oolcciaa 10.09.11, 09:54 czy to jest nie normalne ??? czy jak ktoś się tnie to od razu powinien iść do psychologa lub psychiatry?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oluskka Re: Cięcie sie:/:/ 10.09.11, 10:53 Moim zdaniem to nie jest normalne, taka osoba powinna się z tego leczyć lub iść do psychologa pogadać o tym Odpowiedz Link Zgłoś
stayaway *______* 10.09.11, 11:01 osoby tnące się najczęściej mają problemy z którymi sobie nie radzą.Fakt jak sobie przejedziesz żyletką po ręce , czy też wbijesz coś ostrego , to przyniesie ci ulgę , ale nie rozwiąże twojego problemu.Więc nie uważam że to normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
niegrzeczna... Re: Cięcie sie:/:/ 10.09.11, 12:06 to jest zdecydowanie nienormalne.... a skoro ktoś się tnie to ma jakiś problem, czyli psycholog jest w jakims sęsie wskazany...... Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia714 Re: Cięcie sie:/:/ 10.09.11, 13:56 Jeżeli tnie się tak na poważnie to oczywiście, że ma problem. Odpowiedz Link Zgłoś
diekatja Re: Cięcie sie:/:/ 10.09.11, 14:06 Nie, to nie jest normalne. Jeśli ktoś się tnie to znaczy, że jest słaby psychicznie i z czymś sobie nie radzi.. Ludzie mający taki problem to powinni się zgłosić do psychologa. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy_jonas Re: Cięcie sie:/:/ 10.09.11, 16:23 nie, to nie jest normalne. jeśli się tniesz, znaczy że potrzebujesz pomocy. myślę że każdy szanujący swoje życie człowiek powinien o tym wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
fioletoweemo dobra wchodz.. 10.09.11, 18:53 .. mialam to samo. psycholog ch.. ci da. wiem z doswiadczenia. to samo przejdzie. przetrzymaj. pogadaj z przyjaciolka czy cos. . nawyzywalabym na inne laski ktore ch... wiedza o zyciu a sie wypowiadają. najwazniejsze to musisz sie konrolowac, to jest narazie sijniejsze od cb ale da sie przestac PS. jak cos to w dupie mam uwagi reszty do mojej odpowiedzi. bo napewno zadna z was nie ma takiego zycia zeby sie az ciac Odpowiedz Link Zgłoś
mileymandy tniesz się ? 10.09.11, 19:00 raczej do psychologa ale najlepiej najpierw do przyjaciółki zależy też jaki powód jeżeli dla mody to na leczenie już za późno ale jeżeli naprawdę ma się powód to powinno się iść do psychologa Odpowiedz Link Zgłoś
mysiuniaxpp Re: Cięcie sie:/:/ 10.09.11, 19:38 nie wiem czy akurat od razu do psychiatry czy tam psychologa.ale tak nie normalne to jest Odpowiedz Link Zgłoś
najexanarapem Też się tne, wejdź tu. 10.09.11, 22:09 Wczoraj, tak strasznie pokłóciłam się z ojcem.. niby o głupotę, ale wszystkie wspomnienia wróciły, to, że całe życie był za granicą, mama w pracy, a ja sama z wszystkimi problemami.. nie miałam z kim porozmawiać o znajomych, o szkole, że muszę wrócić ze szkoły, odrobic lekcje, nauczyc się, ugotować sb obiad, posprzątać, nie mam czasu dla siebie, a on sobie teraz zmienił pracę, przyjeżdża raz na tydzień i wielki ojciec, wszystko co zrobie jest źle.. wyrwał mi drzwi z zawiasów, tylko dlatego, ze zamknęłam się, bo chciałam być sama, wróciło wspomnienie jak przy mojej przyjaciółce wykręcał mi ucho i krzyczał.. wszystko się odbiło, że jestem sama , muszę sobie z tym radzić.. i zaczęłam płakać, strasznie płakałam i krzyczałam, wzięłam cyrkiel i bardzo mocno cięłam się po lewej ręce, było ciemno, wtedy nawet nie czułam , że już leci mi krew, nic nie czułam.. dzisiaj szczypie mnie ręka. Ale zawsze tne się w takich sytuacjach, a jest ich wiele.. nie wiem czy psycholog pomoże, wątpie.. Odpowiedz Link Zgłoś
lonellygirl Re: Cięcie sie:/:/ 11.09.11, 14:45 zdarza się u pewnych osób. niektórzy tak odreagują , a niektórzy tak żyją. wiem ,ze to straszne , ale tak jest, tak jakby się od tego uzależniają , nie mogą żyć bez krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
sometimes Re: Cięcie sie:/:/ 15.09.11, 12:29 cięcie się nie jest normalne, najczęściej osoby robiące to mają jakieś problemy w swoim życiu. ja jestem jedną z takich osób, też nie dawno przechodziłam taki okres w swoim życiu gdzie nie dawałam sobie rady z niczym i myślałam, że to jest jakieś wyjście. jednak to nic mi nie dało tylko narobiło kłopotów, bo moi nauczyciele zaczęli się tym interesować i wysłali mnie do pedagoga szkolnego a później to już dramat ... więc śmiało mogę powiedzieć, że to nie jest normalne i nie tyle co trzeba to leczyć, ale trzeba mieć jieś oparcie w drógiej osobie, żeby nie doszło do robienia sobie krzywdy . Odpowiedz Link Zgłoś
kawaiikimie Kawaii. 15.09.11, 15:53 Dla mnie cięcie to normalna sprawa, gdy czuje jak krew powoli leci, czuje się dużo lepiej, np. dzisiaj. Lubię czuć ten ból, tak jestem masochistą. Może powinnaś iść do psychologa, chociaż oni często nic nie rozumieją. Kiedyś się z tego wyrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
by_moonlight Re: Cięcie sie:/:/ 15.09.11, 15:50 Sama sobie odpowiedz. Skoro pytasz, to chyba rzeczywiście coś musi być nie tak. Nieważne, co ci powiedzą "profesjonaliści", bo cięcie się wcale nie przynosi ulgi. To jak palenie papierosów - niby uspokaja i na jakiś czas wszystko jest okej, ale po pierwsze nie rozwiąże to żadnych problemów, a po drugie przyniesie więcej szkód niż pożytku. Po co ci to? Ulżysz sobie, w porządku, ale co potem? Bo według mnie od delikatnego nacinania ręki do porządnego podcinania sobie żył droga niedaleka. Poważnie, porozmawiaj z kimś. Nawet, jeśli miałby to być psycholog, musisz się odzwyczaić, bo to może się skończyć niezbyt dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kabanos8 haha 15.09.11, 16:17 to normalne . wszyscy to robią a później się tym jarają . :-D Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia_25 . 15.09.11, 19:48 Tak, to jest cholernie normalne wiesz @kabanos8 ? Nie to wcale nie jest normalne i powinnaś przestać to robić. Tak wiem powiedzieć jest łatwo, ale co ja mogę? Ja kiedyś się strasznie duchów bałam, rok minął i już się nie boję ((; Wydaje mi się, że z wiekiem uznasz, że to głupie, ale lepiej nie czekaj bo kiedyś naprawdę możesz podciąć sobie żyły i wtedy będzie za późno... Odpowiedz Link Zgłoś
my_my_babe Re: Cięcie sie:/:/ 16.09.11, 16:28 Moim zdaniem to jest normalne, ale zależy pod jakim względem. Cięcie się, to dla niektórych ulga, już nie wspomnę o tych którzy robią to na pokaz. Tnąc się - pomagasz sobie, ale to Ci się wydaje. Z czasem jak dorośniesz, zrozumiesz, że to była głupota, Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wampire13 Re: Cięcie sie:/:/ 16.09.11, 18:30 Normalne to to na pewno nie jest. Nie dość, że sprawiasz sobie tym ogromny ból, to jescze oszpecasz sobie wygląd, bo zostają po tym okropne blizny. Takie działania nie rozwiążą twoich problemów, więc po co to? według mnie, jak i innych, psycholog może pomóc. Trzeba być silnym i przygotowanym na każdą sytuacje...ja naprzykład, kiedy mam " depreche" biorę swoją ulubioną książkę, włączam ipoda i już jest lepiej. Sparawianie sobie bulu to oznaki słabości. Weźcie się w garść, świat nie jest idalny. @kabanos - uwierz mi nie wszyscy to robią. Masz tu na przykład mnie i wiele innych, więc przestań pieprzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
estrellaa Re: Cięcie sie:/:/ 16.09.11, 19:37 myślę , że to nie jest normalne , krzywdzisz samą siebie. udaj się do psychologa . Odpowiedz Link Zgłoś
kindzia9777 Re: Cięcie sie:/:/ 23.09.11, 19:04 E tam ja sie kiedyś ciełam i teraz mi przeszło ... ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
melody_soul Re: Cięcie sie:/:/ 23.09.11, 20:01 większość osób tnie się, aby pokazać jakie to oni mają problemy, i mają wszystko w dupie i chcą się zabić... ja osobiście śmieję się z tego, bo uważam to za śmieszne. takie osoby same siebie kompromitują i tyle. psycholog tu nie pomoże, za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
miley138 Re: Cięcie sie:/:/ 23.09.11, 22:35 Koleżanko na górze. Przejedź sobie żyletką po ręce. Właściwie to nie musi być żyletka nóż czy cyrkiel i zobaczymy czy będzie ci dalej do śmiechu. Bwt.: Jak dla mnie to właśnie trzeba ludziom w takich sytuacjach pomagać a nie śmiać się, bo to nie jest zabawa. Poza tym to jest trudno zauważyć a dotrzeć do takiej osoby to jest wyczyn. Tzn. róbcie co uważacie za słuszne, ale pozornie te osoby, które wydają się najtwardsze psychicznie wcale nie są... Pomoc to najlepsze co może się przydarzyć komuś kto się tnie! Więc trzeba reagować a nie przechodzić obojętnie! Poza tym nie róbcie z tego takiej wielkiej tragedii. Odpowiedz Link Zgłoś