Dodaj do ulubionych

Flukonazol :)

30.11.06, 11:06
czy Flukonazol można dostać bez recepty??? jak sie go stosuje i przez jaki
okraz czasu?

ewa
Obserwuj wątek
    • condeusz Re: Flukonazol :) 30.11.06, 13:53
      Jest na receptę i dawkowanie zależne jest od rodzaju kandydozy. Osobiście nie
      polecam brania non-stop tak jak zalecają przez 3 lub 4 tygodnie. Lepiej
      rzadziej ale przez dłuższy okres czasu.
      • kawka37 Re: Flukonazol :) 30.11.06, 13:59
        POtwierdzam to co napisał przedpisarz. Moja lekarka tez zaleca Flukonazol nie
        codziennie ( jesli sie ma b. duzo grzybków trudno nawet znieść taka kurację- ja
        padlam , dosłownie, po 2, czy3 dniach) tylko co którys dzień , w zaleznosci
        od pacjenta, stopnia zaawansowania. reszta to dieta i środki naturalne, nieraz
        równie mocno tłukące grzyba.
        • ewa11a do kawka37 :) 01.12.06, 10:33
          kawka37 napisała:

> POtwierdzam to co napisał przedpisarz. Moja lekarka tez zaleca Flukonazol
          nie
          > codziennie ( jesli sie ma b. duzo grzybków trudno nawet znieść taka kurację-
          ja
          >
          > padlam , dosłownie, po 2, czy3 dniach) tylko co którys dzień , w
          zaleznosci
          > od pacjenta, stopnia zaawansowania. reszta to dieta i środki naturalne,
          nieraz
          > równie mocno tłukące grzyba.

Piszesz o środkach naturalnych które mogą również zniszczyc grzyba- jakie to są?
          Ja biore Citrosept oraz od czasu do czasu czosnek naturalny.
          Piszesz również ze po 2-3 dniach kuracji Flukonazolem masz dość, dlaczego? Czy
          ten lek powoduje jakieś skutki uboczne które ci trudno znieść???

ewa
          • kawka37 Re: do kawka37 :) 01.12.06, 12:46
            Moje chor óbsko to jeszcze inna beczka, bo prócz candidy znaleziono mi tez
            grzyby pelsniowe. A poniewaz bylo ich niesłychanie duzo, po , 3 dniach pod
            rzad brania flukonazolu pojawiała się b. duza toksemia z powodu rozpadu duzej
            ilości grzybów. Dlatego w moim przypadku i w przypadku duzej kandydozy lepiej
            brac co pare dni- dajesz szanse watrobie i innycm organom spacyfikowac
            toksyny, a grzyb tez się wtedy mniej szybko uodparnia. Ja dodatkowo oszukuje
            grzyba tak, że dwa razy sobie wezmę flukonazol, a za 3. razem orungal. Ale jak
            pisałam , co kilka dni.CO biore z natury opisałam w watku sa tez inne grzyby
            nie tylko candida utworzonym przez elowen. Znajdziesz go oczywiście przez
            wyszkiwarke forum ( góra forum nad napisem candida-podaje tak na wszelki
            wypadek, jesli wiesz to sorry)
            • condeusz Re: do kawka37 :) 01.12.06, 22:58
              kawka37 i bardzo dobrze robisz. To jedyna metoda, żeby się pozbyć tego świństwa.
              • lili111 Re: do kawka37 :) 02.12.06, 08:01
                Mój syn brał Fluktonozol przez 2 tyg. 3 razy dziennie miał wtedy 3 latka po 5
                ml. Wcześniej przez prawie rok stosowaliśmy diete, brał Nystatyne i inne leki
                naturalne na Candide, ale to nic nie pomagało. Dopiero po Fluktonozolu udało się
                jej pozbyć.
                • ewa11a do lili111 03.12.06, 21:18
                  Czy mam rozumieć że udało mu sie jej całkowicie pozy po tym Flukonazolu???
                  • kawka37 Re: do lili111 19.02.07, 20:03
                    Gazeta.plPocztaBlogiCzat

Fora prywatne | Fora regionalne | Moje forum | Wyszukiwarka | Pomoc
                    | Wyloguj się |

Gazeta.pl > Forum > Prywatne > Zdrowie Poniedziałek, 19 lutego 2007

Candida

+ dodaj do ulubionych wątków

Sortuj: drzewko od najstarszego od najnowszego drzewko odwrotne

• flukonazol, co dalej?
                    ivo21 18.10.06, 09:42 + odpowiedz

witam , moj syn otrzymal flukonazol na 7 dni (bez zadnych badan), poniewaz
                    skarzyl sie od dlugiego czasu na zaczerwienienie , wypryski i swiad odbytu.
                    Triderm do smarowania nie pomogl. Pediatra nie dal nam skierowan na badania ,
                    wiec trafilismy do dermatologa i z tad to leczenie. 5 dni przyjmuje tabletki
                    i bez rezultatu. Jakich badan wymagac od lekarza . Pobrano wymaz z gardla
                    (laryngolog). Zamierzam zrobic testy alergiczne. CHlopak jest nerwowy,
                    zmeczony ciagle, ostatnio podkrazone oczy (przyjmowal juz Pyrantelum),
                    smierdzi z ust, od kilku miesiecy czeste lekkie infekcje (bol gardla). W
                    nocy chrapie (przerosniete migdaly tez), otwarte usta, czesto brzydki zapach.
                    Co dajej robic, poradzcie. W piatek 7 tabletka (wg dermatoloba ostatnia). Czy
                    jednoczesnie moge podawac Trillac itp.?
                    NIe wiem co robic, do jakigo lekarza z nim isc. Jak mowie o candida (ja tez z
                    pewnoscia choruje) to lekarze patrza jak na intruza. Gastrolog natomiast
                    odradzal mi przyjmowanie \flukonazolu (bo bakterie sie namnoza). Biore jednak
                    tak jak syn.

Czy moge bezposrednio po 7 dnach przyjmowania leku zrobic badania kalu?

wlasciwie to nie wiem co robic, do jakiego lekarza mamy isc

bardzo prosze o porade (mieszkamy w rzeszowie)

• Re: flukonazol, co dalej?
                    anulka9929 24.10.06, 13:05 + odpowiedz

Witaj

mialam ten sam problem co Ty. Moja mala miale bole brzucha, potem wymioty, brak
                    apetytu. Lekarze robili mase badan. na koniec okazalo sie ze jest to candida:
                    wzrost obfity. Dostala flukonazol i potem bylo 6 miesiecy spokoju. Natomiast po
                    wielkiej euforii iz grzyba juz nie ma zaczelismy zabierac mala do mc i
                    zaczelismy stolowac sie w restauracjach. To spowodowalo dwukrotny wzrost grzyba
                    i teraz jest nam ciezko go wyleczyc. Z opinii gastrologow leczy sie tylko te
                    grzyby, ktore sa objawowe,a jak piszesz Twoj synek objawy ma. Zrob mu badania:
                    posiew kalu ilosciowy i wtedy bedziesz wiedziala na jakim etapie jest
                    zaawansowany

• kawka37 Re: do lili111 19.02.07, 20:05
                      Gazeta.plPocztaBlogiCzat

Fora prywatne | Fora regionalne | Moje forum | Wyszukiwarka | Pomoc
                      | Wyloguj się |

Gazeta.pl > Forum > Prywatne > Zdrowie Poniedziałek, 19 lutego 2007

Candida

+ dodaj do ulubionych wątków

Sortuj: drzewko od najstarszego od najnowszego drzewko odwrotne

• stosowal ktos Flukonazol lub Candimin?
                      frytka2 25.01.06, 20:52 zarchiwizowany

jestem ciekawa ich skutecznosci...Szukalam Candimin na necie, by zakupic,ale
                      na stronie producenta napisane bylo,ze nie sprzedaja pojedynczym klientom.

• Re: stosowal ktos Flukonazol lub Candimin?
                      vivitron 27.01.06, 11:22 zarchiwizowany

ja stosowałem Flukonazol i powiem że nie pomógł mi a może pomógł ale ja tego
                      nie odczułem.
                      Stosowałem go na ograniczenie nalotu na języku i niby to candidzie bytującej w
                      moich zatokach która męczy mnie i dręczy. niestety nalot jak był tak jest a
                      zatoki zapchane po dzien dzisiejszy. Nie wiem jak Fluconazol zadziałał na moje
                      jelita. mam nadzieję że chociaz tam pomógł

anika73 27.01.06, 13:15 zarchiwizowany

Ja stosowałam ale trudno powiedzieć, nawroty były, niestety.
                      Moja koleżanka, która mieszka w Stanach też cierpi na nawracające drożdzyce
                      pochwy i dostała taką kurację: raz w tygodniu przez 12 tygodni 1 tabletka
                      flukonazolu (dawka 150), na razie mówi, że wszystko jest ok, przy czym je
                      wszystko, żadnej diety, i nic innego nie stosuje.
                      ciekawa jestem czy taka kuracja okaże się wystarczająca dla niej.
                      Może Pan doktor się wypowie?
                      A swoją drogą jakie to byloby piękne, gdyby tylko to wystarczyło..... smile))
                      Pozdrawiam

kaskalewa 27.01.06, 13:30 zarchiwizowany

hej, ja stosowalam wielokrotnie i niestety nie pomogl mi, pozdrawiam!

goja9 27.01.06, 16:37 zarchiwizowany

Ja również biorę jedną tabletkę raz na tydzień już od 2 miesięcy i niestety mam
                      nawrót zapalenia.Zrezygnowałam z cukru, słodyczy, piję citrosept i mimo to nie
                      mogę sobie poradzić.Zwątpiłam w skuteczność Flukonazolu.

jmgpk6 27.01.06, 18:56 zarchiwizowany

Stosowałem to i to-jest poprawa ale nie wyleczenie.Od flukonazolu dla mnie
                      lepszy jest orungal ale-j.w.Candimin też przejściowo daje efekty-jest dobry.Nie
                      wyobrażam sobie wyleczenia bez diety.jmgpk6

frytka2 28.01.06, 16:56 zarchiwizowany

czy Candimin mozna dostac w aptece czy sklepei ze zdrowa zywnoscia? jesli w
                      aptece to bez recepty?
                      dzieki za wypowiedzi

• kawka37 Re: do lili111 27.04.07, 21:49
                        Pytanie o flukonazol
                        Autor: natasza_28
                        Data: 27.04.07, 21:10 + dodaj do ulubionych wątków

+ odpowiedz cytując + odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
                        Mam pytanie do osob ktore stosowaly ten lek.Czy flukonazol moze wywolac bole
                        brzucha ale po skonczeniu brania? Bralam tydzien i nic sie nie dzialo,
                        natomiast po skonczeniu pojawily sie u mnie bole brzucha o zmiennej
                        lokalizacji, raz zoladek raz jelita,trwa to juz ponad tydzien.Czy mzliwe zeby
                        wywolal to ten lek czy raczej czyms sie podtrulam.teraz biore tylko raz na
                        tydzien a boli caly czas.

• kawka37 Re: do lili111 27.04.07, 21:55
                          Mogę się oczywiście mylić co do źródła Twojego konkretnego bólu, ale silniejsze
                          środki, a akim zapewne jest flukonazol, tłukąć grzybki powodują miejscowe
                          obrzęki . Jeśli dobrze skumałam, to bierzesz flukonazol nadal tylko w dawkach
                          impulsowych, tak więc nadal możesz mieć dość dużą toksemię a co za tym idzie-
                          bóle.
    • natasza_28 Re: Flukonazol :) 27.04.07, 22:14
      Dzieki kawko.Zastanawiam sie czy dopadla mnie niestrawnosc, czy to reakcja na
      lek czy wlasnie wybijanie grzyba.U mnie to bylo tak ze, bralam flukonazol przez
      tydzien co dzien 100 mg i nic mi nie bylo, wlasnie po tym tygodniu zaczal mnie
      bolec brzuch, tak jak pisalam raz w okolicy zoladka, raz jelita raz watroba,nie
      mam nudnosci ani wymiotow, czuje sie oslabiona .Teraz mam brac 1 tabl
      tygodniowo, wzielam dopiero jedna.Nie wiem czy przerwac leczenie, brzuch
      pobolewa mnie juz ponad tydzien.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka