hellena8 09.08.06, 13:18 nosze okulary w metalowej oprawce i idę do pracy do poważnej firmy handlowe. czytałam gdzieś, że w biórze można nosic tylko okulary w plastikowej oprawce, czy jakiejś tam, lecz nigdy metalowej. Czyto prawda? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: Okulary 10.08.06, 14:18 no nie, chyba to lekka przesada. jeśli MUSISZ nosić okulary, to i tak pójdziesz do okulisty (badania lek.). Pracodawca ma obowiązek partycypowania w kosztach zakupu szkiel (może tez pokryć cąlywydatek). Jeżeli narzuci oprawki, to tym bardziej niech placi. Odpowiedz Link
lilyan Re: Okulary 06.11.06, 09:38 > Pracodawca ma obowiązek partycypowania w kosztach zakupu szkiel (może tez > pokryć cąlywydatek). Jeżeli narzuci oprawki, to tym bardziej niech placi. Nigdy nie spotkałam się z wymogami dotyczącymi oprawek - dla mnie to byłby czysty absurd. Chociaż faktycznie, jeśli ktoś wymagałby ode mnie takiego absurdu to powiedziałabym, że jak za niego zapłaci to nie ma sprawy. A wracając do rzeczywistości - Skąd takie informacje, że pracodawca MUSI uczestniczyć w takich kosztach jak zakup szkieł...??? Owszem, jeśli Regulamin Pracy przewiduje dofinansowanie, to można o nie wnioskować, ale osobiście jeszcze się z czymś takim nie spotkałam. Poza tym jeśli komuś pracodawca ma dopłacać za okulary bo pracownik ma chore oczy to może komuś innemu powinien dofinansować inhalator, bo ktoś ma astmę? Jesli chodzi o dofinansowanie szkieł przez firmę, wnioskowałabym o to tylko wtedy jeśli miałabym wyniki lekarskie wskazujące na to, że przed przyjściem do pracy nie miałam wady wzroku, a po roku pracy muszę kupić okulary... Wtedy mogłabym się powołać na to że to długa praca przed komputerem spowodowała moją wadę wzroku, albo coś w tym stylu. Odpowiedz Link
marghot Re: Okulary 06.11.06, 11:43 w prawie pracy mówi się o obowiązku pokrycia ksoztów szkieł, jeśli wg lekarza medycyny pracy pracownik musi wykonywac swoje obowiązki w szkłach. W zasadzie dotyczy to wszytkich prascujacych przy komputerze. nawet "zerówki" z filtrem pod to podpadają Odpowiedz Link
marghot Prawo Pracy 06.11.06, 11:45 Obowiązek zapewnienia pracownikowi okularów korygujących wzrok, istnieje wówczas, gdy w ramach profilaktycznych badań lekarskich lekarz stwierdzi taką potrzebę. Sprawę reguluje par. 8 rozporządzenia MPiPS z dnia 1.12.1998 r., w sprawie bhp na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe, Dz. U., Nr 148, poz. 973. Odpowiedz Link
gadziulinka Re: Okulary 07.01.15, 14:02 U nas pracownik ma zwracaną część kosztów związanych z wyrobieniem okularów, jeśli ma wadę wzroku i pracuje przy komputerze. W czasie badań profilaktycznych - wstępnych albo okresowych, w razie stwierdzenia przez okulistę koniecznosci używania szkieł korekcyjnych do pracy przy komputerze, wystawiane jest zaświadczenie upoważniające właśnie do ubiegania się o zwrot kosztów. Stosowny zapis widnieje w Regulaminie Organizacyjnym. Odpowiedz Link
optykmw Re: Okulary 18.12.14, 11:13 Nieprawda !!! Choc faktycznie trendy w modzie sa na oprawki "plastikowe jednak sa również ładne i modne tzw metalowe . Proponuje isc do Zakładu optycznego i tam Ci doradzą nawet za niewielkie pieniądze można kuic ładne i modne Odpowiedz Link
margot452 Re: Okulary 18.12.14, 12:36 Nie wiem, czy ktoś, kto pisze "w biórze" ma predyspozycje do pracy jako asystentka. W okularach, czy bez.... Odpowiedz Link
gadziulinka Re: Okulary 07.01.15, 14:08 Też mnie to uderzyło, mimo że bez okularów czytałam :) Odpowiedz Link