Dodaj do ulubionych

pielgniarka w Unii

IP: *.dolsat.pl 04.08.03, 13:42
szukam kogos kto pracuje w krajach Unii jako pielegniarka lub chociaz jakis
linkow, adresow internetowych, gdzie szukac takiej pracy. Na urzad pracy nie
mam co liczyc, bo to male miasto i panie nie sa zbytnio zorientowane. dzieki
za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wladek Re: pielgniarka w Unii IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.09.03, 13:54
      Moge Ci powiedziec jak to wyglada w Szwecji. Otoz polskie dyplomy nie sa
      uznawane i prace zaczyna sie od poziomu salowej. Mozna sie starac o miejsce w
      szkole zwykla zajmuje to 3 lata aby uzyskac dyplom. Spotkalem pare po dyplomie -
      i nie zaluja oraz pare, co ze wzgledow rodzinnych lub innych nie podjely
      studiow i zaluja chociaz wiek nie gra tam wiekszej roli. Mam jednak zla
      wiadomosc. W ostatnim numerze Dagens Medicin (gazeta medyczna tzw. niezalezna)
      jest artykul o tym, ze po wejsciu do UE (maj 2005)wszystkie dyplomy
      nowoprzyjetych krajow beda uznane bez dodatkowych sprawdzianow poza jezykowymi.
      Urzednik ministerstwa (Leif Gudmundsson) odpowiedzialny za ksztalcenie i prawo
      wykonywania zawodu mowi ze jest tylko jeden wyjatek dotyczacy POLSKICH
      pielegniarek i poloznych, ktorych wyksztalcenie nie moze zostac zaakceptowane
      przez Unie Europejska. Nie wiem komu to zawdzieczamy nie mniej mnie to bardzo
      zabolalo. Wl.
    • Gość: Luba Re: pielgniarka w Unii IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.02.04, 17:00
      Mieszkam i pracuje od 15 lat jako pielegniarka w Niemczech ,ja tu robilam 3-
      letnia szkole pielegniarstwa dziececego. Mam jedna kolerzanke z Polski ,ktora
      robila kraju szkole pielegniarska i tu musiala tylko pol roku pracowac na
      probe i zostala przyjeta na stale,ale to jest jekies 10 lat temu.Jek zawod
      uznano ,tak jakby sie tutaj uczyla. Obecnie jednak jest tak duze bezrobocie
      wsrod personelu medycznego ,mysle ,ze jestes bez szans.Jezeli znasz dobrze
      niemiecki ,to mozesz sprobowac w domach starco(Alterheim),tak czasem szukaja
      ludzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka