Dodaj do ulubionych

Aparat za zęby- nie typowe pytanie...

06.04.11, 21:53
a właściwie dwa...

Ile czasu zakładali wam aparat???
I drugie... Ile czasu po założeniu bolały was zęby??

Mam nadzieje że nie długo... Bo ja mam wizytę dopiero o 20 a koleżanka mi mówiła że jej zakładali 1.5h... A ja nie chce wrócić o 22 do domu po następnego dnia mam szkołę... A to jednak późno...

serceserceserce
Obserwuj wątek
    • jane_ Re: Aparat za zęby- nie typowe pytanie... 06.04.11, 22:01
      to musi trwać. trzeba było myśleć przed ustaleniem wizyty na 20.

zęby bolą po każdej wizycie. ja ostatnio u orto byłam w poniedziałek i dopiero dziś zaczynam w miarę normalnie jeść.
    • buuum ___ 06.04.11, 22:14
      nie wiem ile. nie zwróciłam uwagi na to.

a zęby bolały mnie przez jakiś czas, ciężko było kromke chleba ugryźć. a potem po każdej wizycie, jeśli zmieniali łuki.
      • kawaiikimie Re: ___ 03.05.11, 16:16
        Bez przesady 22 to nie późno, ale dobra.
        Zakładają ponad godzinę.
        Każdy ból inaczej odczuwa, jedną moją kol bolały ciągle, a inną w ogóle.
    • ciastko_kremik Re: Aparat za zęby- nie typowe pytanie... 06.04.11, 22:32
      Wizyty nie dało się ustawić wcześniej... Mogłam albo tydzień wcześniej ale mam zajęcia przed zawodami i wolałabym się nie zrywać a potem tylko o 20 albo o 14 a o 14 moja mama nie może...

serceserceserce
    • rose_alie Re: Aparat za zęby- nie typowe pytanie... 06.04.11, 22:48
      Babka zakładała mi około godzinę... a zęby bolały mnie przez tydzień... nie chcę cię straszyć ale był to niesamowity ból... Przez pierwsze dwa dni nie umiałam nic ugryźć. Na okrągło jadłam tylko jogurty... Powodzenia ci życzę... wink
    • evanescence24 Re: Aparat za zęby- nie typowe pytanie... 06.04.11, 23:00
      po pierwsze, to zależy od aparatu (tsa, nie wszyscy wiedzą, ale są różne; to tak do nieuświadomionych ;3).
      po drugie, to zależy od osoby.

mnie zakładała... hm, nie pamiętam dokładnie, ale mniej niż godzinę.
      nie bolało aż tak bardzo, aczkolwiek najmocniej przy zaciskaniu zębów - czyli z gryzienia pokarmów nici c;
      po jakiś trzech dniach już normalnie jadłam i przyzwyczaiłam się do tego "obcego ciała" na zębach.
      + po każdej wizycie ( a ja mam ok. co 3 miesiące) jest powtórka z rozrywki :3
    • ciasteczko95 Re: Aparat za zęby- nie typowe pytanie... 06.04.11, 23:06
      Cześć ,
      Mam aparat od miesiąca i wcale nie jest taki zły . Mi zakładali go przez 45 minut albo nawet krócej . Najgorsze jest jednak to że przez pierwszych 3 - 5 dni troche boli i czasami nie można jeść wszystkiego . Ale każdy jest inny - ciebie może boleć krócej niż mnie . Powodzenia i nie martw się .. Nie jest takie straszne jak się wydaje big_grin
    • kicia377 Re: Aparat za zęby- mam. 07.04.11, 07:31
      Noszę już od ponad roku.
      Miałam wizytę na 8.30 rano (nie poszłam do szkoły, jupii big_grin ) Jak zakładają to nie boli, musisz troche poleżeć na fotelu i coś tam robią.
      Mi zakładało ok. 1h. Bolało przez tydzień. Nie mogłam nic gryść, tylko jadłam jogurty i na obiad zupę (makaron połykałam w całości big_grin ) I jak chciałam umyć zęby to się nie dało, bolał jak diabli. Używałam płynu do płukania ust.
      Wizyty mam co 1,5 miesiąca. Po wizytach troche bolą zęby ok. 2 dni. Potem jest normalnie.
      Na początku troche dziwnie, ale potem nawet nie czujesz że masz kawał metalu na zębach. Będzie dobrze. wink
    • anja_ Re: Aparat za zęby- nie typowe pytanie... 08.04.11, 20:42
      około godzinę trwało zakładanie aparatu. miałam zakładany 23 marca tego roku i po dzisiejszy dzień bolą mnie przednie zęby. więc nie zbyt miło.
      • nikt. Re: Aparat za zęby- nie typowe pytanie... 22.04.11, 11:45
        mi zakładanie aparatu trwało może 20-30 minut.
        bolało pierwszy tydzień, z dnia na dzień mniej, także jakoś przeżyjesz. ja przeżyłam. smile
        noszę aparat od końca sierpnia zeszłego roku, i zęby mam już proste. :d
        przez pierwsze dni jechałam na samych jogurtach, bo nawet od świeżego chleba bolało. takiego bez skórki.

uwaga! tylko nie popełniaj mojego błędu: NIE JEDZ BAKE ROLLSÓW przez pierwsze dni, kiedy masz aparat. XD
    • rob_ed odp 03.05.11, 15:29
      1. ok 1h
      2. przez 3-4 dni
    • trufla Re: Aparat za zęby- nie typowe pytanie... 03.05.11, 15:35
      Aparat zakładali mi około półtorej godziny. Po założeniu aparatu zęby bolały mnie mniej więcej przez tydzień. Trudno sie przyzwyczaić. Po każdej wizycie też mnie jeszcze bolą przez kilka dni...
      • kaikai ;3 03.05.11, 17:01
        Mi zakładali 20-30 min (aparat mam od pół roku), zęby bolą i po założeniu, jak i po każdej wizycie mnie osobiście przez kilka dni (każdy z nas jest inny), ale można przywyknąć coolcoolcool
      • niemampomyslu hm 03.05.11, 17:02
        mi na dolną szczękę zakładali ok. 40 minut, strasznie bolało przez ok. 2-3 dni, boli po każdej wizycie, też mniej więcej przez tyle czasu.
    • light Re: Aparat za zęby- nie typowe pytanie... 03.05.11, 17:00
      Nie pamiętam, gdzieś z 1,5h.
      I boli po każdej wizycie przez pierwsze 4 dni, a potem jest ok. Ogólnie noszenie aparatu nie było jakoś bardzo przykre, trochę denerwujące, ale cieszę się, że mam to już za sobą :3
    • great69 Aparat na zębyy 03.05.11, 17:05
      Mi zakładał poad godzinę i bolały tak ok . tygodnia . ; (
      Jadłam tylko jogurty , jakieś kaszki , ryż .
      Zęby bolą też jak zmienia łuk . ; (
    • agusek13 Re: Aparat za zęby- nie typowe pytanie... 03.05.11, 17:14
      zakładali mi 40 minut a bolały przez pierwszy tydzień ;d
    • ania98 Re: Aparat za zęby- nie typowe pytanie... 03.05.11, 17:17
      mi ortodontka zakładała 40 minut i wogole mnie zęby nie bolałybig_grin ale to zależny od twojej wrażliwości
    • mari86 Re: Aparat za zęby- nie typowe pytanie... 05.05.11, 22:48
      Mi zakładali 3 godziny. Ale miałam jakiś łuk, czy coś. Potem zęby bolały mnie trochę ponad tydzień. Warto wycierpieć smile
      • mercia96 Re: Aparat za zęby- nie typowe pytanie... 06.05.11, 00:03
        ja miałam 30 min

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka