egerria 22.07.06, 16:35 by na głowie osoby zmarłej /zaraz po zgonie/ powstał krwisty guz np. podczas transportu ciała w wyniku uderzenie głowy osoby zmarłej o twarde podłoże? Bardzo proszę o odpowiedż lekarza, to dla mnie ważne. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aaki to forum o służbie zdrowia a nie o anatomopatologi 22.07.06, 16:45 Forum dla wszystkich zainteresowanych poprawa systemu polskiej ochrony zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
egerria Re: to forum o służbie zdrowia a nie o anatomopat 22.07.06, 16:53 To to forum, mi właśnie chodzi o poprawę polskiego systemu ochrony zdrowotnej. Po pięknej opowieści pielegniarek, jaką to mój ojciec miał piękną śmierć w szpitalu, w prosektorium zastałam ciało z rozbitą głową. Odpowiedz Link Zgłoś
young_doc Re: Czy możliwe jest... 22.07.06, 16:47 Teoretycznie - tak, zwłaszca bezpośrednio po śmierci. Niemniej w razie wątpliwości należałoby wykonać sekcję zwłok dla ustalenia, czy uraz powstał post mortem, czy też przy życiowo, gdyż wtedy powstaje wątppliwość co do przyczyny zgonu. Odpowiedz Link Zgłoś