Dodaj do ulubionych

Który język jest łatwiejszy?

05.05.11, 20:18
Hej serce

Chciałabym zacząć się uczyć albo języka hiszpańskiego, albo francuskiego. Tylko właśnie jest problem-nie mam pojęcia, który z nich wybrać. Uczy się ich może któraś z was? Który jest prostszy? Co sądzicie o tych językach? Podobają wam się?

Dziękuję za odp. big_grin

Nie sprawdzałam, czy taki wątek się pojawił, więc jakby co, to koszyczek.
Obserwuj wątek
    • becia123x Odświeżam 05.05.11, 20:25
    • ola.s : ) 05.05.11, 21:40
      Ja nie uczę się żadnego z tych języków.Ja na twoim miejscu wybrałabym hiszpański .
      Chciałabym się go uczyć big_grin
      Gdzieś słyszałam ,że francuski jest trudniejszy .
    • ensuite Re: Który język jest łatwiejszy? 05.05.11, 21:44
      hiszpański- łatwiejszy.
      francuski- bardziej przydatny.
      moje zdanie. uczę się francuskiego od 2 lat, wymowa sprawia mi największa trudność, reszta jest naprawdę spoko ;D
      wybór należy do Ciebie, pozdro ;*
      • marsoholism Re: Który język jest łatwiejszy? 05.05.11, 22:09
        wg mnie na równi trudne.. ale w sumie? może i hiszpański smile francuskiego nigdy niestety się nie uczyłam.
        • becia123x Dziękuję za wsystkie odp. i przy okazjii odświeżam 06.05.11, 21:33
          • becia123x wszystkie :D 06.05.11, 21:34
    • ame_ Re: Który język jest łatwiejszy? 06.05.11, 21:39
      daruj sobie francuski - jest skomplikowany gramatycznie i trudny do wymówienia (trzeba baaardzo szeroko otwierać buzię). wiem na swoim przykładzie: francuskiego uczę się już od 5 lat, a jedyne co umiem, to je'm appelle Aleksandra i j'ai 15 ans. no, nie polecałabym : x
    • alexis69 Re: Który język jest łatwiejszy? 06.05.11, 21:48
      Hiszpański jest zdecydowanie łatwiejszy wink
      • hopeandsmile Re: Który język jest łatwiejszy? 06.05.11, 21:54
        z tego co wiem, hiszpański jest łatwiejszy c;
    • rokokoo - 06.05.11, 21:58
      nie uczę się żadnego z tych , ale podobno hiszpański jest łatwiejszy . za to francuski chyba bardziej przyda Ci się w życiu.
      ja właśnie od przyszłego roku szkolnego planuję zapisać się na francuski.
      • bieberkowa13 Re: - 06.05.11, 22:13
        Ja ogółem nie uczę się francuskiego ,ani hiszpańskiego ,ale słyszałam ,ze fajny jest fracuski ,ale wybór należy do Ciebie tongue_out
    • lolunio Re: Który język jest łatwiejszy? 07.05.11, 18:38
      ja uczę się francuskiego i przyznam że jest trudna wymowa i pisownia i po czasie łatwy do opanowania.. ale jak już to hiszpański o wiele łatwiejszy bo od razu można go opanować: pisownie i wymowę. polecam ci hiszpański jeżeli masz problemy z załapaniem obcych języków.. jak masz duży problem z angole to nie polecam francais. ; /
    • ann_rock .... 07.05.11, 21:06
      Podobno hiszpański, bo czyta się tak jak się piszę. A francuski jest trundy w wymowie.
      Hiszpański przydaje się w wielu krajach a farncuski chyba tylko we Francji (czasami miejscowo wi innych państwach)
      • dizziness Re: Do ann_rock 08.05.11, 19:28
        ann_rock napisał(a):

> Podobno hiszpański, bo czyta się tak jak się piszę. A francuski jest trundy w w
        > ymowie.
        > Hiszpański przydaje się w wielu krajach a farncuski chyba tylko we Francji (cza
        > sami miejscowo wi innych państwach)

Francuski jest jest językiem oficjalnym w 32 krajach, posługuje się nim 220 mln ludzi mieszkających na 5 kontynentach!
        • super_star Re: Do ann_rock 08.05.11, 21:21
          język hiszpański jest trzecim najpowszechniej używanym językiem na Ziemi. W roku 2006 oceniano, że posługuje się nim jako językiem ojczystym około 400 milionów ludzi na siedmiu kontynentach, szczególnie w Ameryce Południowej i Ameryce Północnej. Dalsze 100 milionów używa go jako drugiego języka, natomiast liczba ludzi w ogóle na świecie mówiących tym językiem to ponad 0,5 miliarda.
    • koniara8 Re: Który język jest łatwiejszy? 07.05.11, 21:14
      Z tego co wiem łatwiejszy jest hiszpański, ale i tak wybieram się na francuski ;d
    • magic_mushroom Re: Który język jest łatwiejszy? 08.05.11, 19:07
      Hiszpański jest sporo łatwiejszywink Mają bardzo prostą gramatykę, a francuski jest uznawany za trudny do nauczenia się jezyksmile
    • dizziness Re: Który język jest łatwiejszy? 08.05.11, 19:24
      Uczę się francuskiego i kocham go najbardziej na świecie kiss
      Jednak hiszpański jest łatwiejszy. Czytałam, że hiszpański i włoski są najłatwiejszymi językami do nauki, ale to też zależy pod jakim względem.
      Pozdrawiam.
    • deedee ^_^ 08.05.11, 19:41
      nie wiem który łatwiejszy ale mi się podoba hiszpański
      • missmurder . 08.05.11, 20:02
        Ja od 2 lat jestem w klasie dwujęzycznej francuskiej. Niedawno zdałam egzamin na międzynarodowy certyfikat DELF A1 .

To, jaki język wybierzesz zależy głównie od twojej chęci do nauki. Hiszpański jest uważany za jeden z najłatwiejszych języków. Można się go nauczyć nawet na internetowych kursach. A francuski? Cóż... Na pewno jest on trudniejszy od angielskiego. Jeśli ten język ci się podoba - będzie git. Mi opanowanie wymowy zajęło 1,5 roku (mam 6 lekcji franca w tygodniu i obecność Francuza na lekcjach smirk ) Trzeba się po prostu ,,przestawić".
        Podsumowując: chcesz iść na łatwiznę, wybierz hiszpański. Wolisz język bardziej ,, prestiżowy", wybierz francuski.
        Dodam, że moim skromnym zdaniem francuski jest bardzo ciekawym i ładnym językiem, więc uczenie się go sprawia przyjemnośc tongue_out Natomiast oczywiście, wybór należy do ciebie. Życzę udanej decyzji kiss

• basket_girl Re: Który język jest łatwiejszy? 08.05.11, 19:57
      Hiszpański jest prostszy !!!!
      • jolene_ Re: Który język jest łatwiejszy? 08.05.11, 20:17
        Wydaje mi się, że hiszpański jest łatwiejszy, ale osobiście wolałabym uczyć się francuskiego.
    • klama_kcmil # 08.05.11, 20:19
      Hiszpański jest łatwiejszy,
    • vondyska Re: Który język jest łatwiejszy? 08.05.11, 20:37
      Hiszpański jest na pewno prostszy niż francuski. Na się uczę hiszpańskiego w domu ale panuje jakieś korki. Kocham ten język i dlatego się go uczę. Który język się przyda? No po hiszpańsku mówi ponad 300 mln ludzi a po francusku jak wspomniał ktoś wyżej ponad 200 mln. Język hiszpański jest językiem urzędowym w większości większych krajach Ameryki Łacińskiej (Brazylia nie ;D). Więc zależy w jakim celu chcesz się go uczyć. Mnie osobiście francuski nie pasjonuje więc nic o nim nie powiem ;D
    • seneka4 Re: Który język jest łatwiejszy? 08.05.11, 20:39
      Francuski jest podobno trudniejszy od Hiszpańskiego.
    • super_star Re: Który język jest łatwiejszy? 08.05.11, 21:19
      hiszpański najprostszy język na świecie, a mówi nim połowa świata. Francuski jest trudny i mało przydatny
    • by_moonlight Re: Który język jest łatwiejszy? 08.05.11, 21:54
      Hiszpański jest łatwiejszy i moim zdaniem bardziej się w życiu przyda.
    • xoxo_juska Re: Który język jest łatwiejszy? 09.05.11, 17:50
      hiszpański i to o wiele. francuski to jedna wielka masakra. wiem co mówi bo obu się ucze. i naprawde trzeba mieć talent to nauki języków obcych, żeby francuski opanować. najgorsze jest to że w francuskim każdy wyraz czyta się inaczej niż się pisze, całkiem inne słowo Ci z tego wychodzi, a w hiszpańskim czytasz prawie tak jak się pisze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka