Dodaj do ulubionych

Auschwitz - książki

18.10.11, 18:12
Hej... tongue_out Ostatnio byłam na wycieczce w Oświęcimiu, a dokładnie w Auschwitz. Bardzo mnie zaszokowały, a zarazem zainteresowały, wydarzenia, które tam zaszły. Więc mam pyt... Polecacie jakieś książki, którym głównych ich tematem byłyby wydarzenia z Auschwitz? Na miejscu była taka świetna książka "Z otchłani", chciałam sb kupić, ale oszczędzam na coś innego... uncertain
Obserwuj wątek
    • hatterka Re: Auschwitz - książki 18.10.11, 18:24
      Jako, że interesuję sie głównie tematyką eksperymentów pseudomedycznych itp., przeprowadzanych w Auschwitz przez Mengelego, to polecam dwie książki: 'Byłem asystentem doktora Mengele', napisana przez byłego więźnia, który pracował w krematorium, przeprowadzał sekcje, oraz 'Kukiełki doktora Mengele', to historia rodziny żydowskich karłów, opisane jest ich życie w obozie, wszystko, co musieli przechodzić. Polecam, tylko są to książki raczej dla ludzi silnych psychicznie, bo są tam dosyć szczegółowe, drastyczne opisy. Trudno uwierzyć, że to się działo naprawdę, że ludzie mogli być tak okrutni dla innych.
    • jonasofanka hm. 18.10.11, 18:36
      Tez byłam w Oświecimiu ; 3. Żadnej książki nie znam, ale POLECAM GORĄCO film "Chlopiec w pasiastej piżamie" uwierz, cholernie wzruszajacy film ; )
    • merle123 Re: Auschwitz - książki 18.10.11, 18:56
      znam trzy książki o tej tematyce:

1. "Medaliony" Zofii Nałkowskiej
      2. "Opowiadania" Tadeusza Borowskiego
      3. "Rozmowy z katem" Kazimierza Moczarskiego

dwie pierwsze są lekturami w trzeciej klasie liceum
      • merle123 Re: Auschwitz - książki 18.10.11, 18:58
        ta trzecia książka opowiada bardziej o getcie niż o obozie, ale warta jest przeczytania
    • monik4 Re: Auschwitz - książki 18.10.11, 19:15
      nie wiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka