24.08.11, 10:11
Hej dziewczyny,mam do Was pytanie.Wczoraj byłam u dentysty i na 3 zębach mam plombę.Czy któraś z Was ma?Bo chodzi mi o to czy np.mogę normalnie żuć gumę?Jak dzisiaj jadłam śniadanie to bałam się,że ona mi wypadnie he,he ale raczej to jest niemożliwe,prawda?I czy mogę normalnie myć zęby,nie bojąc się,że coś z nią nie tak zrobię?
Jeśli dla niektórych to pytanie jest "niesmaczne" to przepraszam.
Dzięki za mądre odpowiedzi wink*
Obserwuj wątek
    • marsowy_odlot Re: PLOMBA 24.08.11, 10:18
      a jaką masz tą plombę? porcelanową, czy tylko chwilową(jak np. do kanałowego)?
      ja mam zwykłą, nie porcelanową i jem wszystko normalnie. nie bój sie, plomby nie wypadają oid razu ;p moej mamie wypadła po 10 latach, więc się nie martw. cienkuja
      • agradable Re: PLOMBA 24.08.11, 10:27
        marsowy_odlot napisał(a):

> a jaką masz tą plombę? porcelanową, czy tylko chwilową(jak np. do kanałowego)?
        > ja mam zwykłą, nie porcelanową i jem wszystko normalnie. nie bój sie, plomby ni
        > e wypadają oid razu ;p moej mamie wypadła po 10 latach, więc się nie martw. cie
        > nkuja
        hmm? jaka jest to nie wiem hehe ale nie porcelanowa raczej niee ona bardziej przypomina beton;plub cement
    • klaudia_25 . 24.08.11, 10:30
      Z gumą może jeszcze z 2 dni poczekaj wink
      Jeść, myć zęby możesz normalnie.
      Wiesz, zależy też jaki dentysta, mi jak taka pani założyła to mi wypadła ;c
      A jak pan to od razu mogła jeść gumy O.o
      Więc wszystko zależy od dentysty tongue_out
      • belatriks Re: PLOMBA 24.08.11, 10:37
        Dziewczyny mają rację - z gumą możesz jeszcze poczekać, ale plomba nie powinna wypaść. Możesz robić wszystko tak, jak kiedyś, a jeśli plomba wypadnie to nie z twojej winy - ona średnio może się nawet kilkanaście lat trzymać. ;D
        • agradable dzięki za .. 24.08.11, 10:52
          dotychczasowe odpowiedzi ;*
    • blondzia Re: PLOMBA 24.08.11, 10:37
      Gumy na razie nie żuj poczekaj jakiś czas z miesiąc może albo ze dwa tygodnie niech ta plomba się umocni tam ...

Ja mam wiele plomb w zębach i 25 lipca ostatnio byłam u dentysty i minęło już miesiąc a ten ząb co mi zrobiła bo każdym posiłku mnie boli nie wiem co mi jest jak by mnie dziąsło bolało nigdy tak nie miałam crying
      • pola16 Nie słyszałam o żadnym wypadku plombowym, więc 24.08.11, 10:56
        możej prowadzić dalej 'normalne' życie...
    • gorzata.14 Re: PLOMBA 26.08.11, 20:40
      Myć zęby możesz normalnie. A z gumą to poczekaj kilka dni.
    • kasia_13 Re: PLOMBA 26.08.11, 20:50
      Spokojnie, też mam plomby i mogę spokojnie jeść i myć zęby. Nic się nie dzieje.
    • morelka227 Re: PLOMBA 26.08.11, 20:53
      Mam 4 plomby, każda jest na swoim miejscu więc nie musisz się o nic bać.
    • plombrng_mary xD 26.08.11, 20:54
      Wiesz że myślałam że mówisz o mnie xD. A tak na serio to nigdy nie miałam plomb więc nie wiem.

dziękuję za uwagę
    • xx_gosia_xx12 Re: PLOMBA 26.08.11, 20:57
      Dobrze ci radze gumy nie żuj, przyznam się , że mam plomby w ośmiu zębach, jeden leczony "kanałowo"( miałam doklejone więcej niż połowę zęba)i tak sobie raz żuje gumę i tu nagle coś poczułam wyjęłam gumę a tam patrze ząb!!! Taaa teraz boje się powiedzieć mamie bo będzie opieprz w stylu "Co ja ci mówiłam!!! " itp.
      • golden_star Odczekaj pare dni. 26.08.11, 21:51
        Tak ze dwa, trzy będzie dobrze. Plomba się umocni. Ja dziś byłam u dentysty i miałam założone lekarstwo i za 3,5 idę je wyciągnąć i wsatwic plombę, bo ząb był zbyt miękki. Mam plomby więcej niż w połowie zębów i żadna mi nie wypadła.
    • anja_ Re: PLOMBA 26.08.11, 21:25
      pewnie, że możesz. za jakiś czas o niej zapomnisz.
    • loveicarly01 Re: PLOMBA 26.08.11, 21:32
      Możesz robić wszystko, o nic się ie martw smile Ja mam plomby już od 2 lat i nic się do tej pory nie stało.
    • k.adamowicz Re: PLOMBA 26.08.11, 22:07
      jeeju, ja jako dziecko miałam mnóstwo dziur w zębach, najpierw chodziłam na fundusz, potem za kasę (100 zł za jedną plombę, masakra) i teraz mam już chyba z 10 plomb jak nie więcej, nie ma problemu. dentystka zawsze mówi ci na koniec wizyty żeby nie jeść i nie pić np przez 2h i potem już można normalnie. a jak ci wypadnie, to pech po prostu idziesz i ci ją zabezpiecza z powrotem. tyle.
    • bananka *-* 26.08.11, 22:10
      ja mam plombę na połowie zęba. możesz normalnie funkcjonować, jakbyś jej nie miała. w końcu to dopełnienie zęba : *
    • monia12xd Re: PLOMBA 28.08.11, 17:10
      mam 4 plomby i nic mi sie jest. jem, piję, myję zęby bo bez tego się nie obejdę i żuję gumę. nie martw się nie nadłamie ci się, nie wypadnie. dentysta ci tak to zaplombował by ci nie wyleciała. smilepozdrawiam ;*

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka