Dodaj do ulubionych

zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania krwi

14.03.06, 15:45
w jakich Warszawskich przychodniach/szpitalach Panie w punktach pobrań
zakładają rękawiczki przy pacjencie - o ile wogóle to robią.
Wielokrotnie wykonywałam badanie z krwi w przypadkowych przychodniach w
centrum Warszawy jak też po drugiej stronie Wisły i za każdym razem (za
badanie oczywiście płaciłam) Panie nie zakładały rekawiczek do zabiegu. Jedna
nawet nie umyła rąk, poprostu odstawiła tależyk z drugim śniadaniem i pobrała
mi krew z żyły.
Czy nie warto zgłosić tego do właściwych służb kontrolujących.
Obserwuj wątek
    • aaki talerzyk 14.03.06, 15:52
      • malkontent_jeden Nieprawda. Kopytko n/t 14.03.06, 15:57

• dinee Re: talerzyk 15.03.06, 08:40
        Wybaczcie mi talerzyk :) to z rozpędu chyba.
        To ze strzykawka i igła są jałowe to fakt ale do czasu kiedy nie mają
        styczności z innym obiektem do czasu wprowadzenia igły do żyły. (zanim się to
        stało w moim przypadku zestaw leżał na kawałku ligniny - pewnie był tam cały
        dzień o tyle dobre że strzykawka była w osłonce).To że rękawiczki chronią
        pielęgniarkę to akurat w połowie prawda. Ja też czułam się zagrożona. Przecież
        ta pani jedząc śniadanie może nawet czyściła też nos czy wykonywała cokolwiek a
        jest nosicielam np gronkowca a potem oklepuje mi żyłę .... A co powiecie na to
        że pielęgniarka w szpitalu wchodzi do sali już w rękawiczkach (dotyka klamki,
        osdtawia krzesło itp) i w tych jednych rękawiczkach następnie pobiera krew
        kilku pacjentkom. Poprostu straszne.
    • maga_luisa Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 14.03.06, 16:04
      Z tym talerzykiem to trochę przegięła ;))) W puncie pobrań jadła śniadanie???
      A tak serio, to nie zakładając rękawiczek naraża siebie, a nie Ciebie.
      • Gość: poloznik Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 17:44
        Pewnie jadła strzykawką kluski z makiem.
      • wami41 Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 14.03.06, 17:49
        maga_luisa napisała:

> Z tym talerzykiem to trochę przegięła ;))) W puncie pobrań jadła śniadanie???
        > A tak serio, to nie zakładając rękawiczek naraża siebie, a nie Ciebie.

??????????????????????????????? Naprawde????
        • Gość: mlody Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.gprspla.plusgsm.pl 14.03.06, 18:13
          Naprawdę. Igła jest jałowa i nie dotykasz jej palcami w momencie wprowadzania (nakładasz na strzykawkę trzymając za osłonkę, którą następnie usuwasz). Strzykawkę (w środku sterylną) trzymasz za jej zewnętrzne ścianki - więc skóra pielęgniarki nie ma żadnego kontaktu z tą częścią strykawki, która ma kontakt z ciałem pacjenta. Rękawiczki, które zakłada się przy pobieraniu krwi są niewysterylizowane - więc tak samo mogą zawierać bakterie jak skóra pielęgniarki. Jałowe rękawice chirurgiczne nie są używane w punktach pobrań, bo nie ma takiej potrzeby - z ciałem pacjenta ma kontakt tylko jałowa część strzykawki. To proste, ale dość pomysłowo zrobione urządzenie. Pielęgniaka naraża siebie, oponieważ są takie wirusy, np. WZW C, które mogą wniknąć poprzez nawet nie uszkodzoną, patrząc gołym okiem, skórę jeśli spadnie na nią kropla krwi pacjenta - czego przy pobieraniu krwi czasem uniknąć się nie da. Dlatego trzeba ubrać rękawiczki - niejałowe, ale stanowią lateksową barierę nie do przejścia dla wirusa. Jedyny moment, gdy można wprowadzić bakterię do ciała pacjenta, to oment przekłucia jego skóry igłą - bakterie ze skóry mogą zostać na igle i wnikąć do żyły. Aby zminimalizować to ryzyko, zawsze przecieramy miejsce wkłucia gazikiem ze środkiem odkażającym bezpośrednio przed pobraniem krwi. Pilęgniarka nie powinna jeść w miejscu pracy - ale to kwestia wyłącznie kultury, a nie sterylności (w tym wypadku). I na koniec: nie znam żadnych "odpowiednich" służb, które ścigają przypadki naruszenia sterylności (ani kultury) - ewentualnie mogłabyś domagać się od danego ZOZu odszkodowania za zakażenie (udowodnione!) w trakcie zabiegów medycznych przebiegających z naruszeniem ciągłości tkanek na drodze procesu cywilnego. Na serio - możesz się poskarżyć kierownikowi danej jednostki. Pozdrowienia.
          • Gość: ala Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.pro-internet.pl 14.03.06, 20:02
            Ja znam lepszy motyw-pielęgniarka sobie wcina śniadanko przygotowując i podająć zastrzyk z chemią.Oczywiście rąk nie umyję-nie mówiąc o rękawiczkach. Co tam że się pacjentom na rzygi zbiera-ona sobie je w pokoju zabiegowym:)
          • Gość: Goska Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.n.pppool.de 14.03.06, 22:01
            Rekawiczki do pobierania krwi nalezy nakladac i ZMIENIAC do kazdego
            pacjenta.Jesli pobierajacy tego nie zrobi a bedzie podejrzenie o zakazenie
            np.wirusem B zoltaczki bedzie mial problem.Rekawiczki nie sa sterylne ale nie
            zawiraja raczej wirusow zoltaczki, a przede wszystkim o to chodzi.A pobierajacy
            czesto przed pobraniem obmacuja dokladnie miejsce wklucia, prawda?
            A przetarcie wacikiem nie wystarcza zeby DOBRZE oczyscic miejsce wklucia.
            Chociaz za granica czesto pobiera sie krew bez rekawiczek, to tez prawda.
            • Gość: abcd Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.03.06, 00:35
              No wlasnie, czasem trzeba poklepac, zeby zyla wyszla :)
            • Gość: mlody Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 15.03.06, 08:36
              Bardzo słuszna uwaga. W sumien zrobiłem błąd, że tego nie podkreśliłem. Może tylko wniosę poprawkę - nie zakładając rękawiczek laborant naraża przede wszystkim siebie (droga pacjent-laborant-następny pacjent jest dłuższa i trudniejsza dla wirusa niż pacjent - laborant). Chciałem jedynie uspokoić: brak rękawiczek nie jest jakimś bardzo poważnym błędem, od którego zależy zdrowie pacjenta. Nie mniej rękawiczki obowiązują. Kultura również. Mogę tylko przeprosić w imieniu tych pracowników służby zdrowia, którzy rękawiczki zakładają i zmieniają za każdym razem. Tam, gdzie pracuję, jest takich ok. 90%.
              • do.ki Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 15.03.06, 10:06
                Nie zapominaj, ze jest jeszcze drugi powod by zakladac rekawiczki. Praktycznie
                wszystkie zakazenia szpitalne (w kazdym razie zdecydowana wiekszosc) sa
                przenoszone przez rece personelu. Mycie rak to podstawa, ale rekawiczki tez moga
                pomoc. Jasne, w przypadku pobrania krwi od pacjenta w warunkach ambulatoryjnych
                nie jest to moze az tak istotne, ale procedura, zeby byla przestrzegana, musi
                byc prosta i jednoznaczna i nie robic rozroznienia na pacjentow ambulatoryjnych
                i hospitalizowanych. Dlatego rekawiczki zawsze.
                • Gość: werew Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.gl.digi.pl 15.03.06, 10:42
                  No i skoro ustalone zostało że każdorazowa zmiana rękawiczek przed kontaktem z
                  pacjentem(do badań też),zadbajcie pacjenci aby szpitale miały środki na
                  stosowne zakupy!!!!
                  • Gość: buu Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.msp.gov.pl / *.mst.gov.pl 15.03.06, 10:51
                    no tak...
                    szpitale dbają aby pacjenci wchodząc na oddział mieli ochraniacze na buty za
                    jedyne 1 lub 2 pln bo oszczędności na sprzątaniu i oczywuście higiena.
                    Natoniast już o pacjenta żeby miał do każdego badania pobrania krwi minimum
                    bezpieczeństwa to nie ma potrzeby. A na co idą pieniądze z przyszpitalnych
                    płatnych parkingów (parkowanie odpłatne ale często bez paragonu). Kochani gdzie
                    są pieniądze które co miesiąc odprowadzamy z naszych pensji? gdybym sama mogła
                    je zainwestować w swoje zdrowie...
                    • Gość: werwe Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.gl.digi.pl 15.03.06, 15:53
                      no cóż jeżeli twierdzisz ze w budżecie szpitala istotną pozycją są wpływy z
                      ochraniaczy czy parkingów to heheheheheheheheheheheheheheheheheheheheheh
                      atwoje pieniądze są tam gdzie je firma ,w której jesteś ubezpieczona ,przekazała
                • Gość: pielegniarka Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 12:44
                  Ja proponuję aby szanowni pacjci zechcieli sie umyc przed przyjsciem do
                  szpitala ,na badania i podczas pobytu w placowkach rownież wiedzieli od czego
                  jest woda i mydło,ręcznik(warto zabierać te rzeczy a nie tylko
                  komóreczki ).Proponuje również aby zmieniali bieliznę a nie siedzieli tydzień
                  czasu w jednych cuchną cych skarpetach i gaciach.Mycie zębów też powinno być
                  codzienną czynnością a nie tylko od święta.Ktos wspomniał o rzyganiu,mnie też
                  czasem cofa jak stoję nad pacjentem ,który śmierdzi a takich niestety
                  wielu.Nawet sale wietrzyć lubią na korytarze chyba w celu aby inni tam chodzący
                  wdychali ich smrody,albo bojąsię ,że świerze powietrze ich zabije.Pacjeci sami
                  oglądajcie swoje rece ,brudne i z pazurami czarnymi.
                  Oczywiście to co napisałam nie odnosi sie do autora powyzej,no chyba że też
                  jest pretensjonalnym pacjentem.Mam na mysli tych co tylko maja wymogi wzgledem
                  pielegniarek ,lekarzy i innych ciezko pracujacych osob w tej niedocenianej
                  sluzbie zdrowia.
                  • Gość: Patryk zalecenia to zalecenia IP: *.ipt.aol.com 15.03.06, 13:08
                    Mozna sie spierac,kto jest narazony na ryzyko bardziej pacjent czy
                    laborant/pielegniarka.Ale prosciej jest przeciez przestrzegac zalecen i nie
                    tracic czasu na takie rozwazania.
                    Wg.znanych mi standartow wiekszosc tzw.punktow w gabinecie (uchwyty
                    szuflad,raczki lampy) jest oklejonych jednorazowa tasma-czasami jednak trzeba
                    cos z szuflady wyjac dla pacjenta (nie wszystko da sie przewidziec i ulozyc w
                    zestawie na stoliku)-po prostu zmienia sie pozniej izolacje.
                    Problem z klamkami odpada z prostego powodu.Klamek prawie wcale nie ma (czesc
                    zabiegowa )-sa polotwarte prezestrzenie.Gdyby klamki nawet byly,to i tak zasada
                    jest "zuzyte rekawiczki nie opuszczaja pokoju" i przed wyjsciem nalezy je zdjac
                    i wyrzucic do przygotowanych koszy-nie ma chodzenia po korytarzach w
                    rekawiczkach.
                    Inna sprawa sa nawyki personelu-inna mozliwosci personelu.Sprobowal ktos kiedys
                    wytrzymac pare godzin dziennie w lateksowych pudrowanych rekawiczkach z Chin? I
                    tak rok,dwa albo piec? A tylko takie kupuje sie pracownikom w Polsce-bo
                    najtansze.A ze uczulaja,ze wywoluja podraznienia,przesuszaja niemilosiernie
                    skore-personel moze ich nie lubic i unikac zakladania do kazdej czynnosci.
                    Owszem,sa rekawiczki winylowe (wyzszej jakosci,rowniez przeznaczone dla
                    personelu z z alergia na lateks)-tylko sa duzo drozsze i z tego powodu tzw.
                    menedzer przychodni nigdy ich nie zamowi.
                    A koncowa konkluzja jest taka,ze standarty kosztuja (nawet w przypadku
                    rekawiczek ).
                  • dinee Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 15.03.06, 14:50
                    a może trzeba takiemu pacjentowi pomagać w utrzymaniu czystości???
                    a nie krzyczeć na niego i stroić miny.
                    Może trzeba coś od siebie dać pełniąc służbę - bo praca lekarzy, pielęgniarek
                    itd to służba i trzeba mieć powołanie a jeśli nie to można też zmienić zawód.

Sądząc po Pani wypowiedzi nie radzi sobie Pani ze swoją pracą - bądź nie chce.
                    Co za problem wejść rano przed wizytą lekarską do sali i z uśmiechem na twarzy
                    powiedzieć do pacjentów "no kochani kto może wstaje i idzie pod prysznic a
                    pozostałym pomogę sie umyć w łóżku"

pozdrawiam
                    • Gość: pielegniarka Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 15:16
                      Ty chyba zadnych nawykow higienicznych nie masz.Komu mam sie pomagac myc ,tym
                      co maja sprawne wszystkie czesci ciala?to chyba jakis absurd!I ja nie mam
                      zamiaru usmiechem witac smierdzieli a raczej w masce bede chodzic do nich.Co
                      innego umycie lezacego czlowieka co sam nic nie zrobi ale chodzacych i
                      sprawnych nie bede.A co za problem dla pacjentow rano przd wizytą i wg potrzeb
                      wejsc pod prysznic?Jednak wolą się kisic we własnym smrodzie skoro nie wiedzą
                      ze jest taka czynność jak umycie sięMoja praca jak sama piszesz to zawod wiec
                      nie ma tu miejsca na zadne powołanie.
                      • dinee Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 15.03.06, 15:29
                        Żal mi Pani.
                        Nie mówimy to o moich nawykach higienicznych ale o zakładaniu rękawiczek a przy
                        okazji o Pani problemie. Podałam przykładowe rozwiązanie bo uważam że
                        uprzejmością i uśmiechem można wiele zdziałać. Jak Pani nie ma zamiaru się
                        uśmiechnąć czy kogoś zmotywować tym to niech Pani wącha smrody. A na marginesie
                        to czytając Pańi wypowiedź aż się cieszę że takim jak Pani płacą mało. Osoby
                        zaradne i przyjemne mają wzięcie i nie płaczą a takich jak Pani powinno się
                        publicznie linczować.
                        Rozumię że teraz na koszt NFZ - czyli nas podatników siedzi Pani w internecie
                        zamiast umyć pacjenta :)
                        życzę Pani dużo zdrowia i cierpliwości

i idź tu człowieku do szpitala i spotkaj taką - sam potem nie wiesz co Ci
                        zaaplikowała tylko dlatego że nie miałeś siły wstać i umyć się przed jej
                        przyjściem.
                        • Gość: pielegniarka Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 16:24
                          Gdzie napisalam ze ja mam problem?co do moich zarobkow to moze bys sie
                          zdziwila.I wiesz co-ja nie zaluje!
                          • dinee żałosna pielęgniarka 15.03.06, 16:33
                            Miła Pani, właściwie niemiła Pani
                            nie jesteśmy na Ty szczególnie jeśli zwraca się Pani do mnie tym tonem.
                            Zauważyłam problem i zgłosiłam go na forum dotyczyło to zmiany i posiadania
                            rękawiczek przez pielęgniarki. To Pani zmieniła temat na higienę pacjentów
                            uznałam że to Pani problem i dałam się wciągnąć w niepotrzebną dyskusję. Bardzo
                            proszę o kreatywne posty. Może też wiecej szacuknku wobec innych nawet jako
                            anonimowa osoba tu na forum.
                            Pozdrawiam
                            • Gość: pielegniarka Re: żałosna pielęgniarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 16:41
                              Szacunkiem darze i owszem.Problemu z higieną ja nie mam a pacjenci tak!
                              Ciebie tez pozdrawiam.
                            • Gość: zofia Re: żałosna pielęgniarka IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.03.06, 13:47
                              na formu nie obowiązuje forma pan ,pani
                              • Gość: buu szacunek IP: *.msp.gov.pl / *.mst.gov.pl 16.03.06, 14:53
                                Forma Pan Pani nie obowiazuje ale szacunek raczej powinien.
                                To że nie obowiązuje nie znaczy ze nie można używać kulturalnych form.
                            • Gość: halina Re: żałosna pielęgniarka IP: 82.160.123.* 16.03.06, 20:00
                              z racji chorób często mam pobieraną krew . stoję w kolejce do pokoju pobrań i
                              zastanawiam sie jak to sie dzieje ze te pielęgniarki nie wymiotuja i nie wywalą
                              za drzwi jednego z drugim.Pacjenci-myjcie zęby albo nie otwierajcie ust jeżeli
                              nie umiecia umyć zębów-pacjentkaa
                        • wadera3 Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 21.03.06, 09:18
                          dinee napisała:

> Rozumię że teraz na koszt NFZ - czyli nas podatników siedzi Pani w internecie
                          > zamiast umyć pacjenta :)
                          > życzę Pani dużo zdrowia i cierpliwości
                          > i idź tu człowieku do szpitala i spotkaj taką - sam potem nie wiesz co Ci
                          > zaaplikowała tylko dlatego że nie miałeś siły wstać i umyć się przed jej
                          > przyjściem.

ja zaś "rozumię",że Pani jest i z tych niedomytych i roszczeniowych pacjentów,
                          których miałam nieszczęćie spotykać przez 30 lat nienagannej pracy
                          pielęgniarskiej...
                          • Gość: buu Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.msp.gov.pl / *.mst.gov.pl 21.03.06, 13:09
                            to straszne przez 30 lat tyle nieszczęścia :)
                            z wypowiedzi Dinee nie wnioskuję aby była roszczeniowa to raczej wszystkie
                            pielęgniarki wypowiadające się w tym temacie mają taki dziwny pretensjonalny
                            stosunek i żal do Świata. Skoro Dinee zwraca uwagę na brak rękawiczek przy
                            zabiegach to też wnioskuję iż higiena i dbałość o zdrowie nie jest jej obca.
                            Ale cóż od pielęgniarek tu zaistniałych nie można wymagać złożoności procesów
                            myślowych i analizy...
                            • wadera3 Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 23.03.06, 19:24
                              Gość portalu: buu napisał(a):

> to straszne przez 30 lat tyle nieszczęścia :)
                              ...Skoro Dinee zwraca uwagę na brak rękawiczek przy
                              > zabiegach to też wnioskuję iż higiena i dbałość o zdrowie nie jest jej obca.
                              > Ale cóż od pielęgniarek tu zaistniałych nie można wymagać złożoności procesów
                              > myślowych i analizy...

Pomijam bełkot o "żalu do śwata" :)

tak sie składa,że ostatnimi laty pracuję tam gdzie z zasady pacjent jest brudny,
                              niedomyty i często "nosi" jak nie insekty to HIV i poboczne....
                              90% takich, po pierwotnym "odkuciu sie", domyciu, dokarmieniu, ogrzaniu,
                              staje sie bardzo wymagającymi -od personelu rzecz jasna...a to pościel była
                              wczoraj zmieniona(dziś już brudna) a to, opatrunek sie zabrudził....
                              niczym autorki napastliwych postów, obrażających pielęgniarki.
                              Takich tumanków twierdzących ( z niczym nie podpartą wyższością),
                              że pielęgniarki to niedouki i matoły, spotykam mnóstwo -
                              to się mnoży, jak bakcyle:(
                              • dinee a ja pytałam tylko o rękawiczki 23.03.06, 21:45
                                Nie interesuje mnie gdzie i z kim Pani pracuje.
                                Nie pytałam też ilu tumanów Pani spotkała na swojej drodze.
                                Nie interesuje mnie też, co inni sądzą o pielęgniarkach i ich stanie wiedzy jak
                                też, co o sobie wypisują same pielęgniarki - mam własne zdanie na tematy tych
                                pielęgniarek, które spotkałam dobre jak też złe.
                                Mimo to, że nie odpowiada Pani na postawione pytanie to cieszę się, że mogła
                                Pani tu zaistnieć i sama mogła wydać opinię o sobie. To, że Pani pacjenci
                                wymagają zmiany zabrudzonego opatrunku czy pościeli to pewnie fakt, że oni o to
                                dbają a Pani nie. Może też przeczytali swoje prawa (w wewnętrznym regulaminie
                                oddziału) a Pani nie. Dlatego oni wiedzą, czego wymagać a Pani nie wie, co
                                powinna dla nich zrobić.
                                • wadera3 Re: a ja pytałam tylko o rękawiczki 23.03.06, 23:04
                                  dinee napisała:
                                  Dlatego oni wiedzą, czego wymagać a Pani nie wie, co
                                  > powinna dla nich zrobić.

chore...:DDD
                                  • Gość: pacjent :))))) dobre popieram. IP: *.value.com.pl / *.crowley.pl 26.03.06, 21:28
                                    To, że Pani pacjenci
                                    wymagają zmiany zabrudzonego opatrunku czy pościeli to pewnie fakt, że oni o to
                                    dbają a Pani nie.
                    • klara_k5 Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 22.03.06, 16:37
                      Może rzeczywiście moja koleżanka po fachu użyła ostrych słow ale niestety
                      prawdziwych.Słowo" kochani" też nie jest najodpowiedniejsze bo jest to zwykła
                      przesada i brak profesjonalizmu.Pacjentów,którym należy pomagać w utrzymaniu
                      czystości nie jest tak wielu a ta niedomyta reszta to zwykli lenie.Słowo
                      "służba" też można różnie rozumieć czyż służę nie traktuje się byle jak i byle
                      jak się jej płaci.A jeśli wszyscy zmienimy zawód to na kogo będziecie narzekać i
                      kto wam będzie "SŁUŻYŁ" pozdrawiam pielęgniarka
                  • Gość: chorująca Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: 82.160.123.* 16.03.06, 20:07
                    jako częsta pacjentka współczuję pielęgniarkom,które muszą wąchać niedomytych
                    pacjentów.one powinny ddostawać jakieś dodatki za pracę w warunkach szkodliwych
                    czy uciążliwych.Mamy zawsze do pielęgniarek pretensje ale czy my imułatwiamy
                    ich pracę?A poza tym-co one sobie myślą o nas -pacjentach-śmierdzących
                    brudasach?
              • Gość: Goska Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.n.pppool.de 15.03.06, 15:44
                Brak rekawiczek jest bardzo powaznym bledem, szczegolnie w sadzie moze to sie
                okazac a spraw w sadach o odszkodowanie za zakazenie jest coraz wiecej.
                • Gość: wrwe Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.gl.digi.pl 15.03.06, 15:59
                  głupoty opowiadasz-nie brak ,ich nie zmienianie!REKAWICZKI CHRONIĄ JEGO
                  POSIADACZA
                  • Gość: Goska Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.n.pppool.de 15.03.06, 19:47
                    Poprawiam-brak i nie zmienianie rekawiczek.Rekawiczki chronia
                    lekarza/pielegniarke i pacjenta.A glupoty to Ty opowiadasz.
            • anatemka Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 27.03.06, 18:44
              przetarcie wacikiem wystarcza-środki stosowane do dezynfekcji sa bakterio-
              wiruso-grzybobójcze. No, chyba ze wacik, jak często się zdarza, po przetarciu
              jest CZARNY, to faktycznie, całego brudu nie zbierze, ale to już kwestia
              higieny pacjenta.
    • mlody.lekarz Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 15.03.06, 13:11
      dinee, czy spytałaś pielęgniarki, dlaczego nie założyła rękawiczek?

Ja bym spytał. A jeśli nie pomoże, to zwrócił się pisemnie do dyrektora danego
      ZOZ-u.

Trudno jest wyłapać wszystkie niedociągnięcia w funkcjonowaniu swoim albo
      placówki, jeśli nie ma informacji zwrotnych od pacjentów lub jeśli informacje te
      mają wyłącznie charakter pochwalnych laurek.

Tzw. słuzba zdrowia to dział usług taki sam jak np. stolarz, szewc czy szklarz.
      Masz prawo mieć swoje oczekiwania i negocjować zakres i sposób wykonania usługi.
      • dinee Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 15.03.06, 14:40
        Dziękuję za odpowiedzi,
        oczywiście nie pytałam dlaczego Panie pielęgniarki nie zakładają rękawiczek -
        pewnie ze strachu boję się i pobrania krwi i potem rozwścieczonej Pani. Sama
        osobiście chętnie przyjde do punktu pobrań z własnym sprzętem ale obawiam się
        że nikt tego nie użyje. Ostatnio jednak jestem poirytowana tym co zastaję w
        wielu prywatnych placówkach gdzie płacę za usługę a otrzymuję mniej niż
        mimimum. Choćby te rękawiczki. Mam wielu znajomych lekarzy i z opowiadań wiem
        jakie są pielęgniarki, jacy lekarze. Ale na szczęście często spotykana
        arogancja wobec pacjenta to nie standard. Ostatnio Pani doktor w lubelskiej
        klinice (usługa finansowana przez NFZ)powiedziała do mnie (wiedząc że na
        badanie bedę jechała z Warszawy i po drodze mam jeszcze inną wizytę u
        lekarza) "będziemy czekać na Was tyle ile trzeba . Proszę tylko powiadomić
        telefonicznie że nie dotrzecie do godziny 14". Spadłam z krzesła :) wizytę mam
        w piątek a ona i pozostały personel pracuje do 14, weekendy mają wolne.
        • Gość: ala Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.pro-internet.pl 15.03.06, 14:55
          I w tym tkwi problem.Jak przyniesiesz swój sprzęt -rekawiczki, lepszą igłe, wenflon to One popatrzą na Ciebie jak na kosmitę. Nie użyja tego z 2 przyczyn. 1. Albo są niereformowalne- nie dotrze do nich czym grozi brak higieny, nie widza tego jak teraz ważną role gra troska o higienę w szpitalach, przeszkalasz je a one i tak po swojemu. Albo nie zachowują higieny po to tylko żeby zrobić na złośc pancjentowi-zeby się zemscic na nim za to że pilegniarki malo zarabiają.
          • Gość: pielegniarka Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 15:19
            ale Ty jestes hm poprostu niemądra.
            • netka2 Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 15.03.06, 15:54
              Szczerze mowiac to jak mialam praktyki to kazano nam oszczedzac rekawiczki, po
              kazdym pacjencie tylko je dezynfekowalismy, chyba ze mialysmy kontakt z krwia(i
              bylo to widoczne) to sie zmienialo. Na niektorych oddzialach to kazano do
              kazdego pacjenta w czystych rekawiczkach, nie nosic ich w kieszeniach, tylko
              isc do pacjenta z calym opakowaniem i dopiero przy nim wyciagnac i zalozyc . I
              tak powinno byc. A przegiecie to bylo w DPSie gdzie mialysmy jedne rekawiczki
              na caly dzien. to byla porazka, ja brzydzilam sie jak widzialam te rekawiczki
              po calym dniu. Zal mi bylo mieszkancow i nosilam wlasne. To bylo straszne- jak
              mozna kazdemu pacjentowi zmieniac pampersy, kapac myc i zmieniac opatrunki w
              jedych rekawiczkach!!!!
              • Gość: pielegniarka Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 16:27
                Byly takie czasy ,ze mylo sie i talkowalo rekawice.Teraz one sa i bardzo
                dobrze,na sali chorych nie zostawiamy bo pacjentom sie wszystko przydaje .
                • netka2 Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 15.03.06, 16:31
                  To juz zdarzylam zauwazyc ze pacjenci zabieraja wszystko co sie da, bo uwazaja
                  ze sie im to nalezy. Biora kaczki, kubeczki(bo jak beda chora poic w domu!!!),
                  podklady itp i itd. A jak sie zwroci uwage...Szkoda slow. A co do pacjentow
                  sprawnych, nie dbajacych o siebie... To zgadzam sie z poprzedniczka, napisala
                  cala prawde. Pacjentowi choc tlumaczy sie i prosi o umycie to on przeciez jest
                  w szpitalu i przyszedl tu odpoczywac a nie sie myc. A my musimy przebywac wsrod
                  smrodu i brudu.
                  • Gość: pielegniarka Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 16:39
                    Trudno pacjentom pojąć jak wazna jest nauka samopielegnnacji i samoopieki aby
                    mogli w domu funkcjonowac dobrze,lepiej im w szpitalu sie uwalic i lezec i
                    czekac az wszystko za nich zrobi pielegniarka,rodziny tez nie chca niczego sie
                    nauczyc a potem opowiadaja ze czasu sie dla nich nie ma.Czasem wogole mam
                    wrazenie ze najchetniej by zostawili bliskich na zawsze w szpitalu najbardziej
                    to widac w okresie swiat itp.Masz racje kradna co tylko sie da posciel
                    szpitalna,kieliszki do lekow,siebie tez okradaja ,jedzenie z lodowek.W
                    dyzurkach lepiej nic nie zostawiac na wierzchu.
                    • Gość: Ciocia Alinka Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.acn.waw.pl 16.03.06, 14:08
                      No fakt, nawet w szpitalu ci głupi pacjenci nie potrafią się samoopiekować i
                      samopielęgnować. Nawet ci sparaliżowani. Nie chcą zapłacić za opiekę
                      prześwietnych "siostrzyczek" i "wspaniałych" salowych.
                      Jak głodni, bezradni, boli ich, to niech im rodzina pomoże...
                      Bo przecież pielęgniarki mało zarabiają.
                      Za mało, by cokolwiek robić na szpitalnych oddziałach.
                      Nie od basenów i kaczek są te "anioły" w fartuszkach.

Kiedyś taka jedna mało oczopląsu nie dostała, gdy zobaczyła jak z pokoju, w
                      którym leżał mój mąż ze złamanym kręgosłupem wyszłam na korytarz z torebką...
                      Już myślała, że dostanie wziątkę "za opiekę". Moja torebka ją zahipnotyzowała...

A na łóżku pod oknem starszy pan umierał sobie z głodu, bo miał to nieszczęście
                      być sparaliżowanym i nie mieć odwiedzającej go rodziny...
                      "Biały Anioł" wchodził i stawiał talerzyk z jedzeniem na stoliku obok pana, po
                      pół godzinie "anioł" wpadał na salę, rzucał w stronę dziadka "...co... nie
                      smakowało???" i z pełnym talerzem wychodził ten "anioł opiekuńczości" z sali.

Jesteś tak typowo chamska i prostacka, że możesz być właśnie taką
                      pielęgniarką, ze zwykłego polskiego szpitala. Obrzydzeniem mnie napawasz.
                      • Gość: ala Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.pro-internet.pl 16.03.06, 16:49
                        Ja lezalam kiedys na oddziale dzieciecym, gdzie dzieci byly po operacjach-a wiec "niechodzące". Jedyna możliwosć żeby się umyć to czekac az jakis rodzic przyjdzie i przyniesie miske z wodą. Bo pielegniarki uwazały: "Aaaa, jak nie masz okresu to się myc nie musisz"....

I co pielgniarko? Gadasz ze Ci brud przeszkadza i smierdzi ale jednak najwyrazniej nie az tak bardzo, skoro wody z miską choremu dziecku nie raczysz przynieśc, aby moglo się ono samodzielnie umyć.

Ps Sama jesteś niemądra bo się pisze "po prostu" a nie "poprostu".
                      • Gość: pielegniarka Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 20:21
                        Ty mnie tez!i Tobie podobni a zwlaszcza chodzace smierdzace pacjenty.
                  • Gość: 123 Ponoć najwięcej wynosi się z pracy nie z uczelni IP: *.value.com.pl / *.crowley.pl 21.03.06, 23:15
                    Dziwisz sie pacjentom ale tak szczerze powiedz będąc pielęgniarką ile razy
                    kupiłaś środki opatrunkowe czy jakieś drobne leki za własne pieniądze a ile
                    razy nabyłaś je za pieniądze podatników...
                    Ponoć najwięcej wynosi się z pracy nie z uczelni :)
              • Gość: Goska Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.n.pppool.de 15.03.06, 19:51
                Wlasnie o to chodzi.zakladasz albo zmieniasz tak zeby pacjent widzial.Chronisz
                wlasna d...
          • Gość: Aśka położna Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: 62.29.138.* 08.04.06, 12:09
            myślę ze trochę się tu wszyscy zagolopowali.po co te wzajemne inwektywy???
            rękawiczki oczywiście trzeba zakładać zmieniać do każdego pacjenta i to bez
            dwóch zdań ale z doświadczenia wiem że czasem dostępne są rękawiczki tylko w
            jednym rozmiarze ręce są różne pobieranie krwi w za dużych rękawiczkach
            graniczy z niemożliwośćią a jak próbujesz wcisnąc za małe to rozrywają sie.
            czasem przy trudnych pobraniach "wygodniej "jest pobrać bez rękawiczek-większa
            pewność jednorazowego wkłucia.
            proszę bardzo przynośćie kochani pacjenci swój sprzęt tylko sprawdzajcie czy
            przyniesiona igła pasuje do posiadanych przez nas probówek(większość szpitali
            ma tzw systemy do pobierania krwi) bo czasem nie możemy użyć waszego sprzętu z
            całkiem niezależnych od nas powodów pozdrawiam serdecznie
        • aloalo2001 Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 17.03.06, 17:48
          A ile ma pracować i dlaczego za darmo?, jak pracownik akademii, ta pani doktor,
          przupusczalnie jest zatrudniona w szpitalu na 2 godziny dziennie. Za dodatkową
          pracę do 14 nikt jej nie płaci.
    • Gość: zofia Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.03.06, 13:59
      choroby takie jak wzw przenosza się najczęsciej przez zakazony sprzęt a
      strzykawki i igły które obecnie się stosuje (automaty do pobierania krwi) sa
      jałowe ,mozliwość zakazenia pacjenta -0-
      rekawiczka ma chronić pacjenta tak aby nie dotykać go reką na której mogą być
      bakterie chorobotwórcze
      a personel chronia przed kontaktem krwi ze skórą pobierajacego - to tyle jesli
      chodzi o pobieranie krwi -w punkcie pobierania krwi to obowiazek:
      zakładanie przed pobraniem i zdjęcie po zakończeniu czynnośći ,
      • Gość: Goska Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.n.pppool.de 16.03.06, 15:44
        Wzw mozna sie zakazic rowniez przez kontakt ze skora, staza itp.nie tylko przez
        sprzet.Zeby zakazic sie zoltaczka B potrzeba tylko 0.00004 ml krwi.Na dloniach
        tez jest oczywiscie b.duzo bakterii, ale zwykle pacjenci podaja do dadu o
        odszkodowanie za zakazenie zoltaczka.
        • Gość: zofia Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.03.06, 17:55
          można pwenie na wiele sposobów ale dlatego uzyłam że -najczęściej- przez
          sprzęt (nie wykluczam inych dróg zakazenia)
          gastroskop -to urzadzenie jest źródłem wielu zakażeń przed 10-15 lat kiedy o
          wzw c było niewiele wiadomo a teraz nastepuje wzrost zachorowań spowodowanych
          przewlekłym zapaleniem watroby
          • Gość: były pacjent Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: 150.254.208.* 17.03.06, 16:03
            Pielęgniarki biegają i noszą miski z wodą pacjentom he he Widziałam coś takiego
            oddział dość duży i 2 pielęgniarki Ortopedia więć mało kto chodził, a i tak
            wykonalne ,a w międzyczasie robiły zastrzyki roznosiły leki i 100 innych rzeczy
            baseny kaczki pampersy Niech ktoś zrobi coś takiego myjąc przed każdą czynnością
            ręce techniką aylife i zmieniając każdorazowo rękawiczki Powodzenia Jak chcecie
            zobaczyć coś takiego to niech nfz zatrudni pielęgniarkę dla każdych 2leżących
            pacjentów A może implantować paniom jeszcze 4 dodatkowe ręce
            • wadera3 Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 21.03.06, 09:19
              Gość portalu: były pacjent napisał(a):

> Pielęgniarki biegają i noszą miski z wodą pacjentom he he Widziałam coś takiego
              > oddział dość duży i 2 pielęgniarki Ortopedia więć mało kto chodził, a i tak
              > wykonalne ,a w międzyczasie robiły zastrzyki roznosiły leki i 100 innych rzeczy
              > baseny kaczki pampersy Niech ktoś zrobi coś takiego myjąc przed każdą czynności
              > ą
              > ręce techniką aylife i zmieniając każdorazowo rękawiczki Powodzenia Jak chcecie
              > zobaczyć coś takiego to niech nfz zatrudni pielęgniarkę dla każdych 2leżących
              > pacjentów A może implantować paniom jeszcze 4 dodatkowe ręce

buzia, byly pacjencie, rzadko kto dostrzega te absurdy...
            • co_dzienna Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 23.03.06, 22:22
              Nie, nie powinny ani myć rąk po wymianie basenów, ani po zastrzykach, w ogóle,
              po co? Tymi samymi, niemytymi łapami niech wkładaja lekarstwa do słoiczków,
              potem niech robią zastrzyki, a w miedzyczasie te pampersy.
              Rekawiczki to już zupełna fanaberia...
              A potem się wychodzi z takiego szpitala z żółtaczką...
              • Gość: gość Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.06, 22:38
                Ja z " NIE MYTYCH ŁAP "-na twoim miejscu nie przyjełabym żednej pomocy i dobrze
                mniej wulgarnych pacjentów na oddziałach, lecz i pielęgnuj się sam powodzenia
                • wadera3 Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 23.03.06, 23:05
                  Gość portalu: gość napisał(a):

> Ja z " NIE MYTYCH ŁAP "-na twoim miejscu nie przyjełabym żednej pomocy i dobrze
                  > mniej wulgarnych pacjentów na oddziałach, lecz i pielęgnuj się sam powodzenia

wy wszyscy chorzy jesteście - na głowy
                  • Gość: byly pacjent Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: 150.254.181.* 28.03.06, 12:37
                    Widać że zielonego pojęcia nie masz o czym mówisz. Nawet wyjątkowo niedbała
                    pielęgniarka myje ręce przynajmniej kilkadziesiąt razy częściej niż jej
                    pacjenci. To musiałby być wyjątkowy przypadek żeby nie umyła i po pampersie
                    zabrała się za zastrzyki Inna sprawa że między każdym pacjentem powinno się
                    umyć ręce techniką aylife i potem po osuszeniu wetrzeć środek dezynfekcyjny
                    którego na ogół nie ma w pojemniku Często nawet mydła nie ma Ręczniki luksus
                    Rękawiczki to ochrona dla pielęgniarki Co myśleć o szpitalu który za tak nędzną
                    płace nie jest nawet w stanie zapewnić bezpieczeństwa w pracy, na dodatek
                    wykonywanej ponad miarę
    • kingusi Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 22.03.06, 15:46
      Mnie uczono, że podczas pobierania krwii należy każdorazowo zakładać,
      rękawiczki, miejsca wkłócia nie dotykać po zdezynfekowaniu itp, uczono mnie
      także , że podczas np. ratowania życia człowieka najpierw należy ratować czyt.
      chronić siebie i zawsze najpierw założyć rękawiczki! I teraz proszę mi
      powiedzieć jak to ma wyglądać kochani pacjenci? Każdy pracownik Ochrony
      Zdrowia(nie Słuzby Zdrowia-to archaizm) ma obowiązek, regulowany prawem udzielić
      pomocy człowiekowi będącemu w stanie zagrożenia życia, zakładając, że taki stan
      następuje na ulicy, na drodze( sama byłam świadkiem kilku wypadków
      samochodowych)- czy każdy pracownik OZ ma przy sobie rękawiczki w tej
      sytuacji?czy jest to istotne wtedy dla WAS? czy wtedy też byście się skarżyli,
      że ratowano was całych zakrwawionych czy zabrudzonych wydzielinami i
      wydalinami-nie zakładajac rękawiczek???!!!! A jednak!!! Nie raz to my się
      narażamy, swoje zdrowie, zdrowie zwojej rodziny ratując Wam życie i żadna(żaden)
      z nas nie zastanawia się czy ma rękawiczki w kieszeni i czy nie zarazi się np.
      HIV czy WZW od obceo człowieka a jak nas uczono KAŻDY pacjen jest potencjalnym
      nosicielem.
      Prosze się nad tym zastanowic a nie ciągle krytykować pracowników Ochrony
      Zdrowia, argumentując, że inni mają gorzej- to podłe! Inni to kto? panie
      kasjerki w Hipermarketach? A kto powiedział, że one nie mają prawa godnie żyć i
      zarabiać?
      Gdzie jest nasza solidarność Narodowa? wiecznie każdy każdego krytykuje,
      szykanuje to jest obrzydzające, ludzie! Człowiek człowiekowi wilkiem!
      Wracając do tematu, gdybym poszła na pobranie krwii i osoba pobierajaca nie
      miałaby ochoty zakładać rekawiczek, to poprosiłabym ją o to, gdyby nie pomogło
      to powiedziałabym, że jestem nosicielką np. WZW-myslę, że to by pomogło.
      Niestety szczerze wątpię, że jest tak źle z tym zakładaniem rekawic, sama sie
      nigy nie spotkałam osobiscie z takim prolemem, a w wiekszości poradni w moim
      miescie obowiazuje próżniowe poberanie krwii, więc zagrożenie zerowe właściwie!
      Pozdrawiam.
      -
      • klara_k5 Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 22.03.06, 17:32
        Rękawiczki mają chronić pielęgniarkę i pacjenta,ale ile razy zdarza się tak że
        pacjent nie chroni się sam i nie myśli o innych.Czy nie zdarzają się takie
        sytuacje że nie przyznajecie się do HCV+ lub HBS+.Sama byłam w takiej
        sytuacji.Zakułam się igłą po pacjentce która kilka lat temu przechorowała
        wirusowe zap. wątroby typC.Chora nie przyznała się, dopiero badanie wykazało,że
        miała antyHcv+ na szczęście mineło 9 mieś.i jestem ujemna.Miałam założone
        rękawiczki zawsze mam, ale w tej sytuacji i tak to żadna ochrona.Wychodzę z
        założenia traktuj innych tak,jak sam chciałbyś być traktowany i to działa w obie
        strony.
        • aelithe Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 25.03.06, 23:32
          Klara chora może nie wiedzieć, że jest dodatnia. HCV jest wirusem o niskiej
          zakaźności.
          • Gość: Goska Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.n.pppool.de 26.03.06, 21:49
            Czemu wprowadzasz w blad. Skad tyle zakazen i to u ludzi ktorzy nie mieli ani
            operacji ani przetaczan?HCV ciezko sie zakazic przez kontakty seks.
          • klara_k5 Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 27.03.06, 14:38
            wiedziała-jest procedura że po zakłuciu w tym samym dniu pobiera się krew
            pacjentowi i osobie która się zakuła (na HCV, HBS,HIV)to po to aby ewentualnie
            na wypadek zachorowania móc starać się o odszkodowanie od ubezpieczyciela, to
            dzięki temu ja się dowiedziałam o HCV+ pacjentki ale pani zapytana czemu nie
            uprzedziła że była chora stwierdziła że to nie jest chyba aż tak ważne,a w
            chwili przyjęcia pacjent wypełnia ankietę w której powinien podać czy chorował
            na wirusowe zap. wątroby.Później pani ze szczególami opowiedziała nam przebieg
            choroby.
            • aelithe Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 27.03.06, 18:52
              No cóż! Taki to kraj. Chory jest chroniony przez prawo jak każdy kryminalista;
              więc ma prawo kłamać, podawać nieprawdziwe dane; a ty musisz wykonywać swój
              zawód. I odpowiednio udokumentować podane przez chorą fakty.

Co do pobierania badań nie chodzi tu o odszkodowania; ale o możliwość
              przedsięwzięcia prafilaktykilub ( w przypadku HCV) podjęcia szybkiego leczenia.
              Skuteczność terapii ostrego C wynosi 85-95 %;podczas gdy przewlekłegozaledwie
              30.
      • Gość: Goska Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.n.pppool.de 22.03.06, 20:06
        prozniowe-ale jednak wkluwa sie i zarazic mozna
        • kingusi Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 23.03.06, 19:53

Gość portalu: Goska napisał(a):

> prozniowe-ale jednak wkluwa sie i zarazic mozna

oczywiście, uzywa sie próżniowych probówek + rękawiczki oczywiście:))))
          • Gość: maman Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 20:40
            wielkie hallo o nic co ma być i ta będzie a wy się napędzacie jakby wam za to
            płacili
    • aelithe Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 25.03.06, 23:38
      Aby uciąć głupie dyskusje. Każda kaniulacja jest związana z ryzykiem zakażenia.
      Zakażenia zakładowe w miejscu wkłucia jest wydzarzeniem prawdopodobnym i
      oczekiwanym.
      Na pewno nie stosowanie rękawiczek podnosi ryzyko zakażenia; przede wszystkim
      to jednak do ryzyka zakażenia pobierającego krew, a nie pacjenta. Wzrost ryzyka
      zakażenia w miejscu wkłucia jest nie wielki.
      Aby oddać prawdę, założenia rękawiczek utrudnia wykonanie pobrania krwi.
      Szczególnie jeśli pacjent ma kiepskie, głeboko położone żyły. (Trudniej jest
      wyczuć przebieg naczynia.)
      Co do mycia rąk; po każdym kontakcie z chorym należy umyć ręce. P{rzecież chory
      jest brudny i przynosi rózne zarazki. Tak stanowi obiekt zakaźny dla lekarza i
      pielęgniarki; a także dla innych chorych.
    • Gość: toja Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 22:43
      Pielęgniarka zakłada rękawiczki w czasie pobierania krwi po to, by nie zarazić
      siebie! Nie są to rękawiczki jałowe, te zakłada się do poważniejszyc zabiegów
      (przepraszam, jeżeli to już było powiedziane).
      • Gość: Goska Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania IP: *.n.pppool.de 28.03.06, 15:03
        bzdura!A pacjenta to mozna zarazic!?Chodzi nie o bakterie a o wirusy zoltaczki!
    • kate2000 Re: zakładanie rękawiczek do zabiegów np pobrania 08.04.06, 23:18
      Warto to zgłosić bo złamały w ten sposób prawo i naraziły Twoje zdrowie i życie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka