Dodaj do ulubionych

Recepty lekarskie!!!! Wytłumaczcie proszę

08.02.07, 20:15
Proszę, uświadomcie mnie bo nie wiem i nie znam się. Wytłumaczcie mi o co
chodzi z receptami lekarskimi. Kiedy lekarz musi wypisać receptę, a kiedy
tylko może, oraz w jakim przypadku nie musi i nie ma prawa wypisać recepty?
Od czego to wszystko zależy. Jestem jeszcze młody i nie znam się kompletnie
na tym, a potrzebuję pilnie wiedzieć. Jak to jest z tymi receptami? W
szczególności chodzi mi o lekarzy pierwszego kontaktu. Ale o
lekarzach specjalistach też piszcie. Jeśli w ogóle robi to (czy
lekarz jest pierwszego kontaktu czy specjalista) różnice w sprawie
wypisywania
recept...
Obserwuj wątek
    • lohengrin4 Re: Recepty lekarskie!!!! Wytłumaczcie proszę 08.02.07, 20:27
      mocno niejasne są Twoje pytania.

> Kiedy lekarz musi wypisać receptę, a kiedy
      > tylko może, oraz w jakim przypadku nie musi i nie ma prawa wypisać recepty?

Nie musi nigdy jeśli uważa że nie trzeba.
      Czyli do końca nigdy nie "musi", zawsze tylko "może".
      Nie ma prawa wtedy gdy nie ma prawa do świadczenia:
      np. pacjent prosi lekarza o receptę, a lekarz nie znajduje się w sytuacji która
      uprawnia go do wypisania:
      a) lekarz nie jest w gabinecie
      b) pacjent jest hospitalizowany (z pewnymi wyjątkami)
      itp.
      Albo - lekarz nie ma ochoty do świadczenia usług z umotywowanych powodów, a
      stan chorego pozwala na odmowę świadczeń w oparciu o odnośne akty prawne i
      normatywne.

> Jak to jest z tymi receptami?

Ale co jak jest z receptami?

> Jeśli w ogóle robi to (czy lekarz jest pierwszego kontaktu czy specjalista)
      > różnice w sprawie wypisywania

Obecnie prawie nie robi w sensie ogólnym. W pewnych przypadkach robi.

Napisz po prostu o co Ci chodzi.

• jacek-yacek Re: Recepty lekarskie!!!! Wytłumaczcie proszę 08.02.07, 20:33
        No to może podam przykład. Przychodzę do lekarza z określoną dolegliwością,
        lekarz zapoznaje się z nią, stwierdza co to za dolegliwość i wypisuje mi na
        karteczce(która w zadnym przypadku receptą nie jest) konkretne leki jakie mam
        sobie kupić oraz daje instrukcje jak i kiedy zażywać. Przecież taka karteczka
        jest rownoznaczna z ustnym poleceniem takiego leku i niczym więcej, zadnej
        refundacji z tego nie mam. Czemu nie wypisał recepty?? O co w tym wszystkim
        chodzi?
        • maga_luisa Re: Recepty lekarskie!!!! Wytłumaczcie proszę 08.02.07, 20:36
          Jeśli były to leki tzw.OTC, czyli dostępne bez recepty, mógł tak zrobić. Takie
          leki nie są refundowane, płacisz za nie tyle samo czy masz receptę, czy nie.
          Mogło tak być, jeśli lekarz stwierdził np.infekcję wirusową dróg oddechowych.
    • jacek-yacek Re: Recepty lekarskie!!!! Wytłumaczcie proszę 08.02.07, 20:50
      Czyli rozumiem że istnieją pewne leki które są dostępne tylko na receptę i
      jeżeli choroba wymaga takiego leku wtedy lekarz wypisuje receptę. Jeśli choroba
      wymaga leku które są ogólnie dostępne lekarz może tylko ewentualnie coś
      polecić. Ale wiem że są też takie kombinacje gdy lekarz może wypisać receptę na
      lek ale nie musi bo może poprostu polecić inny odpowiednik tego leku który już
      nie jest objęty refundacją. Czemu tak jest? Inaczej mowiąc, są dwa leki o takim
      samym działaniu i jeden jest na receptę a drugi nie. W takim wypadku lekarz da
      mi receptę czy poleci ten drugi lek.
      • aron2004 Re: Recepty lekarskie!!!! Wytłumaczcie proszę 08.02.07, 21:10
        lekarz po prostu ma umowę z firmą farmaceutyczną że będzie ci dawał drogie
        leki. Poproś panią w aptece żeby ci wymieniła na tańszy, no chyba że ona też ma
        umowę z firmą farmaceutyczną. Ewentualnie napisz skargę do NFZ że ci wciskają
        drogie leki, powinno pomóc.
        • gazton05 Re: Recepty lekarskie!!!! Wytłumaczcie proszę 09.02.07, 00:11
          Aronie, co sugerujesz? Czytam ten wątek i sam się zastanawiam czego dotyczy
          Twoja odpowiedź.
          • aron2004 Re: Recepty lekarskie!!!! Wytłumaczcie proszę 09.02.07, 07:11
            chodzi o to że lekarze głównie rodzinni ale też inni mają tajne układy z
            firmami farmaceutycznymi. Np. jest jakiś lek po 5 zł, ale przychodzi firma
            farmaceutyczna z lekiem po 25 zł i mówi lekarzowi - polecaj pan nasz lek,
            będziesz pan miał 10 zł od 1 pudełka. I w ten sposób interes się kręci. Tracą
            oczywiście pacjenci, ale rodzinnego to nie obchodzi, bo chce mieć terenówkę.
            Zobaczcie jakie to są ogromne ppieniądze. Rodzinny tych leków wypisuje tony. Ma
            15 zł na jednym pudełku to miesięcznie wyciągnie nawet 1500 zł ( 100 pudełek
            leków to nie problem) czyli rocznie daje to ok. 18 000 zł i to na jednym tylko
            leku! A przecież leków jest bardzo wiele. I po prostu na takich ukłądach lekarz
            rodzinny kosztem pacjentów dorabia się terenówki.
            • aron2004 Re: Recepty lekarskie!!!! Wytłumaczcie proszę 09.02.07, 07:13
              powinno być tak że lekarz rodzinny powinien mieć obowiązek wypisywania
              NAJTAŃSZYCH leków, a jeżeli wypisze droższy to 1. albo na życzenie pacjenta i
              pacjent musi podpisać że sobie życzy leku droższego 2. jeżeli wypisze drogi lek
              wbrew pacjentowi to lekarz powinien dopłacić różnicę w cenie leku taniego i
              drogiego.
              • slav_ Re: Recepty lekarskie!!!! Wytłumaczcie proszę 09.02.07, 08:37
                1. lekarz nie jest w stanie śledzić na bierząco cen leków - za dużo preparatów,
                ceny zmieniają się
                2. ten sam preparat może mieć rłzną cenę w tym samym czasie w dwoch sąsiednich
                aptekach
                3. zarejestrowany może byc preparat "tańszy" ktorego akurat w tej aptece nie ma
                (choć figuruje w lekospisie)
                4. apteka ma prawo zamienić na tańszy - decyduje pacjent- wystarczybże zapyta w
                aptece czy maja tańszy odpowiednik - nie wymaga to jakichś szczególnych
                zdolności intelektualnych
                najlepiej było w socjaliźmie - ceny leków ustalało państwo i było "sprawiedliwie"
                wprawdzie jakos leków było mniej, ale zawsze rodzina mogła za dewizy kupć "na
                zachodzie" i przysłać
                • slav_ Re: Recepty lekarskie!!!! Wytłumaczcie proszę 09.02.07, 08:56
                  oczywiście bieżąco
              • gazton05 Re: Recepty lekarskie!!!! Wytłumaczcie proszę 10.02.07, 21:17
                To jest super fajne!
                A nie masz dojścia czasem do jakiejś firmy f. bo ja bym też chciał trochę
                dorobić.
                Np.mógłbym pisać tylko najtańsze leki, a od tych pacjentów, którzy chcą inne
                niż najtańsze, pobierać jakąś skromną opłatę (wtedy dostałbym też działkę od
                apteki za wypisanie nienajtańszych)
                Czy nie ma jakichś droższych leków niż za 15 zl - trochę wolno mi sie marża
                kapitalizowalaby..
        • maga_luisa Re: Recepty lekarskie!!!! Wytłumaczcie proszę 09.02.07, 08:52
          Nie masz o tym zielonego pojęcia i gadasz bzdury. Nie wprowadzaj człowieka w błąd.
          • alergenzb Re: do maga_luisa 09.02.07, 09:52
            proszę o info, także odnośnie recepty.
            Przykładowo Ribomunyl tabletki są odpłatne 100%, ale bez recepty żadna apteka
            ich nie sprzeda. Dlaczego muszę systematycznie chodzić do lekarza tylko po
            receptę, skoro termin wizyty dziecka u lekarza jest inny, a tabletki się kończą
            i niestety muszę biegać specjalnie po receptę.

czy nie można wypisać takiej ilości tabletek, aby wystarczyły do końca terapii
            tym lekiem, przecież zaoszczędziło by to czas lekarza i pacjenta.
            • maga_luisa Re: do maga_luisa 09.02.07, 09:57
              Ja bym wypisała, zwłaszcza że do leków 100% NFZ nic nie ma i lekarza się nie
              "czepi".
              • alergenzb Re: do maga_luisa 09.02.07, 10:01
                dzieki, bedę rozmawiać z lekarzem, ale jeszcze jedno dlaczego apteka nie
                sprzedaje bez recepty?
                • kate0809 Re: do maga_luisa 09.02.07, 11:17
                  Leki dzieli sie na leki Rx-wydawane wyłącznie na receptę nawet, gdy nie ma na
                  nie refundacji, i OTC ( over the counter)-do sprzedaży odręcznej, mogą byc
                  wydawane bez recepty (nawet poza aptekami, np. Na stacjach benzynowych), ale w
                  niektórych przypadkach np,leków p/bólowych czy p/histaminowych większe dawki
                  czy większe opakowania moga być wydawane tylko na receptę.
                  • alergenzb Re: do maga_luisa 09.02.07, 12:52
                    dzięki za informację.
                • agulha Re: do maga_luisa 09.02.07, 14:40
                  Apteka rozlicza się z recept. Inspekcje są dla aptek mordercze, oni naprawdę się
                  ich boją. Wypisałam kiedyś pół recepty w domu, a pół w aptece, tym samym
                  długopisem, pod trochę innym kątem i litery wyglądały minimalnie inaczej, już
                  mnie ze strachem pytano, czy nie mam aby pieczątki, żeby przybić przy tych
                  inaczej wyglądających literach (a nie było to np. dopisanie kolejnego leku).
                  Apteka nie sprzeda bez recepty. Czasami litują się farmaceuci przy jakichś
                  przewlekle przyjmowanych, niedrogich i nieszkodliwych lekach, dają lek prosząc o
                  przyniesienie Rp. później, ewentualnie proszą o wystawienie brakującej recepty
                  zaprzyjaźnionego lekarza.
              • anka5515 Re: do maga_luisa 14.02.07, 01:52
                wolno wypisać maksymalnie na 3 miesiące
      • slav_ Re: Recepty lekarskie!!!! Wytłumaczcie proszę 08.02.07, 22:40
        Z tego co piszesz trudno wywnioskować "o co chodzi".
        Najprościej - jeśli lek jest na receptę a lekarz Ci go zleca to oczywiście
        "musi" wystawić receptę.
        Jeśli lek jest w wolnym obrocie możesz dostać karteczkę z nazwą leku (sam czasem
        tak robię np. przy niektórych maściach, może to mało eleganckie ale wypisanie
        recepty zajmuje więcej czasu).
        Jeśli sam znasz inny preparat jakiegoś leku możesz o tym powiedzieć lekarzowi
        (na rynek wchodzi tyle leków o takim samym składzie - zwłaszcza po wygaśnięciu
        ochrony patentowej - że nie sposób znać wszystkich, ceny tez często się zmieniają).
        Jeśli byłeś poza poradnią u lekarza który nie ma prywatnej praktyki nie mógł Ci
        wystawić recepty refundowanej.
        Apteka ma prawo zamienić przepisany preparat na inny ale o takim samym składzie
        substancji czynnej i wskazaniach.
      • agulha Re: Recepty lekarskie!!!! Wytłumaczcie proszę 08.02.07, 23:34
        Leki dzielą się na kilka kategorii. Są takie wydawane zawsze bez recepty. Są
        takie, które są wydawane bez recepty tylko w najmniejszym opakowaniu (1 takie
        opakowanie), a większe ilości tylko na receptę. Np. lek przeciwbólowy ibuprofen.
        I są takie, które są wydawane tylko na receptę (w Polsce jakby więcej niż za
        granicą, a może mi się wydaje). Szczególne obostrzenia dotyczą narkotyków
        (silnych leków przeciwbólowych, które mają również działanie euforyzujące) - to
        są specjalne recepty, numerowane, z kopią (ja akurat nigdy takich nie wystawiałam).
        Refundacja to oddzielna sprawa. Refundacja zawsze wymaga recepty. Większość
        leków dopuszczonych do sprzedaży bez recepty nie podlega refundacji. Leki
        sprzedawane tylko na receptę mogą być refundowane (w różnym %) lub pełnopłatne.
        W pewnych ściśle określonych chorobach pewne leki są na receptę wydawane za
        darmo (albo, w praktyce, prawie za darmo), lekarz wpisuje wtedy literę P
        (choroba przewlekła). Refundacja jest możliwa tylko dla osoby ubezpieczonej,
        oczywiście. Osoba nieubezpieczona zawsze płaci 100%.
        Warunkiem wystawienia recepty jest to, że lekarz musi mieć dokumentację
        pacjenta. Czyli musi go przyjąć w gabinecie, przychodni, szpitalu lub tp. Nie
        wolno wystawiać recept każdemu jak leci - sąsiadowi, hydraulikowi - chociaż oni
        niekiedy tego oczekują. Dokumentacja, czyli zapis wizyty, cały wywiad, badanie,
        rozpoznanie i zapis, że zalecono lek X - wystawiono receptę.
        Są lekarze (np. ja ;-)), którzy nie pracują już w zawodzie, ale zachowują prawo
        do wystawiania recept - tylko dla siebie i najbliższej rodziny. Taki lekarz nie
        wypisze Ci żadnej recepty.
        • jacek-yacek Re: Recepty lekarskie!!!! Wytłumaczcie proszę 09.02.07, 11:10
          Dziękuję za wypowiedzi, niektóre trochę rozjaśniły mi w główce. :)
          • sylvia_z Re: Recepty lekarskie!!!! Wytłumaczcie proszę 10.02.07, 20:41
            Różna są też ceny tych samych leków, Podam przykła lek, który na 100% kosztuje
            190zł w zdecydowanej większości aptek, po refundacji kosztuje ok.30-40zł to
            różnie. A ja kupuję, a właściwie dostaję go za darmo, tzn. prawie za darmo
            ostatnio zapłaciłam 4gr, za 6 opakowań. A aptekę tą poleciła mi lekarz. Więc to
            różnie bywa, nawet te droższe leki bywają tańsze, wszystko bardzo dużo zależy
            od umów, które mają apteki podpisane z f. farmaceutycznymi, tak mi się
            bynajmniej wydaje.
            • maverick777md Re: Recepty lekarskie!!!! Wytłumaczcie proszę 10.02.07, 21:04
              ten lek kosztuje 190 zł i po refundacji, a by zyskał cenę 30-40 zł dopłacamy my
              wszyscy ze swych podatków. Aptece opłaca sie dopłacić do niego (ze "swych"
              funduszy) jeszcze te 30-40 zł bo i tak sprzedając go zarobi. Po to są recepty -
              1) by ograniczyć dostęp do leków "niebezpiecznych"
              2) by możliwe były (nie rujnujące budżetu) dopłaty do leków dla osób NAPRAWDĘ
              potrzebujących leku.
      • barabara6 Re: Recepty lekarskie!!!! Wytłumaczcie proszę 13.02.07, 16:54
        "są dwa leki o takim samym działaniu i jeden jest na receptę a drugi nie."
        Nigdy o czyms takim nie słyszałem. Może jakis przykład??
        • agulha Re: Recepty lekarskie!!!! Wytłumaczcie proszę 14.02.07, 00:44
          Jedyny taki przykład, to lek w najmniejszym opakowaniu (często: drogi w
          przeliczeniu na tabletkę i mocno reklamowany) i lek w większym opakowaniu.
          Ponownie przywołam przykład ibuprofenu :-)). Chyba że dla kogoś krople żołądkowe
          i inhibitor pompy protonowej to "leki o takim samym działaniu" (:))
        • justy1 Re: Recepty lekarskie!!!! Wytłumaczcie proszę 14.02.07, 10:40
          np. witamina B6 50mg firmy Polfarmex jest OTC, a ta sama witamina w tej samej
          dawce od innych producentów (polfa kutno, pliva karaków) jest na receptę
          niezależnie od rozmiaru opakowania; zresztą takie przypadki w witaminach są
          częste.
          ranigast 150mg 10 tabletek bez recepty, 30 i 60 tabletek na receptę i z
          refundacją.
          itd, itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka