Dodaj do ulubionych

Protest - co dalej?

09.04.06, 21:29
Zaprotestowaliśmy. Ostrożnie przypomnieliśmy o swoim istnieniu. Jak rozumiem,
jeśli nic się nie zmieni - i tak będzie - za miesiąc wejdziemy w spór
zbiorowy. Słyszałem o planach wypowiadania umów z ZUSem, o marszach. A co na
końcu? Jak wielu z nas bierze pod uwagę zwolnienie z pracy?
Obserwuj wątek
    • veness.a Re: Protest - co dalej? 09.04.06, 21:34
      W koncu dostaniecie to 30%, co jest jalmuzna. Wladze beda udawaly, ze problem w
      opiece zdrowotnej zostal rozwiazany. Za pare lat wszystko zacznie sie od nowa.
      • zubr_zalogowany Re: Protest - co dalej? 09.04.06, 21:52
        nie bedziemy czekac pare lat
        zaprotestujemy znowu
        • aaki 30 % 09.04.06, 22:04
          biorąc pod uwagę stawki wyjsciowe to gó..
          • jozica Re: 30 % 09.04.06, 22:12
            Ba, pewnie że g...,nawet G..., ale od czegoś trzeba zacząć,
            Nie chce byc czarnowidzem, ale idę o zakład ze na jednym protescie niestety się
            nie skończy. Pewnie znowu rząd przyjmnie stregię na przeczekanie albo
            "gładkomowę" i żadnych zmian systemowych nie bedzie tylko rzucony jakiś ochłap.
            Ten protest powinien być długofalową, zaplanowaną akcja. Tylko jak to zrobic?
            • veness.a Re: 30 % 09.04.06, 22:19
              Wlasnie, dadza troche i u czesci protestujacych "emocje" ustapia, sila protestu
              bedzie niestety slabla. Moze za czarno widze.
              • aaki Re: 30 % 09.04.06, 22:25
                przeniescie dyskusję na forum SZ.Z.tak bedzie lepiej
                • jozica Re: 30 % 09.04.06, 22:35
                  Kurcze już zdążyłam wysłac swojego posta. Pewnie za chwile bedzie wysyp trolli.

aaki napisała:

> przeniescie dyskusję na forum SZ.Z.tak bedzie lepiej
              • jozica Re: 30 % 09.04.06, 22:34
                Moze tak być niestety. Problem w tym, ze jak sądzę ten protest trzeba bardzo
                starannie zaplanowac na dłużej. Łacznie z pi-arem, typu "zobacz szary Polaku
                dlaczego stoisz w kolejkach i czekasz na badania, wizyty etc. Zobacz jak
                naprawde wyglada opieka zdrowotna w tym kraju i gdzie ginie 32 mld budzetu NFZ."
                Bo problem jest też w społecznym poparciu dla protestujacych. Zobaczcie, tacy
                górnicy czy hutnicy wywalczyli swoje. Nie tylko dlatego, ze robili rozróby. Oni
                mieli poparcie mas, bo to były swoje chłopy. Lekarz to inna grupa społeczna niż
                przecietny Polak. Jest oczko wyżej i przecietny Polak nie zniesie tego, ze nie
                dość, wykształcony to ma jeszcze mieć lepiej? Moze przesadzam, ale takie
                konkluzje przychodzą chociażby po lekturze forum

veness.a napisała:

> Wlasnie, dadza troche i u czesci protestujacych "emocje" ustapia, sila protestu
                > bedzie niestety slabla. Moze za czarno widze.
                • aaki Re: 30 % 09.04.06, 23:18
                  protest górników czy hutników nie mial poparcia spolecznego ale był bardzo niewygodny dla władz,a korzystny dla opozycji. dla spoleczenstwa praktycznie był nieszkodliwy.moze pominąwszy warszawiaków,a i to na krótko
                • Gość: Daria Re: 30 % IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 10.04.06, 04:03
                  Re: 30 %
                  Autor: jozica
                  Data: 09.04.06, 22:34 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
                  Moze tak być niestety. Problem w tym, ze jak sądzę ten protest trzeba bardzo
                  starannie zaplanowac na dłużej. Łacznie z pi-arem, typu "zobacz szary Polaku
                  dlaczego stoisz w kolejkach i czekasz na badania, wizyty etc. Zobacz jak
                  naprawde wyglada opieka zdrowotna w tym kraju i gdzie ginie 32 mld budzetu NFZ."
                  Bo problem jest też w społecznym poparciu dla protestujacych. Zobaczcie, tacy
                  górnicy czy hutnicy wywalczyli swoje. Nie tylko dlatego, ze robili rozróby. Oni
                  mieli poparcie mas, bo to były swoje chłopy. Lekarz to inna grupa społeczna niż
                  przecietny Polak. Jest oczko wyżej i przecietny Polak nie zniesie tego, ze nie
                  dość, wykształcony to ma jeszcze mieć lepiej? Moze przesadzam, ale takie
                  konkluzje przychodzą chociażby po lekturze forum
                  -----------------------------------------------------------------------------

Ale wy nie jestescie swoje chlopy ino boska kasta i dlatego o poparcie bedzie
                  trudno. Poczytajcie sobie forum wiadomosci na temat waszego protestu, wowczas
                  bedziecie wiedzieli jakie sa nastroje w spoleczenstwie. To wasze lapownictwo,
                  arogancja, wynoszenie sie, zletraktowanie ludzi /juz nie pacjentow lecz
                  ludzi/sprawilo, ze niezbyt jestescie lubiani. Zmienic tego nie mozecie
                  pomstowaniem lecz zmiana swojego nastawienia do pacjent. W Stanach z lekarzem,
                  nauczycielem rozmawia sie jak z kolega.

• Gość: jedruch Re: Protest - co dalej? IP: *.crowley.pl 09.04.06, 23:01
      Ja jestem za wypowiedzeniem umów z ZUSem. Masowo. I tak praw z tym związanych
      nie mamy, poza oczywistymi obowiązkami biurokratycznymi.
      • mi64 Re: Protest - co dalej? 09.04.06, 23:21
        teraz do roboty,proszę .A jak się nie podoba to........... .
        • lauralay To co? n/t 09.04.06, 23:23
          • mi64 Re: To co? n/t 09.04.06, 23:28

Obudziła się panienka z okienka?
            • lauralay Nie widzę odpowiedzi na moje pytanie n/t 09.04.06, 23:41
              • malkontent_jeden Daj sobie spokój Lauro. To troll. n/t 09.04.06, 23:43

• lauralay Malki... 09.04.06, 23:45
                  To czuć na kilometr.
                  Wiem, że nie powinnam karmić... Poczuwam się do winy. Poniosę ewentualne konsekwencje.
                  Ale jakoś mnie to dziś rozluźnia :)
                • staniol1 Miejsce bez troli 09.04.06, 23:49
                  Czy jest jakieś duże forum w sieci tylko dla lekarzy, gdzie można na temat
                  protestu dyskutować? Głównie chodzi o dzielenie się pomysłami, podtrzymywanie
                  ducha itp... Na Eskulapie zamotane, NIL nie ma forum (a by się przydzało).
                  • veness.a Re: Miejsce bez troli 09.04.06, 23:54
                    Zaloz wlasne, niekoniecznie ukryte, czy zamkniete.Swoje forum bedziesz mogl
                    kontrolowac.
                    • felinecaline Re: Miejsce bez troli 09.04.06, 23:55
                      Tu tez nie bedzie, pod warunkiem, ze wytrzymacie bez ich karmienia.
                      • veness.a Re: Miejsce bez troli 10.04.06, 00:03
                        Felinecaline, ale trollowanie czasem tak relaksuje i rozbawia.
                      • lauralay Obiecuję poprawę n/t 10.04.06, 00:03
                  • Gość: baca Re: Miejsce bez troli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 23:58
                    przepraszam że zabieram głos nie będąc lekarzem, ale czy rozważaliście zamiast
                    protestu w sprawie płac protes w sprawie reorganizacji opieki medycznej? Ten
                    protest miałby poparcie społeczne. Zapowiedzi rozpoczęcia reform za 2-3 lata nie
                    cieszą nikogo. Natomias protes płacowy jest odbierany jako roszczeniowy.
                    pozdrawiam
                    • mlody.lekarz Re: Miejsce bez troli 10.04.06, 00:20
                      Przepraszam, ale mnie nie interesuje organizacja służby zdrowia, lecz moje zarobki.

Mogę pracować i w dobrze zorganizowanym i w źle zorganizowanym systemie - mi to
                      obojętne. Nie mój interes w tym, żeby zmieniać organizację opieki zdrowotnej. W
                      tej sprawie niech strajkują menedżerowie ochrony zdrowia - ja się na tym nie znam.
                      • veness.a Re: Miejsce bez troli 10.04.06, 00:26
                        Ja bym sie tak zdecydowanie nie wypinala na chocby, popieranie glosne reorganizacji.
                        • mlody.lekarz Re: Miejsce bez troli 10.04.06, 00:55
                          A ja się wypinam, bo mnie to nie interesuje i się na tym nie znam.

Zresztą cały ten żałosny cyrk ze strajkiem o jakieś śmieszne 300 złotych mnie
                          już nie dotyczy - od lipca będę pracował w Niemczech a nie w Polsce, równo mi
                          zwisa, jak sobie zorganizujecie opiekę zdrowotną, ja w razie czego, gdyby
                          zdrówko mi nie dopisało, będę się leczył w Niemczech.

Jestem lekarzem a nie politykiem albo rewolucjonistą z zawodu i nie mam ochoty
                          walczyć o nic dla nikogo. Mam za to ochotę leczyć ludzi zgodnie z zasadami
                          sztuki lekarskiej, a to w Polsce dzięki wybranym przez nasze społeczeństwo
                          politykom coraz trudniejsze. Nie mam ochoty dalej dorabiać w drugim zawodzie,
                          żeby było mnie stać na uprawianie medycyny i chciałbym nadrobić niedostatki w
                          swojej wiedzy wynikające z faktu, że moja miesięczna pensja lekarza nie
                          wystarczy nawet na pokrycie przeciętnej opłaty konferencyjnej.
                    • slav_ Re: Miejsce bez troli 10.04.06, 01:31
                      Protest ma konkretne podłoże i konkretny cel - podniesienie zarobkow pracowników
                      opieki zdrowotnej. Strajkowanie "w sprawie reorganizacji" byłby bez sensu - co
                      mogło by byc jego rezultatem poza biciem piany przez polityków ?
                      To ONI powinni pytać lekarzy jak dobrze zorganizowac opieke zdrowotną bo to ONI
                      sa za to odpowiedzialni że ich wyborcy narzekają.
                      Nawiasem mówiąc - nigdy nie chcieli słuchać.
                      Od zawsze, poprzez wszystkie "reformy", głosy lekarzy zawsze były "wycinane".
                      • cota Re:co dalej 10.04.06, 08:57
                        Nie chce mi się czytać całej dyskusji, zwłaszcza, iz widzę już posty
                        "nawiedzonych" (zwanych w mojej części Polski - młotkami), ale wiem jedno -
                        najgorsze co mogłoby się teraz stać to cisza/spokój, czyli inaczej mówiąc brak
                        dalszych działan, brak nagłaśniania sprawy podwyżek dla lekarzy. To musi być
                        ciągnięte i to w niedalekiej przyszłości, aby była ciągłość prostestu. Pozwoli
                        to na pokazanie miłościwie nam rządzącym na determinację i upór środowiska
                        lekarskiego. Jestem przekonana, iż odpuszczenie w tym momencie dalszych akcji,
                        tym bardzej utwierdzi rząd, iż lekarze spokojnie dalej mogą żyć tak jak żyli. Z
                        tego co wiem u nas mają nie wypisyać zwolnień. I dobrze. Ahhh, no i ukłon dla
                        społeczeństwa, im bardziej będzie narzekać (a tego jestem pewna), tym szybciej
                        politycy zaczną kombinować. No i jeszcze jedno, nigdy nie jest tak, iż budżet
                        jest szczelny, nie domyka się u nas jż od wielu lat.
                        • veness.a Re:co dalej 11.04.06, 00:34
                          Nie lubisz tzw. nawiedzonych.Wchodze dzis na GW i co widze. Religa nie ma
                          pieniedzy na podwyzki.
                          • Gość: anka Re:co dalej IP: *.gprspla.plusgsm.pl 11.04.06, 01:01
                            Podkarpacie strajkuje. U nas rozdano druki wypowiedzenia umów z ZUS-em. Dalej-
                            trwają dyskusje. Może po świętach znów coś ruszy. Szkoda, że nie pociągnęliśmy
                            protestu - na tych samych zasadach urlopu na żądanie - na poniedziałek. Myślę,
                            że byłoby głosno no i pokazałoby naszą determinację.
                            • staniol1 Re:co dalej 11.04.06, 16:10
                              Gość portalu: anka napisał(a):

> Podkarpacie strajkuje.
                              Taki sondaż. Słyszałem, że chcą wypowiadać umowy o prace. To będzie test dla
                              systemu Ochrony Zdrowia. Zobaczymy jak władze samorządowe będą próbowały
                              rozwiązać ten problem.

> trwają dyskusje. Może po świętach znów coś ruszy. Szkoda, że nie pociągnęliśmy
                              > protestu - na tych samych zasadach urlopu na żądanie - na poniedziałek. Myślę,
                              > że byłoby głosno no i pokazałoby naszą determinację.
                              Chyba to nie byłoby dobre. Ten jeden dzień to nie strajk a protest i pokazanie
                              spójności środowiska i to się udało. Kolejny dzień byłby kłopotem dla nas też.
                              Do dalszych akcji trzeba się przygotować. Druki ZLA nie są wprost związane z
                              płacami.
                              Moim zdaniem nie mamy co liczyć na to, że jak pokrzyczymy to się decydenci
                              złamią. Oni są gotoiwi czekaś "ad mortam defecatum" i my musimy mieć większą
                              determinację. Nadal uważam, że osiągniemy ciś dopiero po masowym wypowiadaniu
                              umów o pracę.
                              Zdrówka,
                              staniol1
                              P.S. Już się Wiadomości burzyły, że lekarze krzywdzą protestem ludzi, lekko nie
                              będzie.
                • Gość: Daria Re: Daj sobie spokój Lauro. To troll. n/t IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 10.04.06, 04:06
                  Daj sobie spokój Lauro. To troll. n/t
                  Autor: malkontent_jeden
                  Data: 09.04.06, 23:43 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
                  w/g ciebie siedza tu same trolle

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka