Gość: tasior IP: 83.2.232.* 19.05.09, 14:52 Czy uważacie że technikum (np. ekonomiczne) to naprawde takie dno społeczne? Że chodzą tam ci, co się nie dostali do liceum? I że po tym nie ma szans na dobre studia? Mam zamiar iść do TE i się waham... Dzielcie się swoimi opiniami Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blah___rock Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... 19.05.09, 15:04 Technikum jest teraz częsciej wybierane niz liceum ; ) A poza tym po technikum masz zawód i mature ( jęsli zdasz )a po licemu tylko mature ;p Więc technikum jest bardziej korzystne , a to że potrzeba tam mniej punktów zeby się dostac nie musi oznaczać ze jest gorsze ; ) . Ja sie też zastanawiałam nad technikum ale jednak 4 lata to dla mnie o rok za dużo ;P więc zrezygnowałam =) Ale jeśli ty chcesz iść to nie słuchaj innych ; ) Bo to ty będziesz tam chodzić a nie oni =) Odpowiedz Link Zgłoś
skyler Technikum- not. 21.05.09, 14:00 Też nie uważam, że jest gorsze. Jednak musisz wziąść pod uwagę, że do techników najczęściej chodzą też ludzie dość niefajni. Nie mówie, że tylko, ale najczęściej, gdyż bardzo łatwo się do nich dostać. I napewno poziom nauczania jest niższy, gdyż skupia się najbardziej na nauce zawodu. Więc jeśli masz wyższe ambicje, nie idź tam. Jestem w ostatniej klasy gimnazjum i na wszystkich miejscach wybrałam licea... Nie chciałabym iść do technikum, z resztą nie ma takiego, którego profil by mi odpowiadał. - moja opinia, nie musicie się zgadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Technikum- not. IP: *.accessnet.com.pl 21.05.09, 14:16 moja sis chodzi do technikum hotelarskiego i jest bardzo zadowolona, a poziom nauki nie jest niższy niż w liceum, a poza tym masz już jak skończysz masz przynajmniej zawód, a po liceum nie masz, a na studia możesz napewno dostać się bardzo dobre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kOLKUA Re: Technikum- not.-Idiotka! IP: *.ver.airbites.pl 21.05.09, 14:17 co za totalna bzdura. Dziecko!! widac że nie chodzisz do szkoly wiec sie nie wypowiadaj, a przynajmniej nie do techinkum, prawda jest taka ze do technikum jest bardzo trudno sie dostac. poniewaz brane sa pod uwage oceny z waznych na dany kierunek przedmiotow. I bardzo jest duzo chetnych, a miejsc tez ograniczonychl. Jest o wiele wiecej nauki niz w liceum wiec mowienie tutaj ze chaca nie fajne osoby- jak kolwiek to rozumiesz jest zupelnie nie na miejscu!!!. Sama jestem po Technikum Hotelarskim. i wspominam bardzo dobrze je. wiele sie nauczylam, a obecnie studiuje hotelarstwo i z wiedza ktora dalo mi techikum jest mi o wiele latwiej!! Wiec nie sluchajcie takich dziewczynek w wieku-13 lat, ktore nic nie wiedza. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emm Re: Technikum- not.-Idiotka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 18:22 o, ja też hotelarstwo :p tyle, że dopiero drugi rok kończę. i zgadzam się w całości z tym co napisałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: technik Re: Technikum- not. IP: *.bater.net.pl 21.05.09, 15:29 Ja właśnie skończyłam technikum i nie powiem że jest łatwiej niż w liceum . W technikum jest taki sam program nauczania , mamy te same podręczniki co w liceum + dodatkowo mamy przedmioty zawodowe ktore pozwalaja nam przygotowac sie do zawodu . po maturze mamy jeszcze egzaminy zawodowe ktore z niektorych zawodow sa bardzo trudne .Wniosek jest jeden w technikum jest wiecej nauki ale przynajmniej mozna zdobyc zawod Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racunk. Re: Technikum- not. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 10:16 nie chcsz się uczyc i miec mało lekcji to idz do liceum a jak chcesz zdobyc coś więcej to idz do technikum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwert Re: Technikum- not. IP: 195.116.179.* 22.05.09, 13:35 Większej głupoty nie słyszłam... Pewnie uczyłaś/eś sie w technikum tak? Dno... LICEUM JEST LEPSZE NIŻ TECHNIKUM! Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka17 Re: Technikum- not. 21.05.09, 17:35 Nie prawdą jest to co wypisujesz. W technikum jest więcej nauki i również wysoki poziom. Chodze do technikum i musze sie bardzo dużo uczyć. Moje koleżanki, które chodzą do liceum maja czas na codzienne wypady do parku, dyskotekę itd.technikum pomyliło ci się ze szkołą zawodową- chociaż w niej również się trzeba uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ONA AA Re: Technikum- not. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.09, 14:44 wybaczcie, ale chodzę do Technikum i raczej nie uważam, że chodzą tam jacyś ludzie GORSI i wcale poziom nauczania nie jest niższy !!! w Technikum jest o wiele wiele wiecej nauki niż w takim liceum ! i to nie jest TYLKO MOJE zadnie, ale równiez nauczycieli! Napewno też nie jest tak, że do technikum idą osoby które mają mniej pukntów z kompetecji czy co Wy tam jeszcze myślicie.. bez przesady! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Technikum- not. IP: *.is.net.pl 25.05.09, 15:50 totalna bzdura!!!!! taka prawda ze jak ktos nie ma szans sie dostac do liceum to mowi ze technikum jest fajne a w rzeczywistosci tak nie jest jest napewno gorszy poziom, mniejszy nacisk na nauke a co sie z tym wiaze to niezdana matura i zero studiow wiec nie pisz takich bzdur cos jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
hermiona Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... 21.05.09, 14:09 Będę szczera - jak zawsze. Wolę liceum : po pierwsze : mniej lat nauki oraz łatwiejsza matura po drugie : łatwiej jest się dostać na studia po trzecie : nie trzeba zdawać egzaminów z przedmiotów zawodowych Decyzja należy do Ciebie . Jeżeli uważasz , że technikum będzie dla Ciebie lepszym rozwiązaniem po prostu je wybierz . Nie zważaj na opinie innych . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 22:42 Kurde.. łatwiejsza matura??!! co ty gadasz...!! jaka totalna bzdura!! matura jest ta sama.. nie ma rozdziału na technika czy licealistę!! pisałam w tym roku maturę i jakoś moja kumpela z liceum miała to samo co ja ten sam poziom.. wiec??!! W technikum lepsze jest to ze prócz wykształcenia średniego możesz tez przez egzamin zdobyć określony zawód... uczysz się więcej to prawda.. powiem ci ze chodziła do mnie do klasy najlepsza uczennica ze szkoły szczerze mówiąc poradziła bym sobie w liceum po technikum akurat ekonomicznym mam podstawy żeby iść na studia ekonomiczne nie będę w tyle i jak sobie np. nie poradzę to mam zawód już po technikum a nie tak jak po liceum tylko maturę I denerwuje mnie zdanie : Chodze do liceum to jestem mądrzejszy od tego co chodzi do Technikum To tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klada Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: 89.108.243.* 21.05.09, 17:17 A czy to prawda, ze po techinkum jest trudniej dostac sie na studia niz po liceum? Bo podobno ludzie z liceum maja pierwszenstwo, bo wgl nie maja zawodu... Odpowiedz Link Zgłoś
claireholt12332 Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... 21.05.09, 21:21 to głupota społeczna! Ja będę w liceum bo zdam a jak nie to do technikum tak samo inni mój brat się nie dostał i łazi do technikum. Ale po co taka głupota społeczna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocurek Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: 83.2.232.* 19.05.09, 17:27 Technikum jest o wiele lepsze od jakiegokolwiek liceum (chyba że naprawde dobre LO) Chodziłam do ekonoma, gdzie nie był zbyt wysoki poziom (próg punktowy wtedy 80), teraz jestem na 2 roku rachunkowości. I jest super! Gdybym miała ponownie wybrac szkołę nie wahałabym sie nawet minutę! A co najdziwniejsze maturę z polskiego zdałam na 4, a z matmy na 5! Sama nie wiem jakim cudem... Więc jeszcze raz: TECHNIKUM TECHNIKUM TECHNIKUM! A co z tego że rok w plecy... To się akurat najmniej liczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: 85.14.96.* / 192.168.2.* 21.05.09, 13:52 to nie prawda...jesli dobrze zdasz mature to dostaniesz sie bez problemu na dobre studia poza tym ja rowniez wybieram sie do technikum,a moglabym sie dostac do najbardziej wymagajacego liceum w miescie (przyjmuja od 130 ) wole technikum Odpowiedz Link Zgłoś
demi92 Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... 19.05.09, 17:37 osobiście radze ci iść do liceum i byc gorsza w nauce niż do technikum i być najlepsza, u mnie w mieście w liceum zdaje mature prawie 100% uczniów a potem łatwiej ci dostać sie na studia bo zdobyłaś więcej wiedzy ogólnej a pozatym w technikum uczysz sie wszystkiego teoretycznie mało tam praktyki wiec jeśli zależy ci na zawodzie to ich do dobrej zawodówy niż do technikum ale moim zdaniem najlepiej iść do liceum! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tasior Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: 83.2.232.* 19.05.09, 18:47 A co myślicie o liceum profilowanym ekonomiczno - administracyjnym? W jedynym ogólniaku w mieście są beznadziejne profile, a przynajmniej takie które mnie nie interesują. Nie jestem stworzona do dziennikarstwa, a ten ogólniak to cały taki... humanistyczny Doradzajcie! Odpowiedz Link Zgłoś
demi92 Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... 19.05.09, 21:24 jeśli cie interesuje ekonomia i administracja to idź na to! mnie by to troche nudziało bo cały czas siedzisz za biurkiem (moja mama jest księgową) ale są osoby które to interesuje xD więc ty musisz podjąć decyzje bo to zależy od tego co chcesz kiedyś robić Odpowiedz Link Zgłoś
anulka Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... 21.05.09, 13:37 Hej ja ide do liceum ale mam dobre zdanie o technikum . To dobra szkoła masz zawód z tytułem technika. wyższy poziom nauki niż w zawodówce. NO i co najważniejsze masz mature i otwartą droge możesz sie uczyć dalej To nieprawda że nie możesz sie wtedy dostać na dobre studia , każdy ma szanse technikum to nie wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
josie120 Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... 21.05.09, 13:43 Nie można pójść na zmywaka. xD Odpowiedz Link Zgłoś
kari17 Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... 21.05.09, 13:46 ja chodzę do liceum profilowanego 3 letnie i podoba mi się ale w technikum masz lepiej z nauką ponieważ masz 4 lata i nikt nie popędza z lekturami, nauka jest bardziej wolniejsza i spokojniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.ip.netia.com.pl 21.05.09, 13:50 DO technikum idziesz jak wiesz co chcesz robic... ja np nie wiem co chce robic wiec wybralam LO. ale chcialam isc do technikum bo masz zawod i mature. przeciez sa technika do ktorych przyjmuja od 150 pkt. są tak samo dobre jak LO. U mnie kolega bedzie miał 160 pkt i idzie do technikum informatycznego od 140 pkt. Lo i technikum moim zdaniem jest na tym samym poziomie. zawodówa to jest dal tych słabo uczacych sie. choc np gdy chce ktos byc fryzjerem to chyba lepiej isc do zety na 2 lata i masz zawod mozesz juz pracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladkax3 Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... 21.05.09, 13:58 Jeśli słabo się uczysz, tzn może nie tak średnio i wiesz, że możesz sobie nie radzić później z maturą alboo nie dostaniesz się na żadne studia, to lepiej iść do technikum zawodowego. Bo już masz od razu zawód. Może uczniowie którzy uczą się dobrze wybiorą liceum ale to nie oznacza, że w technikum się niczego nie nauczysz. Jaa w swoim przypadku nie chce i nigdy nie bd chciała iść do technikum. Już mam upatrzone liceum i profil klasy ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 14:07 ja też teraz muszę wybrać gdzie chce się dalej uczyć bo kończę właśnie gimnazjum i chyba wybiorę technikum hotelarskie przynajmniej mam już po tym zawód a po liceum nie mam nic i wcale technikum nie jest gorsze od liceum, jeśli już wiesz co chcesz robić w przyszłości to lepiej idź do technikum bo od razu kształcisz się w tym kierunku, a po technikum przecież i tak możesz iść na jakieś dobre studia. Powodzenia w przyszłej szkole Odpowiedz Link Zgłoś
seneka4 Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... 21.05.09, 14:14 technikum jest dużo lepsze od liceum. Kiedy pójdziesz do technikum ,po skończeniu szkoły masz już zawód. Jeżeli pójdziesz do liceum ,kiedy kończysz szkołę ,zostajesz z niczym. Musisz iść do kolejnej szkoły nawet jeżeli nie chcesz kontynuować nauki. A to ,że do technikum chodzą głupi ludzie to tylko głupie gadanie. W każdej szkole czy klasie może się zdarzyć ,że grupa nie będzie zgrana więc nie będzie w sql za fajnie. Może się to zdarzyć nawet w liceum. Mój brat poszedł do technikum w kierunku logistyk a ,że nikt z klasy się nie lubił atmosfera była okropna. Postanowił zmienić szkołę ,poszedł również do technikum. Tym razem wybrał kierunek informatyk. Ma bardzo fajną klasę. Owszem nie wszyscy są zgrani jest też plastikowa niunia ,ale większość osób jest ok. A moja koleżanka poszła do liceum i ma gupią klasę. To ,że w technikum jest tak niefajnie uważam za stereotyp. Życzę trafnego wyboru. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sentymalia Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 14:15 ` kazdy mowi ze technikum jest gorsze.. a to nie parwda! jest bardzo wysoki poziom i jest o wiele trudnij zdac niz w liceum.. owszem sa tam rozszerzone przedmioty ale w technikum jest tak samo.. moze nie wszystkie ale jest.. a do tego dochodza dodatkowe przedmioty.. rachunkowosc i ekonomika jest bardzo trudna.. ze chodzi sie do szkoly 4 lata to nie znaczy ze nie ma zadnego nacisku na nauke.. a zwlaszcza przeciwnie.. cisna ile sie da.. jak bylam w pierwszej klasie to mialam 20 przedmiotow.. zaliczcie sobie 20 przedmiotow.. a zawodowe przedmioty zalicza sie jak na klasowce uzyska sie 50%.. a to jest naparwde bardzo trudne.. jesli w przyszlosci chcesz isc na studia ekonomiczne albo cos zwiazanego z tym po zwyklym liceum nie dasz rady.. trzeba znac zasady rachunkowosci itp.. technikum jest bardzo dobra ale tez bardzo ciezka szkola.. ale polecam ja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zusska Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 14:15 ja też gim koncze w tym roku i niestety ide do liceum,bedzie trudno bo zle sie ucze z chemii,matmy i fizy dlateho na humana ide,ale tam i tak beda te 3 znienawidzone przedmioty.Ja na ten przykład strasznie chciałam iść do techniku a nie do liceum,ale nie ma w technikum w mojej miejscowości żadnej klasy dla mnie,a przeciez do innej miejscowości nie bede dojeżdżała bo bym sie nie wyrobila,niestety teraz musze isc tam gdzie nie chce,ale cóz takie życie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ....... Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 14:29 W technikum wcale nie jest niższy poziom i nie jest łatwiej, bo masz więcej przedmiotów niż w liceum, a do tego jeszcze dochodzą zawodowe.... Ja osobiście wole technikum i właśnie do niego się wybieram Odpowiedz Link Zgłoś
natuss Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... 21.05.09, 14:35 moim zdaniem technikum sie nieróżni niczym od liceum . Nawet jest leprze choć trwa rok dłużej to po liceum nic nie masz a tak to od razu masz technika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.09, 14:38 Ja nic do technikum nie mam, jednak wolę liceum. Większość moich znajomych wybiera się do technikum, nawet zrobili więcej klas, a pozmniejszali w liceum. Po technikum ma się zawód, ale jednak, jak się tak zastanowić, to w dzisiejszych czasach, żeby dostać dobrą pracę trzeba być po studiach. Sądze, że technikum jest dla osób, które nie chcą studiować. Dlatego ja wolę iść do liceum, pouczyć się tam trzy lata, zdac maturę i iść na studia Niech będzie już ten koniec roku, bo gimnazjum to straszny okres i tylko wszystko się komplikuje. Trzy miesiące i będę się mogła nazwać licealistką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.09, 15:28 nażekacioe na gimnazjum i mowicie ze gimnazjum to glupi okres... topowiedzenia w liceum czy technikum , wtedy bedziecie myslali wracac do gimnazjum. i chce ododac ze glupie matolki ktore mowia ze beda mogli nazwac sie licealista i na to czekaja to i tak bedziecie kotami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EMI . Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.09, 16:53 no właśnie też tak uważam . wszyscy chcą iść już do technikum lub liceum . Byłam w gimnazjum chciałam iść już do lo . a teraz ? ! gdy jestem w 2 lo . profil biologiczno-chemiczny . ! ? chciałabym chodzić do gimnazjuum . booshe . brakuje mi tych dawnych czasów . a teraz tyle nauki . RADA : nie spieszcie się do dorosłości .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: licealistka Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.09, 16:58 jaa eej .technikum i liceum to prawie to samo !! fakt w technikum więcej przedmiotów i wgl . no ale to się niczym nie różni . ZAWODÓWKA , to rozumiem . ale technikuum ? niee/ Odpowiedz Link Zgłoś
papcia cała prawda 21.05.09, 14:44 powiem tak chodze do technikum nie każde technikum do gó... a poza tym jak skończę technikum to mam papier i moge isc do pracy a w liceum tak niema Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KASIA Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 14:45 Ja chodzę do technikum ekonomicznego i nie uwazam że jest to szkoła dla tych którzy sie nie uczą itp jak dla mnie jest bardzo fajnietylko dużo maty na tym profilu!! a wql po technikum masz mature i zawód Odpowiedz Link Zgłoś
mellow Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... 21.05.09, 14:53 Osobiście wolę licea. Technikum nie jest dnem społecznym, jeśli np. chcesz być fryzjerką to po co porywać się na LO jak od razu możesz nauczyć się zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.wod.airbites.pl 21.05.09, 14:54 Ja wybrałam technikum ekonomiczne i muszę Ci powiedzieć ze nie jest tak łatwo jak to niektórzy twierdzą. Ja miałam czerwony pasek na koniec 3 kl gimnazjum i polowa mojej obecnej klasy także. Co do nauki to każdy nauczyciel kładzie nacisk na swój przedmiot. Naprawdę trzeba dużo siedzieć przy książkach żeby zdać do następnej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miley Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 14:55 Słuchaj moim zdaniem ci którzy chodzą do technikum nie są wcale gorsi np: Mój brat stara się żeby iść do technikum samochodowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate:* Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 14:56 Moim zdaniem powinnas isc do technikum bo warto...ja wlasnie chodze do 3 gimnazjum i zlozylam do jednego technikum i dwoch liceum ale wole isc do technikum bo po tym masz zawod, mature as nie jak po liceum tylko mature i obowiazkowo musisz isc nas studia...ja na przyklad po technikum chce pracowac i chodzic na zaoczne studia wiec tt tez tak mozesz...ale to juz twoj wybor Odpowiedz Link Zgłoś
geeolla Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... 21.05.09, 14:58 Cóż..ja sama chodzę do technikum ekonomicznego i szczerze? bardzo żałuje..I nie tego, że to jakieś "dno społeczne" tylko tego, ze jest za dużo nauki..cóż w drugiej klasie 26 przedmiotów to trochę dużo..Masakra..W liceum jest o wiele lżej..pomijając fakt że licealiści piszą tylko maturę..a nam dochodzi prócz tego 4godzinny egzamin zawodowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 15:06 Ja obecnie chodzę do TE i jestem bardzo zadowolona z tego wybora tak ja reszta klasy Jest ciekawy i na czasie idzie się bardzo duzo nauczyc I nie uważam że łatwo sie dostac do technikum znam pare osob ktore sie nie dostały :p a na dodatek do mojej szkoły chodzą nieziemscy ludzie serio mowie a w klasie same ciacha i wogole wszystko jest zajebiste xD Odpowiedz Link Zgłoś
4 Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... 21.05.09, 15:10 To twoje zdanie czy chcesz pujsc do TE I ja np mysle ze to TE nie jest wcale gorsze od tego liceum ..... nie wiem jak ci pomuc sory.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cullenowa Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 15:26 Ja również kończę gimnazjum.. i składam podania do dwóch liceów i technikum.. na pewno dostane się do wszystkich trzech szkół, ale idę do technikum.. wybrałam profil renowacja zabytków.. później idę na studia.. a i będę mogła też pracować.. przy technikum masz więcej możliwości.. niby rok więcej nauki, ale możesz iść na studia, do pracy.. czy po prostu siedzieć w domu.. a po liceum.. trzeba iść na studia i co najgorsze żyć za kasę rodziców..;/ Wszyscy mi mówią, że liceum lepsze ( sami starsi jak moja mama) bo zaś starsi znajomi uważają że technikum lepsze.. pomyśl czy wiesz kim chcesz być w przyszłości.. znajdź kilka interesujących Cię profili .. i pomyśl co ma więcej plusów Twoim zdaniem (ja tak robiłam) i co Cię najbardziej interesuje.. zapomnij o tym, że to technikum bądź liceum.. najpierw znajdź kierunek.. i idź tam gdzie chcesz iść.. Się rozpisałam.. ale nie ważne jaki rodzaj szkoły.. wazne aby cię to ciekawiło..;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość ? Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 15:29 Po liceum masz dostęp na dokładnie każde studia. A poza tym mi się wydaje że technikum jest troszkę mniej ambitne i chodzą tam często ściepki które ledwo zdają, boją sie liceum albo coś takiego.. No ale twoja decyzja. Powinnaś sama zdecydować ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wampirzyca19 Re: Cała prawda o technikum? Zobaczymy... IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.09, 15:28 W tym roku skończyłam technikum ekonomiczne i muszę powiedzieć że było bardzo fajnie. Tak jak mówią inni po technikum masz juz zawód jeśli oczywiście zdasz egzamin zawodowy, a po liceum tylko maturę. Jeśli później chcesz iść na studia związane z ekonomią to przez rok nie będziesz musiał dużo robić bo będą te same rzeczy omawiać co ty się już uczyłeś w technikum. Dobra chodzi się o rok dłużej niż w zwykłym liceum ale masz więcej czasu żeby się nauczyć, przygotować do matury. Przedmioty są takie same jak w liceum tylko dochodzą do tego przedmioty ekonomiczne jak np. ekonomia rachunkowość kultura zawodu marketing statystyka bankowość podstawy ekonomi i kilka jeszcze innych. Ale da się je wytrzymać, niektóre są nawet bardzo fajne Odpowiedz Link Zgłoś