Dodaj do ulubionych

opis operacji???

24.03.11, 14:25
Muszę uzyskać dokładny opis mojej operacji. Czy lekarz musi wydać mi to bez problemu czy muszę mieć jakieś konkretne uzasadnienie itp?
Potrzebuję tego do konsultacji z innym lekarzem.
Obserwuj wątek
    • extorris Re: opis operacji??? 24.03.11, 16:22
      odpis protokolu zabiegu i protokolu znieczulenia masz prawo otrzymac na wlasna prosbe
      bedziesz musiala zaplacic za ksero - nie sadze, aby kwota przekroczyla kilka zl (to najwyzej pare stron)

w cywilizowanych krajach lekarze wymieniaja sie dokumentacja bezposrednio nie uzywajac pacjenta jako listonosza i gonca, tym bardzje, ze pacjent nie ma prawa wiedziec o jaki dokument i jaka informacje moze chodzic
      przy czym w cywilizowanych krajach papierami zajma sie sekretarki, ktorych lekarze w polsce nie maja
      sekretarka nawet polaczy rozmowe telefoniczna, gdy trzeba porozmawiac z poprzednim lekarzem osobiscie
      • felinecaline Re: opis operacji??? 24.03.11, 21:41
        Przepraszam, ale pracuje w calkiem - calkiem cywilizowanym kraju i pacjent na kazde zawolanie moze miec dostep do calosci swojego dossier - dlaczego nie mialby "miec prawa wiedziec, o jaki dokument i jaka informacje moze chodzic"??????????
        • extorris Re: opis operacji??? 24.03.11, 22:17
          tracisz powoli znajomosc jezyka
          ktos "nie ma prawa wiedziec" znaczy "nie musi wiedziec"
          inaczej - od pacjenta nie jest wymagane, aby szczegolowo znal elementy dokumentacji medycznej i jej zawartosc ktora jest interesujaca dla konsultujacego lekarza

i nie ma najmniejszego sensu mowic pacjentowi, ze ma przyniesc w zebach jakis papierek, bo ten od razu przekreci jego nazwe
          to daje 100% pewnosc, ze 2 lekarzy bawiac sie w gluchy telefon za posrednictwem pacjenta nie bedzie sie w stanie porozumiec

w sredniowieczu goniec musial sie nauczyc wiadomosci na pamiec, zapisana na papierze moglaby byc latwo przechwycona (kryptografia byla jeszcze w powijakach)
          wydobyc ja mozna bylo tylko torturami (i to bardzo umiejetnymi, aby nadmiar stresu nie wywolal amnezji)
          od tego czasu swiat poszedl do przodu
          pacjent nie musi byc goncem starajacym sie zapamietac co jeden lekarz chce od drugiego
          • felinecaline Re: opis operacji??? 24.03.11, 22:37
            Niczego nie trace, to Ty straciles kontakt z wlasnym postem, w ktorym stoi jak byk napisane "
            w cywilizowanych krajach lekarze wymieniaja sie dokumentacja bezposrednio nie uzywajac pacjenta jako listonosza i gonca, tym bardzje, ze pacjent nie ma prawa wiedziec o jaki dokument i jaka informacje moze chodzic .
            Gdybys napisal: "pacjent ma prawo nie wiedziec" w pelni bym sie zgodzila - pacjent ma prawo nie wszystko wiedziec i rozumiec.
            Zgadzam sie tez w pelni, ze w cywilizowanych krajach dokumentacja wedruje automatycznie od lekarza specjalisty (operatora) do lekarza rodzinnego. Pacjent nie sluzy za "gonca", tym niemniej prawo do dokumentacji ma i nikt mu nie przeszkadzaw dostepie do niej.
            Ze moze czegos nie zrozumiec to inna sprawa, jednak ostatecznie zawsze jakas "instancja" mu wytlumaczy jak "....na rowie".
    • iwomed76 Re: opis operacji??? 24.03.11, 22:48
      Dziękuję bardzo za odpowiedź.
      • cccykoria Re: opis operacji??? 25.03.11, 08:37
        Opisywałam kiedyś historię "z domunetacją medyczną", jakie miałam problemy w moim mieście, to ja jako pacjentka musiałam zdobyć wiedzę co należy do dokumentacji medycznej wewnętrznej i kolejne podania z prośbą do dyrektora. W innym szpitalu w statystykach zalatwiłam wszystko ( mieli gotowe druki wypełnilam i po sprawie) przesłali do domu, oczywiście zapłaciłam za ksero i przesyłkę i nie musiałam czekać długo i tak powinno być.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka