Dodaj do ulubionych

Jaki procent ludzi w POLSCE szczepi sie na grype?

IP: *.ip-pluggen.com 30.10.04, 12:15
W Szwecji po raz PIERWSZY lekarze zaczynaja propagowac szczepienia
na grype!
Przede wszystkim osobom w kategorii 70 -95 lat, gdzie mimo przyslugujacego
im bezplatnego szczepienia, tylko 50% szczepi sie.
Statystyka bylaby duzo gorsza, gdyby liczono wylacznie osoby mieszkajace
prywatnie, bo wielu staruszkow szczepi sie tasmowo w domach opieki i
szpitalach.
W Kanadzie szczepi sie 34% spoleczenstwa, a w Szwecji tylko 12%.
Najgorsza jest Norwegia, 10%.

Osobiscie naleze do tych ktorzy sie nie szczepia, a ankieta przeprowadzona w
kregu moich znajomych wykazala wynik zerowy!
Z 20 lat obiecuje zaczac sie szczepic!
Obserwuj wątek
    • vecka Re: Jaki procent ludzi w POLSCE szczepi sie na g 30.10.04, 13:03
      Hej,

nie wiem ile ludzi sie szczepi w POlsce, ale biorac pod uwage, ze szczepionki
      trzeba kupic za wlasne pieniadze, to malo sie osob szczepi, bo starszkow tym
      bardziej z tak niska renta albo emerytura na to nie stac.
      Tak mi sie wydaje.
      Pozdr,
      • Gość: agulha Re: Jaki procent ludzi w POLSCE szczepi sie na g IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.10.04, 13:10
        Masz nieaktualne wiadomości. Ja też myślałam jeszcze miesiąc temu, że za
        szczepionki trzeba płacić, ale mój ojciec zaszczepił się właśnie za darmo -
        zaczęli szczepić >65 r.ż.
        Ja się szczepię, na wszelki wypadek. Zapłaciłam chyba ostatnio 35 zł za
        wszystko, a było to akurat w jednej z najdroższych przychodni. Na pewno można i
        taniej.
    • dradam1 w Kanadzie 31.10.04, 00:39
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23005&w=17197080
      Biorac pod uwage, ze bezplatna szczepionke nie tylko daje sie tym osobom z tak
      zwanych grup wysokiego ryzyka, ale takze (bezplatnie) osobom z ich rodzin, a
      takze osobom nim sie opiekujacym ( w ten sposob cala sluzba zdrowia, pracownicy
      socjalni itd. dostali za darmo). Podobnie w wielu regionach dzieci od 3
      miesiaca do poltora roku dostaja szczepionke za darmo.

Kazdy Kanadyjczyk moze sobie zreszta kupic szczepionke, kosztuje porcja $18
      (mniej wiecej), a to dlatego, ze odpowiednia agenzja Kanady kupuje centralnie
      od dostawcow ( dwoch).

W USA jest wielka klapa , bo wytworca ( mieszczacy sie w Wielkiej Brytanii) ma
      zawieszona , przez wladze brytyjskie, licencje na produkcje szczepionki.

W zasadzie to Amerykanie moga przyjedzac do Kanady sie szczepic ( i wiele z
      nich to robi). PO zakwalifikowaniu przez kanadyjskiego lekarza i wplaceniu
      blisko $200 moga szczepionke dostac ( cena wlacza rowniez oplate za podroz z
      Seatle). Szczepionki kanadyjskie nie maja licencji w USA, wiec nie ma obaw, ze
      kanadolom wykupia.

Pozdrawiam

dradam
      • Gość: agulha Re: w USA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.10.04, 01:27
        Byłam ostatnio (króciutko) w USA i potwierdzam to, co mówi dradam, o tej
        wielkiej klapie. Oni naprawdę są przejęci brakiem szczepionek (oni, to znaczy
        zwykli ludzie). Gazety popularne piszą o wijących się kolejkach po szczepionkę
        i o skandalu, jakim jest to, że tak wielki i medycznie rozwinięty kraj był w
        zasadzie zależny od 2 wytwórców, z których właśnie jednej firmie zawieszono
        licencję z uwagi na skażenie bakteriologiczne produktu. Ściślej, jest jeszcze w
        USA trzecia szczepionka, donosowa, ale udział tego producenta w rynku był
        bardzo niewielki. Ciekawostka: w supermarkecie spożywczym Safeway w regionie
        podmiejskim widziałam ogłoszenie kierownictwa, że z powodu braków na rynku
        szczepień nie będzie. Czyżby oni normalnie szczepili ludzi w dużych sklepach?!
        W sumie może niezły pomysł - ??
        • Gość: dradam Re: w USA IP: *.direcpc.com 31.10.04, 04:53
          Gość portalu: agulha napisał(a):

> Byłam ostatnio (króciutko) w USA i potwierdzam to, co mówi dradam, o tej
          > wielkiej klapie. (...)

edition.cnn.com/2004/HEALTH/10/29/vaccine.import.ap/index.html
          No zdarza sie tez w USA, ze cos nie wyjdzie.
          USA planowalo zaszczepienie circa 1/5 swojej populacji (tej grupy najbardziej
          narazonej na powiklania grypy) .

Ten srodek donosowy to chyba chodzi o lek o nazwie miedzynarodowej "zanamavir"
          (relenza) ?

Pozdrawiam

dradam
          • Gość: Halina Lagodna grypa IP: *.ip-pluggen.com 31.10.04, 10:19
            Zapowiadano przez radio lagodny przebieg tegorocznej grypy, bo taka jest w tej
            chwili na poludniowej polkuli.
            • Gość: pipi Re: Lagodna grypa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.10.04, 12:25
              nie szczepię ani siebie ani dzieci, na grypę byłam już kiedyś chora razem z 2-
              latkiem i nie było żadnych powikłań.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka