05.06.06, 13:40
czy pesel musze podawać również w prywatnych przychodniach, gdzie płace za
badania ?
Czy tylko w przychodniach, gdzie płąci za mnie NFZ ?
Dziś w jednej dużej pzrychodni zażądano ode mnie - i to już przez telefon,
przy uzgadnianiu terminu wizyty numeru PEsel - którego nie zgodziłam się
podać, uzasadniając, iż zapisuje się do prywatnej pzrychodni, a wizyta nie
będzie refundowana przez NFZ... Czy to nie jest przypadkiem sposób na podójny
zarobek - raz pieniądze wydobywamy z kieszeni pacjenta, a raz z NFZ za tę
samą usługę ?
Obserwuj wątek
    • do.ki Re: pesel 05.06.06, 14:44
      A moze PESEL potrzebny jest do czegos innego, np do wyslania faktury gdybys nie
      przyszla na umowiona wizyte?
    • poloznik-gin Re: pesel 05.06.06, 14:55
      Dziecko udzielajac porady lekarskiej trzeba znac nazwisko pacjentki miejsce
      zamieszkania,do zwolnienia: miejsce pracy ,nip zakładu ,pesel,nip pacjentki lub
      nr dowodu osobistego,jak sie boisz że na Twoje dane ci lekarze pobieraja
      pieniądze to lecz sie ,incognito,recepte proś na okaziaciela skierowanie na
      badania na okaziciela,ludzie co Wam sie stało,prywatna przychodnia to taka sama
      przychodnia tylko właścicielem jest osoba prywatna.
      • lealuc Re: pesel 05.06.06, 15:50
        Jeśli prywatna przychodnia nie ma kontraktu z NFZ nawet dziesiątki peseli nic
        nie znaczą. Nawet gdyby na siłę szukać nieuczciwości.
        pesel jest konieczny do wypisania zwolnienia obojętnie czy prywatnej czy
        publicznej przychodni.
        • do.ki Re: pesel 05.06.06, 15:57
          > pesel jest konieczny do wypisania zwolnienia obojętnie czy prywatnej czy
          > publicznej przychodni.

Nie tylko. Pesel wydaje sie byc logicznym wyborem numeru do indeksowania
          pacjentow w bazie danych przychodni.
          • agi303 Re: pesel 05.06.06, 16:27
            na razie o żadnym zwolnieniu lekarskim nie było mowy, więc mój pesel w ogóle
            nie jest im potrzebny; ponadto, o ile wiem, to oni mają podpisany kontrakt z
            nFZ, więc taki manewr o jakim pisałam na początku mogłby być możliwy
            • zubr_zalogowany Re: pesel 05.06.06, 16:32
              ustawa o ZOZ naklada obowiazek na kazda placowke przechowywania numerow PESEL
              pacjentow
              • agi303 Re: pesel 05.06.06, 16:52
                oni nie mają w nazwie zoz;są najzwyklejszą w świecie spółką z o.o.
                • zubr_zalogowany Re: pesel 05.06.06, 17:02
                  to jest NZOZ
                  nie musza miec tego w nazwie - to wynika z ustawy
                  twoja podejrzliwosc jest tak glupia ze az smieszna
                • poloznik-gin Re: pesel 05.06.06, 17:05
                  Przy podpisanym kontrakcie z NFZ podstawą udzielania świadczen jest
                  identyfikacja pacjenta ,celem zapłaty za usługe NFZ wymaga:potrzebne jest Imie
                  nazwisko Pesel,adres ,miejsce pracy,nazwa płatnika składek i nip platnika
                  skaładek,jak nie rozumiesz lecz sie incognito,zapytaj NFZ jak to sie
                  robi ,mozesz tez przychodzic w przebraniu.Ciekaw co jeszcze budzi Twój niekopój.
                  • agi303 Re: pesel 05.06.06, 19:05
                    To chyba Ty nie rozumiesz. Ja nie przychodzę leczyć się tam w ramach NFZ, tylko
                    prywatnie - za ciężkie pieniądze, więc mój PESEL, NIP, a także numer konta
                    bankowego nie jest nikomu do niczego potrzebny.
                    • zubr_zalogowany Re: pesel 05.06.06, 19:22
                      Tekst ujednolicony USTAWY z dnia 30 sierpnia 1991 r. o zakładach opieki
                      zdrowotnej (Dz. U. Nr 91, poz. 408)
                      ...
                      6. Minister Zdrowia i Opieki Społecznej po zasięgnięciu opinii organów
                      samorządów zawodów medycznych określa, w drodze rozporządzenia, rodzaje
                      dokumentacji medycznej oraz sposób jej prowadzenia i udostępniania, z
                      zastrzeżeniem ust.7.
                      7. Minister Obrony Narodowej, Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji,
                      Minister Sprawiedliwości, a w stosunku do zakładów opieki zdrowotnej
                      utworzonych przez przedsiębiorstwo państwowe "Polskie Koleje Państwowe" -
                      Minister Transportu i Gospodarki Morskiej w porozumieniu z Ministrem Zdrowia i
                      Opieki Społecznej oraz po zasięgnięciu opinii organów samorządów zawodów
                      medycznych, każdy w zakresie swojego działania, określą, w drodze
                      rozporządzenia, rodzaje dokumentacji medycznej oraz sposób jej prowadzenia i
                      udostępniania.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 30 lipca 2001 r. w sprawie rodzajów
                      indywidualnej dokumentacji medycznej, sposobu jej prowadzenia oraz
                      szczegółowych warunków jej udostępniania.

...
                      2. Dokumentacją wewnętrzną jest historia zdrowia i choroby.
                      ...
                      Historię zdrowia i choroby zakłada się przy udzielaniu świadczenia zdrowotnego
                      po raz pierwszy.
                      ...
                      1. Historia zdrowia i choroby zawiera pogrupowane dane i informacje:

1) identyfikujące pacjenta:

a) nazwisko i imię (imiona),

b) datę urodzenia,

c) oznaczenie płci,

d) adres zameldowania, zamieszkania lub pobytu,

e) numer PESEL - jeżeli został nadany, a w przypadku noworodka - numer PESEL
                      matki

www.portalmed.pl/xml/prawo/medycyna/medycyna/r2001/010903s
                      • agi303 Re: pesel 05.06.06, 20:36
                        Dzieki, żubrze !
                        Nareszcie jakieś merytoryczne argumenty i poważne potraktowanie moich
                        wątpliwości.
                    • poloznik-gin Re: pesel 05.06.06, 19:43
                      Taaaak nie rozumiem ,przepraszam ,Ty sie ukrywaj, zawsze do lekarza prywatnie
                      bez dokumentów i nie przyznawaj sie jak sie nazywasz ani gdzie
                      mieszkasz,najlepiej nic nie mów,albo jeszcze lepiej nie wychodz z domu
                      nigdzie,nikt Cie nie wykozysta nawet ptaki.
                      • agi303 Re: pesel 05.06.06, 20:40
                        A co ?
                        Żal Ci ?
                        Zwolennik końskich zalotów ?
                        Cały czas chamskie i złośliwe uwagi, zamiast rzetelnej informacji i rozwiania
                        moich wątpliwości ?
                        Nawiasem mówiąc chodzę prywatnie do kilku lekarzy od kilku lat i żaden nie
                        zapytał mnie nigdy o /pesel, zawód, miejsce pracy; jedyne, co ich interesowało
                        to moje imię i nazwisko, adres i numer telefonu.
                        • poloznik-gin Re: pesel 05.06.06, 20:44
                          Tak żałuje że sie odezwałem.
                        • ambosz Re: pesel 06.06.06, 21:11
                          Myślę, że najbardziej interesowała ich twoja FORSA !!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka