Dodaj do ulubionych

Nosicie okulary.?

10.12.11, 21:12
Cześć kotkowiczki, mam dziś dla was pytanie takie jak w temacie a mianowicie czy nosicie okulary.? Pewnie , Ci co je noszą często spotykają się z takimi ludźmi, którzy będą się z was naśmiewać. Ja sama noszę okulary i wiem jak to jest. Wada wzroku przeszkadza także m.in w szkole - na wf- w tamtym tygodniu nasza klasa miała skok wzwyż. Ja oczywiście mam okulary -4 wieć tyczki nie widziałam. Zobaczyłam ją dopiero, kiedy już byłam dosłownie 100 cm przez nią. Oczywiście skończyło się to tym ,że obdarłam sobie plecy. Na basenie- gdy ktoś ma większą wadę wzroku( tak jak ja np. -4) może czasami nie wszystko dobrze i wyraźnie widzieć. W kinie- na filmie 3D trzeba zakładać okulary na okulary,i nie którym to przeszkadza. Zasady zakładania okulary na okulary tyczą się także słoneczne dzi,w wakacje. Na zwykłe okulary zakładamy okulary przeciwsłoneczne. Często dziwnie to wygląda, więc rezygnujemy z tego. Nosicie okulary, jaka macie wadę wzroku (np.-3,+2)?? Ja mam na 1 oku -3,25 a na 2 -4,05 (ale 20 grudnia będę zmieniała z -3,25 na mocniejsze). P.s To samo napiszę na bloogu wink
Obserwuj wątek
    • charlotte__ Re: Nosicie okulary.? 10.12.11, 21:19
      Tak noszę i chcę soczewki. Okluary cholernie mi przeszkadzają. Ale na szczęście mam małą wadę (jedno oko 0,5, drugie 0,75) i bez okularów w miarę wszystko widzę.
      • milusia22 Re: Nosicie okulary.? 10.12.11, 21:27
        noszę, ale mam małą wadę (-0,5 prawe i lewe oko) więc nawet dobrze widzę bez nich
      • meredith. Re: Nosicie okulary.? 10.12.11, 21:28
        mam taką samą wadę jak charlotte_ (0,5 i 0,75), ale nie noszę okularów, ponieważ moja okulistyka stwierdziła, że jest to wada dziecięca i może się poprawi. oczywiście musiałabym spędzać mniej czasu przy kompie, wiec niestety jest coraz gorzej. siedzę coraz bliżej monitora, telewizora, piszę nosem po kartkach...trzeba się wybrać do okulisty ;x
    • olcia456 Re: Nosicie okulary.? 10.12.11, 21:39
      Hej ! Ja tez mam wade wzroku i niecierpie tego ale pewnie bede miala soczewki troche w póżniejszym wieku 1 chodze na basen i nie widze np. która jest godzina i kiedy kończa sie lekcje chodż ratownik gwizda że trzeba wychodzić! mam minusy i nie widze z daleka niestety to jest gorsze od tego gdy ktoś nie widzi z bliska! chyba -1 lub 0,05! u mnie w szkole jest moda na okulary brzyduli zerówki ! dużo osób w szkole je nosi a ja nie moge bo mam swoje okulary ! pech no cóż musimy jakoś sobie radzić !!! POZDRAWIAM!!
      P.S- musimy się jakoś trzymać! i jeszcze coś nie cierpie kiedy ktoś nazywa mnie okularnicąscianascianabrawobrawotongue_out
      • olusia... Re: Nosicie okulary.? 10.12.11, 21:57
        Ja mam -2 i -2,5 czy jakos tak. Noszę soczewki, bo okulary mi przeszkadzają;/
    • kamila_1355 tak, noszę okulary... 10.12.11, 22:21
      i jestem z tego dumna! xd
    • trufla Re: Nosicie okulary.? 10.12.11, 22:22
      Tak, ponieważ mam dużą wad: -3,5 i -2,75. Lubie nosić okulary już się do nich przyzwyczaiłam...
    • violet_ Re: Nosicie okulary.? 10.12.11, 22:27
      to zacznij nosić soczewki, jak tak przeszkadzają Ci okulary. ja mam wadę -5,5 i bez okularów nie widziałam prawie nic, na basenie nawet je miałam. na wf też i nie raz dostałam w nie piłką i miałam wgniecione. a teraz mam soczewki, to mi bardzo ułatwiło życie, są całkiem tanie, wygodne i łatwe w użyciu. ; )
    • petka Re: Nosicie okulary.? 10.12.11, 22:38
      Noszę okulary. Jest to wada -2,75 ale chyba znów mi się pogorszyła. Niestety krótkowzroczność jest bardzo dokuczliwa np. właśnie na wfie czy basenie. Ale po paru latach człowiek przyzwyczaja się wink
    • laboleth Re: Nosicie okulary.? 10.12.11, 22:54
      Od dłuższego czasu noszę już swoje okulary ale nie lubię ich ze względu na oprawki... Może nie są aż tak złe jak mi się wydaje ale mi osobiście się one nie podobają...
      • beeth22 Re: Nosicie okulary.? 10.12.11, 23:28
        Ja od 2 lat noszę soczewki. Też bardzo źle się czułam w okularach. Jak ci tak przeszkadzają okulary to zapytaj się swojej okulistki o soczewki. Na pewno ci pomoże. A co do wady to mam trochę mniejszą niż ty bo mam -2.5 big_grin
    • van50 +1 i +0,75 10.12.11, 23:36
      miałam teraz mam słabsze 0,55 i 0,25 ale muszę się wybrac do okulisty bo czuję że muszę mieć mocniejsze ale mam + i ze mnie nikt się nie śmieje i nie śmiała z tego że je noszę
    • green_alien Uwaga uwaga!!! 11.12.11, 00:20
      Ja mam wadę -5 i mi to nie przeszkadza. Na wfie nie mam problemów, widzę, przyzwyczaiłam się. W kinie okulary 3D zakładam na swoje okulary. Przeciwsłonecznych nie noszę.
    • miastowa. Re: Nosicie okulary.? 11.12.11, 11:17
      No noszę , mam moja wada jest na szczęście mała - 0,75 i 0,25 . Na lewym większa . Pogłębia się uncertain kiedyś miałam - 0,5 . Jest u mnie w klasie taki zj/eb co się ze mnie śmieje a raczej śmiał , powiedział że mam okulary jak dla babci , mam Ray Bany Wayfarer . No ale w sumie to mam go gdzieś , ja się z niego po cichu śmieje , bo jego siostryczka gruba wredna świnia , ma także takie okularki . Tyle że moje kosztowały 700 zł a od tej debilki 6 zł . Zawsze gdy mi mówi o tych okularach i się nabija to powtarzam sobie że mnie się podobają i kosztowały tyle co cała garderobę tego frajera , pewnie go nie stać to tak gada. W każdym razie moja wada nie jest taka duża jak jest lato normalnie noszę przeciwsłoneczne okulary , w kinie na 3D mam tylko 3D włożone . Ja lubię te okularki na testach mi pomagają . : O
      • good_honey tak. 11.12.11, 13:57
        Na lewe mam +0,25, a na prawe -1,0.
        Nie przeszkadza mi to. A osoby z klasy sie troche zdziwiły ale żadnych nieprzyjemności nie miałam.
    • mweezy . 11.12.11, 16:58
      Nigdy nie spotkałam się z wyśmiewaniem kogoś kto nosi okulary. U mnie w klasie bardzo dużo osób nosi okulary i to nie powód do wstydu.
    • smileyy776 Re: Nosicie okulary.? 12.12.11, 08:56
      Nie,ale bardzo możliwe,że będę nosiła jedno oko 0,5 drugie 0,6.Dawniej miałam świetny wzrok,ale od kiedy zaczęłam siedzieć więcej przy komputerze to... -.-
      • noicomipowiesz Re: Nosicie okulary.? 13.12.11, 15:14
        Ja noszę... Od ponad roku... Zaczęło się od połówek... ( -0,5) nosiłam je niecałe pół roku i znowu mi się popsuł wzrok... Od kwietnia b.r. noszę na prawe oko -1 a na lewe -1,25... Ale znowu czuję że mi się pogorszył wzrok!!! angry Znów muszę iść do okulisty... Ale próbuję mamę namówić na kupno soczewek... Tak bardzo mi te okulary przeszkadzają... Najgorzej jest w lato.... sciana
        pozdrawiam.
    • monia12xd nie 12.12.11, 20:33
    • yellowgreenblue Re: Nosicie okulary.? 13.12.11, 15:33
      Nie noszę okularów. Jeżeli tak bardzo ci przeszkadzają przestaw się na soczewki.
      • kaasia96 Re: Nosicie okulary.? 13.12.11, 17:45
        Moją wadą wzroku jest bodajże astygmatyzm czy tam coś... Kiedyś nosiłam okulary, a potem przestałam i do teraz nie noszę, choć powinnam. Muszę jechać do okulisty żeby się zbadać i zacząć nosić okulary. Choć mi one są raczej potrzebne tylko do czytania i komputera.
    • czekoladovva Nosicie okulary.? 15.12.11, 18:04
      zerówki, c:
    • thylane . 24.12.11, 20:15
      Nie noszę okularów, nie mam wady wzroku.
      Ale moja kumpela ma wadę wzroku i to sporą. Nie wiem jaką dokładnie. Najpierw nosiła takie zwykle okulary i wszyscy się z niej nabijali i w ogóle. Później przeniosła się na szkła kontaktowe, ale oczy jej łzawiły. Więc sprawiła sobie okulary nerdy tyle że korekcyjne. I koniec problemu, nikt się z niej nie naśmiewa ani nic. ^^

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka