23.06.11, 00:32
Przed wakacjami chodziłam do 5 klasy i miałam historię. Na półrocze wychodziło mi 3 a na koniec jakoś uwinęłam się z 4! Mam pytanie: czy historia jest taka trudna tylko dla mnie?? Czy i wy macie z nią takie problemy?? Jak poradzić sobie z zapamiętaniem materiału np. dat bitw itp.? Proszę o odpowiedzi i ŻYCZĘ MIŁYCH WAKACJI, CZYTELNICZKĄ I DROGIEMU KOTKOWI!!big_grin
Obserwuj wątek
    • paramorehayley_ Re: HISTORiA! 23.06.11, 00:54
      jeśli uczysz się systematycznie, to nie powinnaś mieć problemu.
      • ashley001 Re: HISTORiA! 23.06.11, 08:23
        zgadzam się z paramorehayley_ znajdź sobie jakiś system też teraz pójde do 6 [ aaaaa !!! ]
        • mohito_ Re: HISTORiA! 23.06.11, 08:31
          raczej nie mam problemów z historią.
    • dosia321 Re: HISTORiA! 23.06.11, 08:48
      wakacje kurde są! a wy nadal o szkole! big_grin

Ja miałam między 4 a 5 na koniec, i w końcu dostałam 4 tongue_out Historia nie jest trudna, gorzej z chemią sad powtarzaj wiele razy, może to ci pomoże. Ja sobie też kojarzę, np. 1138 (podział polski na dzielnice) -11 numer z dziennika, 38 -numer mieszkania. wink good luck ;p
      • smileee Re: HISTORiA! 23.06.11, 11:25
        ja wlasnie skonczyllam 1 klase gim. i do tej pory nie mialam zadnych problemow z historia wink mialam na koniec 5 ;D
      • xxfankajbxx Re: HISTORiA! 24.06.11, 16:13
        mi na półrocze 3 a na koniec 5!!! alei ka dostalam 4 bo nie ona o dwie oceny wyżej crying
        I nie jest trudna tongue_out
    • avril1028 Re: HISTORiA! 23.06.11, 09:18
      dla mnie jest prosta.
      ale mamy takiego nauczyciela że nie wiadomo co się po nim można spodziewać ; )
      • sami. Re: HISTORiA! 23.06.11, 09:30
        JA teraz ide do gimnazjum ale 6 klasie miałam na koniec 5
        • winia Re: HISTORiA! 23.06.11, 10:00
          Dla mnie historia jest prosta. Trzeba uczyć się jej systematycznie. Wtedy łatwiej zapamiętasz daty, wydarzenia. Na koniec roku mam z historii 6 dlatego, bo miałam 5 miejsce w powiatowym konkursie historycznym. Z ocen wychodziło mi czyste 5.
        • biedronka983 w 6 klasie miałam 4 teraz gim ... 23.06.11, 10:35
    • iamvegas Re: HISTORiA! 23.06.11, 10:03
      w podstawówce i gimnazjum historię miałam śmiesznie prostą. w liceum zastał mnie taki kubeł zimnej wody, bo moja egzystencja została wypełniona po brzegi wypracowaniami, bilansami i wszelkiej maści zadaniami z owego przedmiotu. było naprawdę ciężko, póki nastawiałam się na zdawanie matury z historii. teraz już kamień z serca, rozmyśliłam się i mam większy luz. ale przez 2 lata tyrałam nad nią jak dziki osioł. w tym roku udało mi się na 4, co u mojego historyka jest szczytem marzeń. ze swojej strony mg ci tylko poradzić - pracuj, pracuj i jeszcze raz pracuj, sporo czytaj, pisz, powtarzaj.
    • sakura134 Re: HISTORiA! 23.06.11, 10:22
      Akurat Historia jest dosyć łatwym przedmiotem jak dla mnie wink
    • squash nie lubię historii, ale zawsze mam 5 na koniec. 23.06.11, 10:47
    • wiki3113 Uwielbiam historie! 23.06.11, 11:01
      Jak dla mnie jest łatwa raz sb przeczytam i pamiętam po za tym mnie to większość rzeczy interesuje są oczywiście nudne tematy,ale wiekszość jest fajnych.Chodzę też na kółko(chodziłam)historyczne,więc zawsze miałam 6.
    • kiwi Re: HISTORiA! 23.06.11, 11:06
      lol, ja to na semestr miałam jeden, ale zaliczyłam na 2. w podstawówce historia nie sprawiała mi problemów, ale w gimnazjum tego wszystkiego było dużo, że za bardzo nie umiałam się tego nauczyć.

ogólnie humanistyczne przedmioty nie sprawiają mi problemów, ale historia tak.
    • blondzia Re: HISTORiA! 23.06.11, 11:42
      Ja zawsze mam 3 z historii ale zdarzyło się mieć też 4 smile
      Nie mam nic do historii spoko przedmiot ,gorzej mam z matmą nic nie umiem z tego przedmiotu i 1 mi wychodziła na koniec roku ale się poprawiłam na 2 sad
      • niemampomyslu nawet lubię. 23.06.11, 11:54
    • made_in_italia tu. 23.06.11, 12:00
      Ja zawsze radziłam sobie z historią i miałam 5 a teraz wyszło mi 6 big_grin
    • pauliska1212 Re: HISTORiA! 24.06.11, 15:09
      ja mam z historii bardzo dobry, bo mam zajebistą nauczycielkę u której na testach da się ściągac xd
      a jak się uczyc? ja biorę jakiś brudnopis i czytając temat sama go sobie streszczam, przy okazji się uczę i tak jakoś mi wchodzi, potem sama go sobie opowiadam xd
    • katsuumi_17 Re: HISTORiA! 24.06.11, 15:29
      Historia to przedmiot, który trzeba wkuc.
      • roxy11 Re: HISTORiA! 24.06.11, 15:40
        brałam książkę, czytałam całą lekcję, otwierałam zeszyt z tyłu i czytając jeszcze raz fragmenty, robiłam sobie własne, skrócone notatki. a potem je powtarzałam.
        daty niestety trzeba wykuć.
    • shunra Re: HISTORiA! 24.06.11, 17:14
      Zależy z czego bo np. ze starożytnością lub mitologią nie mam najmniejszych problemów a jeśli chodzi o historie polski to muszę wkuwać a potem i tak zapomnę. Niektóre tematy dotyczące właśnie starożytności lub średniowiecza pamiętam jeszcze do teraz lub jakieś filmy dokumentalne dotyczące starożytnego Egiptu które oglądałam jak miałam 7 lat. Ale dat żadnych nie jestem wstanie wymienić czy bitw jakie ktoś tam toczył bo mnie to nie interesuje. W każdym przedmiocie znajdą się tematy które cię zaciekawią i też takie które będą sprawiały ci trudność i wydadzą się dla ciebie nudne. Ale niestety w szkole nie możemy sobie wybierać czego chcemy się uczyć i trzeba wkuwać niektóre rzeczy.
    • anulka Re: HISTORiA! 24.06.11, 17:57
      ja historię uwielbiam
      • pola16 Re: HISTORiA 24.06.11, 18:11
        W gimnazjum nie miałam z nią problemów, teraz nauczycielka się na mnie zawzięła, ale jakoś dałam radę. W sumie zależy dużo od nauczyciela właśnie, tamta opowiadała ciekawie było widać, że sama uwielbia przekazywać nam to co sama wie. Niestety trzeba dużo faktów wkuć, ale nie zmienią się żadne daty, bo przecież to jest niemożliwe. Jednak ludzie są tak przystosowani, że są bardziej uzdolnieni humanistycznie lub mają umysł ścisłowca.
    • mari86 Re: HISTORiA! 02.07.11, 23:56
      Uważam, że to zależy od człowieka. Historii trzeba się nauczyć, nie można zrozumieć jej tak jak matematyki wink Mnie to fascynuje, więc szybko się uczę. Uwielbiam historię i uczę się jej nie tylko na spr wink Ja robię sobie notatki z pdr i z lekcji. To właśnie z nich się uczę. Pracochłonne, ale przynosi skutki. Do tego opowiadam sobie, co też pomaga.
    • pauline_demi Re: HISTORiA! 03.07.11, 14:44
      Historia to po prostu czysta pamięciówka. Musisz kojarzyć daty z faktami, chociaż np dla mnie niektóre daty są bardzo charakterystyczne i dość łatwo mi je zapamiętać. Ale fakt faktem, że nie przepadam za tym przedmiotem (w gimnazjum w 2 i w I sem 3 klasy sb ją olałam na marne 2 ale z gim wyszłam z 4 big_grin), ale idę do LO na humana z rozszerzoną historią a później na studia prawnicze tongue_out <to dopiero ironia>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka