Dodaj do ulubionych

Informacja o lekach?

10.08.06, 20:43
Hej,

mam pytanie-czy orientujecie się czy istnieje cos takiego jak infolinia czy
informacja o tym w której aptece w danym miescie można kupić lek X? Musze
zdobyć immunoglobulinę anty HBs, w Szpitalu zakażnym oświecili mnie, ze
idziesz z receptą do apteki, bierzesz i finito. Fajnie, tylko ze nie jest to
coś co apteki ot tak trzymają sobie "na składzie", a w Wawie aptek jest jakby
to powiedzieć; co najmniej kilka.
Jakieś subestie? bede wdzieczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • agulha Re: Informacja o lekach? 10.08.06, 21:05
      A nie prościej pójść do najbliższej apteki i umówić się z nimi, że zamówią z
      hurtowni? Teraz tak to działa. Mnie Sumigrę moją sprowadzają w pół dnia :-).
      • jozica Re: Informacja o lekach? 10.08.06, 22:44
        Własnie widzisz nie bardzo chcą. Obłaziłam kilka aptek, w niektórych obdzwoniono
        hurtownie i tej Ig nie maja. Druga rzecz, ze to jest za darmo, więc jak sadzę
        nie bardzo opłaca im się jakieś hiperaktywne poszukiwanie. Przyznam się, ze z
        czyms takim się jeszcze nie spotkałam, musze rzecz mieć dla dziecka i chyba nie
        pozostaje mi nic innego jak wziać książkę telefoniczną i dzonic...i dzwonic...i
        dzwonić...Psiakrew z tym HBV.

agulha napisała:

> A nie prościej pójść do najbliższej apteki i umówić się z nimi, że zamówią z
        > hurtowni? Teraz tak to działa. Mnie Sumigrę moją sprowadzają w pół dnia :-).
        • k_linka Re: Informacja o lekach? 10.08.06, 23:04
          Nie ma takiej informacji. Nie prosciej wziac ksiazke telefoniczna i telefon?
          A jak leku nie ma w hurtowni to apteka nie wezmie jej z nieba (ani sama tez nie
          wyprodukuje). Zadna.
          Co do oplacania sie "darmowego leku": to ze Ty nie placisz nie znaczy, ze
          apteka nie dostaje za niego pieniedzy.
          • jozica Re: Informacja o lekach? 10.08.06, 23:27
            No wiec ja właśnie napisałam, ze mieszkam w Warszawie i na obdzwonienie
            wszystkich aptek mogę założyć cos koło tygodnia. Dlatego jeśli zerkniesz na mój
            pierwszy post pytałam o alternatywę dla takiej działalności. Nie wiem czy apteka
            dostaje za to kasę czy nie, raczej nie, zresztą nie jest to mój problem, kwestia
            zwlaczania chorób zakaźnych i takie tam. Bardzo też dziękuję za informację o
            tym, ze apteki nie produkują Immunoglobulin. W zyciu bym na to nie wpadła.
            Myślałam, ze tak sobie zbierają krew od chorych na chorych na HBV i bawią sie z
            przeproszeniem w Biomedy. A co?
            I generalnie mam wielka prosbę-jesli ktoś nie moze konkretnie doradzić w tej
            sprawie, to moze lepiej nic nie pisać. Zwłaszcza truizmy
            Dzięki i pozdrawiam

k_linka napisała:

> Nie ma takiej informacji. Nie prosciej wziac ksiazke telefoniczna i telefon?
            > A jak leku nie ma w hurtowni to apteka nie wezmie jej z nieba (ani sama tez nie
            >
            > wyprodukuje). Zadna.
            > Co do oplacania sie "darmowego leku": to ze Ty nie placisz nie znaczy, ze
            > apteka nie dostaje za niego pieniedzy.

• zzz12 Re: Informacja o lekach? 11.08.06, 00:11
              Gdy swego czasu o malo nie musialam takiej immunoglobuliny otrzymac, w szpitalu
              zakaznym poinformowano mnie, ze otrzymuje sie ja (wlasciwie kupuje) w stacji
              krwiodawstwa. Dowiedz sie tam.
            • snajper55 Re: Informacja o lekach? 11.08.06, 12:01
              jozica napisała:

> Nie wiem czy apteka dostaje za to kasę czy nie, raczej nie,

Biorą. Inaczej by czymś takim nie handlowały.

Spróbuj tam:
              www.apteka.biz.pl/apteka/index.jsp
              realizują indywidualne zamówienia.

Masz tam także linki do hurtowni.

W Warszawie jest też telefoniczna informacja o lekach, choć nie wiem, czy można
              tam tez się dowiedzieć o dostępność leku:

94-38
              tel. (0-22) 424 22 33

S.
      • jolaradwan53 Re: Informacja o lekach? 26.09.18, 16:04
        Nie prościej, bo w aptece mówią, że w żadnej dostępnej im hurtowni nie ma leku
        • snajper55 Re: Informacja o lekach? 26.09.18, 21:34
          jolaradwan53 napisała:

> Nie prościej, bo w aptece mówią, że w żadnej dostępnej im hurtowni nie ma leku

Może w roku 2006 był we wszystkich.

S.
    • justy1 Re: Informacja o lekach? 11.08.06, 17:49
      a co konkretnie masz napisane na recepcie?
    • justy1 Re: Informacja o lekach? 11.08.06, 19:36
      jedyna dostępna immunoglobulina antyHBs nazywa się Gamma Anty HBS 1000 (lub 200-
      >dla niemowląt) i jest dostępna w hurtowniach farmaceutycznych.
      idziesz z prawidłowo wypisaną (dawka) receptą do apteki i prosisz o zamówienie
      leku. odbiór zwykle na następny dzień. koszt ok. 650zł (dawka dla dorosłych).

nie ma infolinii dot. asortymentu aptek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka