Dodaj do ulubionych

Jak przytyć

• dominika525 Re: Jak przytyć 16.10.11, 18:26
      Nigdy nie powiedziałabym tego, ale może podjadaj. Jedz jedzenia te niezdrowe, w których jest pełno kalorii ( tylko nie zbyt dużo ), a jak to nie pomoże, to znaczy, że masz takie ciało. Sama jestem chuda i moja mama nazywa mnie "patyczkiem", ale nic nie mogę zrobić .
    • zala95 Ogarnijcie się! 16.10.11, 18:30
      Jezu! Ludzie! Ogarnijcie się! Bzdurzycie jak potłuczone upośledy! Dziewczyna pisze, że CHCE PRZYTYĆ. To skąd u was podejrzenia, że ma anoreksję?! Jakby miała anoreksję, to by się bała przytyć, a ona chce. Nieumiejętność czytania ze zrozumieniem? Niedoedukowanie w szkole? Są takie lekcje w gimie na biologii. A może po prostu zachowujecie się jak bezmyślni eksperci? Obstawiam to ostatnie. Bulimia i anoreksja to nie tylko fakt, że ktoś jest chudy. Zanim zaczniecie wywoływać w poinformowanych ludziach wściekłość, zastanówcie się. Sorry, że tak po Was jadę, ale jak ktoś opowiada taaakie bzdury, nie mogę tego zdzierżyć.
      A ty po prostu powinnaś iść do lekarza. Od razu, nawet bez pytania na forum, bo, jak widzisz, w większości ludzie nie wiedzą, o czym mówią.
    • alkap18 Re: Jak przytyć 16.10.11, 18:40
      Mam taki sam problemsad Próbuje, staram się jeść ale mi nie wychodzi ;// Moja mama mówi że w końcu wpadnę w anoreksję, mam 12lat a waże tylko 32kilo. Kiedyś było gorzej ale dalej czuje się z tym źle, widać mi żebra i wgl, jak chcesz ze mną pogadać to napisz na gg: 36558371
    • alkap18 też tak mam 16.10.11, 18:50
      Mam taki sam problem Próbuje, staram się jeść ale mi nie wychodzi ;// Moja mama mówi że w końcu wpadnę w anoreksję, mam 12lat a waże tylko 32kilo. Kiedyś było gorzej ale dalej czuje się z tym źle, widać mi żebra i wgl, jak chcesz ze mną pogadać to napisz na gg: 36558371
    • augustinaa Re: powinnas isc do.. 16.10.11, 18:54
      wiesz mojim zdaniem powinnasc isc z tym do lekarza bo mozesz miec bulimie albo anorekcjie i bron borze tasiemca chodz watpie ale i tak idz bo to moze byc grozne
    • gabi64 Jak przytyć to do ani1234 16.10.11, 19:01
      Skoro na widok jedzenia czasem ci się robi nie dobrze lub boli cie żołądek i masz odruchy wymiotne warto pójść z tym do lekarza on na pewno nie pogorszy sytuacji tylko może rozwiązać ten problem. Jeśli byłaś z tym u lekarza chodzi mi o twój żołądek wink To może stopniowe choć po łyżce jedz coraz więcej i ....powoli się do tego przyzwyczajaj.
    • saori Re: Jak przytyć 16.10.11, 19:06
      Jeśli chcesz przytyć to jedz często, ale nie w dużych ilościach. Ważne jest też żeby nie obrzydzać sobie jedzenia. Trzeba się przestawić i pomyśleć, że to co jesz wcale nie jest złe.

Współczuję ci z tą szkołą. Widać trafiłaś na naprawdę wredną klasę. U mnie też jest sporo takich osób, co chcą poprawić swoją samoocenę i muszą obrazić innych aby poczuć się wartościowymi. Głupota ludzka nie zna granic. Dlatego warto jest znaleźć osoby, z którymi lubi się przebywać, bo potrafią cię zawsze podbudować. Jeśli nie masz nikogo do towarzystwa zawsze miło jest posiedzieć z zwierzętami. Moje dwa psy są nie do zastąpienia i gdybym ich nie miała to nie wiem czy potrafiłabym się jeszcze cieszyć.
    • demixxd Miałam coś podobnego... 16.10.11, 19:28
      Ja też mało jem. W domu mówią, że jestem chuda i też, że niska jak na swój wiek- prawda, przez to, że mało jem nie rosnę i jest mi z tym źle. W szkole wysyłali Mnie po lekarzach, ale rodzice nie chcą aby mnie truć jakimiś tabletkami, czy czymś innym. Najlepsza rada : idź do lekarza on Ci powie co robić, na pewno !
    • estrellaa Re: Jak przytyć 16.10.11, 19:31
      o coś nowego, każdy chce zrzucić trochę ( w tym ja) a tu prosze ktoś chce przytyć .. łał.
    • littledevil01 jedz ziemniaki :P 16.10.11, 19:48
      Też♦ miałam ten sam problem ;/ . Ciocia poleciła mi bym przy obiedzie jadła jak najwięcej ziemniaków , bo one ''tuczą'' . I oprócz tego jadłam trochę fast-food'ów np; frytki , hamburgiery itp...No i pomogło . Z wagi 39,5 doszłam do 45,4 . winksmirk
    • drabina Re: Jak przytyć 16.10.11, 19:58
      Przede wszystkim jedz to co lubisz.Z tym,że nie możesz jeść ciągle tego samego.Zgadzam się z poprzedniczką u góry,że trzeba jeść dużo ziemniaków,gdyż one po prostu tuczą.Życzę miłego tycia..big_grin
    • 1gosia1 Re: Jak przytyć 16.10.11, 20:06
      Żołądek człowieka kształtuje się na podstawie ilości jedzenia, czyli jeżeli ktoś je mało, to jego żołądek jest mały, i przezwyczajony do danej ilości pokarmu. Musisz więc bardzo powoli zwiększać liczbę jedzenia w ciągu dnia. Jedz 3 posiłki, ale trochę mniej sobie nakładaj, potem dokładaj stopniowo coraz więcej, ale tak żeby tego nie odczówać. Po jakimś czasie przezwyczisz się i nie będzie ci już nie dobrze, czy coś. Mam nadzieję, ze pomogłam smile Pozdrawiambig_grin
    • eroberts Re: Jak przytyć 16.10.11, 20:13
      Szczerze to nie spotkałam się z taką sytuacją, ale może spróbuj tak chociaż co 2h zjadać coś nie wielkiego np. jabłko żeby żołądek ci się powoli rozszerzał i mógł przyjmować większą ilość pokarmu, bo jeśli jesz tak mało i nie czujesz głodu to on jest naprawdę malutki.
      Trzymam kciuki ; >
    • beauty12 Re: Jak przytyć 16.10.11, 20:20
      Hmm, no z tego co piszesz wynika, że możesz mieć problemy z odżywianiem... moim zdaniem tylko to co mogę ci poradzić, to żebyś spróbowała iść do jakiegoś lekarza, lub dietetyka i poradziła się go, może jakieś witaminy ci da, albo przepisze specjalną dietę. Uważaj, bo takie coś może się przerodzić z bulimię, albo anoreksję. Myślę, że pomogłam smile i życzę powodzenia ^^
    • milka1997 Re: Jak przytyć 16.10.11, 20:21
      Ohh a myslałam że jestem w tym jedyna. Ja też tak mam. mama mówi że wyglądam jak anorektyczka uncertain dziś zjadłam tylko śniadanie, teraz chciałabym coś zjesc ale jak mam robiła bigos i czułam ten zapach to na wymioty mnie brało..masakra. jedyne co moge pochłaniac kilogramami to czekolada. big_grin cooo robic>
    • angel11 Wejdź!!! 16.10.11, 20:37
      O mam podobny problem i też chce przytyć. Nawet szukałam w internecie czegoś na temat i dowiedziałam się co trzeba jeść aby przytyć. Ale już nie pamiętam musisz sama poszperać ale jak mówisz że jesz tylko dwa razy dziennie to powinnaś jeść mało ale często. Musisz uwzględnić w codziennym jedzeniu śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacje( to ostatnie najlepiej po osiemnastej). Jakby co to pisz
    • pasta5 Re: Jak przytyć 16.10.11, 20:38
      Wiesz wydaje mi się że twój żołądek się skurczył miałam tak przez pewien czas byłam bardzo chuda wszyscy mi mówili że to moja wina jednak okazało się ze gdy przez 4 miesiące leżałam chora w szpitalu żołądek mi się skurczył jadłam bardzo mało jeden raz na dzień ale udało mi się powrócić do tego zdrowego stylu życia po prostu codziennie jadłam troszeczkę więcej ale nie tak że jem dwa razy więcej niż zazwyczaj dosłownie ociupinkę wszystko zaczęło wracać do normy po jakimś miesiącu a jeżeli to nie pomoże to jedz mało ale często to też dobre rozwiązanie mam nadzieję ze zdołałam Ci pomóc smirk
    • czekoolada Re: Jak przytyć 17.10.11, 08:18
      jedz 5 posiłków dziennie,regularnie co 3 godziny,bez podjadania.Musisz przyzwyczaić żołądek do wiekszej ilosci żarcia ;d Chodze na silownie,zeby schudnac,ale chodzi tam tez pani taka która jak stoi bokiem to jej nie widac.Choddzi tam zeby przytyc i coraz lepiej wygląda!A jak nie masz kasy na silownie to polecam jakis sport do uprawiania,możesz tez znalezc jakies cwiczenia w internecie.Powodzenia! ;D
    • souven. Ja mam swój sposób, i działa :) 17.10.11, 10:32
      Mam to samo co ty. tongue_out Też nie moge jeść, nie jestem głodna...
      Słyszałam że to dlatego, bo gdy malo jemy żołądek się kurczy (po ludzku: mamy mniej miejsca w brzuchu), i trzeba go powiększyć (jeść więcej).
      Ale mam swój sposób:
      gdy zjem obiad (mały) i czuję ze nie moge juz zjesc wiecej, próbuje wypić coś lub zjeść to co lubie (ulubiona herbata, słodycze itp.).
      Może nie jest to najzdrowszy sposób, no ale w końcu...
      Mam nadzieje że pomogłam smile
    • blizniaczkii Re: Jak przytyć 17.10.11, 11:06
      dolaczam sie kiss mam ten sam problem.
      Mam wzrost 165 cm i waże 44 kg
    • chwilowa55 Re: Jak przytyć 17.10.11, 14:42
      Wiesz, jak dla mnie twój problem zajeżdża bulimią, ale to na pewno nie to, więc nie bój się. Ale, nawet nie wyobrażasz sobie, jak chciałabym być w twoim ciele....ja nie jestem gruba, ale chuda też nie jestem. Co prawda widać mi żebra jak podniosę koszulkę, ale mam grube uda. W ogóle temat jak przytyć....wiesz, ja ci proponuję tak: Jedz tak jak dotąd, 1-2 razy dziennie, ale jedz coś więcej kalorycznego, np. zjedz obiad, a potem na kolację (najłatwiej przytyć ok. 21.30) zjedz np. hamburgera (takiego kupnego), albo coś innego kalorycznego. Chyba że boli cię brzuch jeżeli zjesz wieczór, w takim wypadku nie wiem jak ci pomóc crying
    • kasialilla Re: Jak przytyć 17.10.11, 15:00
      Kurcze, zazdrosne ci takich problemów. Próbuj jeść małe porcje dużo razy w ciągu dnia a pod wieczór opychaj się czyms innym kalorycznym (: Powodzenia
    • taylorka. Re: Jak przytyć 17.10.11, 17:39
      mam dokładnie taki sam problem ..
      • msroxy Re: Jak przytyć 17.10.11, 17:58
        hmm, na pewno to nie jest anoreksja, bo chcesz PRZYTYĆ, co anorektyczce do głowy by nie przyszło. jednak jeśli jest taka sytuacja z lekarzem , to moim zdaniem powinnaś to robić małymi kroczkami.

przede wszystkim. NIE OPYCHAJ się słodyczami. wydaje mi się, że po prostu masz malutki żołądek, co jest ściśle związane z twoją przeszłością. na początek postaraj się jeść ok. 3 razy dziennie małe porcje. Później stopniowo je zwiększaj. Nie mówię tu o wielkich porcjach. Czasem wystarczy że zjesz np. 3 łyżki zupy więcej niż poprzednio. Pamiętaj, chodzi o małe kroczki.
        Gdy będziesz w stanie zjeść jak np. twoi rówieśnicy, znów podziel swoje posiłki i jedz ich 5 - śniadanie, 2 śniadanie, obiad, przekąska i kolacja. Tutaj również spróbuj stopniowo zwiększać zjadane porcje. Jednak nic na siłę - jeśli nie możesz, nie wciskaj w siebie jedzenia na zasadzie 'bo muszę''. To nic dobrego nie przyniesie, a jedynie większą niechęć do jedzenia.

Co do diety, powtórzę się. Nie opychaj się słodyczami. To Ci niewiele da - może trochę utyjesz ,ale dla organizmu to szkodliwe. Powinnaś jeść dużo ziemniaków, jednak nie codziennie lecz np. co 2 dni. Do tego dużo warzyw i owoców, no i ryba i mięso. Oczywiście nie bronię Ci jeść słodyczy, jednak nie powinny one stanowić głównej części twojej diety. Ja proponuję coś takiego:
        Śniadanie - jajecznica (najlepiej na boczku lub maśle) z kawałkiem białego chleba lub np. chleb z Nutellą, dżemem etc. - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinnaś się najeść.
        2 śniadanie - kanapka z np. Nutellą, dżemem czy serem. Możesz tu też zjeść coś w stylu batonika czy coś tuczącego xd
        Obiad - ziemniaki! Dużo ziemniaków, ale z przerwami. Dodaj do tego sałatkę, surówkę czy rybę/mięso i voila - mamy pożywny posiłek
        Przekąska - jaknajbardziej owoce lub ciasteczka. Owoce bo są zdorwe, a ciasteczka możesz znaleźć takie neutralne, po których (jak po sucharach) się raczej nie wymiotuje
        Kolacja - tu również może być np. jajecznica, płatki z mlekiem albo kiełbaska może?

Oprócz tego powinnaś sobie podjadać np. ciasteczka lub owoce, może nawet czekoladę. Kolację możesz jeść po 18, ale jeśli zjesz mniej niż 3 godziny przed snem, to nie wpływa korzystnie na zdrowie. Powinnaś też sobie popijać co jakiś czas tłuste mleko/kefir/maślankę/ jogurty , ponieważ są dość tłuste big_grin

mam nadzieję, że choć trochę pomogłam smile jakbyś jeszcze coś chciała, to napisz w wiadomości
    • thechocolate Hej, hej, tutaj! :) 17.10.11, 18:19
      Witaj.
      Po pierwsze nie zważaj na to, jeżeli ktoś tutaj pisze ci, że masz anoreksje. Część ludzi tutaj to młodsze dzieci(ok. 10 lat) które się na tum nie znają. Anoreksja to choroba o podłożu psychologicznym, gdy dana osoba nie akceptuje siebie i uważa że jest za gruba! A ty myślisz odwrotnie.

Radzę ci udać się do lekarza i na badanie krwi. Problemy z niedowagą powodują także problemy z tarczycą(już nie pamiętam, niedoczynność albo nadczynność). być może właśnie lekarz rodzinny skieruje cię do dietetyka.

Nie widzę tutaj potrzeby odwiedzania psychologa, gdyż sama zdajesz sobie sprawę z problemu. Pamiętaj także, że niektóre osoby mają to w genach, że są szczupłej budowy.(do niewierzących: zapraszam do spytania wujka google czy innych źródeł).

Ja również jestem jak tyczka. :p Mierzę 1,6 m i ważę 42 kg, lecz ja natomiast jestem często głodna i całkiem dużo jem, ale niezróżnicowanie i mam raczej niedobory pewnych witamin czy minerałów.

Chyba tylko na tyle potrafię ci pomóc...
      Możesz również poszukać na temat twojego problemu w internecie, tylko pamiętaj, że gdy znajdziesz informacje że to może być od jakiejś choroby, to nie wmawiaj sobie tego, gdyż może ci to zaszkodzić. Tylko badania mogą to potwierdzić...

Życzę powodzenia. smile
    • ania1234 Re: Dzięki 19.10.11, 17:10
      Dzięki nie wiedziałam, że odpowie aż tak dużo ludzi dziękuje wam za rady bardzo mi pomogły.smile Jeżeli chodzi o mię to staram jeść więcej i wszystko wskazuje idzie w dobrym kierunku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka