asiabed Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 14.02.06, 21:14 Paszczaku, jak masz jakies ciekawe - kontrowersyjne info - to dawaj. a nie - mam wrazenie - zadajesz "zaczepiajace" i podchwytliwe? pytania. Odpowiedz Link
paszczak44 Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 14.02.06, 21:57 Nie rozumiem kilku rzeczy i chciałbym żeby ktoś mi je rzetelnie wyjaśnił. W przypadku grzybicy pochwy dąży się do zakwaszenia pochwy, a nie odkwaszenia. Bakterie kwasu mlekowego obniżają pH, zarówno w pochwie jak i w treści jelitowej. A jeśli już mamy odkwaszać jelita , istnieją proszki zasadowe, np. Proszek Auera, znacznie skuteczniejsze i łatwiejsze w stosowaniu, niż zwracanie uwagi na produkty żywnościowe zakwaszające i odkwaszające. Każda zróżnicowana dieta jest zakwaszająca. Odkwaszające są diety, których głównymi składnikami menu będą marchew, buraki, a mało kto tak je. Odpowiedz Link
molla7 Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 15.02.06, 10:40 ja tez nic z tego nie rozumiem. a moze tylko bakterie boja sie srodowiska zakwaszonego a grzyby nie? Odpowiedz Link
lilasek Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 15.02.06, 12:21 Właśnie o to chodzi, żeby zdrowo jadać, a nie brać proszki. Hunzowie w górach Pakistanu nie używali żadnych leków, a warzywa na stół brali wprost z ogrodu, żyli 120 lat i w tym wieku będąc, brali aktywny udział w sportowych rozgrywkach. Wiadomo, że żyjemy w innych warunkach, wody z lodowca także pod ręką nie mamy. A jednak zdrowi są na dłuższą metę tylko ci, którzy stawiają na naturę i dobre wzorce. A czemu niby nie jemy buraków i marchwi? Ty nie jesz, ja jem. Utrzeć surowego buraka, marchewkę i białą rzodkiew. Doprawić według upodobań, polać olejem lnianym tłoczonym na zimno. W maszynie taką surówkę robi 8 sekund. Samemu trzeba tylko obrać jarzynki, umyc i pokroic na kawałki. Starczy na kilka posiłków - nie ma się co opychać. Dobre i odkwasza. Odpowiedz Link
paszczak44 Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 15.02.06, 12:46 Lilasku- pomyliłaś/eś forum. Tutaj piszą ludzie chorujący na przerost drożdżaków- dlatego nie jemy marchwi, buraków i nie pijemy mleka., bo te produkty nam szkodzą. Ty widocznie nie masz problemu z candida. Odpowiedz Link
lilasek Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 15.02.06, 13:07 Pomyłka wykluczona. Ja o mleku nie piszę, tylko o burakach i marchwi, a te nie tylko można, ale nawet trzeba. Skorzystaj z linków we wstępie do tej stroniczki. Czytanie tego zajmie ci kilka dni, ale warto. W ogóle czytając forum widzę, że niektórzy nie korzystaja ze sprawdzonej wiedzy, a czytać lubią głównie siebie. Takiej wiedzy o Candidzie, jak na stronie Doktora, nie znajdziesz nigdzie więcej. Z pewnością wszyscy piszący na tej stronce doświadczają ze strony lekarzy obojętności albo nawet uszczypliwości. Tutaj znajdziesz wiedzę medyczną popartą doswiadczeniem, także własnym. Jest też forum "grzybica", ale tam są same bzdurki. Odpowiedz Link
paszczak44 Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 15.02.06, 13:27 Tak, Pan doktor jest największym autorytetem, słuchajmy się tylko niego... Odpowiedz Link
setia Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 15.02.06, 13:20 odkwaszanie oragnizmu odnosi sie do ph krwi (optymalne 7,35-7,45 ponizej kwasica, powyzej zasadowica). a to oznacza ze mamy zakwaszac tresc jelita Odpowiedz Link
paszczak44 Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 15.02.06, 13:29 Czyli, twoim zdaniem, mamy spożywać te pokarmy, które jelita zakwaszają? Odpowiedz Link
setia Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 15.02.06, 13:40 pojecie zakwaszania jest bardzo mylace. mamy spozywac produkty tzw. zasadotworcze (w stosunku do krwi), tzn. takie ktore w jelitach powoduja powstanie kwasnego odczynu (tylko w kwasnej tresci jelita moga rozmanzac sie bakterie lacidofilne). wspomniane buraki i marchew sa niezle. Odpowiedz Link
paszczak44 Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 15.02.06, 14:01 Aha- no to już brzmi sensownie. Ale w takim razie może należy zrobić sobie na wstępie badanie pH krwi- żeby sprawdzić czy jesteśmy zakwaszeni czy nie... No bo skoro nie, to po co potem się męczyć z dietą zasadotwórczą? Ja pH krwi będzie w porządku to spożywanie produktów zasadotwórczych nie będzie konieczne- bo doprowadzi do zasadowicy- a to chyba też nie jest korzystne... Odpowiedz Link
setia Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 15.02.06, 14:08 mozna. ale przy candidzie chyba zawsze istnieja tendencje do zakwaszania ustroju. Odpowiedz Link
paszczak44 Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 15.02.06, 14:10 A Ty też masz zakwasznoną krew? Jakie masz pH krwi? Odpowiedz Link
setia Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 15.02.06, 14:19 nie mam zielonego pojecia. raczej nie bo dobrze sie odzywiam. natomiast moje dziecko mialo robione ph krwi i bylo bardzo zakwaszone, ale u niej sprawe nasila alergia. wklejam cytat o tym jak moze sie obajawiac zakwaszenie org. 'Objawami przewlekłego zakwaszenia organizmu, przy braku innych zaburzeń stanu zdrowia, są: stałe zmęczenie (nieustępujące po odpoczynku), bóle głowy, utrata apetytu, zła cera, starczy wygląd, apatia, skłonność do neurastenii oraz zaburzenia w przemianie materii i gorsze wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia. Długotrwała kwasica sprzyja też powstawaniu schorzeń skóry, nadciśnieniu, cukrzycy i kamicy nerkowej.' Odpowiedz Link
paszczak44 Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 15.02.06, 14:28 Czyli te produkty, które powodują uzasadowienie krwi, działają zakwaszająco na jelita, czy tak? Odpowiedz Link
setia Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 15.02.06, 14:50 zgadza sie, tak ja to rozumiem. Odpowiedz Link
paszczak44 Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 15.02.06, 14:59 Yhm. Ale weźmy białko- jest ono zakwaszające (krew). Czyli , że w przewodzie pokarmowym będzie działało odkwaszająco. A to nieprawda, bo białko trawi się w środowisku kwaśnym. Odpowiedz Link
setia Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 15.02.06, 18:21 szczerze mowiac nie wiem czy mozna stwierdzic, ze np. bialko alkalizuje tresc jelit, bo rozwazania o rownowadze kwasowo-zasadowej opieraja sie na analizie skladnikow mineralnych, ktore dany produkt zawiera a nie jego wartosci odzywczych. Odpowiedz Link
paszczak44 Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 15.02.06, 19:07 Dobra, koniec tych kłótni. Ogólnie to nikt nie wie o co chodzi w równowadze kwasowo-zasadowej (oprócz pana Janusa?). To chyba niedobrze się składa, że tyle osób stosuje się do zaleceń, komponuje sobie posiłki wg. stopnia kwasowości/zasadowości a naprawdę nie rozumie czemu to służy i jaki jest mechanizm działania. A niby tylu tu specjalistów od candidy... Odpowiedz Link
asiabed Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 16.02.06, 16:19 ale moze w tym wszsytkim nie chodzi o odczyn jelita (bardziej zasadowy np), tylko krwi? A moze chodzi o to, zeby doprowadzic do stanu prawidlowego - nie uzasadawiac na sile, bo nawet jesli chwilowe obnizenie ph krwi (w stanie chorobowym np) jest pozytywne, to chyba na dluzsza mete nie sluzy. A przy "wspolczensje diecie" wielu ludzi (nei uogolniam) wiekszosc moze byc lekko zakwaszona (przez cukier, slodycze, przetowrzona zywnosc), i w tym niby uzasadawianiu (unikaniu produktow zakwaszajacych) chodzi o to, by troche ten organizm odkwasic? Tak, jak juz pislaam w innym watku - mam w ziwazku z tym troche metlik w glowie. przyznaje sie bez bicia. ale z drugiej strony kto powiedzial, ze mam byc w tych kwestiach madrzejsza od lekarzy np. Za malo jeszce wiem... pozdrawiam Odpowiedz Link
misiaczekmoj Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 16.02.06, 18:10 do ASI PH krwi jest w zasadzie niezmienne i wynosi okolo 7.4 .Jesli zostanie naruszone w jedna czy druga strone jest to bardzo niebezpieczne.Organizm zawsze stara sie utrzymac prawidlowe ph i jesli zaistnieja zle okolicznosci to kosztem organizmu zostaje ph wyrownane.Zmiana ph krwi w liczbie po przecinku jest grozna i moze przyczynic sie do smierci. Nasza dieta powinna byc organiczna i oparta na roslinach.Jestemy tak naprawde roslinozerni a nie miesozerni co mowi nam trawienie mies. Uzywamy mase sztucznie produkowana zywnosc wiec zmieniamy prawidlowo funkcjonuja cy organizm, narazamy na uszkodzenia.W zwiazku z tym ze jestesmy roslinozerni to nasz dieta powinna byc alkaiczna i ph powinno byc wysokie.Tak zostalismy stworzeni. Zakwaszeni wiec nie powinnismy byc wogole bo skutki jak nie teraz to przyjda z czasem.Jedni sa silni drudzy mniej . Mysle ze cos rozjasnilam Pozdrawiam Odpowiedz Link
paszczak44 Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 16.02.06, 18:22 Nie zgadzam się z Tobą, że jesteśmy roślinożercami. Nie wiem czemu uważasz, że jedzenie mięsa jest szkodliwe. Może niektórym szkodzi ale nie wszystkim. Wiele produktów roślinnych działa także "zakwaszająco". Odpowiedz Link
calikk Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 16.02.06, 18:37 ja osobiscie lepiej się czuje i fizycznie i psychicznie jak jem warzywa niz jak ich nie jem, im jem ich wiecej tym lepiej sie czuje, więc prosto rozumując... no ale może to ta moja roślinożerna grupa krwi-A ma tutaj coś do powiedzenia Odpowiedz Link
misiaczekmoj Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 18.02.06, 12:06 Mieso jest ciezko strawne dla organizmu.Nasze zaladki i jelita nie sa przystosowane do takiego jedzenie.No ale jemy , kto nam zabroni.J a tez jem ale to nie znaczy ze czlowiek jest miesozeny. Niektore produkty roslinne dzialaja zakwaszajaco ale kto powiedzial ze nasza dieta ma byc 100 procentowo alkaiczna.Wiec jakbysmy jedli to co z ziemi wyrasta to i tak stanowilibysmy okaz zdrowia.Wiekszosc z nich bowiem jest alkaiczna a powinno sie jesc 70 procent alkaicznego a reszte zakwaszac. I dlatego uwazam ze nie ma co gadac na temat kazdego produktu i zastanawiac sie czy jest zakwasz. czy uzasad.Strata czasu bez wiekszego pozytku. Odpowiedz Link
leda17 Re: W jakim celu należy "odkwaszać" jelita? 16.02.06, 16:30 JAK TO ODKWASZAĆ JELITA ?????????? na moich probiotykach , w tym na ulotce której mam w domu do lactoralu jest info ŻE ZAKWASZA JELITA........... wiec co u licha ? wszystko w tym jest wzajemnie sprzeczne, juz nie mam siły Odpowiedz Link
paszczak44 Artykuł z gazety 16.02.06, 18:17 www.poradnikzdrowie.pl/19_512.htm To dużo wyjaśnia. Organizm cały czas próbuje utrzymywać stałe pH krwi i ma do tego odpowiednie mechanizmy. Stosując odpowiednią dietę możemy odciążać te mechanizmy w ich pracy. Trzeba pamiętać, że są też inne środki skuteczne w "odkwaszaniu". Dieta to tylko jedna z możliwości. Zakwaszenie jest trudno mierzalne-pH krwi będzie prawie zawsze w normie, badanie moczu nie jest do końca wiarygodne . W gruncie rzeczy mocz powinien być lekko kwaśny aby nie doprowadzić do rozwoju bakterii w drogach moczowych. pojęcie "zakwaszenia organizmu" jest beznadziejne, wprowadza w błąd. Organizm ma różne pH w różnych narządach. Zastanawiam się jakie powinno być odpowiednie pH w jelitach- tak aby drożdżaki i patogenne bakterie miały niekorzystne środowisko. Na zdrowy rozsądek musi być to pH kwaśne (bo w takim funkcjonują bakterie kawsu mlekowego). Czy pH jelit jest regulowane przez organizm? Raczej nie- bo w przewodzie pokarmowym cały czas znajdują się pokarmy i soki trawienne. Jakie więc produkty żywnościowe powodują zakwaszenie jelit? Odpowiedz Link
calikk Re: Artykuł z gazety 16.02.06, 18:29 hm przy spozywaniu duzej ilosci warzyw np bakterie w jelitach powinny się lepiej rozwijac niż np przy takiej diecie Atkinsa moim zdaniem Odpowiedz Link
setia Re: Artykuł z gazety 16.02.06, 19:03 paszczak44 napisał: Organizm cały czas próbuje utrzymywać stałe pH krwi i ma do > tego odpowiednie mechanizmy. Stosując odpowiednią dietę możemy odciążać te > mechanizmy w ich pracy. raczej ich nie nadwyrezac. nie wiem czy wiesz, ze np. przy wysokobialkowej diecie org. pobiera masowo wapn z kosci. > Trzeba pamiętać, że są też inne środki skuteczne w "odkwaszaniu". Dieta to > tylko jedna z możliwości. na przyklad jakie? > pojęcie "zakwaszenia organizmu" jest beznadziejne, wprowadza w błąd. hmmm... wydaje mi sie ze gdzies to juz napisalam... > Zastanawiam się jakie powinno być odpowiednie pH w jelitach nad czym tu sie zastanawiac, przeciez to oczywiste. Jakie więc produkty żywnościowe powodują > zakwaszenie jelit? wiekszosc warzyw i co ciekawe: mleko. Odpowiedz Link
paszczak44 Re: Artykuł z gazety 16.02.06, 19:06 Skąd wiesz, że większość warzyw i mleko działają zakwaszająco na jelita? Odpowiedz Link
setia Re: Artykuł z gazety 16.02.06, 19:24 bo same maja kwasny odczyn; przykladowo sok z cytryny pH 2,4, mleko 6,5, wiec oczywiste ze zakwaszaja tresc przewodu pokarmowego. Odpowiedz Link
calikk Re: Artykuł z gazety 16.02.06, 19:34 hm a czy cytryna i mleko to czasem zasadowe nie są? Odpowiedz Link
setia Re: Artykuł z gazety 16.02.06, 19:44 zasadotworcze (w odniesienu do krwi) nie zasadowe, przeciez cytryna jest kwasna Odpowiedz Link
paszczak44 Re: Artykuł z gazety 16.02.06, 19:42 Tylko, że jak się cokolwiek zje, to wydzielają się soki trawienne: wydzielina trzustki: pH 7,5-8,8 żółć: 7,5-8,8 ślina: 7,2-7,5 które się mieszają z pokarmem. Odpowiedz Link
misiaczekmoj Re: Artykuł z gazety 17.02.06, 08:10 Nie mozna twierdzic ze jesli cos jest kwasne to ma odczyn kwasny! To nie na tej zasadzie sie odbywa i nie w taki sposob sie odroznia produkty.Siegnijcie po fachowa literature jak chcecie znalezc jaki produkt jaki odczyn. Ale wogole to nie uwazam by byl to temat do wielkich debat poniewaz sama dieta raczej nie da sie podniesc ph zbyt szybko.To trudny proces a mimo ze rosliny uzasadawiaja robia to bardzo powolnie.Woda alkaiczna jest najlepszym rozwiazaniem. Odpowiedz Link
paszczak44 Re: Artykuł z gazety 17.02.06, 08:17 Ja wcale nie twierdzę, że jeśli coś jest kawaśne, to ma kwaśny odczyn. Wiem o tym. Spożywając określony pokarm w przewodzie pokarmowym wydzielają się soki trawienne, które mają czasami zupełnie inne pH od danego pokarmu. Pokarm + soki trawienne tworzą papkę nadającą pH jelitom. Odpowiedz Link