Dodaj do ulubionych

Badania kliniczne

31.07.06, 21:11
Co sądzicie o najnowszych pomysłach związanych z badaniami klinicznymi? Pisała
o tym Rzeczpospolita, a wczoraj (podobno) była o tym mowa w TV. Chodziłoby, o
ile rozumiem, o zwiększenie udziału szpitali w podziale płatności, o odpalenie
działki NFZ (tak podobno mówiono w TV), o głasnost' (i pierestrojke) w
zakresie podziału pieniędzy między członków zespołu badawczego, a nawet
pisano, że jakoby w Anglii pacjenta się informuje, ile na nim zostanie
zarobione (osobiście wątpię). Jak oceniacie wysiłki legislacyjne, które
podobno trwają od półtora roku i idą w tę stronę, oraz perspektywy badań w
Polsce?
Obserwuj wątek
    • jozica Re: Badania kliniczne 01.08.06, 20:44
      Dla mnie żanada i desperacka próba wydrenowania "krwiożerczych" firm
      farmaceutycznych.
      Czytałam w Rzepie wypowiedź min. Piechy, który twierdził, ze trzeba poprawic
      legislacje bo mamy tylko jakies tam rozporzadzenie w sprawie badań i to jest za
      mało. Rece mi opadły, bo Pan Piecha podpisuje zgody na prowadzenie badania w
      Polsce i powinien wiedzieć, ze jest Prawo Farmaceutyczne, cały rozdział 2a
      (nawiasem z implementowana dyrektywą Unijną), i ze trzy rozporządzenia
      bezposrednio odnoszace się do badań (o GCP, inspekcji i ubezpieczeniach).
      zapomniało mu się tez, ze sposor jest zobowiązany do podpisywania umów zarówno z
      badaczem jak i osrodkiem i przedstawiania ich łacznie z załącznikami finansowymi
      w CEBK. wiec jesli, ktos mówi, ze nie wiedział jaka kasa etc to chyba żartuje.

Druga rzecz, w tych umowach zwykle sposorzy zawracaja wszystkie koszty związane
      z badaniem ale płaca wiecej badaczom z oczywistej przyczyny. To ci goscie biorą
      na siebie pełna odpowiedzialność i całą prace do zrobienia. Jeśli wprowadzony
      zostanie wymóg zawierania umów tylko ze szpitalami to i badacze i sponsorzy
      pokaża srodkowy palec. Nikt nie ma obowiązku prowadzenia badań w Polsce, a jaki
      lekarz przy zdrowych zmysłach wsadzi sobie na barki mnóstwo dodatkowej pracy za
      dobre słowo? Już w tym roku ilośc badań rejestrowanych w CEBK znaczaco zmalała z
      powodu barier administracyjnych, wyraznie widac "drang nach Osten".

No i nikt jeszcze nie pisnął o malusim drobiazgu. Dla naszych pacjentów na
      potege karmionych przedpotopowymi generykami udział w badaniach to często jedyna
      szansa dobrej diagnostyki i nowoczesnego leczenia. I to całkowicie za darmo.
      Tylko czy ktos sie o tym zajaknie?
      • slav_ Re: Badania kliniczne 01.08.06, 22:15
        Nie całkiem na temat ale ja niestety wierzę że p. Piecha nie zna tych regulacji
        i że nie jest to żart. To smutna rzeczywistośc...
        • jozica Re: Badania kliniczne 01.08.06, 23:15
          Racja, troche pojechałam za daleko od postu Agulhi...
          Sorki, ale po prostu rece mi opadły czytajac zeszłotygodniową Rzepę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka