mysiuniaxpp Re: Popieracie aborcje?? 30.10.11, 21:07 nie . nam ostatnio nauczycielka opowiadała właśnie o tym , a dokładnie , że jakaś facetka była w ciąży no i coś tam zagrażało to jej życiu ale lekarze nie chcieli usunąć jej tego dziecka i potem urodziła i po latach zgłosiła tą sprawę do sądu że lekarze nie chcieli usunąć dziecka chociaż groziło to jej śmiercią . no i wygrała tam jakieś odszkodowanie . pytanie tylko . jak poczuła się ta jej córka która o tym wszystkim się dowiedziała ? ( bo ona miała już kilkanaście lat jak ta jej matka zgłosiła tą całą sprawę do sądu ) . wgl masakra co się teraz dzieje . Odpowiedz Link Zgłoś
kropeczka23 Re: Popieracie aborcje?? 31.10.11, 00:48 Absolutnie wykluczam opcję aborcji... Nawet jak kobieta zaciążyła przez gwałt czy też co innego.. Przecież to jest morderstwo! Zabijasz, małą, bezbronną istotę którą trzymałaś pod sercem... Nie wyobrażam sobie jak tak można... Odpowiedz Link Zgłoś
milejdi Re: Popieracie aborcje?? 31.10.11, 15:22 Że niby blastocysta w fazie gastrulacji jest małą bezbronną istotką? Aha. No, to nie wiedziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
other_ Re: Popieracie aborcje?? 31.10.11, 14:50 nie. gdyby dajmy na to, moja mama poddała się takiemu zabiegowi, nie byłoby mnie tu, teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
milejdi Re: Popieracie aborcje?? 31.10.11, 15:26 trochę egoistyczne podejście do problemu, zwłaszcza, gdyby twoja mama zostałaby zgwałcona. Odpowiedz Link Zgłoś
karaq93 Re: sama nie wiem. 31.10.11, 15:45 Jestem przeciwko. Nie istnieje argument, który mógłby poprzeć aborcję. To najgorsze, co może zrobić ciężarna kobieta. Nawet jeśli nie chce dziecka, to do końca życia będzie żałować tego czynu, do tego jest to grzech oraz w wielu krajach np. w Polsce zakazany przez prawo zabieg. Odpowiedz Link Zgłoś
milejdi Re: sama nie wiem. 31.10.11, 16:07 a skąd pewność ze bd tego żałować? Przecież nie jesteś taką kobietą, nie przewidzisz jej zachowania. A może bd żałować, że znisczykla sobie zycie, rodząc dziecko swojego oprawcy w wieku 12 lat? Grzech, ale tylko w pojęciu osób wierzących, wyznajacych konkretną religię. I aborcja nie jest zakazana w Polsce. Zezwala się na przeprowadzenie tego zabiegu w szczególnych przypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
diekatja Re: sama nie wiem. 31.10.11, 20:00 Jestem przeciwko aborcji, ale nie będę podawała żadnych argumentów, bo przecież milejdi, która tak bardzo wspiera te biedne zgwałcone kobiety/nastolatki/dzieci zaraz zacznie mi tutaj prawić kazanie jakie to ja mam egoistyczne podejście do tego itd. : ) Odpowiedz Link Zgłoś
milejdi Re: sama nie wiem. 31.10.11, 22:49 Egoistyczne podejście było zawarte w argumencie other_. Może ty bd miała inne argumenty? Na tym polega dyskusja, a ja obiecuję, że postaram się nie wpaść w szał i będę uprzejma Odpowiedz Link Zgłoś
marsjanka115 ... 31.10.11, 20:10 nie macie pojęcia co to gwałt. myślisz że kobieta dajmy na to 13 letnia która została brutalnie zgwałcona jest na tyle silna aby urodzić dziecko ? przecież ono zawsze będzie jej przypominało tą tragedię. czemu przez jakiegoś głupiego gwałciciela ma zmarnować sobie życie? może są i takie które będą chciały urodzić - no i dobrze ich sprawa. ale uszanujcie decyzję takich które nie są na tyle dojrzałe i silne. nie mówię tu tylko o gwałcie. jeżeli dziewczyna ok 14 lat kochała się ze swoim chłopakiem co już samo nam wskazuje na wielką nieodpowiedzialność ma zajmować się malutkim dzieckiem? no sorry ja bym takiej nawet potrzymać dziecka nie dała. nawet jeśli by kazano jej je urodzić skoro była na tyle nieodpowiedzialna aby je zrobić może przyjść jej do głowy np aby spowodować śmierć dziecka w jej brzuchu. ja ogólnie jestem za tym że jeżeli kobieta nie jest w stanie urodzić/wychować dziecka niech usunie ciąże ale się nad tym najpierw bardzo dobrze zastanowi. dobra już mi się nie chce udowadniać niczego katolom -.- Odpowiedz Link Zgłoś
never_ Re: Popieracie aborcje?? 31.10.11, 20:08 absolutnie nie. aborcje to czyste zabójstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
vasine Re: Popieracie aborcje?? 31.10.11, 23:45 cóż, jak dla mnie jest to bezduszność i kompletnie skamieniałe serce, które pozwala na taki brutalny czyn. wiele ludzi umiera, żeby w nas rosły nowe życia, a tu proszę, ktoś sobie woli pożegnać dziecko. to jest chore. ilu ludzi cierpi, żeby ktoś nowy mógł się pojawić na świecie? w życiu bym czegoś takiego nie zrobiła Odpowiedz Link Zgłoś
tenshikiryuu Re: Popieracie aborcje?? 02.11.11, 16:19 Ja też nigdy czegoś takiego bym nie zrobiła, ale nie będę decydować za inne kobiety. Jestem za aborcją i za wolną wolą. Jeżeli któraś kobieta się na to zdecyduje - proszę bardzo! Ma prawo wyboru. Osobiście znam dwie dziewczyny po aborcji. Jednej, mojej przyjaciółce, aborcja uratowała życie - ponieważ inaczej popełniła by samobójstwo. Lepiej, żeby można było usunąć ciążę, ale we wczesnym stadium, kiedy płód to tylko płód, niż później ratowac te dzieci, bo zostały pobite, wyrzucone na śmietnik, czy ratowac same matki, bo targnęły się na swoje życie. Odpowiedz Link Zgłoś
haneczka789 Popieracie aborcje? 02.11.11, 16:35 Ja mam podzielne zdanie, ale jednak uważam, że w przypadku, gdy życie dziecka lub matki jest zagrożone to aborcja powinna być dozwolona. Lub kiedy np. dziecko ma urodzić się no nie wiem zniekształcone czy coś to... po prostu dziecko gdyby miało się w takim stanie urodzić by po prostu cierpiało. Jeżeli chodzi o usunięcie dziecka, bo takie widzi mi się to absolutnie wykluczone! Za granicą ludzie usuwają dziecko, kiedy im się chce i to też nie jest dobrym rozwiązaniem, jednak w naszym kraju w niektórych przypadkach powinno być dozwolone! Odpowiedz Link Zgłoś
daria5421 Re: Popieracie aborcje?? 02.11.11, 16:40 Ja absolutnie jestem przeciw aborcji przeciez w tej chwili zabijamy niewinne dziecko....ja bym sie tego nigdy nie dopusciła miałą bym ogromne poczucie winy ze zabiłam człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
happiness Re: Popieracie aborcje?? 02.11.11, 16:41 Nie popieram. Uważam,że każde stworzenie ma prawo do życia i nikt nie może mu go zabrać. A aborcja jest właśnie jego pozbawieniem. Poza tym myślę,że dużo kobiet negatywnie nastawionych do macierzyństwa,w chwili narodzin dziecka zmienia zdanie i kocha je mimo wszystko. Jest też możliwość oddania dziecka do adopcji,by mogło trafić do rodziny,która go pokocha. Nawiasem mówiąc,nie wyobrażam sobie nawet jakie wyrzuty sumienia po kilku latach mogą targać taką kobietą,która zgodziła się zniszczysz cząstkę siebie. Jestem katoliczką i żyję w katolickim państwie,więc jestem stanowczo przeciw aborcji. Nie mieści mi się w głowie,że można by coś takiego zrobić z własnej woli. Odpowiedz Link Zgłoś
hilary_fanka Re: Popieracie aborcje?? 02.11.11, 16:48 Napiszę tak- nie do końca jestem ani za ani przeciw. Jeżeli ktoś podejmuje taką decyzję, to jego sprawa. Ja sama nie jestem w stanie wyobrazić sobie siebie w sytuacji ciąży , perspektywa macierzyństwa to nie jest temat dla mnie. Zwyczjnie się na tym nie znam. Nie jestem pewna,czy powinnyśmy zabierać głos w tej sprawie. Jesteśmy nastolatkami i do pewnych spraw podchodzimy inaczej niż dorośli. Odpowiedz Link Zgłoś
chudazonie Wiedziałam 02.11.11, 16:58 Tak jak przewidywałam, wiedziałam, że Kotek wstawi to na główną stronę...=___= Odpowiedz Link Zgłoś
lady_cat nie . 02.11.11, 17:00 Nie popieram śmierci, jestem za życiem, choć tym beznadziejnym, ale cholera za życiem. Chociaż dziecko np. z zespołem downa, w takiej sytuacji, nie mogłabym raczej usunąć ciąży (sumienie) , ale gdybym była tym chorym dzieckiem w brzuszku mamy, to chciałabym, aby mnie zabito. Przepraszam, ale wtedy nie chciałabym tak żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
karolqa Re: Popieracie aborcje?? 02.11.11, 17:00 ja jestem za i przeciw. jestem za kiedy zdrowie lub zycie matki albo dziecka mialoby byc zagrozone, gdyby dziewczyna zostala zgwalcona . ja akurat nie wyobrazalabym sobie ze moglabym zabic swoje wlasne dziecko ale czasem bylo by lepiej.daj my na to ze dziewczyna jest mloda,bez wyksztalcenia,w domu sie nie przelewa,dajmy na to ze jeszcze rodzice to alkoholicy i gdyby ojciec dziecka zniknal to co ona ma zrobic ??! trzeba myslec troche bardziej realistycznie . jej latwo na pewno by tez nie bylo usunac swoje wlasne dziecko ale lepiej bylo by chyba usunac niz karac dziecko na zjebana przyszlosc. ja gdybym zaszla w ciaze teraz (mam 17 lat) to na pewno rozwazylabym to.mieszkam sama z tata,za granica ,przede mna z jakies 3,4 lata nauki jeszcze jak nie wiecej .co ja bym zrobila sama z dzieckiem ? nie poradzilabym sobie gdybym chciala isc do szkoly to nie mialabym z kim zostawic malenstwa a gdybym rzucila szkole to co ja i dziecko mielibysmy za przyszlosc? ja bez zadnego wyksztalcenia,pracy ...juz nie mowie o tym jakie byly by relacje z moim tata wtedy ... wiec jezeli dziewczyna naprawde jest tego pewna i ma powazny powod to jestem za . a tak wogole to ktos napisal ze zabijanie to grzech .oczywiscie ze tak ale wspolzycie przed slubem rowniez wiec jezeli nie chcemy zabijac czy nawet nie zabijac ale zjebac sobie przyszlosc to tego drugiego grzechu tez nie popelniajmy . Odpowiedz Link Zgłoś
wilkolak Re: Popieracie aborcje?? 02.11.11, 17:28 kilka osób powiedziało już najważniejsze rzeczy. Jestem przeciw aborcji... ale gdyby ktoś mnie zgwałcił to nie chciałabym tego dziecka nawet urodzić. Każdy ma prawo żyć, niezależnie od tego czyim jest dzieckiem. Wiem jednak że nie chciałabym tego dziecka, bo znajoma mojej koleżanki zdecydowała się na oddanie do adopcji. Uważam, że nie powinno się tego robić, chyba że jest jakieś poważne zagrożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
biancab Re: Popieracie aborcje?? 02.11.11, 17:28 Jestem za. To nie jest jeszcze dziecko, tylko płód. Ja bym pewnie nie byłą w stanie usunąć ciąży, ale uważam, że nikt nie ma prawa podejmować takich decyzji za kobiety. To ich ciało i ich życie, mają prawo decydować o wszystkim co z nim związane. Chociaż istniejące obecnie w Polsce zapisy konstytucyjne, zezwalające na aborcję w 3 przypadkach, w jakimś stopniu mnie zadowalają i uważam, że to absolutne minimum. Nie wiem jakim nieczułym idiotą trzeba by być aby zabraniać kobiecie zgwałconej dokonania aborcji. Być może trzeba miec nieco więcej niż 13 lat, żeby zrozumieć, że sam gwałt jest wystarczającą traumą i nie chodzi o to, że można urodzić i oddać dziecko. Przecież najpierw nosi się je w sobie przez 9 miesięcy...dlatego, jeśli taka osoba chce urodzić i wychować dziecko, które jest owocem gwałtu, to podziwiam ją, ale to musi być tylko i wyłącznie jej decyzja. A wymaganie od osoby, która poród może przypłacić utratą zdrowia czy życia, aby urodziła, jest już w ogóle wręcz śmieszne i cofa nas do czasów średniowiecza. Odpowiedz Link Zgłoś
heidi_volturi Aborcja a gwałt 02.11.11, 17:39 W pierwszych trymestrze ciąży to nie jest dziecko w pełnym znaczeniu tego słowa. W medycynie na to się mówi "płód". To jest prototyp człowieka. Nawet lekarz w gabinecie nie powie na to dziecko. W wypadku poronienia wpisuje się "obumarcie płodu", a nie "śmierć dziecka". Jeśli usunie się ciążę w tym czasie, a to skutek gwałtu to usunięcie jej nie jest żadną zbrodnią. Samo przeżywanie ciąży dla osoby , która jest ofiarą tego czynu może być traumą do końca życia. Narodziny takiego dziecka dla nikogo nie są wydarzeniem szczęśliwym. Najprawdopodobniej będzie ono miało życie pełne cierpienia. Po co ma być w sierocińcu, na zależne od czyjejś dobrej woli? Albo żyć ze świadomością, w jakich warunkach zostało spłodzone. Wracając do kobiety na pewno trudno byłoby jej dalej ułożyć sobie życie. Skutkami psychologicznymi takich wydarzeń mogłyby być dla niej trudność ze znalezieniem partnera, obniżenie poczucia własnej wartości. Aborcja jest chyba lepszym rozwiązaniem w takim wypadku. To bardzo mądre, że prawo uwzględnia taki wyjątek. Przecież my kobiety mamy prawo decydować o własnym losie, w który nikt nie ma prawa ingerować przemocą. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra25 Re: Aborcja a gwałt 14.11.11, 15:18 no bardzo ładnie, ale to nie wina tego ,,płodu" jak to nazywasz, że ktoś został zgwałcony Odpowiedz Link Zgłoś
mysterious69 Absolutnie N-I-E !!!! 02.11.11, 17:45 Mimo tego jak napisala kolezanka powyzej , że popiera jeżeli * ciąża zagrożona <życie dziecka lub moze być chore wrodzona wada > * zdrowie i życie matki zagrożone * gwałt To ja i tak bym nie zabiła własnego dziecka! Sama wolałabym umrzeć niż żeby me dziecko umarło , pomyślcie troche.. Takie maleństwo nie jest niczemu winne! Nie powinno wgle wykonywać sie takich zabiegów. Natomiast jeżeli życie dziecka jest zagrożone to sie poroni najwyżej, a nie zabije! I nie będzie sie mialo na sumieniu tego co sie zrobiło. a gwał tym bardziej nie jest powodem do aborcji! Odpowiedz Link Zgłoś
anaesthesia Absolutnie przeciw! 02.11.11, 18:03 Jakim prawem możemy decydować o czyjejś śmierci? Łatwo jest powiedzieć, "jestem za aborcją", ponieważ Wy już zdążyliście się urodzić! Wiecie jak wygląda cały zabieg? To jest bestialstwo! Dziecko (nie, nie użyję określenia płód gdyż w 6tyg rozwija się serduszko), jest rozrywane. Jak niechciana zabawka. Ludzie nieustannie chcą się bawić w Boga. Aborcja Czy człowiek niepełnosprawny nie ma prawa do życia? Czy człowiek z zespołem downa nie ma prawa do życia? Czy człowiek poczęty poprzez gwałt nie ma prawa do życia!? A co jeśli oni chcą żyć? Jeśli pragną tego jak niczego innego? Jeśli swoim bytem zmieniliby ludzi, świat na lepsze? Ich życie jest tak samo ważne jak moje czy Twoje. Oni też mogą zostać bratem, siostrą, matką lub ojcem. Chcą żyć. Nie chcą dostać symbolicznego grobu dla dzieci nienarodzonych. One chcą się urodzić, chcą mieć dzieciństwo, chcą dorosnąć. Każdy z nas ma prawo do życia. Aborcja jest hipokryzją. Jednym... jedynym przypadkiem, gdzie byłabym skłonna poprzeć aborcje to kazirodztwo. Chodzi nie tyle o stan fizyczny co o psychikę człowieka. Będąc "za" popieracie legalne masowe morderstwa. Zabijacie naszą przyszłość i nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
monia1180 Re: Absolutnie przeciw! 02.11.11, 18:48 Ja osobiscie popieram aborcje calkowicie! Czy naprawde uwazacie ze oddanie dziecka do adopcji jest lepsze? Ja osobiscie wolalabym sie nie urodzic niz wychowac sie w domu dziecka. To jest okropne. Jest mnostwo takich dzieci, ktorych ktos nie chcial. I wszyskie takie dzieci laduja na jednej kupie w domu dziecka. To jest duzo gorsze od aborcji. Takie dziecko moze miec cala przyszlosc zniszczone! Pomyslcie co mowicie... To jest naprawde naiwne myslac, ze nie usuwajac takiego dziecka ktorego sie nie chce ocala sie mu zycie. Tak naprawde takim czyms sie je tylko niszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
cooma Re: Absolutnie przeciw! 02.11.11, 18:51 nie, nie popieram, dla mnie jest to zabójstwo w czystej postaci, bez żadnego usprawiedliwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
pauulinka Re: Absolutnie przeciw! 02.11.11, 19:30 No nareszcie ktoś z rozumem ! Zgadzam sie z tb ! Odpowiedz Link Zgłoś
rememberina Re: Popieracie aborcje?? 02.11.11, 18:56 Nie byłam w takiej sytuacji, więc nie wiem co bym sama zrobiła, ale szanuję każdą decyzję innych. Odpowiedz Link Zgłoś
mons Re: Popieracie aborcje?? 02.11.11, 19:07 sory bardzo ale to jest nasze cialo i mamy prawo z nim robic co kolwiek chcemy. i przypominam ze aborcja jest legalna (nie w polsce) do 24 tygodnia i to NIE JEST DZIECKO. przez pierwsze 24 tygodnie to nie jest jeszcze czlowiek. po 24 tygodniu tak - bo wtedy juz mozg sie ukszaltowal itd ale w pelni popieram. Mysle ze kobiety maja prawo wyboru czy chca miec dziecko czy nie ale jesli nie bylo planowane to maja prawo je usunac. To powinien byc nasz wybor i nikt nie powinien o nim decydowac. Wole trzymac sie swoich przekonan niz sluchac ksiedzy ktorzy ubostwjaja boga ktory moze nawet nie istniec. (jestem ateistka dlatego tak mowie - sorry jesli kogos obrazilam). Odpowiedz Link Zgłoś
anaesthesia Popieracie aborcje?? 02.11.11, 19:25 Puknij się w tą swoją puściutką główkę. W 9 tygodniu życia dziecko ma już całkowicie ukształtowane narządy, które zaczynają funkcjonować. M.in. mózg. Więc nie pisz głupot, że do 24 tygodnia to nie jest dziecko do cholery, bo mnie krew zalewa na takie osoby jak Ty. + taka z Ciebie ateistka jak ze mnie królowa Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek36 nigdy ! 02.11.11, 19:27 Aborcja to jest zwykłe morderstwo. Nawet w tych trzech przypadkach. Kobieta zgwałcona która jest w ciąży wyrządza sobie jeszcze większa krzywdę zabijając dziecko. A ten, komu ciąża zagraża życiu, przynajmniej umrze z czystym sumieniem, że nie odebrał życia niewinnej istocie. Odpowiedz Link Zgłoś
pauulinka Popieracie aborcję? 02.11.11, 19:28 Tak . Gdybym zaszła w ciążę nie miałabym zamiaru wychować tego dziecka. Nawet nie chciałabym poznać płci. Nie wyobrażam sobie siebie w roli matki ! To w ogóle nie jest możliwe . Nawet nie chciałabym urodzić tego dziecka. Miałabym wyrzuty sumienia przez jakiś czas , ale moje życie nie byłoby zrujnowane przez nie chciane dziecko a ono nie musiałoby szukać rodziców biologicznych , którzy go nie chcą. - To tyle z mojej strony . Popieram aborcję ! Odpowiedz Link Zgłoś
anaesthesia Popieracie aborcję? 02.11.11, 19:34 hahahahahahahahahaha. Napisała dwunastolatka. Śmiechu warte. Ty o życiu nic jeszcze nie wiesz moja droga, więc jakim prawem miałabyś decydować o czyjejś śmierci? Odpowiedz Link Zgłoś
mons Re: Popieracie aborcję? 02.11.11, 19:37 prosze cie nie obrazaj mojej inteligencji. skoro w 9tym tygodniu ma juz organy itp do dlaczego mozna usunac do 24? PONIEWAZ TO NIE JEST CZLOWIEK. czyli ze branie tak zwanej "after pill" do 72 godzin po uprawianiu seksu co jest przyjete jako metoda anytkoncepcji, tez nazwiesz morderstwem? Dziecko zastanow sie jaka jest roznica miedzy morderstwem CZLOWIEKA a USUNIECIEM PLODU. asdfghjkl; Odpowiedz Link Zgłoś
anaesthesia Popieracie aborcję? 02.11.11, 19:48 Nie pisz do mnie jakbym była opóźniona i nie zwracaj się do mnie 'dziecko' tym bardziej, że jednak jestem troszkę od Ciebie starsza księżniczko. Powiedz mi.. w jakim Ty świecie żyjesz? W 9 tygodniu DZIECKO ma już mózg, nerki, serce, jelita itd. I narządy te zaczynają funkcjonować. Jakim więc idiotą trzeba być, żeby powiedzieć, że to nie jest człowiek!? "Pigułka po" nie jest morderstwem i jest najlepszych możliwych środków. Usunięcie ciąży do 6 tygodnia, choć niepoprawne to też nie jest morderstwem. Istnieje takie cudowne słówko jak ODPOWIEDZIALNOŚĆ - kojarzysz? Np. ponoszenie odpowiedzialności za swoja głupotę. Albo po prostu postąpienie odpowiedzialnie w sytuacji w jakiej postawiło nas życie. A Ty koleżanko moja droga.. poczekaj.. dorośnij.. zrozum, że dziecko czesto jest darem, o który niektóre kobiety by się pozabijały, bo nie jest im dany. Odpowiedz Link Zgłoś
mons Re: Popieracie aborcję? 02.11.11, 20:00 oh wzruszajace naprawde, nie poplacz sie. jak ci tak bardzo na tym zalezy to idz i se sama takie zrob, wtedy poznasz nowe znaczenie slowa ODPOWIEDZIALSNOSC. w jakim swiecie zyje? nie wiem, ale napewno nie w twoim. Nie widze zadnej roznicy miedzy usunieciem ciazy w 6ostym tygodniu a w 19stym na przyklad. dorosnij? Mam pietnascie lat i nie mam zamiariu a nawet powiem, ze nie CHCE dorastac. Glupote? Seks to jest cos cudownego co sie zdarza miedzy dwojgiem ludzmi ktorzy postanowili ze sa gotowi na to i to nie oznacza ze sa gotowi na dziecko? Tu nie ma zadnej logiki. ten "dar" jak to nazwalas, moga adoptowac ale zainwestowac w in vitro. medycyna jest na takim poziomie ze powoli znika juz problem osob nieplodnych. Odpowiedz Link Zgłoś
anaesthesia Popieracie aborcję? 02.11.11, 20:09 Tak naprawdę osoba odpowiedzialna to osoba, która albo się zabezpiecza ( nie mówię o prezerwatywach, bo to oczywiste, ale o tabletkach antykoncepcyjnych) albo która uprawia seks z osobą, z którą dziecko nie byłoby katastrofą. To jest odpowiedzialne podejście. Ja 'sama se nie zrobie'. Mam 17 lat i planuję dziecko za parę lat, jeśli jednak jakimś cudem zaszłabym w ciąże na pewno nie posunęłabym się do aborcji. Litości... 19 tydzień? To jak najbardziej jest morderstwo. Nie potrafiłabym żyć ze świadomością, że pozwoliłam zabić swoje dziecko. To dla mnie chore - szczególnie jeśli robi to osoba, która nie padła ofiarą gwałtu. Nie chcesz dorastać - widać. Masz podejście godne swojego wieku. Oczywiście błędne. Nie wiem jak wygląda Twój świat, ale w moim ludzie to idioci, którzy nie potrafią unieść swojego życiowego krzyża. A idź Ty... z tymi swoimi teoriami. Nie wiem czy mam się z Ciebie śmiać czy nad Tobą płakać. Odpowiedz Link Zgłoś
mons Re: Popieracie aborcję? 02.11.11, 20:23 Te moje "teorie" to sa opinie i kazdy ma do nich prawo. Ty tez ale sie po prostu z twoimi sie nie zgadzam. Dla niektorych dziecko byloby katastrofa poniewaz nie wiem jak ty, ale ludzie maja plany na przyszlosc ktore nie uwzgeldniaja w nim urodzenia dziecka ktorego sie nie chce. Morderstwo? naprawde myslalam ze prowadze dyskusje z kims kto nareszcie ma jakies argumenty oprocz: Pismo Swiete lub kosciul. A ty poszlas za szalem nazywania kobiet ktore usuwaja ciaze mordercami. To jest po prostu obrzydliwe. Oceniasz ludzi a nie wiesz w jakiej sytuacji sie moze znalesc taka para nastolatkow ktorzy ubrawiali seks i nie wpadli. Nie wszyscy sa gotowi zeby dorosnac. Nie wszyscy sa gotowi na dziecko i nie wszyscy chca to dziecko miec. Gwalt to okorpna rzecz i nikomu nie zycze zeby sie przytrafila ale kazda kobieta powinna miec takie samo prawo - prawo o decydowaniu o tym czy chce sie miec dziecko czy nie. Nie wiem, mozesz sie smiac do ekranu albo plakac nad klawiatura, Jedno czy drugie mam gdzies :L Odpowiedz Link Zgłoś
anaesthesia Popieracie aborcję? 02.11.11, 20:27 Jestem osobą, która to i owo w życiu przeszła i uwierz bądź nie, ale w każdej sytuacji człowiek jest sobie w stanie poradzić. Aborcja to pójście na łatwiznę. Szczyt nieodpowiedzialności w większości przypadków. Usuwanie ciąży od ok. 6 tygodnia życia jest dla mnie morderstwem, bo na dobrą sprawę przecież właśnie tym jest. Jak inaczej nazwiesz odbieranie funkcji życiowych istocie żywej? Usunieciem? Unicestwieniem? Haha. Dobrze, że masz swoje zdanie.. swoje opinie.. Wszyscy je mamy.. Potrafię zrozumieć czemu myślisz tak, a nie inaczej.. ale uważam też, że bardzo się mylisz. Odpowiedz Link Zgłoś
mons Re: Popieracie aborcję? 02.11.11, 20:34 Przykro mi to slyszec. Dlatego aborcja jest limitowana i jesli przekroczy sie ten limit - czego legalnie nie mozna zrobic to tak - wtedy jest to morderstwo poniewaz dziecko (wtedy moge to tak nazwac) jest juz w pelni rozwiniete. Po prostu nie wszyscy sa tacy mocni jak ty i nie poradzili by sobie z dzieckiem w mlodym wieku. W wiekszosci wypadkach, kobieta orientuje sie, ze jest w ciazy w pierwszych paru tygodniach wiec zazwyczaj nie czekaja az im brzuch zacznie rosnac a potem usuwaja plod. pamietasz cokolwiek jak bylas malym zarodkiem w brzuchu twojej mamy? Nie, poniewaz funkcje potrzebne do zycia nie sa jeszcze rozwiniete zeby plod cokolwiek czul. Ciesze sie ze mnie rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
anaesthesia Popieracie aborcję? 02.11.11, 20:38 Płód.. płód.. płód. Dziecko. Czuć czuje... tyle, że nie ma rozwiniętej świadomości. No cóż. Dla mnie od 6 tygodnia pozostaje to morderstwem, dla Ciebie nie. Ok. Obyś nigdy nie musiała decydować o życiu bądź śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
mons Re: Popieracie aborcję? 02.11.11, 20:44 Jesli mi przyjdzie - to bedzie moja dezycja, lecz raczej watpie poniewaz zeby uprawiac seks trzeba byc atrakcyjnym. badzmy szczerzy wyladuje jako staruszka z tuzinem kotow. Odpowiedz Link Zgłoś
anaesthesia Popieracie aborcję? 02.11.11, 20:47 Nie lepiej z psami? W prawdzie nigdy nie miałam kotów, ale znajomi, którzy mają i psa i kota uważają, że psy bardziej towarzyskie. Odpowiedz Link Zgłoś
mons Re: Popieracie aborcję? 02.11.11, 20:51 hmm faktczynie wole psy. Ale koty brzmia tak drastycznie ze nie moglam sie oprzec. Odpowiedz Link Zgłoś
tenshikiryuu Re: Popieracie aborcję? 02.11.11, 22:59 Płód nie ma uczuć ani świadomości - w brzuchu jest ciemno, płód nie oddycha samodzielne, jest sam i wcale nie jest tam tak milusio, jakby się wydawać mogło. Gdyby takie o to miały świadomość i uczucia, to po urodzeniu przechodziłyby niezłą traumę Poza biciem serca matki płód niewiele rejestruje, więc na pewno nie płacze podczas aborcji, że tak brzydko się wyrażę. Poza tym, wielce dorosła siedemnastko , nie tobie, nie mnie, ani nikomu innemu decydować za miliony kobiet! A tym bardziej Kościołowi, który ma o tym do powiedzenia najwięcej, psia jego mać Odpowiedz Link Zgłoś
anaesthesia Popieracie aborcję? 02.11.11, 23:08 Haha. Otóż moja droga w Polsce w wyjątkowych wypadkach (gwałt, kazirodztwo, zagrożenie życia matki) również przeprowadza się aborcje, więc.. Bogu dzięki, że póki co nie jest ogólnie dostępna. (: Odpowiedz Link Zgłoś
ordinaarygirl Re: Popieracie aborcję? 02.11.11, 20:16 anaesthesia szczeze cię popieram!!! A mons... jestem mlodsza od cb ale jak widac mądrzejsza... Równie dobrze możesz zabić każdego czlowieka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zmierzchowka Re: Popieracie aborcje?? 02.11.11, 19:40 powiem tak nawarzyło się piwa trzeba je wypić, ale sory jeżeli chodzi o gwałty czy coś takiego to jestem za aborcją. No cóż ale to też jest przeciez jakies wymęczenie psychiczne dla tej kobiety musi znosic trud tej ciazy nie tylko fizyczny ale tez psychiczny. W tej sytuacji liczy sie tylko dobro poszkodowanej. No przepraszam bardzo ale taki chłoptaś zgwałci sobie kogos potem ma to w dupie, a ta kobieta musi sie caly czas martwic przejmowac i jest do tego dziecka uwiązana potem prawdopodobnie je porzuci chyba ze bedzie miala sile go wychowywac. Wiec lepiej usunąć. Tak wiem jest to marnowanie gatunku ludzkiego i zabijanie morderstwo ( pewnie lecicie teraz do mnie z nozem lub widelcem) Odpowiedz Link Zgłoś