lealuc 04.07.08, 05:47 Tak to właściwie wygląda. www.mp.pl/kurier/?aid=39424&PHPSESSID=838A9E610D5E4009B989E18AB8EB6BF9 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.algorzatka Re: Absurdy generowane przez NFZ 04.07.08, 19:11 ..."Swoje robi tez biurokracja NFZ, zmuszajaca pacjentow do extra wizyt po recepte czy skierowanie do specjalisty." Z receptami sie zgadzam ale nieograniczony dostep do specjalistow budzi moj gwaltowny protest. Zupelnie nie rozumiem co zlego jest w tym, zeby przy ograniczeniach i brakach wszystkiego, ktos profesjonalny decydowal kto potrzebuje konsultacji u specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
obs2 Re: Absurdy generowane przez NFZ 04.07.08, 20:14 " Kolejnym kłopotliwym problemem lekarzy poz jest opieka całodobowa i wizyty domowe. Tę pierwszą przychodnie poz zlecają zazwyczaj Pogotowiu, godząc się na pomniejszenie przysługującej im stawki o określony procent. Tak się dzieje w NZOZ przy ul. Teligi w Prokocimiu, której sąsiadem jest stacja pogotowia. Dla odmiany np. NZOZ Kraków-Południe, skupiający w swych strukturach 11 przychodni i obejmujący swym zasięgiem ok. 100 tys. pacjentów, uruchomił od godziny 18.00 do 8.00 coś na kształt własnego pogotowia, obsługującego pacjentów zaoptowanych u siebie, a wymagających w tych godzinach doraźnej pomocy lekarskiej" Nieprawdopodobne! Czytałem ten fragment w postaci papierowej (w lokalnym dodatku do Gazety Lekarskiej) i również szczęka mi wtedy opadła. Przecież to piszą ludzie z branży!!! Po pierwsze, akurat w Krakowie i okolicach opieka całodobowa funkcjonuje jak mało gdzie. Wiem, że od lat wśród lekarzy z innych województw w ogóle nie jest znane takie pojęcie jak "całodobówka" bo tam opiekę nocną i świąteczną a priori od zawsze (czyli od 1999 r.) oddawało się pogotowiu i izbom przyjęć szpitali. W Krakowie działa kilka dużych ambulatoriów (na pewno zabezpieczona jest większość Nowej Huty). Wiele podkrakowskich miejscowości ma własne dyżury - Skała, Niepołomice, Wieliczka, Myślenice, Mogilany, Skawina... Owszem są niedociągnięcia różnej natury, ale w ogóle system działa! No a to "uruchomił coś na kształt własnego pogotowia" to już szczyt wszystkiego. Na jaki kształt? Jakiego pogotowia? Ludzie! Po prostu zaczęli dla kilku przychodni w obrębie jednej firmy świadczyć usługi nocnej i świątecznej pomocy lekarskiej. Na kształt pogotowia! Śmiać się czy płakać? Odpowiedz Link Zgłoś