Dodaj do ulubionych

szybki sposób?

18.06.06, 15:10
Czy można coś zrobić, żeby chociaż trochę zniwelować negatywne skutki
spożycia dużej ilości węglowodanów? Niestety miewam czasem niepohamowany
apetyt, teraz są truskawki, a była dziś jeszcze kasza, racuszki, ryż,
tuńczyk sad
No i teraz te wyrzuty sumienia i obawa, że będzie gorzej, i że mogłam
zaprzepaścić wielodniowy wysiłek. Ech, nie jest lekko z candidą. Normalnie
pomyślałabym, że każdemu od czasu do czasu zdarza się trochę "pogrzeszyć", a
tak mam zepsuty cały dzień sad
Aha, czosnek i wszelkie znane mi specyfiki zażyłam, ale może są jeszcze inne
sposoby? Jakieś uzasadowienie/zakwaszenie? Może któryś z minerałów?
Obserwuj wątek
    • mandarynka_53 Re: szybki sposób? 18.06.06, 15:57
      Proponuje odkwasic organizm po tym ..zgrzeszeniu .. pijac jak podaje dr Janus
      sok z cytyny lub kilku cytryn /1/2 szklanki do 1 szklanki soku plus taka sama
      ilosc wody niegazowanej /.
      • jarek_kacki Re: szybki sposób? 22.06.06, 20:46
        Odkwasić organizm kwasem? smile yyy... chyba raczej jakiś kefir.
        • lilith_6 Re: szybki sposób? 23.06.06, 13:45
          Odkwasza się sokiem cytrynowym, który po wypiciu przybiera zasadowy odczyn smile A
          Ty Jacku chyba jeszcze nie przewertowałeś forum.
          • jarek_kacki Re: szybki sposób? 23.06.06, 18:35
            Owszem, nie przewertowałem smile ciekawi mnie tylko jaki to proces chemiczny
            zmienia kwas w zasadę big_grin
            • lilith_6 Re: szybki sposób? 23.06.06, 22:39
              Procesu Ci, niestety nie przybliżę. Wiem tylko, że smak myli i nie można się
              nim kierować przy wybieraniu zasado/kwasotwórczych produktów.
              • jarek_kacki Re: szybki sposób? 23.06.06, 23:40
                Bezbarwne, przezroczyste kryształy lub krystaliczny proszek, temp. topnienia
                153oC. Bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, alkoholu, eterze. Występuje w
                roślinach (w sporych ilościach w cytrynie - stąd nazwa zwyczajowa), organizmach
                ludzkich i zwierzęcych (potrzebny organizmowi w cyklu dostarczania energii z
                węglowodanów). Otrzymywany z soku niedojrzałych cytryn lub z cukrów (glukozy,
                maltozy) przez fermentację za pomocą pewnych gatunków pleśni (Citromyces).
                Stosowany w medycynie, w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości w wielu
                produktach (galaretki, napoje, kremy, ciasta) - ma symbol E 330, jako środek do
                czyszczenia i polerowania stali nierdzewnej i innych metali, do produkcji żywic
                aldehydowych oraz nietoksycznych zmiękczaczy do tworzyw sztucznych. Nazwa
                systematyczna: kwas 2-hydroksy-1,2,3-propanotrikarboksylowy.

źródło: www.px.pl/chemia/organiczne/kwasy_karboksylowe.html

• lilith_6 Re: szybki sposób? 24.06.06, 21:25
                  Ten tekst, który wkleiłeś świadczy tylko i wyłącznie o tym, że cytryna zawiera
                  kwas cytrynowy. Nic więcej z tego tekstu nie wynika. Nikt zresztą tego nie
                  neguje. Owoce zwierają kwasy, nikt temu nie przeczy - bo to fakt. Ale czy wobec
                  tego owoce zakwaszają nasz organizm??? Nawet dziecko wie, że jest odwrotnie.
                  Twoje wnioskowanie cechuje prostota. Prostota dobra rzecz, ale nie zawsze się
                  sprawdza (zwłaszcza w biochemii).
                  Spójrz na tą tabele:
                  www.waszak.pl/rownowazniki.htm
                  Wyssane z palca? A może informacja, że cytryna ma cudowne właściwości
                  odkwaszania organizmu to spisek importerów cytrusów wink hehe

• jarek_kacki Re: szybki sposób? 27.06.06, 22:33
                    Well...tak się akurat sprawia, że kwasowość cytryny (jako owocu) ma wiele
                    wspólnego z moją pracą zawodową smile tak więc ciężko mi uwierzyć, że owoc o PH w
                    granicach 2,2 (PH naturalnego soku z cytryny - nie mylić z jednym z jego
                    skłądników, kwasem cytrynowym - odczyn silnie kwaśny) może odkwaszać organizm.
                    Jeśli chodzi o owoce to pierwsze słyszę, żeby "odkwaszały". Z tego co zdążyłem
                    wyczytać zakwasza głównie nadmiar białka (aminokwasy) oraz produkty przemiany
                    glikogenu w energię (kwas mlekowy). Cudowne właściwości odkwaszające cytryny to
                    bzdurki wyssane z palca smile co wcale nie uwłacza cytrusom jako bardzo zdrowym
                    owocom, zawierającym mnóstwo cennych kwasów, w tym kwas askorbinowy, czyli super
                    mega zdrową witaminę C.
                    • jarek_kacki Re: szybki sposób? 27.06.06, 22:43
                      błąd - nie glikogenu ale glukozy smile
                    • lilith_6 Re: szybki sposób? 28.06.06, 13:06
                      Z tego co zdążyłem
                      > wyczytać zakwasza głównie nadmiar białka (aminokwasy) oraz produkty przemiany
                      > glikogenu w energię (kwas mlekowy).

Widzę że powoli się dokształacasz wink

Ale na temat: czyżbyś negował podział produktów żywnościowych na kwaso i
                      zasadotwórcze?
                      • jarek_kacki Re: szybki sposób? 28.06.06, 18:14
                        Absolutnie nic nie neguję smile Zakwasza cukier, nadmiar białka ....i cytryna big_grin
                        • elpasz Re: szybki sposób? 28.06.06, 23:12
                          Cytryna jest produktem zasadotwórczym, produkty zasadotwórze to takie w których
                          m. in. jest więcej potasu niż sodu (w 100g cytryny jest 125mg potasu, 5 mg sodu)
                          www.dobradieta.pl/tabele.php?cmd=show_entry&lp=348
                          • lilith_6 Re: szybki sposób? 29.06.06, 12:01
                            Dzięki, za merytoryczną wypowiedź smile
                          • kabak29 Re: szybki sposób? 29.06.06, 12:09
                            hm jak hm
                            zakwaszają; siarka, fosfor, chlor
                            odkwaszają; potas ,wapń, sód
                            -tako rzecze moja książka,,,poszukam jeszcze w innej.
                            • lilith_6 Re: szybki sposób? 29.06.06, 17:09
                              A co mówi Twoja mądra książka na temat cytryny?
                        • lilith_6 Re: szybki sposób? 29.06.06, 11:55
                          Na pewno tak jest Jacusiu, skoro Ty tak mówisz...
                          Nie ma to jak chłopski rozum wink
    • artur737 Re: szybki sposób? 23.06.06, 17:36
      Idz i nie grzesz wiecej, kobieto.
      • ape80 Re: szybki sposób? 24.06.06, 08:34
        Więc cytryna odkwasza czy nie ? Bo ustalono już wcześniej na forum, że tak -
        odkwasza. To może imbir ?
    • lilith_6 Re: szybki sposób? 09.10.06, 19:28
      Wszystkim "cytrynowym" niedowiarkom polecam:
      kn.am.gdynia.pl/nkzc/kz/kz_kwas.html
      Leniuchom bądź zapracowanym przytaczam najbardziej interesujący fragment:
      "W owocach i niektórych warzywach składniki mineralne występują w postaci soli
      takich kwasów organicznych, jak kwas cytrynowy (cytryny, ananasy, pomidory),
      kwas jabłkowy (jabłka, śliwki, pomidory), winowy (winogrona), szczawiowy
      (niedojrzałe pomidory, truskawki, rabarbar, szpinak, szczaw) czy kwas benzoesowy
      (żurawiny, borówki) Wszystkie te kwasy nadają produktom smak kwaśny, jednak ich
      wpływ na równowagę kwasowo-zasadową jest różny. Z soli kwasów, które mogą łatwo
      się utleniać w organizmie, np. kwasu jabłkowego czy CYTRYNOWEGO pozostają
      kationy działające ALKALIZUJĄCO."

Sczególnie gorąco pozdrawiam Jacusia tongue_out
      • umpala Re: szybki sposób? 09.10.06, 21:06
        "Sok z cytryny ma działanie zasadowe. Skutecznie niszczy bakterie w jelitach.
        Leczy zaparcia, utratę apetytu, artretyzm, choroby skóry, choroby serca.
        pomocne w profilaktyce i leczeniu chorób serca. Wzmacniają zęby i dziąsła.
        Odświeżają oddech. Oczyszczają krew i wątrobę. Pobudzają funkcje nerek, wątroby
        i gruczołów. Dojrzała cytryna jest dobrym środkiem pobudzającym łaknienie.
        Niszczy robaki jelitowe i usuwa gazy formujące się w przewodzie pokarmowym."
        Wszytsko pięknie ale wracając do poczatku MA DZIAŁANIE ZASADOWE sad
        Pomijam chwilowo tej chwili pozostałe kationy (o których pisałaś) i ich
        alkalizujące działanie bo przy candydozie należy zakwaszać organizm (zdaję
        sobie sprawę z tego, że to tez nie jest dobre ale skupmy się na tym jak
        uprzykrzyć i ukrucić żywot grzybom)
        Tydzień temu moja mama zaczęła pić na czczo MO - efekt - wzdęty i bardzo twardy
        brzuch, jeszcze wieksze kłopoty z "toaletą" (herbatki przeczyszczające, które
        do tej pory działały pierwszorzędnie nie działaja wcale sad) Ja mam podobne
        objawy (szczególnie ten nienaturalnie duży brzuch) - sama nie przykładałam do
        tego wielkiej wagi bo występuje to u mnie tak długo, że nie wpadłam na to co
        może być tego przyczyną
        • lilith_6 Re: szybki sposób? 09.10.06, 21:36
          No właśnie. Ciekawi mnie skąd masz takie informacje, że aby zlkiwidować candidę,
          organizm trzeba zakwaszać. Z jednej strony grzybki rzeczywiście bytują w
          środowisku zasadowym, więc taki wniosek jest logiczny, choć z drugiej strony...
          W artykule dra Janusa jest frgment dotyczący interesującej nas kwestii, który
          (prawdę mówiąc) jest dla mnie całkowicie niezrozumiały. Oto on:
          "Candida, w miejscu swojego rozmnażania się preferuje środowisko zasadowe, ale
          tworzy w organizmie chorego człowieka niekorzystne dla niego środowisko kwaśne.
          Jedzenie jarzyn z uwagi na ich naturalną kwasowość, zapobiega miejscowemu
          rozmnażaniu się drożdżaka. (...) Nie należy więc ich (owoców) spożywać w I
          etapie leczenia. Wyjątkiem są wśród nich cytryna i kwaśny czerwony grejpfrut,
          które tworzą w organizmie środowisko wysokozasadowe."
          Po pierwsze większość jarzyn jest zasadotwórcza. Po drugie jak się ma zalecanie
          "wysokozasadowych" produktów (cytryny i grejpfruta) do stwierdzenia, że candida
          lubi środowisko zasadowe?
          W innych miejscach w necie można przeczytać, że: "Okres odkwaszania jest też
          najlepszym momentem na likwidacje dysbioz jelitowych przejawiających się
          najczęściej zasiedleniem przewodu pokarmowego grzybami i pasożytami."
          To jak to w końcu jest?

• lilith_6 Re: szybki sposób? 09.10.06, 21:44
            A może to co nieco wyjaśni:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30155&w=36812920&v=2&s=0
            • umpala Re: szybki sposób? 10.10.06, 11:25
              lilith smile dziękuję za odpowiedzi smile generalnie nic juz nie wiem, chwilowo
              odstawiam cytrynę (przenież nie na zawsze smile) i MO i zobaczę jaki będzie efekt.
              O tym, że przy candidzie należy zakawasz organizm dowiedziałąm się z internetu.
              www.eko.org.pl/wege/show_art.php?id=3
              hmmm .. znów siedzę i szukam w necie inrofmacji na temat tego jakiego
              srodowiska nie lubią grzyby - chyba niepotrzebnie bo znajduję znów sprzeczne
              informacje sad np. "Grzyby te znajdują się w jelitach, gdzie nie są
              chorobotwórcze. U niektórych kobiet znajdują w pochwie idealne środowisko
              (kwaśne i bogate w cukier) do wzrostu i rozmnażania" ze strony:
              www.janssen-cilag.pl/disease/detail.jhtml?itemname=fungal&s=3#grzyby
              nic juz nie wiem smile za kilka dni wybiore się do gastrologa, może on będzie miał
              cos do powiedzenia na ten temat
              • lilith_6 Re: szybki sposób? 10.10.06, 16:45
                > O tym, że przy candidzie należy zakawasz organizm dowiedziałąm się z internetu.
                >
                > www.eko.org.pl/wege/show_art.php?id=3

Umpalo, przecież z tych informacji nie wynika, że przy candidzie należy
                zakwaszać organizm. Czy wkleiłaś właściwą stronę?
                Ja do tej pory nigdzie nie spotkałam się z zaleceniem, aby przy candidzie
                odstawić cytrynę, wręcz przeciwnie, wszędzie jest opisywana w samych
                superlatywach, dlatego tak drążę temat wink
                • didi_max Re: konkursy :) 10.10.06, 17:05
                  Generalnie należy spożywac pokarmy, które dają odczyn zasadowy krwi(owoce,
                  warzywa, proso), a jednocześnie prowadzą do utrzymania lekko kwaśnego
                  środowiska w jelitach, zdaje sie głównie za sprawą dobrych bakterii.

Pokarmy takie jak mieso czy jaja dają niewątpliwie kwaśny odczyn krwi , a tego
                  nie chcemy.

Pytanie;Czy mieso i jaja dają ;
                  a)bardzo kwaśny odczyn treści jelit
                  b)zasadowy odczyn jelit

• lilith_6 Re: konkursy :) 10.10.06, 18:58
                    Czy to było pytanie retoryczne?
                    Bo ja nie czuję się na siłach odpowiadać na nie... wink

Do Umpali: na to wygląda, że niepotrzebnie odstawiłaś cytrynkę, bo jest jak
                    najbardziej cacy smile
                    • umpala Re: konkursy :) 10.10.06, 19:49
                      cechuje mnie cytryniany nicniewiedzizm smile nad cytrynką jeszcze pomyślę (ale na
                      MO na dobre sie pogniewałam - nie chce wywołać nowej dyskusji smile - byc może
                      tylko na mnie i mamę działa niekorzystnie - tak w drodze wyjatku) Pozdrawiam smile
                  • lilith_6 Re: konkursy :) 10.10.06, 18:59
                    ja się tak nie bawię, na audiotele są prostrze...
                    • kawka37 Re: konkursy :) 10.10.06, 19:15
                      Jeśli wolno coś dodac, cytrynka choć kwaśna polecana jest nawet w nadkwaśności
                      żołądka , jako że ponoć ją niweluje- moja mother ją w tym celu stosuje .
                      Pomaga też w zmniejszeniu kwasicy metabolicznej ( właśnie tej, którą można
                      odczytać z ph krwi), która sprzyja rozwojowi grzybic, nadciśnienia i innych
                      paskudztw.
                • homeopatkaqq Re: szybki sposób? 11.10.06, 04:51
                  Ludzie o czym wy mowicie,
                  ja nie wiem skad sie wzielo wam wszytkim o tym zakwaszaniu organizmu.
                  Wlasnie zakwaszony organizm to pozywka dla grzybow.
                  Naduzywanie pokarmow zakwaszajacych: kawy, soli, miesa, chleba, kaki, cukru czy
                  palenie papierosow sa silnie zakwaszajace organizm, ktory poddaje sie wszelkim
                  intruzom .Nawet podczas ataku grypy pierwsza rzecz zeby zaatakowac chorobe jest
                  uzasadowienie jelit nawet przy braku innych sroskow (cytrytyna, ocet jablkowy)
                  mozna uzyc w tym celu wyjatkowo z pol lyzeczki sody zmieszanej z woda.Ta
                  operacja reguluje PH i w zdrowym PH nie uchowa sie zaden wirus, bakteria czy
                  grzyb.
                  poczytajncie troche glebiej o zakwaszaniu i uzasadawianiu jelit!!!
                  Na tym forum bylo juz o tym wiele wywodow.
                  Pochwe trzeba z kolei zakwaszac, bo tam potrzebne jest inne PH niz w
                  jelitach.Dwa rozne organy, dwie rozne potrzeby.
                  A jelita nalezy uzasadawiac -czesto przy pomocy kwasnych produktow , ktore
                  wbrew pozorom uzasadawiaja jelita. Takimi fenomenami sa wlasnie cytryny i np
                  ocet jablkowy: jesz je kwasne a one powoduja uzasadowienie jelit. Taka
                  niespodziankawink Z tym, ze ocet jablkowy nie do konca dziala na zasadzie
                  uzasadowienia, on poprpstu gdzie nie wejdzie tam reguluje PH odpowiednie dla
                  danego organu. Jelita uzasadawia a pochwe znowu zakwasza, taki myk.Czyli pomaga
                  tym organom zrownowazyc ich PH nie pozwalajac rozmnazac sie patogenom.

• homeopatkaqq Re: szybki sposób? 11.10.06, 05:05
                    podaje liste produktow od wysoko -kwasowych,
                    ktorych wszysscy musimy unikac jak ognia po wysoko -zasadowe, ktore sluza
                    jelitom.
                    Mozna spokojnie jesc produkty od obojetnych az p[o wysoko-zasadowe.

ZLE: Produkty wysoko-kwasowe. PH 5.0 do 5.5
                    - cukier , ciasta i wyroby cukiernicze, czekolada
                    - sztuczne słodziki, napoje gazowane bezalkoholowe, napoje musujące,
                    - mąka pszenna biała, chleb pszenny, makaron biały, biały ryż, kasza manna, sól
                    oczyszczana warzona i jodowana,.
                    - ser edamski, jajka, majonez,
                    - ryby, skorupiaki,
                    - wołowina, wieprzowina, mięso z królika, kurczak, wątroba, mięso jagnięce,
                    cielęcina,
                    - leki chemiczne, piwo, alkohol, kawa ,papierosy, czarne herbaty

ZLE: Produkty średnio-kwasowe.Ph 6.0 do 6.5
                    - chleb z rafinowanych zbóż (owsa, ryżu, żyta, pszenicy), chleb pszenny z
                    kiełkujących ziaren ,płatki zbożowe, chleb ryżowy, , makaron pełnoziarnisty,
                    ziemniaki pure, prażona kukurydza
                    - ser cheddar, ser plesniowy, sery , wino, ( wytrawne)
                    -śledzie, makrele, oliwki ,pikle, orzechy wloskie, orzeszki ziemne
                    - śliwki, banany ( zielone), borówki, soki owocówe z cukrem
                    - jogurt dosładzany,), jajka gotowane na twardo,
                    - ketchup, majonez, , ciasto na miodzie,

Produkty nieznacznie kwaśne - Ph 7.0
                    - jęczmień, otręby,
                    - chleb żytni z kiełek, ,
                    - masło solone,
                    - ser mozarella, nabiał, mleko kozie
                    - orzechy nerkowca, nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie
                    - soczewica, suszona fasola, cieciorka, suchy orzech kokosowy,
                    - śliwki suszone, pestki dyni, jagody,

Produkty obojętne
                    - masło, naturalny bezsmakowy jogurt, serwatka naturalna,
                    - oleje z oliwek .

Produkty średnio-zasadowe. Ph 7.5 do 8.0
                    - migdały, orzech kokosowy,
                    - fasola, kapusta, seler, soczewica, sałata, cebula, warzywa korzeniowe,
                    pomidory, marchew, seler naciowy , groszek słodki, daktyle, dynia, szpinak, ,
                    fasola zielona, ,brokuły, swiezy imbir
                    - morele, jabłka kwaśne, dojrzale banany, wisnie, figi, grapefruit, winogrona,
                    cytryny, melon, brzoskwinie, gruszki, maliny, mandarynki, śliwki, awokado,
                    banany ( dojrzałe), , rodzynki, figi świeże, czosnek, agrest, Winogrona mało
                    słodkie, grejpfrut, nektarynki ,gruszki, maliny, truskawki,

Produkty wysoko-zasadowe. PH 8.5 do 9.0
                    - soki roślinne z jarzyn, buraki czerwone, ziemniaki, szpinak, suszone morele,
                    rabarbar, cytryny, arbuz, melon, nać pietruszki, rzeżucha, szparagi,
                    cykoria,wodorosty morskie,
                    - owoc mango, papaja, winogrona, owoc kiwi, gruszki, ananas, rodzynki,

• kawka37 Re: szybki sposób? 16.12.06, 10:39
                      Up
                      • dziubolek2 Re: szybki sposób? 16.12.06, 19:20
                        Nic już nie rozumiem! Jeśli większość owoców uzasadawia, to czy można je jeść
                        czy nie? Mówiono o kwaśnych jabłkach jako jedynych dozwolonych owocach?
                        • homeopatkaqq Re: szybki sposób? 29.12.06, 19:04
                          zapomnialam dodac, ze candiddowcy moga jesc wszystko co neutralne lub zasadowe
                          ale BEZ CUKRU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka