wikass Hmmm... 07.01.12, 22:08 Trudno mi odpowiedzieć na takie pytanie... Na Twoim miejscu nosiła bym je. Nic nie poradzisz, zgłosisz się za jakiś czas na kontrolę, to z pewnością Twoja wada się odrobinę zmieni, co wpłynie na to, że będziesz musiała mieć nowe okulary. P.S. Tak na przyszłość... SAMA WYBIERAJ SOBIE OKULARY. Osobiście zawsze to robię i zawsze mam idealnie dobrane okulary. ) Odpowiedz Link Zgłoś
ashley141 Re: Okulary :(( 07.01.12, 22:13 Nie przejmuj się przyzwyczaisz się z pewnością Odpowiedz Link Zgłoś
laura.pl Re: Okulary :(( 07.01.12, 22:26 Musisz się przełamać... Moja koleżanka niedawno zaczęła nosić okulary, na początku było trochę nieprzyjemnych sytuacji, ale teraz wszystko się unormowało i każdy już się przyzwyczaił. Na pewno nie jest aż tak źle, a poza tym pomyśl - przecież to wszystko dla Twojego zdrowia. Poza tym nie możesz sobie zmienić okularów? Pomęcz się parę tygodni z tymi, a w międzyczasie zbieraj sobie forsę na nowe okulary. Taki model, w którym będzie ci do twarzy i który będziesz nosić wręcz z przyjemnością Odpowiedz Link Zgłoś
kicio326 Re: Okulary :(( 07.01.12, 22:26 Ja też muszę nosić okulary -.- Ale chyba nie wyglądam w nich źle , jeszcze nikt mi uwagi na ten temat nie zwrucił i też mam kujonki. Noś okulary , ważne żeby Ci pomogły i żebyś dobrze widziała . Ewentualnie zmień oprawki . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
van50 Re: Okulary :(( 07.01.12, 22:26 ja noszę i mi nie przeszkadzają ale zawijają mi grzywkę więc jak chcę ładnie wyglądać to je zdejmuję; D Odpowiedz Link Zgłoś
sophhie nic złego 07.01.12, 22:36 uwaga uwaga a teraz wypowie się osoba nosząca okulary od 5 lat, Słuchaj też się wstydziłam ale miałam taką wadę że nie dało się nie nosić ,Dziś moja wada wynosi prawie -3, to bardzo dużo po 5 latach zdecydowałam się na soczewki chodze w nich do sql ale i tak lepiej czuje się w okularach bo nie szczypie czasem ni nic , . Jeżeli musisz to noś , bo z czasem bd gorzej wygląd sie nie liczy, jeżeli źle się czujesz poproś o nowe ,jeżeli można ale pamiętaj ZDROWIE JEST NAJWAŻNIEJSZE . i dbaj o wzrok , dobrze ci radze bo ja bardzo żałuje ... Odpowiedz Link Zgłoś
lunal Re: Okulary :(( 07.01.12, 22:38 Po 1 jeśli nie będziesz nosić okularów twój wzrok bedzie się bogarszał Po 2 sama powinnas wybrać sobie okulary które najbardziej do ciebie pasują Po 3 zawsze sa szkła kontaktowe A po 4 nie przejmuj się Odpowiedz Link Zgłoś
gosiiiiia Re: Okulary :(( 07.01.12, 22:38 wiem co czujesz też nosze okulary.! Wszyscy mówią że wyglądam doroślej ale mi wcale się nie podobają , też dużo za nie dałam .! Pozdrawiam, trzymaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
monik93 Re: Okulary :(( 07.01.12, 22:45 ja nosze okulary na stale i sie z tym swietnie czuje, moim zdaniem powinnas je snosic bo po to je masz a nastepnym razem sama wybieraj oprawki Odpowiedz Link Zgłoś
kitty1996 Re: Okulary :(( 07.01.12, 23:04 Mi nie szpeciły jak nosiłam Przecież teraz są modne Odpowiedz Link Zgłoś
natizmierzch Re: Okulary :(( 07.01.12, 23:04 Mam identyczny problem.Ale w domu cały czas noszę.. a w szkole nie.Moja mama to rozumie, że nie chce w szkole noscic ! :") Odpowiedz Link Zgłoś
bunny4 Re: Okulary :(( 07.01.12, 23:29 ja powinnam nosić okulary od małego i nosiłam. Jednak ok 3 klasy podstawówki zbuntowałam się i przestałam nosić, Uważałam że wyglądam brzydko. Teraz wiem że był to błąd. Pogorszył mi si ę wzrok, a do tego strasznie bolała mnie głowa. i postanowiłam , że znowu zacznę je nosić. Dziś wiem że okulary nikogo nie szpecą wręcz przeciwnie pomagają . Naprawdę Odpowiedz Link Zgłoś
cassie.love Re: Okulary :(( 07.01.12, 23:38 Głowa do góry! Dobrze, że są soczewki Okulary nie szpecą wg mnie. Zapraszam na www.cassiestyle.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
joanka Re: Okulary :(( 07.01.12, 23:41 zupełnie nie rozumiem jak to okulistka wybrała Ci okulary? Okulistka przepisuje tylko szkła odpowiednie do wady, a oprawki wybierasz u optyka, mierzysz je najpierw i stwierdzasz czy takie chcesz czy nie. Nikt nie wciska Ci przecież nic na siłę bez Twojej zgody. Ja też ostatnio wróciłam do noszenia okularów, bo przez ostatnich kilka lat bardzo zaniedbałam tę sprawę, ale zanim jakiekolwiek kupiłam byłam chyba w 5 różnych miejscach gdzie mierzyłam chyba po 10 par minimum.... jak wiem, że mam coś nosić to chcę się w ty dobrze czuć. Sory, ale jeśli to zaniedbałaś to to tylko Twoje niedopatrzenie. Masz 3 wyjścia: albo zmienisz oprawki, albo zainwestujesz w szkła kontaktowe, albo przestaniesz marudzić i zostaniesz przy tych które masz. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikax3 Re: Okulary :(( 08.01.12, 12:10 dokładnie, powinna sobie sama wybrać takie okulary, które będą ci pasować, do twojej urody, włosów. co ma okulistka do twoich okularów ? przecież to ty będziesz je nosić, a nie ona ! spytaj się rodziców czy możesz je wymienić na inne. ja na początku też nie chciałam nosić, ale się już przyzwyczaiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
asiula_aniolek Re: Okulary :(( 08.01.12, 09:17 Wiesz, trochę nie rozumiem tego dlaczego to pani ci wybrała okulary. Ja sama wybrałam sobie okulary i pani jeszcze mi donosiła w stylu jakim wybrałam. Ale to jest mniej ważne. Za jakiś czas wada ci się zmieni i możesz powiedzieć mamie że okulary są już nie wygodne, że gdzieś cię uciskają i możesz wybrać sobie inne, nowe oprawki. A narazie musisz nosić te, bo nosząc okulary wada może ci poprawić i może się okazać że za rok lub 2 lata nie będziesz musiała w ogóle nosić okularów. Życze ci byś wytrzymała i polubiła swoje okulary Odpowiedz Link Zgłoś
aaasia Re: Okulary :(( 08.01.12, 10:03 Jeszcze raz dziękuje może z czasem przyzwyczaję się do niech i nie będę marudziła tak jak teraz Odpowiedz Link Zgłoś
xnewdayx soczewki 08.01.12, 10:55 kup soczewki i po sprawie, nie sa drogie np. 3 msc. na allegro. a nosze je od 7 lat mam duza wade -4 diooopri. Na soczewki wydaje tylko 70 zl. na rok + plyn za 30 tak ze koszt 100/rok nie drogo bez problemuO) Odpowiedz Link Zgłoś
a_l_i_c_e_ Re: Okulary :(( 08.01.12, 11:10 ja noszę okulary od czwartej klasy, teraz jestem w 3 gimnazjum. moje koleżanki uważają, że lepiej mi w okularach niż bez, ale ja po prostu wolałabym ich nie nosić... myślałam o soczewkach, ale drogo wychodzą i boję sie je wkładać. pozostaje mi nosić okulary... najgorsza jest wada wzroku, mam minusy a to oznacza że do końca życia wzrok mi sie nie polepszy... największy dyskomfort czuję w lato, kiedy jadę np. na basen i wtedy nie mogę pływać w okularach... a kiedy pada deszcz nic przez nie nie widze bo są całe w kroplach... no i jeszcze problem kiedy wchodzisz z ciepłego miejsca do zimnego i na odwrót... wtedy parują ! to chyba najgorsze... ale da się z okularami żyć... nie ma źle.. zawsze zostaje dopasowanie modnych oprawek typu kujonki ... pozdrawiam ;** Odpowiedz Link Zgłoś
pusia16 Re: Okulary :(( 08.01.12, 11:28 To nie noś do szkoły. Wystarczy, że w domu nosisz. Odpowiedz Link Zgłoś
trzynastka13 Re: Okulary :(( 08.01.12, 11:38 staraj się nie przejmować tym i być sobą. jak będziesz się zasłaniać czy coś to inni szybciej cię będą zauważać i rozmawiać na temat Twoich okularów !. zachowuj się normalnie, a wszyscy się przyzwyczają. ja kiedyś też miałam okulary i jak pierwszy raz przyszłam w nich do szkoły to czułam jak wszyscy się na mnie patrzą i wgl.. ale po jakimś czasie to minęło. Odpowiedz Link Zgłoś
synthia. Re: Okulary :(( 08.01.12, 12:15 Ja jak byłam mniejsza, musiałam nosić okulary Teraz mam 15 lat i noszę soczewki i jestem zadowolona. Czasami w domu, noszę okulary żeby mi oczy odpoczęły od soczewek Odpowiedz Link Zgłoś
lodozerca Re: Okulary :(( 08.01.12, 12:30 heh nosze okulary również w stylu kujonek tyle że nie są takie duże o połowe mniejsze. ja też sie przejmowałam tyle że ja zawsze chciałam nosić okulary. i gólnie jak je założyła od razu wiedziałam że to te byłyśmy z siostrą na maxa podjarane że tak fajnie i wgl. ale w poniedziałek rano(w piątek po południu kupiłam) brzuch mnie strasznie bolał i nie chciałam z nimi iśc bo mówili że głpio wyglądam itp. ale przydały mi się na zemście na nauczycielce xD nie martw się chódź z nimi po pewnym czasie oni bd mieli zemsuty wzrok i też bd nosić i pewnie jeszcez gorzej będą wygladać jak coś to napisz do mnie to pogadamy Odpowiedz Link Zgłoś
taratamta_ta Re: Okulary :(( 08.01.12, 12:36 Wiesz sama nosze okulary od 6 lat i na początku też miałam wątpliwości czy je nosić ale i tak w nich poszłam i moi koledzy z klasy nie śmiali się ze mnie. Ale jeśli uważasz że wyglądasz w nich głupio to zakładaj je tylko w domu i podczas lekcji, na przerwach możesz ściągać. A jeśli ktoś będzie się wyśmiewał to olej go i pomyśl sobie że za parę lat kiedy ty nie będziesz ich już tak bardzo potrzebować to on sam będzie musiał je zakładać Odpowiedz Link Zgłoś
myszka234 Re: Okulary :(( 08.01.12, 12:48 Skoro ci nie pasują, to poco takie kupowałaś. Ja też muszę nosić okulary, ale nie tylko do czytania czy komputera, ale cały czas i mam naprawdę dużą wadę. Też nie lubię nosić okularów i mi się w nich nie podobam ale zawsze staram się wybrać takie które by mi pasowały, bo wiem że przez następne 2 lata bd do nich przywiązana. Jeśli masz małą wadę i twoje szkła i oprawki nie były drogie to możesz poprosić rodziców żeby ci kupili nowe, ale tym razie dobrze to przemyśl. Albo jeśli pozwolą ci rodzice (moi niestety mi nie pozwalają) kup se szkła kontaktowe. pozrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chilling Re: Okulary :(( 08.01.12, 13:14 już od daaaaaawna musze nosić okulary. jestem już w pierwszej LO i zdecydowałam się na soczewki. jak gdzieś wychodze na dłuższy czas niż spacer z psem to zakładam soczewki. teraz już tylko po domu okulary ; D życie stało się łatwiejsze Odpowiedz Link Zgłoś