Dodaj do ulubionych

Pytanie o kierunek

02.02.12, 14:48
Być może wątek powinien się znaleźć na forum o innej tematyce, ale tutaj raczej jest ,,ruch'', więc może ktoś mi odpowie.
Po wakacjach planuje dostać się do Policealnej Szkoły Medycznej, na kierunek higienista stomatologiczna.
I tutaj mam kilka pytań (być może ktoś będzie mógł udzielić mi dokładniejszych odpowiedzi).
Jakie przedmioty liczą się do takiej szkoły, na taki kierunek? Patrzą na ogólne oceny, czy z konkretnych, wybranych przedmiotów (np. biologia)?
Nauka trwa dwa lata, czyli rok dłużej niż na asystentkę stom., ale wiem też, że automatycznie higienistka posiada więcej uprawnień do wykonywania prostych zabiegów w jamie ustnej.
Jak ogólnie u nas w Polsce przebiega kształcenie na tym kierunku? Stoi w miarę na poziomie? Na jakie przedmioty jest kładziony nacisk, już po dostaniu się na kierunek? Jest ,,zapotrzebowanie'' na higienistki stomatologiczne?
Jeżeli ktoś mógłby mi udzielić odpowiedzi, byłabym wdzięczna.
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • lestrange_e Re: Pytanie o kierunek 02.02.12, 20:34
      Liczy się przede wszystkim biologia/WOS (nie jest wymagana matura, jak chcesz iść do Szkoły Medycznej Policealnej).
      Kształcenie obejmuje ćwiczenia teoretyczne i praktyczne.
      Mam higienistkę stoma. w gabinecie, może wykonywać zabiegi podstawowe, typu usuwanie kamienia nazębnego, piaskowanie, lakowanie, lakierowanie zębów, fluoryzacja.
      Będziecie mieli anatomie, fizjologię i patologie narządu żucia, mikrobiologię, farmakologię, psychologię, podstawy prawa/ekonomii, propedeutykę stomatologii, w-f, informatykę, język angielski (terminy medyczne) itp.
      U nas to jeszcze stosunkowo młody zawód, nowy, nadal więcej osób wybiera kierunek asystentka stomatologiczna (chociaż uprawnienia ma znacznie mniejsze, i bardziej pomaga w dbaniu o gabinet, i narzędzia (sterylizacja), natomiast zabiegów profilaktyczno-kosmetycznych wykonywać nie może).
      Szczerze polecam, bo dzięki higienistkom praca w gabinecie jest znacznie lżejsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka