Dodaj do ulubionych

Ilość wizyt u specjalisty

24.04.07, 19:11
Witam

1. Chciałbym się zapytać czy ilość wizyt u lekarzy specjalistów (okulista
konkretnie) w ramach ubezpieczenia NFZ jest jakoś ograniczona?? W ciągu
miesiąca korzystałem z wizyt u 2 różnych lekarzy, teraz chciałbym się zapisać
jeszcze do 3, nie zostanę w związku z tym obciążony jakimiś kosztami?

2. Czy mogę zażyczyć sobie u okulisty "profilaktycznie" konkretnego badania
(pomiar ciśnienia oka i usg oka) czy to lekarz decyduje jakie badanie wykonać.

Obserwuj wątek
    • extorris Re: Ilość wizyt u specjalisty 24.04.07, 19:15
      1. nie, a powinienes
      2. lekarz decyduje co jest potrzebne
      • nocny_piter Re: Ilość wizyt u specjalisty 24.04.07, 21:15
        Jedną z największych patologii tego systemu jest brak mechanizmów regulacyjnych.
        Płacisz jakąś tam symboliczną składkę w formie ryczałtu, a potem możesz
        korzystać ile chcesz. Żaden system tego nie wytrzyma na dłuższą metę, konieczne
        staje się współpłacenie jako element ograniczający nadmierny (a często
        nieuzasadniony) popyt.
    • janko_z Limit tzw punktów 24.04.07, 22:23
      Do specjalisty możesz zgłosić się raz na dwa tygodnie, zgodnie z regulacjami NFZ. Zatem jesli w misiącu odwiedziłeś 2 specjalistów i wybierasz sie do trzeciego to ewidentnie okradasz innych wspóbratymców, bo KTO INNY sie juz nie dostanie do tegoż specjalisty. Ci bowiem mają miesięczny limit punktów na przyjęcia, ściśle kontrolowany przez NFZ, jeśli zatem Ty odwiedzisz trzy razy specjalistę i dodatkowo masz życzenia co do badań to generujesz kolejki innych którzy chcieliby uzykac podobną poradę. i tu jest wyjasnienie - dlaczego do specjalistów są kolejki...
      • snajper55 Re: Limit tzw punktów 25.04.07, 01:43
        Powinno się wprowadzić kartki na wizyty u specjalistów. To by było sprawiedliwie.

S.
    • waria4 a jezeli mam powody 24.04.07, 22:55
      isc do lekarza np. okulisty , dermatologa ,ortpedy oraz do dentysty i uzgadniam
      termin wizyt i okazuje sie ze dostaje termin w tym samym miesiacu to co dalej
      okradam wspobratyńców? Jaka tu wina pacjentow ze sa kolejki? Nie moja wina ze
      termin wizyt uzgadnia sie z kilkomiesiecznym wyprzedzeniem i nie moja wina ze
      wizyty akurat sa w tym samym miesiacu.
      • janko_z Re: a jezeli mam powody 25.04.07, 00:17
        okradasz, jesli rejestrujesz sie jednego dnia do trzech, załózmy, lekarzy po porade specjalistyczną, bo zajmujesz trzy miejsca jednocześnie..potem mowisz: ten niedobry, ten niemrawy, a tamten zezowaty.. i skladka sie rozwadnia.. Ok, masz powody, ale nie do "mi-się-roszczeniowości", zrob wywiad, kto jest godny twego zaufania i rejestruj się do niego, albo.. szalej po prywatnych poradniach poza NFZ-em bedziesz noszony na rekach.. za opłatą sensu 50 plus diagnostyka na zyczenie 70-100...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka