corelll 17.12.08, 11:42 u niemowlaka fotoforum.gazeta.pl/3,0,1595831,2,1.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,1545547,2,4.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szalicja Re: Czy miał ktoś takie zmiany skórne przy Candid 17.12.08, 12:43 Kurka! Strasznie rozległe! Mój mlody tak miał w podobnym wieku, jak Twoje dziecko. Byłam z tym w poradni przy szpitalu dermatologicznym. Okazało się, że to kosmetyki go uczulały a dokładnie Johnson&Johnson. Dostałam m.in. maść robioną w aptece, dostawał chyba też Fenistil w kroplach czy maści (nie pamiętam już). Dziecko kompałam w Oilatum. Potem, jak już się unormowało, to używam tylko kosmetyków Nivea dla dzieci. Jakich Ty używasz kosmetyków? Może to jest to? Odpowiedz Link
corelll Re: Czy miał ktoś takie zmiany skórne przy Candid 17.12.08, 12:49 same emolienty, rózne..ostatnio a-derma od tygodnia tylko masc robiona na hascobasie + vit a i e Odpowiedz Link
szalicja Re: Czy miał ktoś takie zmiany skórne przy Candid 17.12.08, 13:01 Kurcze, to nie wiem...Mój młody miał +++, ale na skórze tylko drobną kaszkę, która już przeszła. Może to niekoniecznie ma związek z grzybem. Sama nie wiem...Pewnie proszku też używasz odpowiedniego dla niemowląt...Prasowanie z obydwu stron? Robisz tak? Może ktoś się wypowie...Ja też kiedyś miałam takie liszaje na twarzy i dekoldzie. Przechodziły w sączące się stupy a potem zanikały. Uczulał mnie Amol, który stosowałam miejscowo, zewnętrznie. Boże, jak ona musi się z tym męczyć, bidulka ;-( A byłaś z tym w szpitalu dermatologicznym może? Odpowiedz Link
perlai Re: Czy miał ktoś takie zmiany skórne przy Candid 17.12.08, 13:20 moja córka miała takie rozległe zmiany, które same znikały po paru dniach, ale nie wiem, jak się ma to do wyników candidy, bo takich badań wówczas nie robiliśmy. jadła wówczas tylko kilka rzeczy w minimalnych ilościach. teraz skórę ma bardzo ładną i je wszystko. smarowana jest od zawsze nivea dla dzieci... wypróbowałam wprawdzie kiedyś emolium, a-dermę itp, ale moim zdaniem nie miały one wpływu na stan skóry Odpowiedz Link
corelll Re: Czy miał ktoś takie zmiany skórne przy Candid 17.12.08, 13:24 ale u nas znikneły dopiero po 3 miesiacach teraz juz 2 tydzien i coraz gorzej nie bylismy w szpitalu dermatolog..nie chce do szpitala Odpowiedz Link
perlai Re: Czy miał ktoś takie zmiany skórne przy Candid 17.12.08, 13:38 w szpitalu dermatologicznym chyba nie wiele poradzą, dadzą maści, wysypka pewnie po nich przejdzie i za jakiś czas wróci skóra odzwierciedla to, co jest wewnątrz. gdy organizm źle funkcjonuje i ma jakiś problem, od razu widoczne jest to na skórze. smarowanie maściami, to "leczenie" objawów. powinnaś wprowadzić tę dietę przeciwgrzybiczną i zacząć leczenie chociażby nystatyną, jeśli nie ufasz homeopatii. teraz aby ulżyć dziecku, kąp je w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (wystarczy kilka kropli) lub mąki ziemniaczanej (krochmal), natłuszczaj skórę też tą oliwą lub parafiną ciekłą (do nabycia za kilka zł w aptece). większość tych drogich emolientów ma parafinę ciekłą w składzie, tylko że jest ona "rozwodniona" i wzbogacona niepotrzebnie o środki zapachowe i inne. za parę dni kończy się pełnia i wówczas pewnie ta wysypka będzie powoli ustępować. do następnego razu. Odpowiedz Link
olivka31 Re: Czy miał ktoś takie zmiany skórne przy Candid 17.12.08, 14:04 Perełka ma rację...mój mały tez miał takie placki...maści pomagły doraźnie...po jakimś czasie wysyp był jeszcze większy...stosowałam je tylko wtedy jak małego mocno swędziało...potem robiłam przerwę...chyba to był hydrocortisonum steryd oczywiscie ktrego nie polecam.Nam pomógł właśnie tylko bioenrgo..wtedy nie wiedziałam ze mały ma candidę,przyszłam do niego i na pytanie ,jaki problem ma mały,odpowiedziałam ze alergik...po seansie powiedział mi coś czego wtedy nie rozumiałam...a teraz to ma sens...powiedział" Ze u małego jelita przepuszczają i całe świństwo zamiast wyjść tyłkiem ,wychodzi przez skórę.Wiec teraz wiem ,ze przyczyną była candida...i mascie tutaj nic nie pomogą ...bo tak jak perełka pisze , trzeba zwalczyć przyczynę a nie objaw.Moim zdaniem mogłaś jeszcze poczekać z odstawieniem małej...przez podawanie piersi(ze zdrowym mleczkiem) mogłaś jej dużo pomóc.Wiem ze to poświęcenie duże, ja tak się poświecałam 2 lata ,wiec Ty tez dałabyś radę Przytulam Cię mocno i współczuję małej, wiem przez co przechodzisz i wiem tez jak mała cierpi.Siły życzę dużo i wytrwałości. Odpowiedz Link
corelll Re: Czy miał ktoś takie zmiany skórne przy Candid 17.12.08, 14:36 tylko ty chyba karmiłas piersia? ja odciagam mleko - poza tym nie wiem jaka diete miałabym stosowac-przy obecnej dłuzej nie dam radyza duzo schudłam Odpowiedz Link
olivka31 Re: Czy miał ktoś takie zmiany skórne przy Candid 17.12.08, 14:52 No ja dopiero teraz skończyłam karmić piersią(wazę 40 kg)jestem wykończona tym karmieniem i niespaniem w nocy Tylko ze ja tym moim mlekiem narobiłam duzo szkody bo nie wiedziałam ze mały ma candidę i żarłam wszytko co popadło ,nawet lampka wina czasami poszła Gdybym to wiedziała ,ze mały ma cnadidę , to pewnie bym stosowała dietę antygrzybiczną u siebie i dodatkowo podawała nystatynę. Teraz już za późno... Odpowiedz Link
corelll Re: Czy miał ktoś takie zmiany skórne przy Candid 17.12.08, 14:38 jesli mogłabym jesc wszystko mogłabym jeszcze poodciagac.. ale co wysypka zastanawiałabym sie ze moze cos zlego zjadłam.. mawet teraz sie zastanaiwm czy jabłka i kukurydza jej nie szkodziły poza tym mam mase zamrozonego mleka - a i tak chyba je wywale bo bede sie bała podawac małej Odpowiedz Link
corelll do olivka31 17.12.08, 14:43 a u was takie placki były przy candidi czy lambliach? Odpowiedz Link
corelll Re: do olivka31 17.12.08, 15:27 duzo zlego narobilas - tzn? to moze lepiej sztucznym karmoc niz sie wyniszczac ja waze 62kg, 184 cm wzrostu u nas candida ++ tylko wyszla, pasozyty nie Odpowiedz Link
corelll Re: do olivka31 17.12.08, 17:35 to pewnie ja tez podaje ale juz nie dam rady przejsc na diete bezcukrowa...bez nabiału i glutenu to jestem teraz chciałabym dawac moje mleko i mam wyrzuty, al ejuz nie dam rady, zaluje tylko ze 2 miesiace prawie miesząłam mleko mogłam dawac moje a teraz przejsc od razu i juz Odpowiedz Link
anyx27 Re: do olivka31 17.12.08, 18:38 Moja Julka ma takie zmiany, tyle, ze na nogach. Odpowiedz Link
aleksandra19811 Re: do olivka31 18.12.08, 11:02 Sama candida ++ nie daje aż takich objawów. Mówię to z autopsji. Musi być coś jeszcze. albo mega alergia. rozumiem że szukając winowajców wysypki wyeliminowałaś mleko i pochodne wszelkie nabiału ? jaja i t.p Jeśli jest na diecie na składnikach mało alergizujących, a dieta widać iż nie ma wpływu na skórę to stawiam na Lamblie, które dają często potężne objawy skórne. Więcej na forum gazety ALERGIE forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=578&sortuj=5 Lamblie trudno złapać w próbce żeby wyszły w badaniu, chyb ażebyś zbierała codziennie przez 2 tygodnie to może tak. Najlepiej wysłać do dr kamirskiej chyba 35 zł za badanie ( niezależnie od ilości próbek ) ( o tym na forum ) lub zrobić biorezonans pasozytniczy ok 30 zł. Odpowiedz Link
anyx27 Re: do olivka31 18.12.08, 15:44 nie wiem, testy nic nie wykazaly. candida moze dawac takie objawy jak najbardziej, ale pasozyty rowniez. my jutro jedziemy zrobic elise na lamblie. Odpowiedz Link
corelll Re: Czy miał ktoś takie zmiany skórne przy Candid 27.12.08, 11:45 no i w tradycyjnym labie hodowali mi 14 dni i nic nie wyszło... sama juz nie wiem co myslec o Felixie... Odpowiedz Link
perlai Re: Czy miał ktoś takie zmiany skórne przy Candid 29.12.08, 13:31 hodowla grzybów nie jest taka prosta. wg niektóych źródeł wynik posiewu na grzyby uzyskuje się po 10 dniach do 6 tygodni, w zależności od szczepu. ważna jest pożywka, na której hodowane są grzyby (nie wszystkie szcepy rosną w takich samych warunkach). ważne jest, jak szybko kał był dostarczony do badania i czy od razu zajęto się nim w laboratorium, czy odleżał swoje na tacce z innymi próbkami. wpływ na wynik badania ma też zmiana diety, przyjmowanie leków przed badaniem (w tym maści i kremów) itp. i niestety, tak jak w przypadku badań na pasożyty, jeśli wynik jest ujemny, a są objawy (w przypadku twojej córki: wysypki, niechęć do jedzenia, niespokojny sen), to badanie trzeba powtórzyć do skutku, albo leczyć "w ciemno" po objawach. Odpowiedz Link
tamarysz Re: Czy miał ktoś takie zmiany skórne przy Candid 08.01.09, 20:53 Przepraszam, ze tak pozno.. Mnie tez wydaje sie, ze to nie moze byc tylko candida. Ponowilabym diagnoze w kierunku pierwotniakow i pazozytow oblych. Moje dziecko (obecnie 21 mc) mialo wysypki, brazowe plamy na plecach, swiad doprowadzajacy do zakazen bakteryjnych. Lekaze mowili AZS. I alergia. Sugerowali sterydy itp. Nie poddalam sie i po przeczytaniu forum alergie a szczegolnie postow o pasozytach (sigvaris, krestnik) postanowilam przebadac nas wszystkich. No i wszyscy mielismy lamblie (badanie w Felixie). Piszesz ze w Felixie nic nie wyszlo - sprobuj jeszcze raz i przebadaj wszystkich najblizszych. Moze u Ciebie sa i toksyny przekazujesz w mleku?. Ja niestety tez malo co jadlam - kasza gryczana glownie - i tez to nic nie pomagalo. Dopiero leczenie. A polecam leczenie niechemiczne. Ja takie zastosowalam, bo po leczeniu chemicznym zaordynowanym w Vega Malutka miala okropne skutki uboczne. Zachecam Cie do szukania przyczyn. One na ogol sa wewnatrz a nie na skorze. Na skorze sa tylko efekty. Mysmy szukali dlugo, ale znalezlismy i przyczyne i sposob leczenia. A! i polecam oliwe do smarowania firmy Weleda. Czysta oliwa z nagirtkiem. Emolienty i inne tego typu wcale nie sa skuteczne. A na stany zapalne niestety miejscowo antybiotyk. Odpowiedz Link