Dodaj do ulubionych

Nie mamy pieniędzy.

16.06.11, 15:40
Pisze to bo musze się chyba komuś wyżalićcrying Chodzi o to ,że moi rodzice nie maja pieniędzy.Oboje pracują ,ale raty i to wszystko sprawiają ,że brakuje na podstawowe rzeczy.Nie jesteśmy jakoś niewiadomo jak biedni ale boje sie że tak się stanie jeśli sobie nie poradzimy.Nie jestem jakąs straszną materialistką ,ale życie bez pieniędzy nie jest łatwe ,przez to w domu ciągle są nerwy , kłótnie ,umartwianie siecrying sama juz nie wytrzymuje często kłócąc się z rodzicami.Szkoda mi ich bo wiem ,że też przezywają to ,że brakuje na wszystko.Jest mi z tym strasznie cięzko.Chcialam nawet iść do pracy , ale jestem niepełnoletnia i nie ma gdzie ,a mieszkam w małym miasteczku więc tutaj nie mam szans znaleźć pracy. Już czasem mam poprostu tego dość.Boje sie ,że popadniemy w długi (choć już nie jest za ciekawie).Moja babcia za ktora nie przepadam popadla w takie straszne długi i teraz jest po prostu masakra. Boje sie tego. Doradzicie mi coś?
Obserwuj wątek
    • ewa13 Re: Nie mamy pieniędzy. 16.06.11, 15:49
      Hym,nie wiem co doradzić ale może pomagaj im na codzień np. posprzątaj albo nie kłuć sie z nimi tylko wręcz przeciwnie ,rób wszystko aby atmosfera w domu nie była tak napięta . Powodzenia kiss
    • alexis69 Internet masz opłacony, nie jest tak źle xd 16.06.11, 15:50

nie wiem jak mogę pomóc, nic z tym nie zrobię, że brakuje wam kasy przecież.. confused
      niech Twój tata znajdzie drugą pracę i pracuję w dwóch.
      no nie wiem. mam nadzieję, że wam się ułoży. współczuję. sad
    • olcissia_1998 Nie mamy pieniędzy. 16.06.11, 15:50
      Możesz znaleźć jakąś pracę dorywczą wink

Możesz, np. zajmować się domem sąsiadów pod ich nieobecność, albo wyprowadzać ich psa itp.

ps.
      wpółczuje sad
      • donia2107 Jeśli się nie mylę to pracować można od 16r życia 18.06.11, 14:51
        ...Ale to nie są prace takie jak w odzieżówce np.Jeśli się ma 16 lat to pracuję się mniej godzin niż normalny dorosły i mniej pieniędzy się dostaję.Mój brat ma 16 lat i chciał na wakację zarobić sobie na jakiś skuter czy coś poszedł się dowiedzieć i za 600 zł na miesiąc.Nie pamiętam jaka to praca była ale ważne że ty masz (chyba , bo tak napisałaś na profilu) 17 lat i możesz pójśc się gdzieś zapytać o taką pracę.Na wakacje można też pojechać zbierać wiśnie czy coś innego ale dużo z tego chyba nie ma(2.50 za kilo ale zależy gdzie)
        Myślę że chociaż trochę pomogłam smile
    • nicola1313 Re: Nie mamy pieniędzy. 16.06.11, 16:00
      Pomóz im w pracach domowych żeby o dom nie musieli się martwić.

Rozejży się może ktos poszukuje opiekunki do psa np. albo roznoś gazety napewno pare groszy wpadnie teraz są wakacje więc może ludzie gdzies wyjeżdzają i przydałaby im się opiekunka do psa lub domu. a roznoszenie gazet nie jest taka cieżką pracą.

Ps.
      Współczuje z całego serca. MAM NADZIEJE ŻE JAKOS Z TEGO WYJDZIECIE.

• estrellaa Re: Nie mamy pieniędzy. 16.06.11, 16:03
        teraz zbliżają się wakacje , może sąsiedzi wyjeżdżają , zaopiekuj się ich psem , domem . no i rozmawiaj dużo z rodzicami .
        • diamond_girl12 Re: Nie mamy pieniędzy. 16.06.11, 16:40
          Nie zamartwiaj się tym cały czas, bo to nie Twoja wina. Na pewno jakoś sobie poradzicie.
          Spróbuj sobie jakoś odmówić paru rzeczy, żeby nie wyciągać jeszcze pieniędzy od rodziców.
          Za kilka dni wakacje, znajdź sobie jakąś pracę. Roznoszenie ulotek, wyprowadzanie psa sąsiadów, pomoc w jakimś salonie fryzjerskim. Dużo Ci nie zapłacą, ale przez całe wakacje trochę sobie uzbierasz. wink
          • mickeymouse Re: Nie mamy pieniędzy. 16.06.11, 16:48
            Ja się zgadzam z dziewczynami, możesz podjąć jakąś pracę dorywczą, zrezygnować z przyjemności, albo nawet sprzedać coś co nie jest ci już potrzebne, na Allegro lub gdzieś tam. Współczuję, ale nie wiem co ci jeszcze doradzić.
    • exemplar Re: Nie mamy pieniędzy. 16.06.11, 16:49
      Ale co ja Ci mogę doradzić ?

Mogę Ci tylko życzyć wszytskiego najelpszego i mam nadzieję , że będzie tam u was dobrze ; *

+ wazne , że neta masz ! ; D
      kiss
    • nikawika Re: Nie mamy pieniędzy. 16.06.11, 17:02
      nie musisz mieć 16 lat żeby pracować. mozesz zajmować się dziećmi sąsiadki, wyprowadzać psy itp.
      pomagaj dużo w domu, staraj się jak możesz, by pomóc rodzicom. smile
    • natusia445 Re: Nie mamy pieniędzy. 17.06.11, 16:47
      Tak jak dziewczyny powyżej ,doradzam Ci żebyś popytała się czy ktoś nie potrzebuje opiekunki do zwierząt,dzieci...może najdziesz pracę w roznoszeniu gazet,ulotek...
      Możesz skosić trawę sąsiadom,posprzątać dom.Fortuny na tym nie zbijesz,ale zawsze coś wink Może nie wydawaj swoich kieszonkowych(jeśli masz) na różne gazety i inne pierdoły,tylko chowaj do szuflady i pod koniec miesiąca daj mamie tą sumkę.Wiem że prościej by było gdybyś w ogóle od nich nie brała,ale jak nagle ni stąd ni z owąt dasz im np. 50 zł to na pewno się ucieszą smile Pomagaj im w domu jak tylko możesz,żeby nie mieli dodatkowych spraw na głowie.
    • fioletoweemo gdybys wiedziala jak u mnie jest ;/. 17.06.11, 17:02
      a neta mam bo mam 'router'- tak to sie chyba pisze bo mam 3 kompy - wole tłumaczyc zeby potem nie bylo ze neta jakos mam kiss
      • andzia_28_94 No właśnie... 18.06.11, 10:18
        Ja też mam neta ,ale nie zawsze oplacony na czas. NIc wogóle ostatnio sie nie układa ,a takie głupie komentarze typu masz neta to jest ok są bez sensu. Ci co nie muszą sie martwić o kasę nie wiedzą jak to jest. Nie jest łatwo ...boje sie tylko tego najbardziej żeby nie wpaść w jakieś poważne długicrying
        • karoola.006 wejdź. ;) 18.06.11, 11:56
          jeśli chciałabyś zarobic, to licz się z tym, że musisz ciężko pracowac.
          proponuję iśc do lasu na jagody, albo szukac miejsc, gdzie rosną truskawki, zrywac wiśnie, czereśnie lub cokolwiek i iśc na rynek i sprzedawac. wink jeśli masz ukończone 16 lat to poszukaj pracy np. w restauracji czy coś.. wink albo po prostu rozdawaj ulotki. wink wiem, zarobisz grosze, ale zawsze coś. wink

będzie dobrze. ;* nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. wink
          • karoola.006 Re: wejdź. ;) - jeszcze jedno.! 18.06.11, 11:57
            jeśli nie boisz się zwierząt to spróbuj znaleźc pracę, w której będziesz wyprowadzac psy..wink
            • andzia_28_94 ... 18.06.11, 12:05
              Wiem ,że można by było iść do takiej pracy ,ale jak już wczesniej wspomnialam mieszkam w bardzo małej miejscowości. Tutaj nikt nie poszukuje osób do wyprowadzania psów albo roznoszenia ulotek. Truskawek tez nie zbierja bo sie dowiadywalam. W takim małym miasteczku nie ma żadnych perspektyw ,a dojeżdzać do jakiegos wiekszego miasta mi sie nie opłaca bo niewiele zarobie i bilet jeszcze musze kupić.
    • bella_thorne Re: Nie mamy pieniędzy. 18.06.11, 11:29
      wpółczujesad
    • sandrolaxd Re: Nie mamy pieniędzy. 18.06.11, 11:40
      Pomagaj w domu, jeśli masz czas. Staraj się, wprowadzić miłą atmosferę, nie kłócić się z rodzicami skoro jest ciężko.
      Wsółczuje , trzymaj się jakoś.
      Niedługo wakacje, więc możesz znaleźć pracę w stylu wyprowadzania psa, zbieranie truskawek coś takiego. ;]
      powodzenia.
    • laleczka. Re: Nie mamy pieniędzy. 18.06.11, 11:42
      Zaczyna się lato, idź na zarobek(maliny,truskawki,czereśnie,wiśnie)

Z całego serca Ci współczuje trzymam mocno kciuki żeby się Ci udało kiss
      • kingura117 Re: Nie mamy pieniędzy. 18.06.11, 12:08
        Pomóż rodzicom, nie naciskaj na nich, nie przypominaj o tym. Może starsi sąsiedzi potrzebują pomocy, np. skoszenie trawnika, wyjście z psem itp. Nie zamartwiaj się tym. Ja chyba wiem jak się czujesz. Strasznie ci współczuję kiss
    • michaelka Re: Nie mamy pieniędzy. 18.06.11, 12:06
      Nie wiem co mogę Ci doradzić. kiss Masz bardzo , bardzo ciężką sytuację.
      Ale możesz też wspierać swoich rodziców. Nie prosić o kupno rzeczy na które Was nie stać , pomagać rodzicom w domu , chodzić NA ROZSĄDNE zakupy , wspierać. Po prostu im pomagaj na pewno to docenią. Bo w końcu miłość jest najważniejsza i najsilniejsza. kiss
    • minaslia jw 18.06.11, 14:39
      j/w
      i spróbuj może zrezygnować z komórki na jakiś czas, albo z czegoś co wydaje się niezbędne a w rzeczywistości jet na odwrót i na to dużo kasy idzie. No i te banały jak gaszenie światła i oszczędzanie wody wink
    • kolejnezmiany Re: Nie mamy pieniędzy. 18.06.11, 16:15
      nie martw sie! możliwe że to przejściowe kłopoty a za niedługo wyjdziecie na prostą! życzę powodzenia i głowa do górysmile
    • dosia321 Re: Nie mamy pieniędzy. 18.06.11, 16:28
      staraj się oszczędzać, mnie korzystać z kopa, mniej zużywać wody, dzięki temu rachunki będą tańsze. Możesz pracować też od 16 roku życia, więc jeśli masz tyle lat to znajdziesz pracę wink Może jak twój tata zna dobrze jakiś język, mógłby się zdecydować pracować za granicą, naprawdę warto! Mój tato tam pracuje i nieźle tam zarabia, smile
    • toffi_15 Re: Nie mamy pieniędzy. 19.06.11, 14:23
      nie wiem czy masz 17 lat tak jak pisze na profilu ale w tym wieku przyjmą cię na pewno do pracy na wakacje. ja w lipcu bede miała 17 i ide na caly lipiec pracowac w szkolce lesnej...1400 zł za miesiąc do bardzo duzo w szkołce. jak naprawde brakuje ci pieniedzy (rozumiem to) to poszukaj pracy na wakacje. zarobisz troche i bedziesz miala na ciuchy, kosmetyki a jak starczy to mozesz pmoc rodzicom splacic chociaz niewielka czesc rat. trzymam kciuki i powodzenia w szukaniu pracy wink
    • mileymandy to smutne 20.06.11, 23:18
      są różne fundacje pomagające biednym ale znowu się tak nie załamuj internet masz czyli aż tak źle nie jest wiesz ty nie powinnaś martwić się takimi rzeczami to sprawa rodziców oni powinni zapewnić ci pieniądze a zresztą zawsze jest jakaś praca ok może nie będę się wymądrzać bo to trochę głupi przykład ale ja mieszkając w polsce w małym miasteczku roznosiłam ulotki płacą 20 gr za jedną ulotkę potrafiłam na dzień dużo zarobić jeszcze można zbierać owoce i warzywa na farmach jest jeszcze wersja hard idź do mam talent tap madl albo x factor i powiedz to co tu to bez żadnego problemu wygrasz . jak będzie tragedia straszna to mogę ci dać trochę kasy o ile nie kłamiesz...kiss
      • karolinke13 Re: karolinke13 23.06.11, 19:47
        możesz sie zgłosic do pomocy społecznej czy czegoś podobnego ale wiem ze to nie jest takie proste... powodzeniasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka