doc1 13.12.10, 18:01 wiadomosci.onet.pl/regionalne/przelomowa-operacja-w-polskim-szpitalu,1,4080741,region-wiadomosc.html No i wreszcie zniknie problem drżących rąk ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aelithe Re: Chirurg za 8mln zł 13.12.10, 19:16 problem w tym , że koszt robota to wynagrodzenie 1000 chirurgów w Polskich warunkach Odpowiedz Link Zgłoś
doc1 da Vinci 13.12.10, 19:28 www.davincisurgery.com/ Czyżby przyszłość chirurgii? Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: da Vinci 13.12.10, 22:32 zależy od kosztów - wchodzimy w około 100 letnią fazę negatywną cyklu koniunkturalnego ( stażenie się społeczeństw) coraz ostrzej będzie się patrzyło na koszty Odpowiedz Link Zgłoś
doc1 Re: da Vinci 13.12.10, 23:05 To starzenie się jest po części "winą" ochrony zdrowia. Oczekiwania obywateli są tak wielkie, że nawet gdyby cały budżet państwa przeznaczyć na zdrowie, to i tak byłoby za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: da Vinci 14.12.10, 18:18 na zjeździe Public Health w Vancoover w 1980 roku stwierdzono jednoznacznie dochody społeczeństwa podwajają się co 10 lat, w tym czasie koszty ochrony zdrowia wzrastają 10 krotnie. W 1980 oficjalnie stwierdzono że koszty medycyny przekroczyły możliwości finansowe nawet najbogatszych państw. Jak policzysz to możesz stwierdzić że w tym czasie dochody wzrosły 8 razy, koszty ochrony zdrowia 1000 krotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Chirurg za 8mln zł 13.12.10, 19:33 aelithe napisał: > problem w tym , że koszt robota to wynagrodzenie 1000 chirurgów w Polskich waru > nkach Ale i gwarancja, że mu sumienie nie przeszkodzi w operowaniu i że nie odejdzie od stołu operacyjnego w poszukiwaniu należnej podwyżki uposażenia. Z drugiej strony jeśli 8.000 to jałmużna... Odpowiedz Link Zgłoś
pct3 Re: Chirurg za 8mln zł 13.12.10, 23:12 Z drugiej strony jeśli 8.000 to jałmużna... Ok, może nie jałmużna, bo przeżyć się za to da, ba - nawet da się rodzinę utrzymać, nawet nieco powyżej minimum socjalnego. Z drugiej strony - oczekiwana pensja chirurga w USA to lekko licząc 300 000 dolarów rocznie. Jak by nie liczyć, to prawie 10 x więcej !!!! Nie zapominajmy o cenach w USA. Znacznie, znacznie niższych niż w Polsce w przypadku wielu produktów! Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Chirurg za 8mln zł 13.12.10, 23:26 pct3 napisał: > Z drugiej strony - oczekiwana pensja chirurga w USA to lekko licząc 300 000 dol > arów rocznie. Jak by nie liczyć, to prawie 10 x więcej !!!! > Nie zapominajmy o cenach w USA. Znacznie, znacznie niższych niż w Polsce w przy > padku wielu produktów! Czyli pozostając w Polsce powinnismy zafundować lekarzom zarobki jak w Stanach Zjednoczonych? A coś poza tym państwo doktorstwo sobie życzą? System odszkodowań? Sądowniczy? Czy tylko gołą, amerykańską kasę za polską pracę? I kiedy się okaże, że to jałmużna i należy się więcej, bo Marsjanie... Odpowiedz Link Zgłoś
pct3 Re: Chirurg za 8mln zł 14.12.10, 05:55 Ja nie piszę że "powinniśmy". Ja tylko nieśmiało zaznaczam, że mówienie o jałmużnie nie jest przesadą skoro ten sam zawód jest gdzie indziej ceniony 10 x lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Chirurg za 8mln zł 14.12.10, 12:45 To uczciwie by było obok zarobków lekarskich przytoczyć również zarobki pracowników, prawników i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
doc1 Re: Chirurg za 8mln zł 14.12.10, 13:41 oby.watel napisał: > To uczciwie by było obok zarobków lekarskich przytoczyć również zarobki pracown > ików, prawników i innych. Mozna. W USA na zmywaku 1,50 dolara/gdzinę, w Polsce 5 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Chirurg za 8mln zł 14.12.10, 16:12 Wydaje mi się, że lekarz mówił o zarobkach lekarzy. Rozumiem, że Twoje aspiracje na zmywaku się kończą, skoro nie wspominasz o żadnych innych branżach. Odpowiedz Link Zgłoś
doc1 Re: Chirurg za 8mln zł 14.12.10, 16:27 Aktualnie robię na zmywaku i jestem baardzo zadowolony. Chcieli mnie awansować na kelnera ale odmówiłem, bo mam za poprzedniej pracy uraz do wciskania mi napiwków. Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Chirurg za 8mln zł 14.12.10, 18:21 poco szukasz USA . Irlandia po redukcji pensji o 30% wciągu ostatnich 2 lat w sektorze publicznym. Podstawowa pensja konsultanta wynosi od 220 -280 euro. Plus cover praktyki prywatnej. Dla położnika to dodatkowo 520 000 euro rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Chirurg za 8mln zł 14.12.10, 18:24 220-280 tysięcy euro - oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross wplyw emocji na profesjonalizm 14.12.10, 19:34 claratrueba napisała: ... > akimś jego osobistym doświadczeniem. Jednym słowem kiedy emocje mogłyby zakłóci > ć profesjonalizm. Myslę, że to taka sytuacja. Społeczna dyskusja to pieprzenie ... Oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
imponeross To zalezy jak liczysz 15.12.10, 01:10 aelithe napisał: > problem w tym , że koszt robota to wynagrodzenie 1000 chirurgów w Polskich waru > nkach Jak policzysz z lapowkami to zrobi sie z tego z 50 chirurgow. Odpowiedz Link Zgłoś
pct3 Re: To zalezy jak liczysz 15.12.10, 16:52 Jak policzysz z lapowkami to zrobi sie z tego z 50 chirurgow. Masz mocne dowody łapówkarstwa setek chirurgów? Czy tak sobie gadasz? Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: Chirurg za 8mln zł 13.12.10, 20:31 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8812421,Pierwszy_w_Polsce_robot_chirurgiczny_juz_pracuje.html Komentarze jak zwykle bezcenne. Wyrażają radość polskich pacjentów z rozwoju techniki medycznej i poprawy jej dostępności oraz priorytety oraz nadzieje jakie owi pacjenci mają w związku z tym. Na tutejszym forum swym komentarzem reprezentuje te priorytety - nomen omen - obywatel. Nawiasem mówiąc w Czechach podobno lekarze używają dziewięciu takich robotów . Ciekawe co dla Czechów w związku z tym jest najważniejsze. W Rumunii jest podobno osiem. Odpowiedz Link Zgłoś
radeberger Re: Chirurg za 8mln zł 13.12.10, 21:26 Nie mają ich (Czesi) dwudziestu przypadkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
w_przedpokoju Re: Chirurg za 8mln zł 13.12.10, 21:44 Gdzies przeczytalam, ze dzieki temu "polska medycyna" znalazla sie w czolowce medycyny swiatowej...nie wiem, czy byl to zart czy autor tak naprawde mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Re: Chirurg za 8mln zł 13.12.10, 21:47 Jesli to cudo- nie żaden znowu chirurg a narzędzie chirurga, bo to przecież nie jest bezobsługowe- pozwoli zaoszczędzić kasę na skróceniu pobytu w szpitalach, zaoszczędzić pacjentom cierpień,skrócić kolejki do zabiegów, bądź jakos inaczej ekonomicznie lub jakościowo uzasadnić swoje istnienie to dobrze jest. Ale obawiam się, ze to raczej 8 mln w "gadżet" więc 8 mln mniej na leczenie. Ile to składek? Odpowiedz Link Zgłoś
doc1 Re: Chirurg za 8mln zł 13.12.10, 21:56 Jeśli to urządzenie robi "beep", to warte jest 8mln zł. Odpowiedz Link Zgłoś
extorris Re: Chirurg za 8mln zł 13.12.10, 22:30 o ile sie orientuje budzet na to jest "naukowy", nie ze skladek natomiast to czy takie urzadzenie jest uzasadnione ekonomicznie - to jest trudne do policzenia, a wynik zalezy od zalozen jakie sie przyjmie w analizie obawiam sie, ze wiekszosc technologii medycznych zostala wprowadzona do praktyki bez formalnego uzasadnienia ekonomicznego popartego stosowna analiza, a raczej dzieki decyzji odpowiednio wplywowych ekspertow - i tak dzieje sie na calym swiecie Odpowiedz Link Zgłoś