Dodaj do ulubionych

karty płatnicze...:)

16.03.11, 08:42
Hej.Chciałam się was zapytać czy macie karty płatnicze??
Karta płatnicza jest to tak jakby karta kredytowa ale karte płatniczą mogą posiadać osoby które ukończyły 13 rok życia.Rodzice ze swoich kont mogą wam ją doładowywać i amiast nosić pełny portfel pieniędzy nosicie ze sobą karte z wirtualnymi pieniędzmi...smile

Jeśli macie takową karte to ile pieniędzy wam rodzice "doładowują" na nią??Co zazwyczaj za nią kupujecie??I czy często jej używacie czy wolicie jednak dawać papierowe pieniądze w kasie??

Ja osobiście kart płatniczej nie mam gdyż rodzice uważają że jestem nieodpowiedzialna(co jest kompletnym kłamstwem gdyż estem najodpowiedzialniejsza z całego mojego rodzeństwa no ale dobra).Sama nie wiem czy chciałabym ją mieć...zawsze jak widziałam karty kredytowe bałam się że zapomne pinu...także sama nie wiem czy chciałabym ją mieć

Do osób które jej nie mają:Chcielibyście mieć taką karte czy jednak nie??

NIE WIEM CZY BYŁ JUŻ TAKI TEMAT ALE JAK TAK TO NIE USUWAJCIE TEGO BO JESTEM CIEKAWA WASZYCH ODPOWIEDZI...smile
Obserwuj wątek
    • gemmadoyle Re: karty płatnicze...:) 16.03.11, 09:48
      Ja mam taką kartę i naprawdę polecam!!! Nie musisz do sklepu nościc kasy tylko kartę... Naprawdę fajna sprawa!wink
    • madzia2710 Tu! 16.03.11, 10:35
      Jasne, że mam. Na trzynaste urodziny rodzice ją wyrobili.
      Dostaję 500 lub 1000 zł miesięcznie. Oszczędzam aktualnie na MacBooka Air.
    • trufla Re: karty płatnicze...:) 16.03.11, 13:51
      Nie mam takiej karty. Nie mam też karty kredytowej. W tym wieku to dla mnie lekka przesada...
      • myszqa13 odświerzam...:) 16.03.11, 15:41
    • just...me Re: karty płatnicze...:) 16.03.11, 16:02
      Po pierwsze jak nie odróżniasz karty kredytowej od płatniczej to nie powinnaś mieć ani jednej z nich. uncertain Pewnie się obrazisz, ale przynajmniej czegoś nauczysz:
      a) karta kredytowa robi "kredyt" czyli wypłacasz pieniądze których nie masz, i potem musisz to spłacić łącznie z odsetkami
      b) 13-sto latka nie dostanie karty kredytowej bo nie ma stałego źródła dochodówsciana skąd bank ma wiedzieć, że ty to spłacisz jak nie pracujesz?!
      c) karty płatniczej sie nie "doładowuje" tylko robi się przelew albo się wpłaca (praktycznie 1 i to samo) na konto a nie na kartę uncertain
      d) karta to plastik, plastik się przesuwa przez terminal, (albo wsadza do bankomatu) wpisuje pin i wtedy jest o-pe-ra-cja na ra-chun-ku nie na plastiku
      e) jakbyś była dojrzała to byś się nie bała, że zapomnisz pinu bo to się wyklucza nawzajem...
      f) lepiej nie otwieraj sobie konta, bo patrząc jaką masz rozległą wiedzę na ten temat, mogę stwierdzić, że zabijesz swoje pieniądze

kwiat
      • sandy !!! 16.03.11, 17:07
        Dokładnie, zgadzam się z just...me Karta płatnicza inaczej debetowa nie ma nic wspólnego z kartą kredytową. Poza tym od 13 roku życia możesz możesz założyć w banku konto młodzieżowe np w PKO Graffiti abo w mBanku Izzy, a kartę dostajesz by móc wypłacać pieniądze z konta. Żeby mieć pieniądze na koncie musi być dokonany przelew, czyli pieniądze są przelewane na konto, a nie jak to określiłaś jako doładowywanie karty, to nie telefon, trzeba mieć trochę wiedzy w głowie. Moim zdaniem konto powinnaś założyć dopiero wtedy jak już będziesz musiała np pójdziesz do szkoły. A i mam pytanie, o tym czy lepiej w szkole płacić papierkowymi pieniędzmi. Przecież kartą nie zapłacisz sciana musisz skorzystać z bankomatu i zapłacić pieniędzmi zwykłymi. Pomyśl trochę to nie boli.
    • marffa . 16.03.11, 16:18
      Teraz mam normalne konto z normalną kartą płatniczą, ale wcześniej miałam taki wynalazek który nazywał się karta przepłacona. Polegało to na tym że jedno razowo nie mogłam wydać więcej jak 20 zł, a wciągu dnia w sumie 100 zł. To było tak na czarną godzinę. Nie miałam dostępu również do konta bo to było konto mojego taty i on po prostu tak jak by taki przelew wewnętrzny ustalając ile kasy mam na karcie.
    • aparatkaa. Re: karty płatnicze...:) 16.03.11, 16:38
      nie mam . nie wiem czy chciałabym mieć . kasę dostaję od rodziców wtedy kiedy potrzebuję . do szkoły biorę po 2 - 5 zł .myślę , że jeśli chciałabym mieć rodzice chyba nie robiliby z tego dużego problemu i może by się zgodzili [nie rozmawiałam z Nimi o tym] . na razie nie mam takiej potrzeby .
    • redhead Re: karty płatnicze...:) 16.03.11, 16:47
      na razie nie mam, ale może niedługo...
    • ladies_frutti Re: karty płatnicze...:) 16.03.11, 17:14
      Tak mam, ale jakoś mnie to nie jara. Rodzice mi założyli, bo chcieli, ale mi teraz jakoś na tym nie zależy.
    • kiwi Re: karty płatnicze...:) 16.03.11, 17:32
      paypass jest świetne c;
      • roxy11 Re: karty płatnicze...:) 18.03.11, 21:12
        kartę raczej chciałabym mieć, z tym, że byłyby na niej kompletne pustki.
    • sopwil / 18.03.11, 21:20
      Nie mam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka