielbiam języki obce. Umiem niemiecki i angielski podstawy bardzo bardzo dobrze i nawet więcej. Natomiast nadal muszę się uczyć - wiadomo, że trzeba bardzo długo się uczyć, żeby całkowicie opanować choć jeden język. Sama się nauczam języka francuskiego w domu. Ale żadna gramatyka - tylko zwroty np. Parlez-vous francais ? I tak dalej Z czeskiego umiem troche zwrotow, ale jak bylam w Pradze to mowilam po polsku i wszyscy mnie rozumieli. Tak na prawdę to ucz się tych języków, bo to zadecyduje o naszej przyszłości. Ja chodzę do gimnazjum językowego do klasy niemieckojęzycznej i mam chemię i geografię po niemiecku z niemkami. Też bardzo dużo godzin niemieckiego, podzielony na leksykę i gramatykę. W marcu zdaję certyfikat na poziomie matury podstawowej, też ustnie Z niczego orłem nie jestem i niczego specjalnie nie lubię,ale języki...mniam Odpowiedz Link Zgłoś
shou Re: Tutajj! 26.02.11, 14:21 Ja standardowo uczę się angielskiego od dawien dawna, ale że w szkole trochę to olewałam, to teraz dalej go szkolę w Axonie do którego chodzę na kursy Tutaj mam większą motywację do nauki... Poza tym uczyłam się niemieckiego, alem i nie podchodził zupełnie. Miałam też lekki kontakt z Norweskim - ale to jest dla m,nie wyższa szkoła jazdy, umiem ze dwa słowa W planach mam naukę hiszpańskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
karola_483_th Re: Języki obce - pytanie xD 02.03.11, 16:04 Czy warto? Jeśli interesujesz się językami obcymi to jak najbardziej się ucz. Szczerze to sama bym chciała znać kilka języków. Póki co na razie mogę się pochwalić jedynie moim niemieckim i podstawowym angielskim, bo dopiero od września zaczęłam naukę języka angielskiego, bo od pierwszej klasy podstawówki miałam tylko niemiecki i tak do końca gimnazjum. Co do języków których chciałabym się jeszcze nauczyć? Nie wiem, może francuski. Wymowa wydaje mi się trudna. Oh chciałabym znać włoski, piękny język. Ale jakoś nie mam weny na naukę, zbyt dużo nauki w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka2only szkoła 06.03.11, 11:41 jeśli czasowo nie wyrabiasz to zawsze można zapisać się do szkoły w stylu Speak Up gdzie grafik ustalasz sobie samemu. Zawsze jest jakieś rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
elisss92 lubię tylko niemiecki 07.03.11, 21:21 jako do nauki, wiążę z nim przyszłość Angielskiego nie lubię, dla mnie jest kompletnie nielogiczny i bez sensu A chciałabym się nauczyć jakiegoś skandynawskiego języka- szwedzki np. Odpowiedz Link Zgłoś
zeroplastic Re: Języki obce - pytanie xD 07.03.11, 21:30 ja sie ucze angielskiego i niemieckiego ale tez umiem troche rosyjskiego, wloskiego i francuskiego. J. francuski jest moze troche trudny ale na pewno nie tak zeby go sie nie dało nauczyc Odpowiedz Link Zgłoś
pieknisiulka Re: Języki obce - pytanie xD 19.03.11, 13:58 ja ide w tym roku we wrześniu do gimnazjum i ucze sie angielskiego ale zacze włoski podobno ma łatwiejszą gramatykę od niemieckiego Odpowiedz Link Zgłoś
ciapolka __________________________________________________ 07.03.11, 21:37 jest taki język jak "włosy"? angielski, hiszpański, japoński i pewnie jeszze jakis. Odpowiedz Link Zgłoś
kari116 . 07.03.11, 21:48 uczę się angielskiego i niemieckiego. angielski tak jak powiedziałaś- to norma, ale z niemieckim jest już inaczej. mój problem w uczeniu się języków jest taki, że ja potrafię gramatykę, potrafię ci wymówić regułkę, ale już w praktyce nie potrafię wykorzystać. nauka języków jest ważna i chciałabym spróbować z włoskim, i może hmm francuskim? Odpowiedz Link Zgłoś
cotton.caandyy. WŁOSKI!!! 07.03.11, 21:57 jak wyżej! kocham Włochy i żałuję ,że JESZCZE go nie potrafię ;pp a tym co podzielają moje zdanie to polecam włoskiego rapera Caparezza ^^ uwielbiam jego muzykę ;DD Odpowiedz Link Zgłoś
shibuu_ ` 07.03.11, 22:45 Uczę się angielskiego (poziom interemediate) i francuskiego (początkujący, gdyż zaczęłam się go uczyć dopiero od tego roku szkolnego). Nie wiem kto Ci powiedział że francuski jest trudny, chociaż dla nie których może być łatwy a dla innych łatwiejszy. Jeśli chodzi o mnie to dla mnie francuski jest łatwy, nie muszę powtarzać nic w domu a mam same piątki i czwórki. Chociaż fakt, te akcentowanie, podkreślanie 'h', nie wymawianie liter w większości wyrazów trochę dobija, ale wystarczy kilka miesięcy nauki i to jest dla Ciebie normalne. Osobiście uwielbiam angielski, francuskiego jakoś strasznie nie lubię, prawdę mówiąc uczę się teraz tego języka ze względu iż nie chcę się uczyć niemieckiego, po prostu nie i na samym początku myślałam że francuski jest taki romantyczny itp. i w sumie mam nadal takie samo zdanie. Co do innych języków obcych to chciałabym znać ang. perfekt, na francuskim mi perfekcyjnie znanym nie zależy, ale za to chciałabym posługiwać się w przyszłości włoskim, przynajmniej tak jak teraz jęz. angielskim. Odpowiedz Link Zgłoś
lupitka30 Re: Języki obce - pytanie xD 08.03.11, 16:35 ja sie lubie uczyc jezykow obcych nawet bardzo...chciałabym się nauczyć hiszpańskiego ale narazie umiem tylko pare słow i zwrotów Odpowiedz Link Zgłoś
xxxnikusxxx +. 08.03.11, 16:39 Uczę się angielskiego i niemieckiego. Oczywiście sądzę, że są bardzo potrzebne, a przede wszystkim przydatne w przyszłym, dorosłym życiu. Chciałabym opanować dodatkowo hiszpański. Odpowiedz Link Zgłoś
cariette Re: Języki obce - pytanie xD 08.03.11, 17:30 W szkole uczę się angielskiego i rosyjskiego... Angielski lubię i jestem z niego dość dobra... Do Rosyjskiego zbytnio się nie przykładam, bo uważam, że i tak mi się w życiu nie przyda, ale mimo to nie idzie mi najgorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
karoola.006 mój kolega mówi w 7 językach . XD ;O ja popieram.! 08.03.11, 18:16 mówi on po angielsku, niemiecku, włosku, francusku, hiszpańsku, czesku i w języku migowym. ; O ma on 22 lata i nie studiuje. ; o ja naukę języków popieram w 1oo% .! obecnie uczę się angielskiego i niemieckiego, ale to w szkole, a hiszpański mi się cholernie podoba i sama próbuję go opanować. ;p znam taką dziewczynę z 2 gim., która nauczyła się sama języka japońskiego. ! ;O Odpowiedz Link Zgłoś
trufla Re: Języki obce - pytanie xD 08.03.11, 18:44 Uczę się angielskiego i niemieckiego. Angielski uwielbiam, ale moje oceny nie odzwierciedlają prawdziwego stanu mojej wiedzy. Kiedy wyjeżdżam za granicę rozmawiam po angielsku świetnie i płynnie. Wiem bo obcokrajowcy są zdziwieni, że jestem z Polski. Niemiecki z kolei to bardzo trudny język, ale nie mam z nim większych problemów. Gorzej z gadaniem. Akcent jest świetny, ale porozumienie się w tym języku jeszcze sprawia mi problemy... Odpowiedz Link Zgłoś
partyinthe_usa Re: Języki obce - pytanie xD 10.03.11, 21:47 W szkole mam obowiązkowy angielski i niemiecki, dodatkowo uczę sie francuskiego, jak byłam w zeszłym roku w Japonii zainteresował mnie rownież japoński, a zwłaszcza kanji. Mój poziom angielskiego..trudno powiedzieć, czasem mi sie łatwiej myśli po angielsku w porownaniu z resztą "szybszej grupy" to mam naprawde wysoki poziom. Z probnego FCE dostalam A, co tez o czymś świadczy. Niemiecki z kolei mam na troche niższym poziomie, jest różnica czasu nauki (angielski od przedszkola praktycznie, więc 11 lat, niemiecki od 4kl, co daje 4 lata. Z akcentem nie mam żadnego problemu . Francuski...moj ukochany język. Uwielbiam go! Jest piekielnie pełno gramatyki do nauki, no i slowek, ale dla chcacego nic trudnego. Uczę sie 2 rok, wcześniej chodzilam na lekcje ale to było bardziej pobieznie..moja mama studiowala po francusku i marze o takim poziomie...francuski nie jest prosty. Ludzie maja problemy z akcentem, zwłaszcza z tym gardlowym "r" francuskim. Wg mnie akcent to najpiękniejsza częśc tego języka . Oczywiscie, chciałabym sie nauczyć hiszpańskiego, myslalam jak już pisałam o japońskim, ale jesli już to bardziej przydałby sie chinski (większy kraj...). Moze jakiś ze skandynawskich, ale to w dalekiej przyszłości.. Konkludując, mówię płynnie po angielsku, nieco mniej płynnie po niemiecku, po francusku mogłabym sie porozumieć, z rozmowkami zrozumialabym może japonski . Niektore słówka z hiszpańskiego są podobne do francuskich, więc.. . Ale sie rozpisalam...pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
lola35 Re: Języki obce - pytanie xD 12.03.11, 12:01 Ja uczę się: angielskiego, niemieckiego i hiszpańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
ftsx3 Re: Języki obce - pytanie xD 18.03.11, 18:09 jest to bardzo przydatne. swój zawód chcę powiązać z hotelarstwem, więc zapewne będę musiała znać takie języki jak: angielski, rosyjski, niemiecki (nie wiem jakie jeszcze oO) chciałabym się nauczyć także japońskiego. znam parę słów, liczyc umiem, ale tak, żeby budować zdania, to nie. ;] Odpowiedz Link Zgłoś
patrysia441 Re: Języki obce - pytanie xD 18.03.11, 18:30 warto się uczyć , ponieważ łatwiej jest się porozumieć w obcym kraju uczę się j.angielskiego i j.niemieckiego i doszłam do wniosku , że j.niemiecki jest o wiele łatwiejszy niż j.angielskim , ponieważ w j.angielskim jest kilka czasów a w j.niemieckim musisz znać tylko deklinacje i jakie końcówki dodawać do wyrazów Odpowiedz Link Zgłoś
truuu Re: Języki obce - pytanie xD 18.03.11, 18:31 Tak, język francuski jest trudny, o wiele łatwiejszy jest niemiecki. W języku francuskim inaczej się pisze a inaczej czyta.. Odpowiedz Link Zgłoś
january29 Re: Języki obce - pytanie xD 19.03.11, 14:08 Uczę się niemieckiego i angielskiego, ale chciałabym się jeszcze nauczyć włoskiego, hiszpańskiego i francuskiego. Nie podoba mi się język niemiecki bo jest taki 'twardy'. Natomiast angielski uwielbiam Odpowiedz Link Zgłoś
mweezy . 19.03.11, 18:35 Nauka języków obcych jest niezwykle przydatna. Uczę się angielskiego, będę się uczyć francuskiego, chciałabym znać fiński, japoński i rosyjski, bo może się przydać. Odpowiedz Link Zgłoś