Dodaj do ulubionych

Historia-Jest nam potrzebna?

• hatterka Re: Historia-Jest nam potrzebna? 18.04.11, 20:41
      Hmmm... Ze mną jest trochę dziwnie. Nienawidzę historii w szkole, bo chyba jeszcze nigdy nie trafiłam na nauczyciela, który potrafiłby naprawdę zainteresować uczniów (dodajmy, że w moim szesnastoletnim życiu miałam już dziewięciu nauczycieli tego przedmiotu). Podręczniki szkolne mnie nudzą, nie znoszę tych suchych faktów, które powtarzają się od podstawówki. Za to większość książek historycznych, które nie są typowymi podręcznikami, wręcz pochłaniam. Uwielbiam historę starożytnego Egiptu (Grecji i Rzymu dla odmiany nie trawię, jest taka... przereklamowana? wink), interesują mnie też wszelkie fakty związane z II wojną światową, ale od strony obozów koncentracyjnych, eksperymentów tam przeprowadzanych, Hitlera itp., ostatnio wzięło mnie na książkę "Byłem asystentem doktora Mengele", muszę ją mieć! Nie cierpię wkuwania dat, znam tylko kilka najważniejszych, nie mam do tego pamięci, wstyd się przyznać, ale nie pamiętam dat urodzenia swoich rodziców confused. Historia ogólnie interesuje mnie bardziej od strony życia ludzi czy spraw trochę tajemniczych, o których nie wiemy zbyt wiele, wszelkie bitwy i wojny omawiane w sposób: "kto, z kim, kiedy" mnie po prostu nudzą. Bardziej interesuje mnie życie codzienne zwykłych ludzi, ewentualnie wszystko, co związane z największymi zbrodniarzami w historii. Zwykle historia w szkole jest nudna, nauczyciel nie potrafi zainteresować młodzieży, co tylko zniechęca do tego przedmiotu. Korona z głowy by mu nie spadła, gdyby czasem powiedział jakąś mało znaną ciekawostkę, wręcz przeciwnie, ale większość nauczycieli się, za przeproszeniem, opie*dala i woli podyktować kilka dat i pojęć, zamiast trochę się wysilić. sad A historia w szkole jest potrzebna, bo potem ktoś mieszka na ulicy, dajmy na to, Kościuszki, i nie ma zielonego pojęcia, kto to był (przykład mojej koleżanki uncertain). No i trzeba uczyć młodzież, żeby nie wychodziły kwiatki typu "polskie obozy koncentracyjne".
      • donia.19 Re: Historia-Jest nam potrzebna? 18.04.11, 20:53
        bardzo lubię historię smile no ale jak ktoś za tym przedmiotem nie przepada - ma prawo ... a co do usuwania go ze szkoły... no nie wiem czy fajnie by było nie wiedzieć kompletnie nic o historii swojego kraju .. smirk
      • koloorowa. Re: Historia-Jest nam potrzebna? 21.04.11, 14:06
        i tak i nie. jest nam potrzebna, ale z drugiej te wszystkie informacje nam się nie przydadzą, ale te najwazniejsze to tak.
    • kiwi są potrzebe, bo być nie wiedziała jakie są... 18.04.11, 20:55
      przyczyny i następstwa bitwy pod grunwaldem i byś nic nie napisała na egzaminie z humana.
    • rozalkowa. Re: Historia-Jest nam potrzebna? 18.04.11, 21:04
      Jeśli nie poznamy historii, będziemy skazani na jej powtarzanie.

nie wiem co to za chory pomysł by nie było tego przedmiotu.
    • just...me Re: Historia-Jest nam potrzebna? 18.04.11, 21:05
      Jest potrzebna, ale jest źle nauczana. Dobrze jest wiedzieć kiedy była II Wojna Światowa, albo postanowienia konstytucji, ale za przeproszeniem po jaką cholerę mam wiedzieć że jakieś powstanie trwało tyle i tyle dni, dowodził w nim ten i ten oraz masę innych szczegółów, żeby na koniec dowiedzieć się, że to właściwie nic nie wniosło bo przegrali po 3 dniach. indifferent Konkrety! Ile trwało średnowiecze, co się wtedy działo, a nie muszę koniecznie wiedzieć, że dnia 14 listopada 1753 roku Republika Konga ogłosiła bunt przeciwko zbyt taniej cenie importowanych do Kanady bananów.sciana
    • eurodont Re: Historia-Jest nam potrzebna? 18.04.11, 21:15
      a ja sądzę że jest potrzebna trzeba znać historię swojego kraju ; ) ja kocham drugą wojnę światową jakoś najbardziej mi zbliżony temat !
    • shunra Re: Historia-Jest nam potrzebna? 19.04.11, 18:12
      Dla mnie wiele zagadnień z historii jest zupełnie zbędna, wkuwamy na pamięć tylko suche fakty. Większości dat nie pamiętam i raczej nie ubolewam nad tym że nie wiele ciekawi mnie historia polski więc automatycznie po sprawdzianie większość zapominam. Nie znam dat bitw prowadzonych w czasie 2 wojny światowej ani dowódców. Dla mnie uczenie się historii polski to udręka bo nie ma w niej nic ciekawego (nie jestem patriotką ludzie w każdym kraju są tacy sami więc nie czuje się związana z polską ) Ciekawi mnie bardzo za to historia starożytnego Egiptu, Grecji i Rzymu, jak w starożytności żyli zwykli ludzie w różnych krajach ich religie i kultura. Szkoda że w podstawie programowej nie uczymy się o życiu, kulturze i religii ludzi na naszych ziemiach przed powstaniem państwa polskiego.
    • elena98 Re: Historia-Jest nam potrzebna? 21.04.11, 13:12
      Pewnie, że jest potrzebna. Każdy powinien choć trochę znać historię. A poza tym nigdy nie wiadomo, może się jednak do czegoś przydać smile
    • 5 Historia-Jest nam potrzebna? 21.04.11, 18:20
      Owszem, powinno się znać najważniejsze szczegóły z historii Polski, lecz rzeczywistość jest taka, że w szkołach uczymy się rzeczy, które kompletnie w praktyce się nie przydają. W dodatku szybko zapominamy wyuczone na sprawdzian daty. Historia nigdy nie była moim ulubionym przedmiotem, ale w gimnazjum szczególnie za nią nie przepadam ze względu na nauczyciela i podręcznik, który jest beznadziejny.
      • marsoholism Re: Historia-Jest nam potrzebna? 23.04.11, 12:21
        Hm, nie wiem czy mogę być obiektywna, ponieważ kocham historię, chcę iść w jej kierunku.. Uważam że w 100% jest potrzebna!
    • elisss92 Historia jest potrzebna, ale nie w obecnej formie 24.04.11, 00:51
      Idziemy do 4 klasy podstawówki: człowiek zszedł z drzewa, ewolucja, kamienie łupane, Mezopotamia, Starożytna Grecja i Rzym. Średniowiecze itd.
      Idziemy do gimnazjum- znowu to samo. Materiał do I Wojny Światowej.
      Idziemy do szkoły średniej- znowu od początku- człowiek schodzi z drzewa... 3 klasa LO i technikum (zazwyczaj w 4 kl. nie ma już takich przedmiotów)- Od dwudziestolecia międzywojennego do historii współczesnej. Przez 10 miesięcy, godzinę tygodniowo w klasie bez rozsz. historii. Nierealne. U mnie nie doszliśmy do 2 wojny światowej przez różne wolne dni i długą chorobę nauczyciela.

Powinni skupić się na historii niedawnej, podstawówka, powiedzmy do 1700r, w gimnazjum szybka powtórka+ 1 wojna światowa i szkoła średnia historia współczesna, tak ważna. To dzięki niej kształtują się patrioci, bo po co nam kolejny raz powtarzać ewolucję i zasługi Karola Wielkiego, ukoronowanego w 800r?.
      Historia uczy i wychowuje, pokazuje jakich błędów należy unikać, by koło się nie zatoczyło.
    • eliza31 Re: Historia-Jest nam potrzebna? 24.04.11, 16:43
      Dobra, historia może być ale o Polsce!! Po co uczyć się o Mezopotamii??? Powinniśmy się uczyć tylko i wyłącznie o Polsce i bitwach polskich a nie np. o podbojach Grecji. Co nas to obchodzi?? Pozdrawiam tongue_out
    • lara12 ... 25.04.11, 21:25
      ja osobiście nie rozumiem, po co mam się uczyć historii innych państw (rewolucja francuska i wszystkie te pierdoły), oraz historii o zabarwieniu religijnym (rozłam chrześcijaństwa itd). ale historię swojego państwa powinno się znać, chociażby tę niedawną .
    • leyraa Re: Historia-Jest nam potrzebna? 25.04.11, 22:19
      Szczerze? Nie mam głowy do dat, nie intersesuje mnie przeszłość Polski, chcę z tąd w przyszłości wyjechać. To co było kiedyś już nie powróci (oby)!
    • anusia310798 Re: Historia-Jest nam potrzebna? 25.04.11, 22:29
      Moim zdaniem jest jak najbardziej potrzebna. Ja sobie nie wyobrażam życia bez świadomości kim tak naprawdę jestem i jak żyli moi przodkowie.
    • pauliska1212 Re: Historia-Jest nam potrzebna? 25.04.11, 22:33
      jest potrzebna, powinniśmy przecież coś wiedzieć o ludziach dzięki którym mamy to wszystko co teraz mamy ;d
    • kropeczka23 Re: Historia-Jest nam potrzebna? 01.05.11, 00:12
      Ja niecierpię historii . to jest najgorszy przedmiot jak dla mnie .
      takkk. ludzie powinni znać historię Polski i te rzeczy ale po paru latach żeby ten przedmiot nie był obowiązkowy. Np: podstawówka i liceum bez histy, a w gimnazjum żeby była. ;]
      Czy jakoś tak .. xd
    • alexis69 Re: Historia-Jest nam potrzebna? 05.05.11, 18:40
      Owszem historię Polski warto znać. W końcu jesteśmy Polakami i wstyd nie wiedzieć nawet tych podstawowych rzeczy, np takich jak data wojny światowej .. W podstawówce na historii uczyliśmy się oczywiście nie tylko o Polsce, ale nie było aż tak dużo do nauki o innych krajach, przyjemnie się uczyło. W gimnazjum było już trochę gorzej, o Polsce mało a o tych innych w ch*j dużo, ale teraz w liceum to już przegięcie. Według mnie jest zdecydowanie za dużo materiału. Do czego przyda mi się to, że wiem iż pierwsza wojna Punicka rozgrywała się o Sycylię i trwała w latach 264-241 przed Chr? Moim zdaniem powinniśmy skupić się na nauce o Polsce. Lubię historię, ale czasami ze względu bardzo obszernego materiału, mam jej dosyć ..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka