Dodaj do ulubionych

Strach przed wymiotywaniem - obsesja?

30.12.11, 19:02
otóż mam taki jakby problem - panicznie boję się wymiotywania. to już robi się bardzo uciążliwe. w życiu wymiotywałam dwa razy - jak miałam jakieś 3 lata i prawie cztery lata temu. od 3 lutego 2008 roku (bo wtedy ostatni raz wymiotywałam. tak wiem, jestem dziwna) panicznie się tego boję. codziennie modlę się, żebym czasami się nie obudziła i nie zwymiotywała chociaż nie mam do tego podstaw, bo że tak to ujmę mam mocny żołądek. big_grin pamiętam, że jakieś dwa miesiące temu śniło mi się, że wymiotuję (a dokładniej klęczę nad kiblem) w niebieskiej piżamie - od tej pory nie mam zamiaru jej zakładać - już nigdy. raz też zrobiło mi się trochę niedobrze i pobolewał mnie brzuch, to już miałam łzy w oczach i zmówiłam parę Zdrowasiek. ostatecznie i naszczęście nie zwymiotowałam...
ja zdaję sobie sprawę z tego, że nikt tego nie lubi i dla każdego z nas to jest nieprzyjemne, ale ja już powoli zaczynam wariować. mówię sobie: "laska, każdy rzyga, rock n' roll!", ale to nie przynosi żadnego skutku. czasami jest tak, że mogę całe pół godziny przed zaśnięciem myśleć o tym cholernym wymiotowaniu. to chyba trochę odbiega od normalność, nie sądzicie? i tu zwracam się do was z prośbom: co mogę robić w tym kierunku, żeby nie dostać na łeb i nie myśleć pół doby o tym cholerstwie?

z góry dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi, Ave! \m/
Obserwuj wątek
    • tryhryt Re: Strach przed wymiotywaniem - obsesja? 30.12.11, 19:20
      Po pierwsze, musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czego się dokładnie boisz. Pomyśl sobie, że to jest rzecz naturalna i każdy wymiotuje. Skoro 4 lata temu wymiotowałaś ostatni raz i od tego czasu się tego boisz to co się wtedy stało?
      • you_x Re: Strach przed wymiotywaniem - obsesja? 30.12.11, 19:36
        Oj znam to. Może nie jest to obsesja ale też się boję. Nienawidzę tego uczucia. uncertain
    • ann_rock znam ten ból :-( 30.12.11, 19:24
      Też tak trochę mam, ale nie tak bardzo ... znam ten ból shock

Postaraj się zastanowić dlaczego się tak boisz. Ja np.tak cholernie nie lubiłam tego uczucia i smaku.. fuuj.
      Też jak mi niedobrze modlę się aby nie bełtnąć. smile

Pomyśl sobie że to normalne i dzięki wymiotowaniu pozbywasz się szkodliwych substancjii. i czujesz ulgę.
      ale wydaje mi się, że ci przejdzie z wiekiem.

a pomyśl sobie że niektórzy codziennie rzygają, masakra indifferent
      • pamietnik Re: znam ten ból :-( 01.01.12, 15:58
        hm....też tak miałam, aż w końcu zwymiotowałam któregoś dnia, bo mój organizm już nie wyrabiał i stwierdziłam ,że nie jest to aż tak straszne jak myślalam (też dawno temu wymiotowałam przed tym ostatnim, który się niedawno odbył tongue_out).Przestałam się denerwować.

Musisz być twarda! JA czasami myślałam przed snem o wymiotowaniu i po prostu twardo sobie mówiłam w myślach:"daj spokój! nie będzie żadnego wymiotowania! Idź spać" i skupialam się na pójściu śpać, albo jaka jestem zmęczona.Czasem też mi się to trafia, więc wtedy skupiam się na czymś innym lub o czymś myślę

Czasem też patrzę jakie mam objawy.Jeśli zbiera ci się mega gula w gardle i przybiera ci śliny, to wtedy mus- będziesz muisiała.Czasem panikowałam, ale teraz to kontroluję.mam lekką gulkę i boli mnie ze strachu brzuch? To się dzieje w mojej głowie, dziś rzygać nie będę!

Będzie dobrze! jakby nie pomogło, idź do mamy smile
    • blondzia Mam coś podobnego . 01.01.12, 18:23
      Kiedy się dobrze czuję nie myślę o wymiotowaniu ale kiedy mnie mdli i wiem,że jest duża szansa na to ,że mogę w każdej chwili wymiotować to robi mi się gorąco i mam drgawki uncertain
      Kiedyś jak byłam młodsza i w nocy obudziły mnie mdłości to w łóżku aż cała drgałam bo bałam się ,że będę wymiotować ostatnio zwymiotowałam jak miałam 8 lat a teraz mam 15 lat . I też panicznie się boję ale nie tak jak ty , myślę tylko o tym jak mnie mdli .
      Najgorzej jest w szkole ;\ jak mnie mdli .
    • mysiuniaxpp Re: Strach przed wymiotywaniem - obsesja? 01.01.12, 18:57
      ja tak nie mam . ale wiadomo nikt tego nie lubi . pamiętam pod koniec wakacji przesadziłam z alkoholem .. i mega wymiotowałam . i od tamtej pory nie biorę tego alkoholu .. a tak to nie mam tak jak ty .
    • nuisance Re: Strach przed wymiotywaniem - obsesja? 01.01.12, 20:55
      Dziewczyno! Możemy sobie rękę podać! Ostatnio ciągle jest mi niedobrze, boli mnie brzuch, nasila się to wieczorem, boję się, że zwymiotuję. Rzecz jasna, nie wymiotuję, ale wciąż się boję. Byłam z tym u lekarza, wszystko to wina stresu. Wiesz co, temu się nie da zaradzić, to siedzi głęboko w psychice. Mów sobie `Spokojnie, nie będę wymiotować, przecież ja rzadko wymiotuję, to moja chora obsesja`, skup się na czymś innym, pomaga.
    • cute_princess hmmm 01.01.12, 23:00
      no rzeczywiście dość rzadko spotykany problem,, nie wiem jak można ci pomóc, udaj się do specjalisty, psycholog itd.smile
    • diabolusxxx Re: Strach przed wymiotywaniem - obsesja? 01.01.12, 23:09
      kurcze, naprawde dziwna obsesja wink chyba musisz psychicznie jakos pozbyc sie tego problemu. nie bac sie, a jak nie masz podstaw do zwymiotowania, to i strachu nie powinnas miec. musisz nadal sobie wmawiac 'rock n' roll' ;d zadnego profesjonalnego sposobu niestety nie znam .
    • monia12xd Re: Strach przed wymiotywaniem - obsesja? 02.01.12, 19:06
      jak jestem chora i wiem że mi isę zbiera to tak się powstrzymuję, ze wszystkich sił żeby tylko nie wymiotować. nie cierpię tego. ale chyba jak każdy wink a jeśłi tak rzygi wpłynęły na cb to może idź do psychologa tongue_out
    • yorkie Re: Strach przed wymiotywaniem - obsesja? 03.01.12, 21:32
      Ja tam lubię rzygac.
      Nie no, tak na serio - też tak mam. Szczególnie po/na jakiejś imprezie z % - masakra uncertain boję się okropnie.
    • swiiitasna Emetofobia. 06.01.12, 13:50
      Masz emetofobię, przynajmniej tak stwierdzam.
      pl.wikipedia.org/wiki/Emetofobia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka