Dodaj do ulubionych

Dosc darmochy

14.07.07, 00:04
Pacjent musi placic hocby symbolicznie. Niech to sie nazywa jak chce oplata manipulacyjna
rejestracyjna, nie musi byc wiele tyle co paczka fajek czy kilka godzin parkowania. Niech to bedzie
5zl,ale niech bedzie.

W socjalistycznej Szwecji symboliczna oplata za wizyte u specjalisty osoby ubezpieczonej w
panstwowym socjalistycznym szpitalu to okolo 100PLN. Na marginesie litr benzyny tu i tam kosztuje
tyle samo. Jedyna roznica to to ,ze w Polsce czasami doleja wody.
Obserwuj wątek
    • aron2004 Re: Dosc darmochy 14.07.07, 06:57
      no i pensja lekarza rodzinnego w Polsce i Szwecji jest podobna.
      • obs2 Re: Dosc darmochy 14.07.07, 10:29
        pytanie czemu polscy rodzinni jeżdżą do Szwecji?
        Oto odpowiedzi dla ciebie aron:
        - w Szwecji nie ma wizyt domowych
        - w Szwecji do lekarza wpuszcza pielęgniarka po zebraniu wywiadu. Gdybyś chciał
        tak jak w Polsce przyjść celem kolejnego durnego zaświadczenia koniecznego do
        uprawiania jazdy busem, to dostałbyś termin za 2 tygodnie. I poszedłbyś do
        domu. U nas taki pacjent jest ważniejszy od chorego z grypą, spróbowałby lekarz
        go nie przyjąć od razu! NFZ ma czelność domagać się wtedy wyjaśnień w razie
        skargi (!!!)
        - no i ostatnie. Lekarze w Szwecji jednak zarabiają kilka razy więcej od
        polskiego rodzinnego.
        • aron2004 Re: Dosc darmochy 14.07.07, 10:59
          bzdurzysz

lekarz rodzinny w Szwecji zarabia 5000 dolarów miesięcznie brutto, odliczając
          podatek 50% zostaje mu na rękę ok. 7-8 tysięcy złotych.

Tyle samo zarabia lekarz rodzinny w woj. lubelskim - i nie próbuj mi wmawiać,
          że lekarze rodzinni w woj. lubelskim jeżdżą Poldkami i mieszkają w blokach bo
          to ja tu mieszkam a nie ty i ja lepiej wiem niż ty czym oni jeżdżą. Bo ty
          pewnie nigdy w Lublinie nie byleś i się wymądrzasz.

W Szwecji lekarz rodzinny nie może pod karą sądowną odmówić pacjentowi
          podstawowych badań albo wizyty domowej - u nas to normalka.
          • maga_luisa Dowody? 14.07.07, 11:03
            "W Szwecji lekarz rodzinny nie może pod karą sądowną odmówić pacjentowi
            podstawowych badań albo wizyty domowej - u nas to normalka."
            • aron2004 Re: Dowody? 14.07.07, 15:00
              to jest minimum cywilizacyjne, żeby pacjent mógł zrobić sobie podstawowe
              badania i w razie czego liczyć na wizytę domową. Nie mówię tu o wizytach
              typu "boli mnie ucho i nie chce mi się iść" ale o przypadku np chorego dziecka
              w zimie.
              • zzz12 Re: Dowody? 07.08.07, 13:37
                Wiem,ze to czcze zajecie dyskutowac z toba, ale informuje, ze w
                Szwecji lekarz jedzie na wizyte domowa wylacznie w dwoch przypadkach:
                1. stwierdzenie zgonu,
                2. W celu stwierdzenia koniecznosci przymusowej hospitalizacji osob
                z zaburzeniami psychicznymi, ktore zagrazaja bezpieczenstwu wlasnemu
                i innych.
                KONIEC.
                Innej mozliwosci nie ma.
                Reszta pacjentow, chocby sie walilo i palilo,musi dostac sie do
                lekarza we wlasnym zakresie.
          • herostrates1 Re: Dosc darmochy 18.07.07, 22:52
            Aron ogladaj jeszcze wiecej telewizji bedziesz jeszcze madrzejszy. Nie masz o niczym pojecia. Sorry
    • piotrbbyd Trudno nazwać darmochą 14.07.07, 07:49
      Jeśli ktoś płaci składkę i rzadko korzysta

Ale w sumie propozycja ok, ze względu na zmuszenie do płacenia osób
      zwolnionych ze składki - przynajmniej będzie większy % płatników
    • szefmati Re: Dosc darmochy 14.07.07, 08:07
      popieram!
      • agi303 Re: Dosc darmochy 14.07.07, 10:21
        Jeżeli coś kosztuje 200 zł miesięcznie, niezależnie od wysokości dochodów danej
        osoby /własna dział. gosp./. to na pewno nie jest za darmo !
        A przy pierwszej próbie skorzystania z usług specjalisty słyszę, iż mam sobie
        poczekać 6 miesięcy albo pójść prywatnie. Oczywiście w kolejce do specjalisty
        wyprzedzają mnie m.in. biedni rolnicy z 3-piętrowymi domami, 2 samochodami i
        maszynami rolniczymi o wartości kilkuset tys. zł, których nie stać na
        zapłacenie składki.
        • gamdan Re: Dosc darmochy 14.07.07, 14:15
          A co ma powiedzieć taki jak ja, który płaci dwie składki zdrowotne: jedną od
          pensji z etatu (jakieś 350 pln), drugą od działalności gospodarczej (prawie 200
          pln).
          Dobrze, że tę drugą mogę umieścić w kosztach.
          • agi303 Re: Dosc darmochy 14.07.07, 16:09
            składki ZDR nie możesz umieścić w kosztach, tylko odliczasz ją od podatku,
            obliczając zaliczki miesięczne lub kwartalne w ciągu roku; natomiast po
            zakończeniu roku, wypełniając zeznanie odliczasz od podatku obydwie składki
            ZDR: zarówno tę ze stosunku pracy, jak i tę z działalności gospodarczej.
            • gamdan Re: Dosc darmochy 14.07.07, 16:27
              Wiem, wiem. Zastosowałem "skrót myślowy". Niefortunnie.
              Ale może wytłumaczysz mi, jaki cel przyświecał twórcom przepisu o odprowadzaniu
              drugiej składki zdrowotnej. Dlaczego nie płacę np. składki rentowej od drugiego
              dochodu?
              • agi303 Re: Dosc darmochy 14.07.07, 18:25
                O ile dobrze pamiętam /byłam wtedy na 4 roku studiów/, to z dniem 01/01/1999
                weszła w życie reforma i ustawa o powszechnym ubezpieczeniu zdrowotnym, oraz
                druga reforma emerytalna, a wraz z nią ustawa o systemie ubezpieczeń
                społecznych, w której zapisano coś takiego jak zbieg tytułów do ubezpieczenia.
                W związku z czym ubezpieczenie społeczne płacisz tylko z 1 tytułu /um. o pracę/
                a ubezpieczenie zdr - na mocy innej ustawy - od każdego z tytułu ubezpieczenia.
                Najprawdopodobniej twórcom tej reformy i ustawy, wówczas firmowanej przez
                niejaką Panią Minister Annę Knysok, zależało na maksymalizacji wpływów z tyt.
                składki ZDR, zwłaszcza, iż zwolnili z obowiązku płacenia zarówno
                bezrobotnych /którzy rzeczywiście nie mają dochodów oraz tych którzy mają
                dochody, ale na czarno/, jak również rolników, dzieci, studentów itp., itd. Jak
                słyszę o kolejnym podniesieniu skłądki na zDR, to mi się słabo robi.
                • gamdan Re: Dosc darmochy 14.07.07, 20:45
                  Wrrrr!!!!!
                  Przypomniała mi się Anna (tfu!) Knysok.
                  • agi303 Re: Dosc darmochy 14.07.07, 21:13
                    Przypomniałeś mi jeden żart na jej temat - o grze w chińczyka:
                    "człowieku nie irytuj się - czyli Knysok.
                    Np.: rzucasz kostką, idziesz 2 pola naprzód do lekarza rodzinnego; losujesz
                    wiadomość - nie dostełeś skierowania do specjalisty - cofasz się o 3 pola !
          • szlachcic Re: Dosc darmochy 27.07.07, 19:37
            gamdan napisał:

> A co ma powiedzieć taki jak ja, który płaci dwie składki zdrowotne: jedną od
            > pensji z etatu (jakieś 350 pln), drugą od działalności gospodarczej (prawie
            200 pln).

to Gadman placisz bardzo bardzo malo
            zobacz ile placi zwykly budowlaniec w Angli za wwaszym mniemani gorsza sluzbe
            zdrowia i na gorszych lekarzy
            I Ty placac tak zalosne stawki chcesz zarabiac 10 razy wiecej
            widzisz Gadman kij ma dwa konce jednak jednego z nich brac lekarska nie widzi a
            raczej nie chce widziec i karmi spoleczenswo bredniami w stylu juz podwyzszenie
            stawki nie pomoze trzeba prywatyzowac. a zmieniliscie to Wasz wspanialy pomysl
            na waszej www? czy tak to sie szybko zmienia ze nie starcza czasu?
            chcesz prywatyzowac? wybuduj Gadman sobie szpital, bedziesz kasowal ze hej na
            zasadzi ktora juz dawno tu omawialiscie w gronie lekarzy czyli z przeziebieniem
            to pacjent ew nie musi przyjsc i "se" zaoczczedziale ze zlamana noga bedzie
            skomlal o pomoc
            a jak bedzie skomlal to zaplaci 3 razy wiecej niz nalezaloby
            na tym polegac ma wasza prywatyzacja
            chcecie majatek narodowy przejac i uprawiac tam 19 wieczny kapitalizm
            chcecie nie ponoszac zadnych kosztow finansowych zostac biznesmenami
            Jestem za prywatyzacja pewnej malej ilosci szpitali na zasadzie wyceny szpitala
            i kupna go za uczciwe pieniadze
            a sytuacja zmierza do tego bo panstwo predzej czy pozniej bedzie musialo cos
            zrobic z dlugami. Wy zadajac podwyzek w zamian za nic przyspieszacie oddanie
            majatku narodowego jakim sa szpitale pewnej grupie ludzi za dlugi
            Za dlugi tz nie wg wyceny czyli z korzyscia dle tego co wezmie
            • aron2004 Re: Dosc darmochy 27.07.07, 21:50
              lekarze powinni przede wszystkim oddać pieniądze na studia i spłacić długi
              szpitali, bo to lekarze pracując mało wydajnie wpędzili szpitale w długi!

Powinniście oddać tak ze 100 000 zł na łebka. Tyle co najmniej jesteście winni
              społeczeństwu.
              • rask Re: Dosc darmochy 28.07.07, 10:16
                aron2004 napisał:

> lekarze powinni przede wszystkim oddać pieniądze na studia i spłacić długi
                > szpitali, bo to lekarze pracując mało wydajnie wpędzili szpitale w długi!
                >
                > Powinniście oddać tak ze 100 000 zł na łebka. Tyle co najmniej jesteście
                winni
                > społeczeństwu.
                aroon, Ty nie musisz oddawać oddawać zbyt dużo pieniędzy za naukę. Prawda?? Ile
                to bedzie?? Klasy 1-3, plus 3 lata w 4-tej, kilka lat w szóstej i fruuuu. Na
                wolność. Szczęsciarz.
                • aron2004 Re: Dosc darmochy 28.07.07, 15:47
                  ja nie wyjeżdżam do pracy za granicę i nie wpędzam szpitali w dlugi
              • aaki już oddaję.proszę bardzo.... 28.07.07, 20:53
                www.mo.nrcs.usda.gov/news/MOphotogallery/Livestock-Pasture/good%20manure%20pile1.jpg
            • gamdan Re: Dosc darmochy 27.07.07, 23:40
              Płacę mało, bo mało zarabiam.
              Gdybym zarabiał więcej, to więcej bym wpłacał. Idę na to, ale władza nie chce.
              Płacę na pewno więcej niż większość polskiego społeczeństwa.
              Ile Ty płacisz, szlachcic?

> chcecie majatek narodowy przejac i uprawiac tam 19 wieczny kapitalizm
              > chcecie nie ponoszac zadnych kosztow finansowych zostac biznesmenami

Ty znowu swoje. Jak osioł.
              Kolejny raz piszę: N I E.
              Nie chcę przejąć majątku narodowego. Chcę pracować na etacie lub kontrakcie w
              nowoczesnym systemie opieki zdrowotnej. W takim systemie, gdzie nie ma
              wszystkiego za darmo, o każdej porze, dla wszystkich.
              Chcę pracować w systemie, gdzie jest realna wycena kosztów usług, gdzie jest
              miejsce na dokształcanie się lekarzy i pielęgniarek, gdzie są godne
              wynagrodzenia, adekwatne do ważności zawodu i gdzie ceni się dobrą jakość pracy.
              To tak w skrócie. Zapamiętasz? Chyba wątpię.

> Wy zadajac podwyzek w zamian za nic przyspieszacie oddanie
              > majatku narodowego jakim sa szpitale pewnej grupie ludzi za dlugi
              > Za dlugi tz nie wg wyceny czyli z korzyscia dle tego co wezmie

Tu przesadziłeś.
              To, że istnieją takie patologiczne mechanizmy, nie jest winą lekarzy.
              Opamiętaj się szlachcic.
              Zapytaj lepiej, dlaczego partia, która ma w nazwie Sprawiedliwość, nic nie
              zmienia w tej kwestii?
              • szlachcic Re: Dosc darmochy 28.07.07, 19:00
                gamdan napisał:

> Płacę mało, bo mało zarabiam.
                > Gdybym zarabiał więcej, to więcej bym wpłacał. Idę na to

zawsze probujesz odwrocic sytuacje aby wyciagnac argumenty
                rozumiem ze Ty chcesz miec podwyzke na zasadzie strajkuje i dawac mi tu a 80%
                pozostalego spoleczenstwa masz gdzies bo oni maja placone z kupki ktora to
                musza wypracowac

> Nie chcę przejąć majątku narodowego. Chcę pracować na etacie lub kontrakcie w
                > nowoczesnym systemie opieki zdrowotnej. W takim systemie, gdzie nie ma
                > wszystkiego za darmo, o każdej porze, dla wszystkich.

propozycje prywatyzacji jaka zlozyliscie w jakim stopniu uwazasz za mozliwa do
                wykonania. Ja daje 0%
                Uwazam wiec taka propozycje za sabotowanie reformy badz po prostu probe
                podtrzymywania dalej tego co jest.
                ale jak wiesz wszystkiego nie ma za darmo juz dawno

> Chcę pracować w systemie, gdzie jest realna wycena kosztów usług

Jak chcesz wycenic realnie koszty funkcjonowania szpitala w sytuacji gdy
                organizacyjnie jest on pozeraczem budzetu i nieefektywny uslugowo?
                aby obliczyc realnie koszt funkcjonowania szpitala musisz dopracowac zasady
                organizacyjne. Aby obliczyc te kwoty musisz miec po prostu skladniki z jakich
                sklada sie jego funkcjonowanie. Dzis masz zafalszowane dane, z nich nie jestes
                w stanie obliczyc jakichkolwiek kwot

>gdzie są godne wynagrodzenia, adekwatne do ważności zawodu i gdzie ceni się
                >dobrą jakość pracy

ale pieniadze ktore moglyby wejsc na Wasze wynagrodzenia sa pozerane ne przez
                nieefektywnosc i zla organizacje ogolnie.

> Zapytaj lepiej, dlaczego partia, która ma w nazwie Sprawiedliwość, nic nie
                > zmienia w tej kwestii?

za duzo czytasz Wyborczej
                Doskonale wiesz ze ustawy przyjmuje nie rzad tylko sejm, doskonale tez wiesz ze
                PIS jest jedyna partia ktora najdalej wychyla sie z pozostalych jesli chodzi o
                te sprawy za co jest atakowana przez np prawnikow bo chce zburzyc obecny uklad
                itp no i np PO
                I nie zrobi nic bo alternatywa bedzie albo pokrycie dlugow z budzetu panstwa
                albo likwidacja szpitala czy przejecie go przez kogos kto dlugi wykupi
                ale dlugi sa mniejsze od majatku. wiec zyska ten kto to przejmie
                I to bedzie wszystko zgodnie z prawem, szpital nie ma plynnosci finansowej,
                jest zamykany, lepiej wiec go sprzedac i pozbyc sie kosztow utrzymania budynku
                ty liczysz ze PO zrobi wam dobrze. Ja licze na to ze w tej chwili jest idealna
                sytuacja jesli chodzi o zmiany. Podwyzek od PO nie dostaniecie bo to rozlozy
                szpitale - to jest pewnik, a to ze oni dzisiaj pieknie was wspieraja to chyba
                wiesz dlaczego

• gamdan Re: Dosc darmochy 29.07.07, 22:40
                  szlachcic napisał:
                  > zawsze probujesz odwrocic sytuacje aby wyciagnac argumenty

Jakie odwrócić? Stwierdzam fakt. Niepodważalny.

> propozycje prywatyzacji jaka zlozyliscie w jakim stopniu uwazasz za mozliwa do
                  > wykonania. Ja daje 0%
                  > Uwazam wiec taka propozycje za sabotowanie reformy badz po prostu probe
                  > podtrzymywania dalej tego co jest.
                  > ale jak wiesz wszystkiego nie ma za darmo juz dawno

O czym Ty szlachcic pieprzysz?
                  Jak cytujesz moje słowa, to odnoś się do tych słów. Merytorycznie.
                  Widzę, że znowu zmieniłeś zdanie (a skarpetki?).
                  Tylko czemu piszesz, że "wszystkiego nie ma za darmo"? Niczego nie ma za darmo.

> Jak chcesz wycenic realnie koszty funkcjonowania szpitala w sytuacji gdy
                  > organizacyjnie jest on pozeraczem budzetu i nieefektywny uslugowo?

Znowu przesadzasz. Mówię o wycenie kosztów usług, a nie o kosztach
                  funkcjonowania szpitala.
                  Dajesz kolejny dowód swojego prymitywizmu myślowego. Szpital nie jest
                  "pożeraczem budżetu". Swoją działalnością szpital przynosi namacalne korzyści
                  społeczeństwu czyli państwu. Zdrowie obywateli jest bardzo ważnym czynnikiem
                  pomyślności kraju. Zdrowi obywatele przynoszą korzyść państwu. Tylko prostak
                  mówi, że jest inaczej.

> Ja licze na to ze w tej chwili jest idealna
                  > sytuacja jesli chodzi o zmiany.

Jeśli myślisz o zmianach w systemie opieki zdrowotnej to już się chyba przeliczyłeś.

> Podwyzek od PO nie dostaniecie bo to rozlozy
                  > szpitale - to jest pewnik, a to ze oni dzisiaj pieknie was wspieraja to chyba
                  > wiesz dlaczego

Wiem dlaczego.
                  Dlatego, że każdy rozsądny człowiek w tym kraju wie, że tak dalej być nie może.
                  System wymaga zmian i przerwa wakacyjna rządu jest tu najmniej wskazana.
                  • szlachcic Re: Dosc darmochy 30.07.07, 12:11
                    gamdan napisał:

> Jakie odwrócić? Stwierdzam fakt. Niepodważalny.

Na swoja wyplate trzeba sobie zapracowac. jaestesmy krajem ktory jest biedny
                    jestesmy krajem w ktorym wydajnosc pracy jest mala
                    wlasnie przez to m in ludzie zarabiaja jaj kzarabiaja
                    czesc 600zl, ogromana czesc do 1000. oni pracujac w firmach X czy Y na swoja
                    wyplate musza zapracowac poprzez wytworzenie zysku. Wy po prostu zadacie
                    podwyzek BEZ poprawy Waszej pracy, a jest ona jak wiesz nie bez patologoii
                    Pracuj wiec lepiej i walcz o zmiane organizacji pracy tam gdzie pracujesz.
                    Dlaczego u wielkiej rzeszy pracownikow ma byc zwiazek miedzy ich praca a
                    zarobkami a u was nie? Wytlumacz mi to prosze

> O czym Ty szlachcic pieprzysz?
                    > Jak cytujesz moje słowa, to odnoś się do tych słów. Merytorycznie

Dyzkutujemy od miesiecy o poprawie sluzby zdrowia, czyz nie?
                    zadalem wiec pytanie jakie widzisz szanse tej propozycji.
                    znowu uchylasz sie od odpowiedzi bo zadalem kolejne trudne pytanie na ktore Ty
                    nie odpowiadasz a moderatorzy kasuja watki
                    Taka jest z wami dyskusja

> Znowu przesadzasz. Mówię o wycenie kosztów usług, a nie o kosztach
                    > funkcjonowania szpitala.
                    > Dajesz kolejny dowód swojego prymitywizmu myślowego.

rece opadaja, prymitywizm myslowy to jest u Ciebie
                    jak chcesz obliczyc koszty uslugi bez kosztow funkcjonowania placowki?
                    w 1 szpitalu wycena uslugi jest zadawalajaca a w 2 juz zadowoleni nie beda bo
                    maja wieksze koszty
                    Kontrakty maja zapewnic budzet szpitalowi aby sie bilansowal Tak czy Nie?
                    Jezeli za duza kwota idzie na koszty funkcjonowania szpitala to cena uslugi aby
                    sie bilansowac zawsze w takich obliczeniach bedzie sie powiekszala Tak czy nie?
                    Kiedys pisales ze wszystkie dlugi kltore powstaly, powstaly z powodu ze
                    wykonujecie ponadlimitowo.
                    oczywiscie opowiadzasz przeogromne bzdury
                    nie bede pisal dlaczego bo to jest dla sredniointeligentnego czleka oczywiste
                    jezeli tak uwazasz to wymuscie na dyrektorze aby nie przyjmowac ponad limit
                    jezeli tak uwazasz to dyrektora nalezy podac do prokuratora za dzialania na
                    szkode szpitala
                    to dla dyrektorkow bardzo wygonda wymowka w ktora to wierzycie i z takiego
                    wlasnie myslenia opowiadanie bzdury ze plakac sie chce

>Szpital nie jest
                    > "pożeraczem budżetu". Swoją działalnością szpital przynosi namacalne korzyści
                    > społeczeństwu czyli państwu

ty nie rozumiec jezyk polski?
                    uzywam najprostszych slow jakie mozna i nadal nie rozumiesz
                    duze koszty okoloszpitalne czyli niepotrzebne etaty, brak organizacji
                    wyrzucanie pieniedzy w bloto zawyzaja koszty
                    w innym dobrze zorganizowanym i dobrze zarzadzanym nie zawyzaja
                    czyli koszty sa tam mniejsze wiec cena jednostkowa np wyrostka moze byz mniejsza

> Jeśli myślisz o zmianach w systemie opieki zdrowotnej to już się chyba
                    >przeliczyłeś.

ja w przeciwienstwie do Was uwazam ze reforma musi potrwac kilka lat
                    Jezeli Wy od poczatku wyskakujecie po niedawnych duzych podwyzkach o kolejne
                    duze podwyzki a to znaczy ze ich nie dostaniecie ani od PIS ani od PO
                    Najlepsze dzisiaj to jednak upadanie kolejnych szpitali do ktorych przyczynia
                    sie Wasza roszczeniowa postawa
                    • dwimmerling [...] 30.07.07, 12:32
                      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                    • gamdan Re: Dosc darmochy 30.07.07, 17:36
                      szlachcic napisał:
                      > Dlaczego u wielkiej rzeszy pracownikow ma byc zwiazek miedzy ich praca a
                      > zarobkami a u was nie? Wytlumacz mi to prosze

To nie jest pytanie do mnie. Ja też mogę pytać dlaczego do tej pory nie ma
                      systemu wyceny jakości i ilości pracy personelu medycznego.
                      Jeśli chirurg w UK wykonuje 5 operacji dziennie (polski chirurg także), a wyniki
                      leczenia są porównywalne z polskimi to dlaczego chirurg w UK może zarabiać
                      równowartość 10 średnich krajowych, a polski chirurg nie zarabia nawet 2 średnich?
                      Wytłumacz mi to proszę.

> Dyzkutujemy od miesiecy o poprawie sluzby zdrowia, czyz nie?

Nie. Tobie wydaje sie, że dyskutujesz o naprawie, ale w rzeczywistości starasz
                      się bardzo nieumiejętnie wmówić lekarzom, że za ten cały bajzel odpowiadaja oni,
                      a nie minister zdrowia, rząd czy parlament.
                      Ja natomiast wytykam Tobie i tobie podobnym wiele niekonsekwencji w myśleniu i
                      normalną niewiedzę w temacie. Wiem, że to jest syzyfowa praca, ale co tam...

> jak chcesz obliczyc koszty uslugi bez kosztow funkcjonowania placowki?

Ja nie chcę niczego liczyć. Od tego są inni. Mnie nie interesuje, ile zapłaci
                      NFZ mojemu szpitalowi za wykonaną usługę. O to niech martwi się dyrektor. Jego
                      obowiązkiem jest policzyć koszty. Jeśli jest to opłacalne to podpisuje umowę,
                      jeśli nie to nie powinien. Dzieje się inaczej, niestety.
                      Mnie interesuje ile ja zarobię za określony zakres czynności. Jeśli płaca mnie
                      satysfakcjonuje to OK. Jeśli nie - to mam kilka możliwości. Właśnie jedną z tych
                      możliwości wykorzystuję.

> jezeli tak uwazasz to wymuscie na dyrektorze aby nie przyjmowac ponad limit
                      > jezeli tak uwazasz to dyrektora nalezy podac do prokuratora za dzialania na
                      > szkode szpitala

Typowa logika laika.
                      Przywozi mi karetka chorego człowieka do izby przyjęć, a ja "wymuszam na
                      dyrektorze, aby nie przyjmować ponad limit". Czy Ty wiesz o czym mówisz? Ja
                      jestem od leczenia ludzi i to staram się robić jak najlepiej potrafię.
                      Prezentujesz typową postawę domorosłego reformatora: wszystkiemu winni lekarze.
                      Najpierw trzeba trochę się orientować w temacie, a potem dyskutować.
                      • szlachcic Re: Dosc darmochy 31.07.07, 18:25
                        gamdan napisał:

> to dlaczego chirurg w UK może zarabiać
                        > równowartość 10 średnich krajowych, a polski chirurg nie zarabia nawet 2
                        średnich?
                        > Wytłumacz mi to proszę.

wiesz ajki pkb ma UK?
                        czy widzisz roznice miedzy ich organizacja sluzby zdrowia a nasza?
                        czy wiesz ze kilkukrotnie wiecej zarabia tam kazdy w kazdym zawodzie wiecej od
                        nas?
                        to wszystko sie skalda na to co mamy

> Nie. Tobie wydaje sie, że dyskutujesz o naprawie, ale w rzeczywistości starasz
                        > się bardzo nieumiejętnie wmówić lekarzom, że za ten cały bajzel odpowiadaja
                        >oni

nigdy nie powiedzialem ze Wy sami!!!
                        jestescie wspolodpowiedzialni, nie powiesz mi chyba ze gdyby byla szczera chcec
                        zmiany na poczatek samego systemu i organizacji to cos by sie do przodu posunelo
                        problem w tym ze Wy przede wszystkim macie postawe roszczeniowa i toniecie
                        dalej w tym bagnie na wlasne zyczenie

>O to niech martwi się dyrektor. Jego
                        > obowiązkiem jest policzyć koszty. Jeśli jest to opłacalne to podpisuje umowę,

doskonale wiesz ze dyrektorzy sa z klucza partyjnego
                        doskonale wiesz ze podoba im sie na stanowiskach bo dobra kasa za nic wplywa na
                        konto
                        I dlatego on nic nie zrobi co mogloby mu zaszkodzic a jest ekonomicznie
                        uzasadnione. Mu jest wygodnie dzisiaj krzyczec tak jakWy i zwalac 100% winy na
                        NFZ
                        dla nich to idealna sytuacja, dla was w sumie tez bo wielu dyrektorow sie boi
                        lekarzy bo jestescie w stanie wykopac ich ze stanowiska wiec razem trwacie w
                        matriksie

> Przywozi mi karetka chorego człowieka do izby przyjęć, a ja "wymuszam na
                        > dyrektorze, aby nie przyjmować ponad limit". Czy Ty wiesz o czym mówisz?

znowu w swoim stylu mowisz nie na temat i do tego jeszcze podales skrajny
                        przyklad
                        przeciez sam mowiles ze dlugi powstaja tylko z 1 zrodla - bo przyjmujecie ponad
                        limit
                        Nie!!!! dlugi generowane sa z wielu zrodel i to ze nfz nie zaplaci wam ze
                        ponadlimitowy zabieg takze ale to nie jedyna przyczyna
                        przyjmowanie ponad limit to przypadki trudne i skomplikowane takie jak np
                        podales tutaj teraz ale i przyjmowanie aby wypisac recepte ktore to przyjecie
                        nie generuje ani zlotowki dlugu!!!!
                        obaj dyrektorzy opowiadaja bzdety o takim samym powstawaniu dlugu
                        to jest totalna bzdura
                        przyklad
                        szpital wychodzi na zero
                        koszty szpitala-energai place gaz itp = 100zl
                        kazda operacja = 1zl
                        jezeli wykonywana jest tylko 1 operacja rocznie to ona kosztuje 101zl
                        jezeli 10 to 10zl
                        im wyzsze sa koszty szpitala tym wiekszy jest koszt pojedynczej operacji
                        rozumiesz mechanizm jaki dziala, to jest proste, stalych kosztow nie
                        zwiekszacie poprzez przyjmowanie ponadlimitowego, zwiekszacie jedynie tylko
                        koszty samego zabiegu/badan
                        i sa problemy ktore dla Ciebie sa wielkimi problemami jak np matka ktora
                        przyszla do przychodni po recepte dla dziecka.
                        dla Ciebie byly to koszty i zasadne bylo nieprzyjecie
                        dla mnie to oszolomstwo ktorago swiadomie czy nie broniles
                        a podobno jestes za normalnoscia

• sithicus [...] 31.07.07, 19:22
                          • szlachcic Re: Dosc darmochy 31.07.07, 21:45
                            sithicus napisał:

> Co do rzeczy ma polski PKB? Chodzi o PROPORCJĘ. A różnicę w organizacji widzę
                            >na codziennie bo pracuję w UK

wypisalem ci wszystko co ma wplyw na to dlaczego jest tak zle
                            Jezeli uwazasz ze bogactwo kraju nie ma znaczenia to uwazaj tak dalej
                            Jezeli widzisz roznice w organizacji dlaczego oczekujesz proporcjonalnego
                            wynagrodzenia? wytlumacz mi swoj tok rozumowania!!!
                            wg ciebie to ze jest balagan, jestescie zdemoralizowani, leniwi i zepsuci nie
                            powinno miec znaczenia aby zarabiac proporcjonalnie do brytyjczykow
                            sithicus wiesz co ty mowisz? czy sie nacpales czegos

> To jest ku_rwa bardzo dobry przykład.

Dobrze ze go podales bo tak jest i bedzie i trzeba jakies propozycje na takie
                            przypadki zaproponowac. Zaproponowaliscie cos? Mysle ze nie.
                            Jedyna co to potraficie stekac. ale ja ripostowalel dla odmiany innym
                            przypadkiem
                            Przyjscie po recepte i nieprzyjecie matki z dzieckiem. Nikt z lekatrzy mnie na
                            tym forum nie poparl. Nieprzyjecie z powodow limitowych jej to oszolomstwo

>Obcokrajowcy, bezdomni i inni nieubezpieczeni - przyjęcie każdego z
                            > nich generuje straty

Byly strajki przez wiele dni.
                            dlaczego w wielu debatach nie podjeliscie tematu?
                            Bo nie macie nic do powiedzenia, nie macie zadnego planu ani propozycji aby
                            minimalizowac takie sytuacje zle dla jednostek
                            za to o kasie na podwyzki 1000 razy dziennie

> Długi powstają z 3 przyczyn. Pierwszą i GŁÓWNĄ jest niedoszacowanie procedur.
                            > Po prostu NFZ za mało płaci.

Wg Ciebie na koszt procedury X co sie skalda?
                            Pisales niedawno ze dlugi sa za przyjecia ponadlimitowe.
                            To znaczy to samo ze jest dobrze wycenione

>Natomiast NFZ wycenia
                            > go na 10 000 PLN. Dlaczego? A bo właśnie tyle sobie wyliczyły biurwy w NFZ

Ale wszystko wrzucasz do jednego kosza.
                            Tak sa takie przypadki, tak jak sa przypadki dobrze wycenionych i wycenionych
                            nawet na wyrost.
                            Dowodem na to jest to ze 48% procent szpitali nie generuje dlugow

>A jak kur_wa
                            > jest to zabieg ratujący życie to niestety trzeba go wykonać

a czasem za te wszystkie zabiegi nie placa?

>Otóż za leczenie kilku jednostek
                            > chorobowych u tego samego pacjenta NFZ nie płaci!!!

alez ja wiem ze bzdur jakie wymysla nfz jest jeszcze wiecej
                            ale czlowieku zrozum ze ja jestem gotowy ponosic jakies koszty zwiazane z opieka
                            a zrozum czlowieku ze zgodze sie na doplate do normalnie funkcjonujacej
                            organizacyjnie sluzby zdrowia zgodnie z odwieczna zasada ze nikt ciezko
                            zapracowanych pieniedzy nie chce wyrzucac w bloto
                            na dzien dzisiejszy doplatom mowie nie - bo macie burdel wiekszy niz w burdelu
                            mowie nie bo jak dlugo zyje zadnej zmiany nie zaproponowaliscie
                            jedyna co to klapiecie o podwyzki
                            zrozum czlowieku ze tak jak ja mysli 95% spoleczenstwa a co za tym idzie kazda
                            partia polityczna
                            czyli jak spoleczenstwo nie bedzie widzialo sensu dodatkowych obciazen to sie
                            na nie nie zgodzi
                            to jest b prosty mechanizm
                            ja juz pomijam ze to spoleczenstwo jest biedne
                            Ty tego nie jestes w stanie zrozumiec bo pensja brytyjczyka przyslania ci
                            trzezwe spojrzenie na rzeczywistosc

> Do twojej wiadomości - leczenie białaczki - koszt może dojść do 2 MILIONÓW PLN

i mowie kolejny raz
                            jestem w stanie zgodzic sie na dodatkowe obciazenia m in na takie wypadki
                            tylko nie zgodze sie nigdy na zadne obciazenia jak wiem ze te pieniadze zostana
                            wyrzucone w bloto a i tak bede musial dac lapowke

• dwimmerling Re: Dosc darmochy 31.07.07, 23:21
                              > wypisalem ci wszystko co ma wplyw na to dlaczego jest tak zle
                              > Jezeli uwazasz ze bogactwo kraju nie ma znaczenia to uwazaj tak dalej
                              > Jezeli widzisz roznice w organizacji dlaczego oczekujesz proporcjonalnego
                              > wynagrodzenia? wytlumacz mi swoj tok rozumowania!!!

Chwila!!!!Jesli lekarz w UK zarabia 12tys funtow,to robol 2tys funtow.Wiec-jesli
                              ja w Polsce mam zarabiac 1200pln,to czemu robol w Polsce nie moze zarabiac
                              200pln?Skoro jestesmy tak biednym krajem,to zanizajmy zarobki wszystkim,a nie
                              tylko wybrancom losu!!!

> wg ciebie to ze jest balagan, jestescie zdemoralizowani, leniwi i zepsuci nie
                              > powinno miec znaczenia aby zarabiac proporcjonalnie do brytyjczykow
                              Ach,jak ja lubie takie rzeczowe argumenta...

> wiesz co ty mowisz? czy sie nacpales czegos?
                              Wlasnie szlachcic,wiesz co Ty mowisz,czy sie nacpales czegos?

>Nikt z lekatrzy mnie na
                              > tym forum nie poparl.

Bos glupi.

>Nieprzyjecie z powodow limitowych jej to oszolomstwo
                              Ale wg NFZtu tak wlasnie powinnismy postepowac.Savvy?

> Byly strajki przez wiele dni.
                              > dlaczego w wielu debatach nie podjeliscie tematu?
                              > Bo nie macie nic do powiedzenia, nie macie zadnego planu ani propozycji aby
                              > minimalizowac takie sytuacje zle dla jednostek
                              > za to o kasie na podwyzki 1000 razy dziennie

Przepraszam,a kto chcial z nami rozmawiac?Zaznaczam,rozmawiac,a nie "czego wy
                              chciec?"

> Wg Ciebie na koszt procedury X co sie skalda?
                              Np.koszt nici chirurgicznych.W sklepie kosztuja ok 30pln,NFZ zwraca za nie
                              bodajze 12pln.Cos jeszcze chcesz dodac,madralo?

> Ale wszystko wrzucasz do jednego kosza.
                              > Tak sa takie przypadki, tak jak sa przypadki dobrze wycenionych i wycenionych
                              > nawet na wyrost.
                              > Dowodem na to jest to ze 48% procent szpitali nie generuje dlugow

he,he,a gdzie Ty znalazles te 48% SZPITALI?:)

> a czasem za te wszystkie zabiegi nie placa?
                              Patrz-linika o limitach.Ponad limit-nie placa.Nawet,jak ktos ma noz w brzuchu.

> i mowie kolejny raz
                              > jestem w stanie zgodzic sie na dodatkowe obciazenia m in na takie wypadki
                              > tylko nie zgodze sie nigdy na zadne obciazenia jak wiem ze te pieniadze zostana
                              >
                              > wyrzucone w bloto a i tak bede musial dac lapowke

TO ZAMIAST STRASZYC NAS POZWAMI SADOWYMI PISZ PISMO DO PREMIERA,ZEBY ZLIKWIDOWAL
                              NFZ!!!!!!

TYLE!!!!
                              • aron2004 Re: Dosc darmochy 01.08.07, 06:46
                                dwimmerling napisał:

> Chwila!!!!Jesli lekarz w UK zarabia 12tys funtow,to robol 2tys funtow.Wiec-
                                >jesl i ja w Polsce mam zarabiac 1200pln,to czemu robol w Polsce nie moze
                                >zarabiac 200pln?Skoro jestesmy tak biednym krajem,to zanizajmy zarobki
                                >wszystkim,a nie tylko wybrancom losu!!!

Pensja w Polsce powinna być uzależniona od wydajności pracy. Wydajność pracy
                                lekarzy w Polsce jest bardzo niska, a więc pensja lekarzy też powinna być
                                niska - w okolicach płacy minimalnej.
                                Nawet nie ma co porównywać wydajności lekarza w Polsce i w Wielkiej Brytanii.

> Ale wg NFZtu tak wlasnie powinnismy postepowac.Savvy?

To właśnie przez niską wydajność pracy polskich lekarzy NFZ nie może
                                przeznaczyć większej ilości pieniędzy na procedury.

> Przepraszam,a kto chcial z nami rozmawiac?Zaznaczam,rozmawiac,a nie "czego wy
                                > chciec?"

Minister Religa na przykład.

> Np.koszt nici chirurgicznych.W sklepie kosztuja ok 30pln,NFZ zwraca za nie
                                > bodajze 12pln.Cos jeszcze chcesz dodac,madralo?

GDyby wydajność pracy lekarzy była wyższa, to NFZ płaciłby za nici więcej. A że
                                wydajność pracy lekarzy jest niska, to NFZ musi rekompensować straty poniesione
                                na lekarzach obniżając stawki na nici.
                                Teraz widzisz jaka jest sytuacja. Trzeba po prostu uzależnić płace lekarzy od
                                wydajności, która jest bardzo niska. Gdyby lekarz zarabiał tyle co powinien
                                czyli 700 zł miesięcznie netto, to NFZ mógłby płacić za nici 30 zł. A obecnie
                                musi płacić lekarzom, którzy są mało wydajni.

> Patrz-linika o limitach.Ponad limit-nie placa.Nawet,jak ktos ma noz w brzuchu.

Limity są koniecznością. Przecież NFZ nie wprowadził limitów sam z siebie.
                                Wprowadził je jako reakcję na niską wydajność pracy polskich lekarzy. Gdyby nie
                                limity to system by zbankrutował.

• dwimmerling Re: Dosc darmochy 01.08.07, 10:16

> Pensja w Polsce powinna być uzależniona od wydajności pracy. Wydajność pracy
                                  > lekarzy w Polsce jest bardzo niska, a więc pensja lekarzy też powinna być
                                  > niska - w okolicach płacy minimalnej.
                                  > Nawet nie ma co porównywać wydajności lekarza w Polsce i w Wielkiej Brytanii.

Wydajnosc lekarzy w polsce wbrew bzdurom,ktore piszesz i ktorymi nudzi nas pan
                                  piecha-jest ZA...SCIE WYSOKA.Bo i jak wytlumaczysz sukces w leczeniu
                                  ortopedycznym,gdzie mozesz korzystac tylko z RTG,a brytyjczyk do kazdej pierdoly
                                  robi TK?

> To właśnie przez niską wydajność pracy polskich lekarzy NFZ nie może
                                  > przeznaczyć większej ilości pieniędzy na procedury.
                                  Patrz-linika wyzej.Swoja droga,NFZ ma swoje "widzi-mi-sie" i nim sie kieruje...

> Minister Religa na przykład.
                                  No,swietnie np.do towarzystwa z wszystkimi innymi,w dodatku 1szy tekst-"podwyzek
                                  nie bedzie"-przepraszam,to jakis kompromis?:)

> Teraz widzisz jaka jest sytuacja. Trzeba po prostu uzależnić płace lekarzy od
                                  > wydajności, która jest bardzo niska. Gdyby lekarz zarabiał tyle co powinien
                                  > czyli 700 zł miesięcznie netto, to NFZ mógłby płacić za nici 30 zł. A obecnie
                                  > musi płacić lekarzom, którzy są mało wydajni.

K...,a lekarz miesiecznie dostaje duzo wiecej?Wezmy jakiegos krezusa,ktory
                                  dostaje powiedzmy,2tys pln miesiecznie-i miesiecznie
                                  robi,powiedzmy,5wyrostkow-zalozmy,ze zabieg /bez robocizny,sam sprzet/ kosztuje
                                  ok 7500tys pln.NFZ placi za niego 2000tys.Czyli,nawet jakby lekarz NIC nie
                                  dostawal,to by nie pokrylo kosztow JEDNEGO zabiegu!!!

> Limity są koniecznością. Przecież NFZ nie wprowadził limitów sam z siebie.
                                  > Wprowadził je jako reakcję na niską wydajność pracy polskich lekarzy. Gdyby nie
                                  >
                                  > limity to system by zbankrutował.
                                  K...a na kierowce za 4tys miesiecznie to NFZ stac?A na marmurowe biurowce,to NFZ
                                  stac?System juz bankrutuje,nawiasem mowiac...
                              • szlachcic Re: Dosc darmochy 01.08.07, 19:54
                                > Chwila!!!!Jesli lekarz w UK zarabia 12tys funtow,to robol 2tys funtow.Wiec-
                                jesli
                                > ja w Polsce mam zarabiac 1200pln,to czemu robol w Polsce nie moze zarabiac
                                > 200pln?

po pierwsze zaden lekarz nie zarabia 1200
                                po drugie jak podajesz argument proporcjonalnosci to ja uwazam ze zarabiacie
                                proporcjonalnie do sytuacji bardzo dobrze
                                poniewaz proporcjonalnie do innych finansowo jestescie w tyle jednak
                                nadrabiacie to z nawiazka burdelem jaki proporcjonalnie mozna porownac z krajem
                                w stanie wojny. Tak jak na wojnie skur...stwo i patologie maja idealne warunki
                                do rozwoju

> Przepraszam,a kto chcial z nami rozmawiac?Zaznaczam,rozmawiac,a nie "czego wy
                                > chciec?"

czy rozumiesz czlowieku ze jak zaproponujecie cos uczciwego, rozsadnego na
                                nasza miare to poprze was spoleczenstwo czyli politycy nie beda sie bac na to
                                sie zdecydowac
                                Wasze propoozycja ktora z duma pokazywaliscie ze jest na stronie www ozzl stala
                                sie nagle duracka

> > Wg Ciebie na koszt procedury X co sie skalda?
                                > Np.koszt nici chirurgicznych.W sklepie kosztuja ok 30pln,NFZ zwraca za nie
                                > bodajze 12pln.Cos jeszcze chcesz dodac,madralo?

rece opadaja
                                dlugi generuja te nici byc moze tez ale i zbyt duza ilosc jednostek, przerost
                                zatrudnianie, zla organizacja pracy, brak gospodarki np lekami itd

> > a czasem za te wszystkie zabiegi nie placa?
                                > Patrz-linika o limitach.Ponad limit-nie placa.Nawet,jak ktos ma noz w brzuchu

nie dostaje szpital zadnej kasy ponad kontrakt?
                                ten kto robi nad limit dostaje

> TO ZAMIAST STRASZYC NAS POZWAMI SADOWYMI PISZ PISMO DO PREMIERA,ZEBY
                                ZLIKWIDOWAL
                                > NFZ!!!!!!

a co ci da zlikwidowanie nfz?
                                trzeba wymusic na nich rozsadne przekazywanie pieniedzy, jak zbiera sie gorka
                                na koncie musi zadfzialac plan podzialu tej kasy na placowki
                                to nie moze byc laska nfz tylko dosc mocno obliczlane dzialanie NFZ przez
                                szpitale
                                dla przypomnienia w nfz pracuja lekarze
                                • sithicus Re: Dosc darmochy 01.08.07, 20:43
                                  >nie dostaje szpital zadnej kasy ponad kontrakt?
                                  Ani kur_wa grosza.
                                  >ten kto robi nad limit dostaje
                                  Chyba w plecy. szlachcic, składaj te swoje komputery, może na tym się znasz.
                                  Ale o tym jak działa opieka zdrowotna w tym kraju to nie masz żadnego pojęcia.
                                  • szlachcic Re: Dosc darmochy 02.08.07, 18:56
                                    sithicus napisał:

> >nie dostaje szpital zadnej kasy ponad kontrakt?
                                    > Ani kur_wa grosza.

wiec jeszcze pytanie pomocnicze
                                    czy poza kontraktem szpitale dostaja od nfz pieniadze?
                                    moze to jest kwestia prawna zeby potem nie powiedziano ze za te dostalismy a za
                                    tamte ponad limitowe ni albo dlaczego za 1 procedure w kontrakcie bylo tyle a
                                    nagle za ponad linlity jest mniej
                                    szpitale dostaja pieniadze ponad kontraktowe, jak zwal tak zwal
                                    • dwimmerling Re: Dosc darmochy 03.08.07, 09:43
                                      Sluchaj,jelopie,NFZ nie placi ani grosza wiecej,niz wynosi kontrakt,jasne?
                                      Przyklad:NFZ placi za 50 wyrostkow,ale Ty w roku "zrobisz" ich 200/bo akurat
                                      tylu pacjentow z tym schorzeniem sie u Ciebie pojawilo/-ale NFZ I TAK zaplaci Ci
                                      tylko za te pierwsze 50!!!

Osobiscie uwazam,ze pomysl kontraktow jest poroniony...Jesli nie likwidowac
                                      NFZtu i wogole z nim wspolpracowac,to jedyny sensowny sposob polega na wysylaniu
                                      dokladnego rachunku po kazdym pacjencie.A jak NFZ zacznie sie burzyc,ze cos mu
                                      sie nie podoba-to na droge sadowa.Niestety-w tym kraju to nie przejdzie i bedzie
                                      dalej syf,jaki byl...
                                      • szlachcic Re: Dosc darmochy 05.08.07, 11:47
                                        dwimmerling napisał:

> Sluchaj,jelopie,NFZ nie placi ani grosza wiecej,niz wynosi kontrakt,jasne?

tu pokazales swoja kulture
                                        to ze dodatkowych pieniedzy nie dostal Twoj szpital bo i tak moglo byc nie
                                        znaczy ze nfz nie dzieli pieniadze z nadwyzek jakie posiada po okresach
                                        skladkowych

> Osobiscie uwazam,ze pomysl kontraktow jest poroniony...Jesli nie likwidowac
                                        > NFZtu i wogole z nim wspolpracowac,to jedyny sensowny sposob polega na
                                        wysylani
                                        > u
                                        > dokladnego rachunku po kazdym pacjencie.A jak NFZ zacznie sie burzyc,ze cos mu
                                        > sie nie podoba-to na droge sadowa.Niestety-w tym kraju to nie przejdzie i
                                        >bedzie dalej syf,jaki byl...

opowiadasz glupoty
                                        aby system zadzialal w kazdej z jego czesci
                                        -rozliczenia z platnikiem
                                        -bilansowanie sie
                                        musi zostac przygotowana na poczatku restrukturyzacja ilosciowa jednostek i
                                        organizacyjna z przerostami zatrudnienia wlacznie
                                        nastepnie tak jak Twoi koledzy z Irlandii trzeba zastanowic sie nad systemem
                                        jaki panuje u nich czyli brak oddzialow brak ordynatorow a co za tym idzie
                                        lepsze wykorzystanie sily roboczej do poprawy efektywnosci pracy
                                        nie jest tajemnica ze przydaloby sie takze troche dofinansowac z kieszeni
                                        pacjentow jako czynnik ktory da kase i odstraszy od chodzenia do lekarza z
                                        niczym jak jest dzisiaj
                                        Zadne Wasze dzisiejsze propozycje rabowania kasy od pacjentow za wizyty nie
                                        dadza zadnego efektu bo w zle dzialajaca sluzbe zdrowia potrzeba byloby ich
                                        wlozyc ogromnie duzo, bardzo znaczaca wiecej niz w dobrze zorganizowana
                                        wiec odpowiedz sobie na pytanie jaka koncepcja jes lepsza i wogole mozliwa do
                                        zaoferowania i zaakceptowania.
                                • dwimmerling [...] 01.08.07, 22:05
                                  • dwimmerling Wiem... 01.08.07, 22:57
                                    Wiem,przeklenstwa.Ale mam juz dosyc szlachcica i jego niestworzonych teorii...
                                    • gamdan Re: Wiem... 02.08.07, 21:17
                                      Ja też.

• aron2004 Re: Wiem... 03.08.07, 06:37
                                        a czy jeżeli faktycznie NFZ nie płaci za jakieś zabiegi ( w co nie wierzę) to
                                        czy lekarze nie mogą podać do sądu NFZ za wyłudzenie zabiegów?

• dwimmerling Re: Wiem... 03.08.07, 09:39
                                          NFZ placi szpitalowi,a dopiero szpital lekarzom-wiec,lekarze zasadniczo nie maja
                                          tu nic do gadania.

nie wierz sobie,aronku,ale jak Ci naczynko peknie w glowce i trzeba bedzie
                                          zalozyc klipsy,to NFZ zaplaci tylko za 1szy /zawsze praktycznie trzeba ich
                                          zalozyc conajmniej dwa,a zdarza sie,ze wiecej,np 8/-a kazdy taki klips
                                          naczyniowy kosztuje,bagatela,2tysiace euro...
                                          • szlachcic Re: Wiem... 03.08.07, 18:55
                                            dwimmerling napisał:

> nie wierz sobie

budzet nfz zakladany przed okresem rozliczeniowym, od lat jest jest mniejszy
                                            niz wplywy po tymze okresie
                                            Jezeli uwazacie ze zakontraktowane stawki sa jedynymi pieniedzmi z budzetu
                                            proponuje zglosic to do prokuratury poniewaz wg Waszego myslenia nfz ma
                                            pieniadze z wiekszych skladek a co za tym idzie jak nie daje ich na PZOP to
                                            znaczy ze jest to przestepstwo
                                            proponuje szanownym tu lekarzom zgloszenie tego do prokuratury i telefon
                                            do "Czerwonego Telefonu Radia Zet"
                                            o ile wiem za takie info oni dobrze placa, jestescie biedni ludzie kasa wam sie
                                            przyda
                                            • aron2004 Re: Wiem... 03.08.07, 20:15
                                              jeżeli uważacie, żę NFZ nie płaci za procedury to zgłoście to do prokuratora.
                                    • piotrbbyd Re: Wiem... 03.08.07, 20:42
                                      Z pewnością szlachcic nie zna "od podszewki" wszystkich zasad
                                      panujących w służbie zdrowia, jednak dość dobrze wytyka niespójnosci
                                      w wypowiedziach swoich adwersarzy i podaje konkretne argumenty ( część
                                      z pewnością jest błędnych) i w wielu ma rację. Może zbytnio akcentuje
                                      w swoich wypowiedziach burdel w waszym środowisku i to może
                                      rzeczywiście denerwować , ale chłop chce dobrze
                                      • loraphenus co by nie napisać, zwłaszcza o wypowiedziach 03.08.07, 20:58
                                        arona to ma w jednym racje - zwłaszcza wtedy gdy aron sensownie napisał-
                                        zgłoście prokuraturze jeśli stawki NFZ są za małe. Stawki są za małe -i co z tego ?

Sęk w tym że NFZ wie że każdy dyrektor chcąc zachować stołek dyrektorski
                                        podpisze nierealny i niekorzystny kontrakt z NFZ czyli de facto będzie działał
                                        na szkodę swego ZZOZu. Bo jeśłi nie podpisze to go wojewoda/starosta odwoła...

Swoją drogą działanie na szkodę zarządzanego przez siebie zakładu jest
                                        przestępstwem z zakresu kodeksu karnego.

Dlaczego więc wszyscy wszystko wiedzą i nic nie robią ? Bo tak najwygodniej.

A dla wiadomości szlachcica - NFZ nie płaci za nadwykonania. śmieszne są tęż
                                        zmiany w systemach informatycznych - w dwóch warszawskich szpitalach działał
                                        stary system informatyczny. Mimo zadłużenia zakupiono nowy który jest w fazie
                                        betatestów -krzaczy się niesamowicie...Czy to nie niegospodarność ? Gdzie audyt ?
                                        • herostrates1 Polska Ochrona Zdrowia to skansen 04.08.07, 00:14
                                          myslenia zyczeniowego po stronie lekarzy pacjentow dyrektorow NFZ okraszony dobrym humorem
                                          politykow. Nie chce sie juz nawet smiac. To tak jakby z saturatora chciec zrobic za wszelka cene wysokiej
                                          klasy ekspress do kawy, ktorej smak ma zachwycic znawcow. To nie moze sie udac. Nie ma szans. Jeszcze
                                          kilka lat nie bedzie mial kto leczyc.
                                        • szlachcic Re: co by nie napisać, zwłaszcza o wypowiedziach 04.08.07, 18:48
                                          loraphenus napisał:

> arona to ma w jednym racje - zwłaszcza wtedy gdy aron sensownie napisał-
                                          > zgłoście prokuraturze jeśli stawki NFZ są za małe. Stawki są za małe -i co z
                                          >tego ?

nie wiem dlaczego nie chcecie zrozumiec jednej b prostej zasady ktora klepie
                                          tutaj na rozne sposoby w roznych watkach od wielu dni
                                          Mowiac finansowanie zabiegu musimy myslec bilansowanie sie szpitala poprzez
                                          dobre gospodarowanie
                                          Problemem sa szitale deficytowe
                                          Koszt funkcjonowania szpitali i jego bilansowanie nie zalezy tylko czy nfz
                                          zaplaci za np nici chirurgiczne tyle ile one kosztuja
                                          bilansowanie szpitala to relacja miedzy kosztami szpitala a jego wplywami
                                          na koszty skadaja sie place pracownikow ktorych liczba jest przerosnieta
                                          na koszty sklada sie takze organizacja pracy z systemami informatycznymi dobrze
                                          dzialajacymi i dobrze wykorzystywanymi przez obsluge
                                          to ze gdzies on nie dziala czy pracownicy szpitala nie potrafia na nim pracowac
                                          bo przyzwyczajeni sa do komunistycznego modelu pracy nie jest wina ani religi
                                          ani nfz
                                          na koszt skada sie mimo wszystko gospodarnosc dyrektora ktory jest wybierany
                                          politycznie w polsce

> A dla wiadomości szlachcica - NFZ nie płaci za nadwykonania.

czy daje pieniadze poza podpisanym wczesniej kontraktem?
                                          nie upieraj sie przy slowie ponadlimitowe

> śmieszne są tęż
                                          > zmiany w systemach informatycznych - w dwóch warszawskich szpitalach działał
                                          > stary system informatyczny.

powiem tak, mentalnosc ludzi jest taka ze jakiby nie byl ten system i jak
                                          dobrze dzialal to i tak bedzie wyciskane z niego to co bylo dotychczas czyli
                                          profesjonalne systemy w wielu przypadkach nie dadza mozliwego efektu
                                          po prostu taki system daje duze mozliwosci ale trzeba tego chciec
                                          samo sie nic nie zrobi
                                          co do zle dzialajacych systemow informatycznych to do diabla ktos podpisuje
                                          umowe na dany produkt, tam jest wyszczegolnione co klient chce i czego oczekuje
                                          po wdrozeniu, od oczekiwan do serwisu
                                          jezeli ktos nie wie czego chce, nie wie jak obslugiwac lepiej aby pozostal przy
                                          kartce i dlugopisie
                                          no niestety mentalnosci pewnych pracownikow sluzby zdrowia, politycznych
                                          dyrektorow zmienic nie jest latwo
    • aaagnieszka20 Re: Dosc darmochy 20.07.07, 14:40
      niech Bóg broni, żeby wizyta osoby ubezpieczonej u lekarza kosztowała 100 zł! Są
      ludzie, którzy mają miesięcznie 400 zł na rękę i muszą z tego wyżywić rodzinę...
      • herostrates1 Re: Dosc darmochy!! 27.07.07, 01:37
        Przeciez nie pisze ,ze 100 zl. Niech bedzie 10 zl oplaty. Chodzi o zasade. jak cos jest darmo to sie tego
        nie szanuje i naduzywa. Skladka zdrowotna jest niska ,ale nie znaczy to ,ze moze byc marnotrawiona. A
        tak na marginesie to roczna skladka zdrowotna to tyle ile kosztuje ubezpieczenie sredniej klasy
        samochodu sic. Co to za pieniadze, smiechu warte nie starczy na full service u weteryniarza. 200 zl
        niejedna babcia rzuca na tece.
      • obs2 Re: Dosc darmochy 27.07.07, 07:17
        > niech Bóg broni

ano, niech broni.

> żeby wizyta osoby ubezpieczonej u lekarza kosztowała 100 zł! Są
        > ludzie, którzy mają miesięcznie 400 zł na rękę i muszą z tego wyżywić
        > rodzinę..

Wybacz, ale związek pomiędzy tymi dwoma zdaniami tylko pozornie jest ścisły.
        Pomijam już to, że to raczej nie będzie 100 zł. W ogóle nic nie będzie, bo
        żyjemy (dogorywamy raczej) w państwie solidarnym.
        Ale gdyby, ewentualnie, wprowadzono współpłacenie, to w symbolicznej wysokości.
        A co do braku związku w Twojej wypowiedzi. Tak - są ludzie którzy mają 400 zł
        miesięcznie, i szczerze im współczuję, ale pamiętaj, że nie ma zakazu działań
        prowadzących do zwiększenia takich dochodów.
        Każdy z nas może z dnia na dzień znaleźć się w sytuacji jak powyższa. Nie każdy
        jednak w takiej sytuacji pozostaje na zawsze. Trzeba szukać wyjść ze złej
        sytuacji, raczej każdy powinien się skupić na tym by więcej zarabiać, a nie
        skupiać się na krytyce wzrastających cen wszystkiego.

• dwimmerling A ja czegos nie rozumiem... 30.07.07, 12:36
          Jesli zarabiam za malo,zeby kupic sobie mercedesa-nie kupuje go.Wiec-jesli ktos
          zarabia za malo,zeby moc mi zaplacic za jego leczenie /czyli,moja prace/-czemu
          mam go leczyc?Niech sie taka osoba ubezpieczy i tyle-wtedy placi te 100pln na
          skladke i ja robie full-zestaw,a placi ubezpieczyciel.

Ps.Wyrostka nie wytniesz za 10pln.Wbrew pozorom;)
    • szlachcic Re: Dosc darmochy 05.08.07, 12:05
      herostrates1 napisał:

> Pacjent musi placic hocby symbolicznie.

tu mamy kolejny b wielka patologie w szeregach lekarskich
      ja piszac pewien post zgubilem samogloske i nazwa jaka wyszla byla podobna do
      pewnego zlowa ale z bledem. Mimo tego ze b latwo bylo zrozumiec o jakie slowo
      chodzi szanowni lekarze podkreslajac swoja wyzszosc intelektualna musieli pisac
      odpowiedzi o wlasnie tej literowce.
      Szanowni lekarze Wasz kolega herostrates nie umiec pisac po polsku i Wy tez nie
      umiec pisac po polsku bo wy nic zareagowac
      To sie nazywa solidarniosc zawodowa na forum i dokladnie taka sama jest w
      przypadkach bledow lekarskich.
      Lekarz amputowal nie ta noge co trzeba - winny pacjent ze przed operacja nie
      powiedzial ktora to jest lewa
      • alergenzb Re: Dosc darmochy 05.08.07, 15:35
        > herostrates1 napisał:
        >
        > > Pacjent musi placic hocby symbolicznie.

szlachcic napisał:

> tu mamy kolejny b wielka patologie w szeregach lekarskich
        > ja piszac pewien post zgubilem samogloske i nazwa jaka wyszla byla podobna do
        > pewnego zlowa ale z bledem. Mimo tego ze b latwo bylo zrozumiec o jakie slowo
        > chodzi szanowni lekarze podkreslajac swoja wyzszosc intelektualna musieli >
        pisac odpowiedzi o wlasnie tej literowce.
        > Szanowni lekarze Wasz kolega herostrates nie umiec pisac po polsku i Wy tez >
        nie umiec pisac po polsku bo wy nic zareagowac
        > To sie nazywa solidarniosc zawodowa na forum i dokladnie taka sama jest w
        > przypadkach bledow lekarskich.
        > Lekarz amputowal nie ta noge co trzeba - winny pacjent ze przed operacja nie
        > powiedzial ktora to jest lewa

szlachcic to tylko forumowi lekarze.
        Lekarz forumowy nie musi się starać pisać poprawnie, czy bez wulgaryzmów,
        przecież to "elita" polskiej służby zdrowia.
        Na tym forum, nie ma osoby, która nie popełniła błędu w pisowni.

dwimmerling
        • loraphenus Re: Dosc darmochy 05.08.07, 22:42
          "uwarzam" że dobrze prawi, dajcie jej wódki. Purystka się znalazła - ;-))))))))))))
        • szlachcic Re: Dosc darmochy 06.08.07, 18:07
          > szlachcic to tylko forumowi lekarze.
          > Lekarz forumowy nie musi się starać pisać poprawnie, czy bez
          wulgaryzmów,
          > przecież to "elita" polskiej służby zdrowia.
          > Na tym forum, nie ma osoby, która nie popełniła błędu w pisowni.

ja oczekiwac ze jak lekarz do mnie sie przypieprzac za 100%
          literowke to tym bardziej lekarz powinien sie przypieprzac do byc
          moze literowki a byc moze i nie
          to sie nazywac obiektywizm
          roznica w przypieprzaniu sie polega na forum lekarskim na tym ze oni
          przypieprzac sie do kazdego za nic a przemilczac takie same albo
          inne rzeczy u lekarzy
          srodowisko lekarzy wiedziec najlepiej co znaczy solidarnosc zawodowa
          dlatego w polce siedza za 1200zl majac mozliwosc za 5000euro
          tylko ze tam dobro pacjenta jest najwazniejsze a nie dobro lekarza
      • herostrates1 Re: Dosc darmochy 05.08.07, 23:25
        He he,

Troche zajelo czasu zanim ktos znalazl literowke. Przepraszam nie mam polskich czcionek, litere tez
        czasami zgubie. Swoja droga dyskusja odbiegla strasznie daleko od mojego postu.

Zycze Zdrowia
        • szlachcic Re: Dosc darmochy 06.08.07, 18:14
          > Troche zajelo czasu zanim ktos znalazl literowke. Przepraszam nie
          >mam polskich czcionek

"Pacjent musi placic hocby symbolicznie"

jak nie masz polskiego c to wstaw c amerykanskie
          amerykanskie jest lepsze
          A moze to k.. jego mac informatyk sprzedal ci klawiature bez c
          • herostrates1 Re: Dosc darmochy 06.08.07, 22:48
            Pal gumy Szlachcic
            • szlachcic Re: Dosc darmochy 07.08.07, 08:55
              herostrates1 napisał:

> Pal gumy Szlachcic

takie sa na tym forum w 95% argumenty
              i ty chcesz podwyzke? ja ty sie nauczyc j polski to ty miec moralne
              prawo zadac podwyzki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka