Dodaj do ulubionych

Leczenie w panstwach Unii

26.06.06, 22:15
Czy moze mi ktos powiedziec czy mozliwe jest i jezeli tak - to w jaki sposob
sie zabrac do tego aby otrzymac skierowanie/pozwolenie lub inny dokument
pozwalajacy na lecznie sie u lekarza/w szpitalu w innym kraju?

Moja mama, leczaca sie bez powodzenia od dwoch lat w Szczecinie po operacjach
i wielu pobytach w szpitalach - traci nadzieje.
Dodatkowo jest w ciaglym bolu - i nie wie juz co robic. Lekarze rozkladaja
bezradnie rece.

Ja nie moge jej pomoc na miejscu - czy ktos moze mi powiedziec, czy taka
opcja dla obywatela polskiego wogole istnieje? I jak sie do tego zabrac?
Obserwuj wątek
    • poloznik-gin Re: Leczenie w panstwach Unii 26.06.06, 22:27
      Oczywiście że istnieje jesteś obywatelem unii,jeśli w naszym kraju musisz
      czekać na operację rok a tam pół ,mozesz jechać tam,musisz miec zaświadczenie o
      ubezpieczeniu tutaj,zapytaj w NFZ.Można zrobić w Unii operacje każdą której
      tutaj nie wykonują lekarze.W Szczecinie masz tak blisko.
      • ania_2000 Re: Leczenie w panstwach Unii 26.06.06, 22:43
        Przepraszam, ale nie bardzo sie orientuje w formalnej drodze - ja nie mieszkam
        w PL, mama mieszka.
        Czy do NFZ trzeba miec skierowanie od lekarza? W jaki sposob znalezc
        specjaliste? (samemu szukac, czy moze tylko skierowanie od lekarza polskiego?)

Moja mama nie oczekuje na operacje, czy inne dorazne leczenie - w tej chwili
        lekarze nie moga jej odpowiednio zdiagnozowac, nie znaja przyczyny ani nie
        wiedza co to jest. Wszyskto co do tej pory przeszla pogorszylo jej stan.
        • snajper55 Re: Leczenie w panstwach Unii 26.06.06, 22:59
          ania_2000 napisała:

> Moja mama nie oczekuje na operacje, czy inne dorazne leczenie - w tej chwili
          > lekarze nie moga jej odpowiednio zdiagnozowac, nie znaja przyczyny ani nie
          > wiedza co to jest. Wszyskto co do tej pory przeszla pogorszylo jej stan.

W takim razie niech załatwi sobie EKUZ i do Ciebie przyjedzie. Na miejscu niech
          się "nagle" źle poczuje i idzie do lekarza. ;)

Pamiętaj, że za granicą obowiązują "tamte" zasady ubezpieczeń. Np we Francji
          chory za wszystko płaci, a potem występuje o refundację.

S.
          • felinecaline Re: Leczenie w panstwach Unii 27.06.06, 09:57
            Snajp, znow "niedokladnostka" - francuski system jest dosc skomplikowany i
            dopuszcza przypadki, kiedy pacjent NIC nie placi a placowka rozlicza sie we
            wlasnym zakresie z Secu i Mutuelle (NFZem i prywatna kasa chorych),Dotyczy to
            oczywiscie jedynie samych zaojadow lub obywateli niektorych panstw Unii, ktore
            maja z Francja odpowiednie umowy w tym zakresie np Wlichy i ich Secu jest
            uwazana za rownorzedna Secu francuskiej, Polakow to oczywiscie narazie nie
            dotyczy, ale majac tak wspanialy rzad, ministra i system niechaj nie traca
            nadziei.......
      • snajper55 Re: Leczenie w panstwach Unii 26.06.06, 22:56
        poloznik-gin napisał:

> Oczywiście że istnieje jesteś obywatelem unii,jeśli w naszym kraju musisz
        > czekać na operację rok a tam pół ,mozesz jechać tam

Może, jesli Prezes NFZ wyrazi na leczenie za granica zgodę.

S.
    • snajper55 Re: Leczenie w panstwach Unii 26.06.06, 22:55
      ania_2000 napisała:

> Czy moze mi ktos powiedziec czy mozliwe jest i jezeli tak - to w jaki sposob
      > sie zabrac do tego aby otrzymac skierowanie/pozwolenie lub inny dokument
      > pozwalajacy na lecznie sie u lekarza/w szpitalu w innym kraju?

Twoja mama musi mieć Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego, która jest
      wydawana przez właściwy ze względu na miejsce jej zamieszkania oddział
      wojewódzki NFZ. EKUZ uprawnia ją do świadczeń zdrowotnych na terenie państw UE
      oraz Szwajcarii, Islandii, Norwegii i Lichtensteinu.
      Więcej informacji: www.nfz.gov.pl/new/art/1546/ulotka_ue_04_2006.pdf

Jednak EKUZ uprawnia do korzystania z niezbędnych świadczeń zdrowotnych w innym
      państwie członkowskim jedynie w takim zakresie, który umożliwi kontynuowanie
      zaplanowanego pobytu w tym państwie w bezpiecznych warunkach z medycznego
      punktu widzenia. EKUZ nie daje żadnych uprawnień, jeżeli celem podróży jest
      odbycie planowego leczenia.

Na planowe leczenie za granicą trzeba uzyskać zgodę Prezesa Funduszu. Więcej:
      www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=5&artnr=1399

S.
      • ania_2000 Re: Leczenie w panstwach Unii 26.06.06, 23:05
        Snajper - dziekuje!:)

Problemem jest to, ze ja nie mieszkam w UNi, przyjazd mamy wiec w tym celu
        niestety nie wchodzi w rachube
        .
        wynika z tego ze EKUZ sluzy do korzystania z opieki medycznej w
        zakresie "naglych wypadkow i chorob" - nie jest nim skierowanie dot. leczenia.

Czyli trzeba uzyskac zgode prezesa.

• snajper55 Re: Leczenie w panstwach Unii 26.06.06, 23:41
          ania_2000 napisała:

> Snajper - dziekuje!:)
          >
          > Problemem jest to, ze ja nie mieszkam w UNi, przyjazd mamy wiec w tym celu
          > niestety nie wchodzi w rachube.
          > wynika z tego ze EKUZ sluzy do korzystania z opieki medycznej w
          > zakresie "naglych wypadkow i chorob" - nie jest nim skierowanie dot. leczenia.
          >
          > Czyli trzeba uzyskac zgode prezesa.

Lub wyjechać turystycznie i "nagle" zachorować. ;)

S.
          • felinecaline Re: Leczenie w panstwach Unii 27.06.06, 12:22
            Twoja ostatnia wypowiedz jest kwintesencja stosunku Polaka do prawa...
            • tricolour Może sie nie udać nagłe zachorowanie... 27.06.06, 18:36
              ... na nie wiadomo co. Albo trzeba bedzie zapłacić, albo - co gorsza - lekarze
              nic nie znajdą i cały misterny plan w ... chciałem zacytować z "Killera".

:))
    • aelithe Re: Leczenie w panstwach Unii 27.06.06, 22:32
      Zgodnie z p[rzepisami unii europejskiej:

Możesz leczyć nagłe zachorowania na terenie wszystkich krajów europejskich
      zgodnie z przepisami kraju docelowego - czyli wyrostek, wypadek, nagłe
      zachorowanie
      Na leczenie planowe w Unii Europejskiej musisz uzyskać zgodę płatnika. Płatnik
      nie może odmówić zgody, jeśli czas oczekiwania na usługę w Polsce przekracza
      rok, a ty możesz uzyskać usługe zagranicą. Nie pokrywa leczenia w zakresie
      procedur nie finansowanych na terenie RP. np. możesz w każdej chwili wykonać
      sztuczne poronienie na terenie Niemiec; ale musisz zapłacić 200 euro, ponieważ
      tej usługi nie finansuje NFZ.
      W każdym kraju musisz pokryć koszty udziału własnego pacjenta. Np. we Francji
      cześć usługi finansowanej z mutuel.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka