30.08.11, 09:22
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10195052,Pacjent_zmarl__lekarz_oskarzony_o_blad_w_leczeniu.html
ciekawe gdzie logika. dlaczego czepiają się pogotowiarza nr 1 a nie rodzinnego. Z artykułu wynika - pogotowie nr 1, rodzinny, pogotowie nr 2 i tragiczne zdarzenie. A jeszcze ten dopisek o prawidłowym postepowaniu pogotowiarza nr 1.
Obserwuj wątek
    • andrzejekk Re: niezle 30.08.11, 10:53
      loraphenus napisał:

> ciekawe gdzie logika. dlaczego czepiają się pogotowiarza nr 1 a nie rodzinnego.

Bo rodzinny napisał skierowanie do szpitala, a lekarz pogotowiany nie (można się domyślać, że pacjentka/rodzina miała parcie na szpital). A jak powszechnie wiadomo podanie leków (w tym przypadku, co przyznali nawet biegli, właściwych) nie jest ważne, ważne jest SKIEROWANIE do szpitala.
      • practicant Re: niezle 30.08.11, 15:58
        Bzdurna, gazetowa interpretacja opinii biegłych. A problem się bierze stąd, iż durni dziennikarze uważają iż znają się na wszystkim (skąd się to u diabła bierze?). Biegły może tylko odpowiadać na pytania, nie może dodać nic od siebie -ergo, jeżeli pytanie jest bzdurne, czy wręcz z medycznego punktu widzenia zawiera błąd logiczny- odpowiedź również będzie bzdurna.
        Ad rem: jeżeli ktoś wezwie pogotowie do kleszcza, a 3 dni później wpadnie pod pociąg, właściwie też powinno się oskarżyć lekarza z pogotowia o błąd w sztuce - gdyby chorego zawiózł do szpitala, miałby ostatecznie znacznie mniejsze szanse na wpadnięcie pod pociąg, a znacznie większe na przeżycie.

Swoją drogą - czy ktoś mógłby mi wyjaśnić,jaki ma związek astma OSKRZELOWA z obrzękiem KRTANI?Ja tylko prosty zabiegowiec jestem, więc po prostu pewnych rzeczy nie wiem...:>
        • andrzejekk Re: niezle 30.08.11, 16:30
          practicant napisał:

> Ad rem: jeżeli ktoś wezwie pogotowie do kleszcza, a 3 dni później wpadnie pod p
          > ociąg, właściwie też powinno się oskarżyć lekarza z pogotowia o błąd w sztuce -
          > gdyby chorego zawiózł do szpitala, miałby ostatecznie znacznie mniejsze szanse
          > na wpadnięcie pod pociąg, a znacznie większe na przeżycie.

Dobra analogia. Podejrzewam (moje domysły), że kobieta od któregoś z lekarzy dostała antybiotyk, po którym jej się zbrzękło. Zdarza się.

> Swoją drogą - czy ktoś mógłby mi wyjaśnić,jaki ma związek astma OSKRZELOWA z ob
          > rzękiem KRTANI?Ja tylko prosty zabiegowiec jestem, więc po prostu pewnych rzecz
          > y nie wiem...:>

Igor Ci wyjaśni.
          • igor14141 Re: niezle 30.08.11, 19:30
            andrzejekk napisał:

Igor Ci wyjaśni.

Co do cholery ma wyjasnić?
            Nastepny się przyczepił! biorę udział w tej dyskusji? NIE- to spadówa panie doktorze!

A swoją drogą czy znasz przypadki , wyjasnienia czegokolwiek lekarzowi przez pacjenta?
            • andrzejekk Re: niezle 30.08.11, 19:40
              igor14141 napisał:

> Co do cholery ma wyjasnić?

Wszystko. Ty masz odpowiedź na wszystko.

> A swoją drogą czy znasz przypadki , wyjasnienia czegokolwiek lekarzowi przez > pacjenta?

Ależ oczywiście. Mnóstwo pacjentów przychodzi ze swoimi teoriami, które próbują lekarzowi tłumaczyć.
              • igor14141 Re: niezle 30.08.11, 20:22
                andrzejekk napisał:

> igor14141 napisał:
                >
                >
                > > Co do cholery ma wyjasnić?
                >
                > Wszystko. Ty masz odpowiedź na wszystko.
                >
                > > A swoją drogą czy znasz przypadki , wyjasnienia czegokolwiek lekarzowi pr
                > zez > pacjenta?
                >
                > Ależ oczywiście. Mnóstwo pacjentów przychodzi ze swoimi teoriami, które próbują
                > lekarzowi tłumaczyć.

No tak i jeszcze mi powiesz ,że lekarz rozumie co mu pacjent stara sie wyjaśnić.
                Tak rozumie jak ta lekarka z pogotowia ,wdrożyła leczenie-hospitalizacja zbyteczna.
                Pacjentka po kilku godzinach umiera-tak to jest przykład jak wiele lekarz rozumie!
                • slav_ Re: niezle 30.08.11, 22:05
                  > Tak rozumie jak ta lekarka z pogotowia ,wdrożyła leczenie-hospitalizacja zbyteczna.
                  > Pacjentka po kilku godzinach umiera-tak to jest przykład jak wiele lekarz rozumie!

Pogląd jakoby zbadanie przez lekarza gwarantowało nieśmiertelność jest błędny.
                • practicant Re: niezle 30.08.11, 22:16
                  igor14141 napisał:

>
                  > No tak i jeszcze mi powiesz ,że lekarz rozumie co mu pacjent stara sie wyjaśnić
                  > .
                  > Tak rozumie jak ta lekarka z pogotowia ,wdrożyła leczenie-hospitalizacja zbytec
                  > zna.
                  > Pacjentka po kilku godzinach umiera-tak to jest przykład jak wiele lekarz rozum
                  > ie!

...andrzejekk, zdaje się, iż dokładnie o tym wspominałeś:)
    • imponeross 4 godz. i pracownica pogotowia 30.08.11, 23:02
      loraphenus napisał:

> wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10195052,Pacjent_zmarl__lekarz_oskarzony_o_blad_w_leczeniu.html
      > ciekawe gdzie logika. dlaczego czepiają się pogotowiarza nr 1 a nie rodzinnego.
      > Z artykułu wynika - pogotowie nr 1, rodzinny, pogotowie nr 2 i tragiczne zdar
      > zenie. A jeszcze ten dopisek o prawidłowym postepowaniu pogotowiarza nr 1.

Ciekawe dlaczego przez 4 godziny nie pojechali do szpitala, skoro mieli skierowanie?...
      Fajne jest ponadto sformulowanie 'pracownica pogotowia' :)
      • st.lucas Moim zdaniem 31.08.11, 20:40
        jedynymi oskarzonymi powinni byc ewentualnie tylko czlonkowie rodziny zmarlej.
        No i sama zmarla - zgodnie z polska logika...
        • cccykoria Re: Moim zdaniem 02.09.11, 09:55
          jest winna dr z pogotowia, totalnie olała i rodzinna, mogła wezwać karetkę i rodzina.Ile razy jak byłam w przychodni u rodzinnej przyjeżdzała karetka, którą wzywała, tak jest , jedni dr to ludzie , którzy nie lekceważą pacjentów nie traktują ich jak "śmieci" inni nie mam określenia, chociaż mogłabym ale po co.

ta kobieta zmarła przez uduszenie? co było przyczyną obrzęku krtani? z medycznego punktu? znajdzie się odważny.?
          • andrzejekk Re: Moim zdaniem 02.09.11, 11:32
            Jakaś rozhisteryzowana dziś jesteś, strasznie haotycznie piszesz. Może napij się melisy?

cccykoria napisała:

> ta kobieta zmarła przez uduszenie? co było przyczyną obrzęku krtani?
            > z medycznego punktu? znajdzie się odważny.?

Pisałem już moje domysły.
            • bab111 Re: Moim zdaniem 02.09.11, 11:42
              andrzejekk napisał:

> Jakaś rozhisteryzowana dziś jesteś, strasznie haotycznie piszesz. Może napij si
              > ę melisy?
              >

haotycznie mowisz?
              • andrzejekk Re: Moim zdaniem 02.09.11, 12:38
                bab111 napisała:

> haotycznie mowisz?

I tu mnie masz :)
                Lecę napisać 100 razy "chaos pisze się przez ch".
              • pct3 Re: Moim zdaniem 02.09.11, 20:20
                haotycznie mowisz?

A jakieś merytoryczne uwagi?
            • cccykoria Re: Moim zdaniem 03.09.11, 11:34
              andrzejekk napisał:

> Jakaś rozhisteryzowana dziś jesteś, strasznie haotycznie piszesz. Może napij si
              > ę melisy?
              >
              > cccykoria napisała:
              >
              > > ta kobieta zmarła przez uduszenie? co było przyczyną obrzęku krt
              > ani?
              > > z medycznego punktu? znajdzie się odważny.?
              >
              > Pisałem już moje domysły.

Dzeki za radę, ale ziół " nie trawię"

nie czytałam wszystkich wątków.Co do mojego pytania, może napiszę inaczej.
              nastąpił zgon jako następstwo uduszenia w wyniku obrzęku krtani, obrzęku płuc?.Tak się zastanawiam co to spowodowało, wstrząs, analityczny? utajone zapalenie płuc itp
              jestem na etapie wyjaśniania śmierci mojej mamy więc to nie jest moje wymądrzanie tylko gdybanie itp

nie musisz odp
              • andrzejekk Re: Moim zdaniem 03.09.11, 16:39
                cccykoria napisała:

> nie czytałam wszystkich wątków.

Nie musisz czytać wszystkich wątków, wystarczą posty w tym jednym.

> Co do mojego pytania, może napiszę inaczej.
                > nastąpił zgon jako następstwo uduszenia w wyniku obrzęku krtani, obrz
                > ęku płuc?.

Gdzie obrzęk krtani, a gdzie obrzęk płuc...

> wstrząs, analityczny?

Przykro mi Cykorio, ale moja wiedza medyczna jest na tyle nikła, że nie obejmuje swym zakresem pojęcia "wstrząs analityczny". To coś z pogranicza medycyny i matematyki?

Pozostałej części postu (tej o gdybaniu i wymądrzaniu się) nie zrozumiałem.
                • igor14141 Re: Moim zdaniem 03.09.11, 21:14
                  andrzejku, czy Twoja wiedza medyczna jest na tyle wystarczająca ,żeby przetłumaczyć na "nasze" ten oto "cytat dnia"

" Zabieg operacyjny udał się. Pacjent jest w stanie stabilnym. Liczymy na to, że będzie mógł chodzić o własnych nogach - mówią lekarze"
                  Jak to ma być? o własnych siłach, na własnych nogach czy inaczej?
                  • andrzejekk Re: Moim zdaniem 03.09.11, 21:47
                    igor14141 napisał:

> andrzejku, czy Twoja wiedza medyczna jest na tyle wystarczająca ,żeby przetłuma
                    > czyć na "nasze" ten oto "cytat dnia"
                    >
                    > " Zabieg operacyjny udał się. Pacjent jest w stanie stabilnym. Liczymy na to, ż
                    > e będzie mógł chodzić o własnych nogach - mówią lekarze"
                    > Jak to ma być? o własnych siłach, na własnych nogach czy inaczej?

Igorku podaj link do wypowiedzi (filmu/nagrania) lekarza (albo rzecznika szpitala, nie wiem kto się wypoaidał nt. stanu poszkodowanego), bo może to dziennikarze coś pokręciłi w tekście. A nawet jeśli lekarz/rzecznik powiedział tak jak zacytowałeś to nie stawiaj na równi błędu frazeologicznego i merytorycznego.
                    • igor14141 Re: Moim zdaniem 04.09.11, 10:16
                      Do wysłuchania:

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/10,88721,10225786,Stan_zdrowia_Walesy_poprawia_si
                      • andrzejekk Re: Moim zdaniem 04.09.11, 14:24
                        igor14141 napisał:

> Do wysłuchania:
                        >
                        > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/10,88721,10225786,Stan_zdrowia_Walesy_poprawia_si

404
                        • igor14141 Re: Moim zdaniem 04.09.11, 17:02
                          andrzejekk napisał:

> igor14141 napisał:
                          >
                          > > Do wysłuchania:
                          > >
                          > > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/10,88721,10225786,Stan_zdrowia_Walesy_poprawia_si
                          >
                          >
                          > 404

Poprzednia strona działa , mowi to dr Dąbrowski.

Tu masz drugi tekst.

www.rynekzdrowia.pl/Po-godzinach/WIM-stan-Jaroslawa-Walesy-jest-stabilny,112070,10.html
                          • andrzejekk Re: Moim zdaniem 04.09.11, 19:32
                            igor14141 napisał:

> Poprzednia strona działa , mowi to dr Dąbrowski.
                            >
                            > Tu masz drugi tekst.

No i jest błąd frazeologiczny. I co w związku z tym?
                            • igor14141 Re: Moim zdaniem 04.09.11, 19:38
                              andrzejekk napisał:

> igor14141 napisał:
                              >
                              >
                              > > Poprzednia strona działa , mowi to dr Dąbrowski.
                              > >
                              > > Tu masz drugi tekst.
                              >
                              > No i jest błąd frazeologiczny. I co w związku z tym?

A co byś chciał?
                              Ten bład powielany jest we wszystkich przekazach.
                              • andrzejekk Re: Moim zdaniem 04.09.11, 19:48
                                igor14141 napisał:

> A co byś chciał?

Chciałbym doszukać się związku z wątkiem.

> Ten bład powielany jest we wszystkich przekazach.

To napisz do autora słów, ze popełnił błąd. I do wszystkich redakcji, które cytują profesora.

• igor14141 Re: Moim zdaniem 04.09.11, 21:28
                                  andrzejekk napisał:

> igor14141 napisał:
                                  >
                                  >
                                  > > A co byś chciał?
                                  >
                                  > Chciałbym doszukać się związku z wątkiem.

>
                                  > > Ten bład powielany jest we wszystkich przekazach.
                                  >
                                  > To napisz do autora słów, ze popełnił błąd. I do wszystkich redakcji, które cyt
                                  > ują profesora.
                                  >
                                  Chciałem Ci zwrócić uwagę ,że błędy popełniają wszyscy, Ty"haotycznie" ccykoryjka już nie wiem jaki, no i profesorowie, więc w przyszłosci nie spiesz się z wytykaniem błędów.
                                  ccykoryjce mogłeś wytłumaczyć jak na lekarza przystało,że mógł wystapić wstrząs anafilaktyczny. Proste?
                                  • andrzejekk Re: Moim zdaniem 04.09.11, 21:45
                                    igor14141 napisał:

> Chciałem Ci zwrócić uwagę ,że błędy popełniają wszyscy, (...)

Masz rację Igor - błędy popełniają wszyscy. Ale wydaje mi się, że należy zróżnicować błąd językowy i merytoryczny. Fakt, walnąłem byka (choć jestem raczej purystą), błąd popełnił lekarz wypowiadający się w mediach. Nie przeczę. Ale na przykładzie Cykorii można pokazać naturę Polaka, który wypowiada się na każdy temat (bo uważa, że na wszystkim się zna - na polityce, budowie dróg i, niestety, medycynie). Pół biedy jeśli ta wiedza zdobywana gdzieś na kursach korespondecyjnych okaże się błędną przy wypowiedziach na forum. gorzej jak pseudolekarz zaczyna podawać leki chorym. Co jakiś czas zdarza się pacjent, który gorzej się poczuł, zasłabł, prawdopodobnie, w wyniku reakcji wazowagalnej. A dobra rodzina dała jeszcze nitro pod język ("bo ja już teściową tym uratowałem", "bo sąsiadka bierze", nieprawda, teściowej to on co najwyżej nie zaszkodził). Więc nie stawiaj na równi błędów językowych z błędami merytorycznymi.
                                    Osobiście wyznaję zasadę, że jeśli się na czymś nie znam, to się na ten temat nie wypowiadam. Dlatego nie uczestniczę w dyskusjach na forach budowlanych czy weterynaryjnych. Proste?
    • aelithe Re: niezle 04.09.11, 14:01
      w zakresie przedstawionych faktów,
      trudno znaleźć błąd w postępowaniu medycznym

szczególnie pogotowia

co do postępowania pacjenta - typowe
      zamiast iść do przychodni zamawia wizytę domową - zmorę polskich sądów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka