zocha18 08.04.06, 13:03 W zwiazku ze zbliżającymi się świętami, jakie menu macie w planie, czy np. żurek przejdzie? Podzielcie sie swoimi przepisami Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
homeopatkaqq Re: Świeta Wielkanocne-menu 08.04.06, 19:32 zurek przejdzie, najlepszy z wlasnego zakwasu. Jesli juz zmuszona jestes kupowac zakwas w sklapie to sprawdz tylko, czy w skladzie zakwasu nie ma drozdzy... bo w fabrykach czesto dla szybszego efektu fermentacjii zakwasu dodawane sa drozdze. Jesli nie ma drozdzy to jest ok. i smacznego. A ja na swieta ide do tesciow,wiec nic nie gotuje w domu ....tzn trzymam sie starych nawykow. A mezowi przygotuje to co zwykle + karpatke. Odpowiedz Link
jagoda9999 Re: Świeta Wielkanocne-menu 11.04.06, 11:31 Chciałam upiec jakieś ciastka. Czy można coś zrobić z mąki orkiszowej albo kleiku kukurydzianego? Oczywiście bez cukru. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Odpowiedz Link
zocha18 Re: Świeta Wielkanocne-menu 11.04.06, 13:43 KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI składniki: 3 szklanki mąki razowej z orkiszu, 5 jajek, 1 szklanki płynnego miodu lub brązowego cukru, pół laski wanilii, 1 szklanki oliwy lub roztopionego masła, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, owoce sezonowe lub bakalie sposób przyrządzania: Całe jajka ubić z miodem, dodawać po trochu resztę składników, cały czas mieszając. Ciasto wylać na wysmarowaną wcześniej formę, wysypaną otrębami, na to kładziemy owoce (jagody, maliny, śliwki, wiśnie itp.). Piec w temperaturze 190°C przez ok. 50 minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ciasto, można posypać cukrem pudrem Odpowiedz Link
agazabcia1 Re: Świeta Wielkanocne-menu 11.04.06, 13:47 Ten przepis zawiera duuużo cukru i chyba nie jest najlepszy dla candidowców. Odpowiedz Link
homeopatkaqq Re: Świeta Wielkanocne-menu 11.04.06, 14:10 ktos kiedys podawal przepis na BEZY bezcukrowe z duza zawartoscia kokosowej miazgi rowniez niedosladzanej. Brzmialo apetycznie...Beziki chrupiace...mniam mniam...bez cukru oczywiscie:_0 Odpowiedz Link
elpasz Re: Świeta Wielkanocne-menu 11.04.06, 14:27 A może placuszki kokosowe z białek i wiórków na maśle lub smalcu. Są dobre i na zimno i na ciepło. Można na nie nakładać coś "słodkiego" dozwolonego ale dobre też na wytrawnie. Odpowiedz Link
homeopatkaqq Re: Świeta Wielkanocne-menu 11.04.06, 15:19 mysle, ze namniej maki z dobrze nam znanych ciast jest w ciescie na karpatke, bo to wlasciwie bardziej wata niz ciasto. I do masy zamiast budyniu z cukrem dac budyn bez cukru + maslo...Ale nie jesc wiecej niz jeden maly kawalek i tylko i wylacznie z racjii tych swiat...a nie co tydzien. ...bo to i tak juz male przestepstwo,ze w ogole chwytamy za weglowodany. W budyniu tez jest maka ziemniaczana... Odpowiedz Link
agrafka11 Re: Świeta Wielkanocne-menu 09.04.07, 18:51 Szkoda, że dopiero dziś zapoczątkowałam akcję czytania całego forum i natknęłam się na ten właśnie wątek Chciałam upiec babkę wielkanocną na mące kukurydzianej, z jajkami przepiórczymi i bez cukru ( mam I etap diety przeciwgrzybiczej ) i niestety - była niejadalna. Owszem, upiekła się ekstra i wyglądała bardzo dobrze, ale była tak bez cukru, że naprawdę nie można jej było zjeść. Odpowiedz Link
zoyzola Re: Świeta Wielkanocne-menu 10.04.07, 09:08 Nawet do kanapek - pod szczypiorek? Odpowiedz Link
agrafka11 Re: Świeta Wielkanocne-menu 10.04.07, 14:16 No w tej wersji nie próbowałam, chciałam po prostu jakąś namiastkę czegoś słodkiego ... Odpowiedz Link