09.08.06, 13:18
nosze okulary w metalowej oprawce i idę do pracy do poważnej firmy handlowe.
czytałam gdzieś, że w biórze można nosic tylko okulary w plastikowej oprawce,
czy jakiejś tam, lecz nigdy metalowej. Czyto prawda?
Obserwuj wątek
    • gwiazda_polarna Re: Okulary 10.08.06, 13:10
      bez przesady :)
    • marghot Re: Okulary 10.08.06, 14:18
      no nie, chyba to lekka przesada.
      jeśli MUSISZ nosić okulary, to i tak pójdziesz do okulisty (badania lek.).
      Pracodawca ma obowiązek partycypowania w kosztach zakupu szkiel (może tez
      pokryć cąlywydatek). Jeżeli narzuci oprawki, to tym bardziej niech placi.
      • lilyan Re: Okulary 06.11.06, 09:38
        > Pracodawca ma obowiązek partycypowania w kosztach zakupu szkiel (może tez
        > pokryć cąlywydatek). Jeżeli narzuci oprawki, to tym bardziej niech placi.

Nigdy nie spotkałam się z wymogami dotyczącymi oprawek - dla mnie to byłby
        czysty absurd. Chociaż faktycznie, jeśli ktoś wymagałby ode mnie takiego
        absurdu to powiedziałabym, że jak za niego zapłaci to nie ma sprawy.

A wracając do rzeczywistości - Skąd takie informacje, że pracodawca MUSI
        uczestniczyć w takich kosztach jak zakup szkieł...??? Owszem, jeśli Regulamin
        Pracy przewiduje dofinansowanie, to można o nie wnioskować, ale osobiście
        jeszcze się z czymś takim nie spotkałam.
        Poza tym jeśli komuś pracodawca ma dopłacać za okulary bo pracownik ma chore
        oczy to może komuś innemu powinien dofinansować inhalator, bo ktoś ma astmę?

Jesli chodzi o dofinansowanie szkieł przez firmę, wnioskowałabym o to tylko
        wtedy jeśli miałabym wyniki lekarskie wskazujące na to, że przed przyjściem do
        pracy nie miałam wady wzroku, a po roku pracy muszę kupić okulary... Wtedy
        mogłabym się powołać na to że to długa praca przed komputerem spowodowała moją
        wadę wzroku, albo coś w tym stylu.
        • marghot Re: Okulary 06.11.06, 11:43
          w prawie pracy mówi się o obowiązku pokrycia ksoztów szkieł, jeśli wg lekarza
          medycyny pracy pracownik musi wykonywac swoje obowiązki w szkłach.
          W zasadzie dotyczy to wszytkich prascujacych przy komputerze. nawet "zerówki" z
          filtrem pod to podpadają
        • marghot Prawo Pracy 06.11.06, 11:45
          Obowiązek zapewnienia pracownikowi okularów korygujących wzrok, istnieje
          wówczas, gdy w ramach profilaktycznych badań lekarskich lekarz stwierdzi taką
          potrzebę.

Sprawę reguluje par. 8 rozporządzenia MPiPS z dnia 1.12.1998 r., w sprawie bhp
          na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe, Dz. U., Nr 148, poz. 973.
        • gadziulinka Re: Okulary 07.01.15, 14:02
          U nas pracownik ma zwracaną część kosztów związanych z wyrobieniem okularów, jeśli ma wadę wzroku i pracuje przy komputerze. W czasie badań profilaktycznych - wstępnych albo okresowych, w razie stwierdzenia przez okulistę koniecznosci używania szkieł korekcyjnych do pracy przy komputerze, wystawiane jest zaświadczenie upoważniające właśnie do ubiegania się o zwrot kosztów. Stosowny zapis widnieje w Regulaminie Organizacyjnym.
    • optykmw Re: Okulary 18.12.14, 11:13
      Nieprawda !!! Choc faktycznie trendy w modzie sa na oprawki "plastikowe jednak sa również ładne i modne tzw metalowe . Proponuje isc do Zakładu optycznego i tam Ci doradzą nawet za niewielkie pieniądze można kuic ładne i modne
      • margot452 Re: Okulary 18.12.14, 12:36
        Nie wiem, czy ktoś, kto pisze "w biórze" ma predyspozycje do pracy jako asystentka.
        W okularach, czy bez....
        • gadziulinka Re: Okulary 07.01.15, 14:08
          Też mnie to uderzyło, mimo że bez okularów czytałam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka