Dodaj do ulubionych

Boję się wrócić do szkoły.

14.08.11, 19:25
Osoby ze szkoły zawsze mi dokuczały. Jestem bardzo dobrą uczennicą i dość dobrym sportowcem. Nie wywyższam się, lecz odnoszę sukcesy i staram się być dla wszystkich miła i pomagać, jak tylko mogę. Mam paru dobrych przyjaciół, którzy w tamtym roku namówili mnie bym pokazała swoje rysunki pani od plastyki i ona powiedziała, ze mam prawdziwy talent. Powiedziała to przy całej klasie i parę miesięcy później...
Zwykle... były to mało znaczące przezwiska... obelgi. Na początku ubiegłego roku, dowiedziałam się, że parę osób grzebało mi w plecaku i znaleźli dość prywatne przedmioty. Zaczęło się ostrzejsze wyzywanie. Często dostawałam boleśnie w plecy i raz ten jeden z chłopaków powiedział przy całej klasie, ze mam już... wiecie o co chodzi. Nikomu tego nie mówiłam i wiedziałam, że na pewno grzebał mi w plecaku, czego się wyparł, gdy to powiedziałam pani wychowawczyni.
Była także pewna inna dziewczyna z równoległej klasy, która chyba... bardzo mnie nie lubiła. Oskarżyła mnie, że ją obgadywałam (nie mówiłam na nią nic) i powiedziała, że jeśli to się powtórzy to mnie pobije(użyła tu tak brzydkiego słowa, że mi tchu zabrakło). Parę tygodni później dostałam od niej boleśnie drzwiami gdy wracałam z biblioteki. Mówiłam o tym nauczycielowi, ale to nic nie dało. Przedtem na jednej wycieczce jej starsza siostra, także mnie wyzywała.
W tym roku okazało się, że mam nosić okulary. Strasznie boję się wrócić do szkoły, ponieważ wiem, że po wakacjach będzie jeszcze gorzej. Wiem, że na pewno ona lub ktoś inny mnie boleśnie zranią, lub zniszczą albo połamią mi okulary i do tego się nie przyznają.
Proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • alivemurderer Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 19:34
      hm. musisz się przyzwyczaić do krytyki, nie bierz jej do siebie, jeśli jesteś w czymś dobra - kontynuuj to. kto wie? może za parę lat zaistniejesz, ale wiedz że musisz iść z podniesioną głową, nie mówić o tym nauczycielce, bo wtedy tym bardziej będzie gorzej, tylko po prostu omijać ich, robić to co robisz, i mieć na nich wyjebane. po prostu. powodzenia.
      • jagoda1602 Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 19:42
        alivemurderer: na pobicia, to nie łatwo tak po prostu mieć wyjebane. Weź się na jakieś lekcję samoobrony zapisz. A tak na serio, to nie wiem co Ci poradzićuncertain
      • outros Re: Boję się wrócić do szkoły. 15.08.11, 16:53
        Jeśli ją biją to nie będzie takie łatwe.Gdyby to były tylko obelgi i wyzwiska-to tak.Powiedz rodzicom tak nie może być!
    • lace Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 19:41
      U mnie w szkole też nie za wesoło ale.. Olej ich. Też kiedyś przejmowałam się tym, ze mnie wszyscy obgadują itd. a teraz bardziej chce mi się z tego śmiać niż płakać. Głowa do góry i pokaż im, że ciebie to nie rusza. Odpuszczą sobie lub będą mniej uciążliwi. Uwierz mi.
    • jonas_lover nie bój się i nie kabluj. 14.08.11, 19:49
      kiedy oni ci będą dokuczać, w środku nuć sobie ulubioną piosenkę. nie pokazuj, że cię to obchodzi. naucz się dystansu do siebie, nawet jeśli będą się śmiać, śmiej się z nimi. pokaż, że ty akceptujesz siebie, a oni mogą się pieprzyć. i nie kabluj, bo to tylko pogarsza sytuację. przecież każdy może się wyprzeć wszystkiego, a słowo przeciw słowu to dla nauczyciela trudne do rozstrzygnięcia. pogadaj z rodzicami, rodzeństwem, babcią... kimkolwiek, żebyś tylko po powrocie ze szkoły miała to przed kim wyrzucić.
      PS. w której jesteś klasie? bo skoro okres tematem tabu, to mniemam, że podstawówka ; )
    • miki_jackson ;] 14.08.11, 19:57
      Po prostu ci zazdroszczą, staraj się to lekceważyć.
      No tak, łatwo mówić-jeśli już nie wytrzymasz, poproś rodziców o zmianę szkoły.
      Powodzenia kiss
    • kiwi Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 20:02
      a rodzicom o tym mówiłaś? i co w tym złego, że już miesiączkujesz?

nie bój się. jak cię wyzywają - wyzywaj i ich. jak ci dokuczają - dokuczaj im też. poza tym możliwe, że w tym roku będzie inaczej. nie martw się. to minie c;
      • alivemurderer Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 20:04
        jak będzie odpowiadać na zaczepki to przyjdzie z limem na oku
        • charlotte__ Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 20:09
          Nie zwracaj na nich uwagi, wiem to trudne ale chyba najlepsze rozwiązane. Osobiście mam w klasie jednego chłopaka, który mi dokucza. Serio, nie wiem o co mu chodzi. Ale po prostu go olewam i jest coraz lepiej smile
          • klaudia_25 Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 20:12
            A mamie powiedziałaś? ;o
    • fireen Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 20:12
      Tak, chodzę do podstawówki, rozmawiałam z rodziną i mówili, żebym się nie przejmowała. To szkoła na wsi - wiecie, totalna wiocha (przynajmniej w moim przypadku), ludzie słuchający disco- polo... Nie chcę nikogo bić, naprawdęuncertain, nie chcę stać się nimi.
      Próbuję od dłuższego czasu
      nie słuchać ich, ale zawsze dotykają mnie do żywego i płaczę w domu. Nie chodzę na dyskoteki, jestem domatorką. Jako jedyna już od drugiej klasy miałam pryszcze - teraz chodziłam do dermatologa i mi się poprawiło, ale w zimie... Były to bardzo ciężkie chwile, ponieważ miałam w miejscowym Domu Kultury wystawę swych prac i wtedy był najostrzejszy okres wyzwisk...
      • kiwi Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 20:19
        `miałam w miejscowym Domu Kultury wystawę swych prac i wtedy był najostrzejszy okres wyzwisk...` no widzisz - po prostu ci zazdroszczą. poza tym musisz komuś powiedzieć o takich sytuacjach: mamie, tacie, bratu, siostrze, albo nawet przyjaciołom. i na prawdę - nie przejmuj się tym co mówią ludzie.
      • jonas_lover to dobrze, że mieszkając na wsi... 14.08.11, 20:23
        ... nie stałaś się wieśniakiem. xD weź się tym nie przejmuj i jak tylko skończysz podstawówkę, uciekaj do miasta do gim. i pracuj nad talentami. jak widać, twoi koledzy i koleżanki to wieśniaki z krwi i kości, a przy tym po prostu Ci zazdroszczą. myślę, że to dlatego, że jesteś zdolna i masz inny, lepszy gust muzyczny, po prostu jesteś dojrzalsza i nie masz za bardzo o czym z nimi rozmawiać. a na pryszcze polecam Duac ; ) kupisz w pierwszej lepszej Aptece, kosztuje do 50 zł, trochę drogi jak na tego typu kosmetyki (porównywalnie Under twenty - do 20 zł) ale uwierz, że działa. życzę powodzenia. ; ))
    • angela19_96 Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 20:15
      Najważniejsze zeby sie nie bać. Musisz mieć jakichś przyjaciół więc trzymaj się z nimi. Sama nic nie zdziałasz. Opowiedz im o wszystkim. I jeżeli ktoś cię zaczepi olej. A co do tej dziewczyny... Jestem pewna, że jest tylko "mocna w gębie". Odpyskuj jej następnym razem. Niech nie widzi, że sie jej boisz. Albo po prostu podejdź do niej na przerwie i spytaj co jej takiego zrobiłaś. Ale na początku roku zachowuj się normalnie, jakby nic się nie wydarzyło . Może im wszystkim się przez wakacje znudziło dokuczanie ci wink
      • drupi Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 21:13
        wspolczuje ci ! ale musisz o tym powiedziec rodzicom bo sama niestety nic nie zdzialasz . albo poprosc o pomoc psychologa szkolnego lub pedagoga .
    • sopwil / 14.08.11, 20:17
      po pierwsze: nie kabluj nauczycielom, to jest najważniejsze.
      po drugie: jesteś bardzo utalentowana, skoro jesteś miła i się nie wywyższasz tylko znaczy, że niektórzy(te osoby, które Ci dokuczają) zazdroszczą Ci. musisz przejśc przez to z wysoko podniesioną głową (ale pamiętaj, że nie za wysoką), olac ich, a jak będą Ci dokuczac, to po prostu odpowiedz im jakimś tekstem, który Ci do głowy wpadnie. nie pokazuj że jesteś słaba, to jeszcze pogorszy sprawę. masz swoich przyjaciół? trzymaj się ich.
      do której klasy chodzisz? musisz to wytrzymac. bądź twarda. powodzenia. wink
    • ann_eta Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 20:21
      a czy Twoi rodzice o wszystkim wiedzą? może oni by coś zdziałali? a jeżeli nie to może przepisz się do innej szkoły? nie wiem, co jeszcze Ci poradzić. trzymam kciuki -.-
    • fireen Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 20:54
      Pani dermatolog przepisuje mi Duac, ale dziękuję za radę jonas_lover. Po podstawówce nie mogę iść do gim. do miasta ponieważ we wsi jest "gimnazjum" dla gimbusów. Przewróci to w głowach dla tych osób, jak mniemam.
      Ta dziewczyna to taka... Gwiazda, najładniejsza w szkole, wszystkie dziewczyny tylko za nią... Naprawdę dziwny widok. Przyjaciele nie wiedzą o niczym, nie chcę wplątać Ich w to bagno. Są lubiani i mnie lubią. Nie chcę Ich w to wplątywać...cry
      • jonas_lover gimnazjum dla gimbusów? xD 14.08.11, 21:03
        nie rozumiem, co to znaczy. weź wytłumacz. xD dlaczego nie możesz iść do miasta? to daleko, czy jak? uwierz, że w mieście byłoby Ci lepiej. no chyba, że tu masz przyjaciół, których nie chcesz zostawiać. ale to też dziwne, że nie chcesz w to mieszać swoich przyjaciół. w kupie siła, w dupie moc. xD kupy nikt nie ruszy, więc to powiedz i razem z tym walczcie. ; D
        • fireen Re: gimnazjum dla gimbusów? xD 14.08.11, 21:13
          Nie chcę sprawiać rodzicom kłopotów. Dojazdy... Nie. Brat skończył gimnazjum i ja także muszę w tej wsi. Wiesz... byłby plotki... Nie chcę się także dać. Dzięki, dam radę. Dzięki wam.uncertain
          Nie chcę w to po prostu mieszać przyjaciół. To dziewczyny młodsze od mnie (w klasie nikt nie chciał się ze mną kolegować) nie mogę pozwolić by Im coś się stało.
    • nimfa_wodna trudna sytuacja 14.08.11, 21:11
      "Olej ich", "Nie zwracaj na nich uwagi", "Nie donoś" - łatwo powiedzieć. Co prawda nigdy nie byłam w takiej sytuacji jak Ty, ale potrafię sobię to wyobrazić. To co robią Ci te osoby jest straszne, na pewno czujesz się okropnie. Co więcej, nie sądzę, aby ta klasa się poprawiła. Raczej nic nie da to, że nie będziesz się odzywać - wtedy mogą to wykorzystać i jeszcze bardziej będą Ci dokuczać, pomyślą, ze jesteś słaba i można z Tobą zrobić wszystko. Miałam koleżankę, która była w podobnej sytuacji, nie chciała jeszcze bardziej wchodzić w konflikt z klasą, nic się nie odzywała, a i tak do końca gimnazjum jej dokuczano. Mam dla Ciebie kilka rad.
      1. Jeżeli kiedy wrócisz do szkoły, znajomi zaczną się czepiać, obróć ich docinki w żart. To jednak wymaga schowania dumy do kieszeni. Chodzi o to, abyś pokazała, że masz dystans do samej siebie. To mogłoby podziałać, ale zależy od Ciebie, czy się na to zdecydujesz. Przyznam osobiście, że ja bym tego nie zrobiła, jestem zbyt dumna.
      2. Nie daj po sobie jeździć. Możesz wdać się w wojnę z tymi durnowatymi dzieciakami, pokaż im, że też masz pazurki. Możliwe, że znajomi stwierdzą, że nie ma z Tobą co zadzierać i Cię zostawią. To jednak wymagałoby upodobnienia się do nich. Chcesz tego? Ja bym nie chciała.
      3. Zmiana szkoły - i chyba właśnie na to bym się zdecydowała. Może trafiłabyś na jakąś normalniejszą klasę, która nie znielubiłaby Cię tylko ze względu na Twój talent. Zmiana samej klasy też mogłaby pomóc, ale tylko trochę. Jeśli chcesz całkowicie oderwać się od tego towarzystwa, musisz zmienić szkołę.

Podałam Ci tylko te rozwiązania, które mogą podziałać. Pozostaje jeszcze nie odzywanie się do znajomych, ale osobiście wątpię, żeby to podziałało, poza tym, to nie na tym rzecz polega, żeby siedziec cicho. Powinnaś mieć klasę, w której będziesz się dobrze czuła, a to wyjście sprawi, że coraz bardziej będziesz się zagłębiała w dołku. Przemyśl zmianę szkoły - to naprawdę mogłoby Ci pomóc. Ale jeśli nie chcesz, zostań ze swoją klasą i licz po cichu na to, że nie będzie aż tak źle... Bez względu na to, co postanowisz, życzę Ci szczęścia. Mam nadzieję, że wszystko się ułoży.
    • anusia14 Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 21:12
      Hmm.. współczuję. Naprawdę, ludzie są okrutni, ale wiesz, że nie możesz się poddać? Pokaż im wszystkim , że jesteś silna. Wiem, że łatwo powiedzieć, a trudniej zrobić, ale innego wyjścia nie ma. Nie daj się. A może w tym roku będzie inaczej ? Może przestaną Ci dokuczać. Wiesz, ludzie się zmieniają, dorośleją... A jeśli tak się nie stanie i nie będziesz umiała sobie poradzić z tymi dzieciakami , to porozmawiaj z pedagogiem szkolnym. On na pewno Ci pomoże. I przede wszystkim - głowa do góry ! Wiem, że te wyzwiska kierowane w Twoją stronę sprawiają Ci ból, ale to jest życie. A życie często daje w kość i jeszcze nie raz się o tym przekonasz. Także życzę Ci powodzenia. I na razie nie myśl o nadchodzącym roku szkolny, są przecież wakacje !!! serceserce
      pozdrawiam ciepło smile
      • fireen Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 21:26
        Nie ma pedagoga szkolnego! A oni nie wydorośleją. "To takie typki" - cytuję swego brata.
        Dziękuję. Twoje słowa są... trudno określić... dające otuchy.
        • anja_ Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 21:42
          przeczytałam wszystko i jestem w szoku jak podli mogą być ludzie. przeżyłam podstawówkę i pierwszą klasę gimnazjum i nie spotkałam się z takimi idiotami jak ci w Twojej szkole. szczerze Ci współczuję i liczę, że w tym roku będzie lepiej.
          • fireen Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 21:47
            Dziękuję.
        • dulcecita Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 21:51
          Hej. Nie mogę Ci za bardzo doradzić bo nie byłam w takiej sytuacji. Współczuję Ci. Tak jak większość proponuję olewanie tych gnojków, choć ich nie znam... Nie wiem jak zareagują, czy przestaną dokuczać... Porozmawiaj z rodzicami, może zmiana szkoły to właśnie najlepszy sposób smile Pisałaś, że Twój brat jest starszy - może on mógłby pogadać z chłopakami z Twojej klasy by przestali Cię przezywać itp. Może się przestraszą ? wink Najważniejsze byś miała wsparcie przyjaciółek. To jednak przykre, że nie są z tej samej klasy, tylko są młodsze. Skoro jest tak źle w obecnej sytuacji wg mnie najlepszym wyjściem byłaby zmiana szkoły. Kogo to obchodzi z jakiej przyczyny..? Niech sobie gadają. Masz talent do nauki, sportu oraz plastyczny, a w mieście miałabyś więcej możliwości rozwoju...wink I na pewno poznałabyś tam choć jedną dziewczynę, która by Cię polubiła. Będę trzymać kciuki nie ważne co postanowisz. Życzę odwagi i powodzenia ! kiss big_grin
        • anusia14 Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 21:57
          Cieszę się, że moje słowa dodały Ci choć krztę otuchy. Jest mi niezmiernie miło.
          A wracając do sprawy, to jeżeli nie ma pedagoga, to może spróbuj z wychowawcą, ale przedstaw mu sytuację jasno i stanowczo, bo inaczej takie niejasne sygnały nic nie dadzą. Jest też dyrektor. W ostateczności możesz się zwrócić do niego. Pamiętaj tylko, żebyś nie dawała za wygraną, nigdy. Jesteś przecież człowiekiem i zasługujesz na szacunek. A tamte typy po prostu zachowują się szczeniacko, niestety takich ludzi coraz więcej. Trzeba sobie z nimi radzić. Na wszelkie sposoby smile I ani mi się waż przez takich idiotów np. specjalnie opuszczać się w nauce, wiesz o co chodzi ? Nigdy, przenigdy nie zniżaj się do ich poziomu, nie próbuj się im przypodobać, bo to nie jest wyjście.
          Życzę Ci powodzenia i pamiętaj, że jesteś od nich wszystkich razem wziętych 100 razy więcej warta, a oni Ci najzwyczajniej w świecie zazdroszczą. Ludzie już tacy są. Niestety.
          pozdrawiam.
    • fireen Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 21:57
      Mogłabym się przenieść do szkoły w której pracuje mama, ale jaki to sens? Książki kupione, a po roku to i tak do gimnazjum...
    • afera101 Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 21:58
      Wiem , trudno olać takie osoby , ale siedź w gronie osób , które ... uznają cie za wzór , lubią cię ... lub coś takiego ... Oni będą ci pomagać , broń się , powiedz rodzicom , rób to co robisz , nie przejmuj się , będzię okej smile
    • hooodooo . 14.08.11, 22:13
      wiem co czujesz. W szkole mam wrogów i chcieli mnie bić. W tamtym roku prawie by się tak stało, ale zdążyłam uciec. Powiedziałam rodzicom i błagałam żeby nic nie robili, ale tak opieprzyli te dziewczyny, że do dziś trzymają się ode mnie z daleka. Wiem, że według niektórych to kablowanie i że to jeszcze pogorszy sprawę, ale te dziewczyny czują się bezkarne i jeśli nic z tym nie zrobisz one poczują że wszystko uchodzi im na sucho i będą coraz bardziej cię napastować aż w końcu może to się naprawdę źle dla ciebie skończyć. Moim zdaniem powinnaś poprosić jakiegoś 'wielkiego' wujka, jeśli taka sytuacja się powtórzy, żeby pojechał do tych dziewczyn i zagroził im, że jeśli jeszcze raz się do ciebie odezwą albo coś zrobią to sam się nimi zajmie, albo poda na policję. One muszą się po prostu kogoś bać i wiedzieć, że to się źle dla nich skończy.
      W moim przypadku taka alternatywa podziałała i sądzę, że ty też powinnaś tak zrobić, bo nie wolno ci tego tak zostawić.
      Trzymam za ciebie kciuki, powodzenia ;*

P.S. Z góry przepraszam, jeśli gdzieś nie ma to ładu i składu, ale na komórce nie pisze się zbyt łatwo c;
    • fireen Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 22:21
      W szkole jest kompletna głupota. Gdy nie lubi cię przywódca, nie lubi nikt. Przewodniczący został nim tylko dlatego, że w szkole jest więcej chłopaków, i grywa z nimi w piłkę nożną.
      Wszystko jest ukartowane...
    • katastrofa Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 22:29
      Miałam podobną sytuację w tamtym roku szkolnym. Kilka dziewczyn, które parę miesięcy wcześniej doczepiały się do dziewczyny z mojej klasy, "wypatrzyły"sobie mnie i moja przyjaciółkę na swoje "ofiary" i zupełnie bez powodu zaczęły nas przezywać. Wraz z upływem czasu wyzwiska zaczęły nabierać na sile. Kiedy się z nimi mijałyśmy popychały nas i śmiały się. Poszłyśmy do psychologa. Opowiedziałyśmy wszystko i pani powiedziała, że postara się coś zrobić. Po paru tygodniach okazało się, że te dziewczyny całą winę zgoniły na nas. Powiedziały, że je obgadujemy, śmiejemy się i przezywamy. Sprawa ucichła na kilka tygodni.
      Wszystko skończyło się na tym, że groziły nam, że nas pobiją, ale nic takiego się nie stało.
      Więc jeśli masz w swojej szkole psychologa, a od nowego roku nadal będą cię spotykały przykre rzeczy zgłoś to psychologowi i będzie po sprawie. Informuj go o wszystkim.
      Jeszcze jedno: jeśli będziesz się ich bała, to sprawa się pogorszy. Głowa do góry, jakoś dasz radęwink
      • mhmm.zuz Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 22:49
        przesraniutko masz. Dobra, to taka luźna ocena sytuacji a teraz rady wink Dziecko! nie rozumiem jak mozesz się na to godzić! Kiedy te wstrętne chłopaczory i dziewuszyska Ci dokuczały że masz okres..Przecież widać że to jeszcze dzieci, które nie rozumieją świata dorosłych xD Na drugi raz jak będziesz w takiej sytuacji powiedz- "Tak, mam okres, jest to najnormalniejsza rzecz na świecie, dotyka kazdej kobiety i ja własnie jestem kobietą. Może zrozumiecie jak troszkę dorośniecie, dzieciaczki." I tyle. Po prostu zrób z nich debili. To tyczy się kazdej wieśniackiej zaczepki. Wyśmiej ich w inteligentny sposób. Powiedz im że Ty przynajmniej dojdziesz do czegos w zyciu dlatego rozwijasz się twórczo i będzie stac Cię na baseny przy domu i wakacje kiedy tylko Ci się zamarzy wink) A oni zostaną na tej wiosze i będą klepac bide z męzami wieśniakami/ zonami wiesniakami ;D Haha big_grin
        Zamiast się zamartwiac, znajdź swoj styl- moze swoją muzykę? Punk, metal cokolwiek. Bedą Cię szanowac ze względu na to że jestes outsiderką . Jest milion pomysłów jak zwlaczyc taką zarazę. Jak to nie pomoże to juz nie wiem co...
        • fireen Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 22:56
          Nie szanują mnie, bo mam już swoją muzykę - uwielbiam lata 80. Tylko oni uważają, że jestem jeszcze bardziej głupia bo, nie śpiewam na okrągło "żono moja" i nie jestem jak inne dziewuchy z szkoły, bo np. uwielbiam nosić czarne ubrania.
    • blondzia Re: Boję się wrócić do szkoły. 14.08.11, 22:39
      Nie ciekawa sytuacja ,że ci dokuczają no i grzebanie w plecaku to już w ogóle przesada...
      Ja ostatni rok będę chodziła do gimnazjum i się bardzo cieszę bo też nie mam najlepiej dokuczają mi bo jestem za szczupła i w ogóle takie tam ...
      Też się boję wrócić do szkoły jeszcze będę mieć egzaminy itp
      Nie wiem co bym zrobiła w twojej sytuacji pewnie płakała i miała depresję i nie chciała chodzić do szkoły aż wtedy moi rodzice by poszli do szkoły do wychowawczyni .indifferent
      • mhmm.zuz Re: Boję się wrócić do szkoły. 15.08.11, 16:31
        Jeju płacz nie jest rozwiązaniem!
        FIREEN widać że jestes zbyt inteligetna dla tych wieśniakow wink
        Zebys tylko nie poddawała się ich modzie i bron Boze nie probowała ich nasladowac!
        Moim zdaniem jestes po prostu dla nich zbyt dojrzałą dziewczynką ;pp
    • twilightandi Re: Boję się wrócić do szkoły. 15.08.11, 17:04
      Też kiedyś tak miałam. Ale teraz idę do gim. i zmieniam środowisko. Też się boję, bo mam trudność w nawiązywaniu znajomości. A co na to twoi rodzice?
    • madziazioomek Re: Boję się wrócić do szkoły. 15.08.11, 17:18
      fireen napisał(a):

> Osoby ze szkoły zawsze mi dokuczały. Jestem bardzo dobrą uczennicą i dość do......

Czy tam gdzie mieszkasz jest więcej szkół? Jak tak to porozmawiaj o tym z rodzicami, powiedz że nie czujesz się dobrze w szkole i że boisz się tam iść. Powiedz że chcesz iść do innej szkoły, poznać nowych ludzi. Miałam to samo kiedyś, ale udawałam że nie słyszę tych osób i nie obchodzi mnie to co mówią i to ich najbardziej denerwowało aż dali mi w końcu spokój.
    • morelka227 Re: Boję się wrócić do szkoły. 15.08.11, 17:28
      Zmień szkołę. Wiem, że to nie jest łatwe, ale ja na Twoim miejscu bym właśnie tak zrobiła. Nie łudź się, że nauczyciele Ci pomogą... Uwierz, nie pomogą, choć to jest w ich zasranym interesie. Jeśli nie uda Ci się zmienić szkoły to zgłoś to policji, bo wyzwiska i przemoc podlegają karze. Życzę powodzenia, musisz być silna.
    • blackbleach Re: Boję się wrócić do szkoły. 19.08.11, 18:59
      koniecznie powiedz o tym rodzicom, bo inaczej nie da rady. zawsze możesz zmienić szkołę. też boję się wrócić do szkoły, bo pod koniec rok miałam nieprzyjemny incydent z koleżankami, przez który miałam obniżone zachowanie. mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. życzę Ci wszystkiego co najlepsze. wink
    • s_e_l_e_n_a Re: Boję się wrócić do szkoły. 19.08.11, 22:35
      Powiedz im, że cię to strasznie denerwuje. Ja na twoim miejscu nie chodziłabym z tym do nauczycieli, bo to jeszcze bardziej pogarsza sprawe. Pomimo tego, że dorośli mówią, że trzeba im wszystko mówić i że zawsze znajdą jakieś wyjście, to niektóre rzeczy trzeba załatwić samemu. Nie poddawaj sie, pokaż im, że nie jesteś kujonem i masz tego dosyć. Należy ci się chociaż trosze szacunku!
    • seneka4 Re: Boję się wrócić do szkoły. 19.08.11, 23:33
      Trzeba wziąć sprawy w swoje ręce;
      1. Powiedz o takim traktowaniu rodzicom, oni powinni pogadać z nauczycielami i coś zdziałać w Twojej obronie.
      2. Nie bądź ofiarą losu, postaw się ,nawet większej grupie. Jeżeli ktoś Cię wyzywa, nie możesz być bierna.
      3. przepisz się do innej szkoły, sama pisałaś ,że masz przyjaciół, gdzie więc oni są? Powinni Ci pomóc!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka