Dodaj do ulubionych

Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć?

28.09.08, 10:45
wyborcza.pl/1,87648,5724859,Bez_lapowek_szpital_przetrwa_cztery_miesiace.html

Czy lekarze foirumowi sa w stanie zrozumiec ten artykul?
Czy Loraphenus i inni,OZZL, Izby lekarskie sa w stanie zrzoumiec ze
jedyna powazn przyczyna syfu w SZ jest brak organizacji a nie brak
pieniedzy
Ten artykul mowi takze o sprawach lapowek, ktorych oczywiscie nie ma
Obserwuj wątek
    • maga_luisa Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 28.09.08, 10:58
      Cy Szlachcic jest w stanie zrozumieć bardzo prostą wymowę tego tekstu?

Lekarze chcą pracować i chcą zarabiać. I robią to świetnie, dopóki ktoś im nie
      zacznie PRZESZKADZAĆ. W rzeczonym artykule dyrekcja.

• maga_luisa I jeszcze jedno 28.09.08, 11:00
      Czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć tytuł tego artykułu?

Poza ohydnym zabiegiem marketingowym ze strony gazety - napiszemy "łapówka" i
      "szpital" i wszyscy przeczytają???
      • slav_ Re: I jeszcze jedno 28.09.08, 12:08
        kretynizm dziennikarza jest porażający, zważywszy dodatkowo że takim tytułem
        sa,m osobiście "kładzie" cały swój artykuł i kanalizuje opinią publiczną w
        znanym kierunku bowiem podejrzewam że 50% czytelników czyta tylko nagłówki
        wiadomości a kolejne 30 pobieżnie tekst - ci wszyscy już nabrali pewności że
        oddział upadł przez brak łapówek.
        Co za skrajna głupota, debilizm czy jeszcze co sie tam na usta ciśnie.
    • osmanthus Zaraz, zaraz... 28.09.08, 11:17
      Szlachcic,zapomniales o drugim linku:

wyborcza.pl/1,87648,5724863,Kolejka_musi_byc.htlm
      A panu doktorowi K. polecilabym lekture strony ponizej:
      sixtyminutes.ninemsn.com.au/article.aspx?id=269545
      Jezeli jest bardzo dobry w tym co robi byc moze powinien otworzyc
      wlasna klinike, podobna do kliniki dra Teo?
      www.neuroendoscopy.info/

• marcinoit Re: Zaraz, zaraz... 28.09.08, 12:40
        hahahahahhahaah
        to niesamowite jakie wnioski potrafi wysnuc chory umysl.
        szlachcic naprawde potrzebuje pomocy .
    • slav_ Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 28.09.08, 13:16
      A TO szlachcic czytałeś ?

wyborcza.pl/1,76842,5724863,Kolejka_musi_byc.html
      Przecież p. dyrektor działa RACJONALNIE i EKONOMICZNIE - do czego nawołujesz.
      Nie che zadłużać szpitala do czego nawołujesz - wręcz żądasz.

Jakieś komentarze i światłe rady dla p. dyrektor jak "zbilansować" działalność?
      Bo na organizację pracy lekarzy i oddziału w tym przypadku chyba narzekał nie
      będziesz?
      • gamdan Beletrystyka 28.09.08, 16:00
        Oba artykuły mówią o tym samym.
        Ale nie na pewno.
        Sporo w tym beletrystyki."Pilnowałem wszystkiego"."Kiedy murarz wmawiał mi..."."Fachowcy od wykładzin kręcili nosami...".
        "Zaprojektowała eleganckie wykończenia i nie wzięła grosza za swoją pracę."
        "Nie chciałem wirtuozów skalpela."
        Albo to: "kolejny chłopak był pilotem myśliwskim. Jeśli potrafił nauczyć się robienia takich rzeczy, to może zostać naprawdę świetnym neurochirurgiem".
        Śmieszne.
        Aż chce się krzyknąć: pilot na prezydenta!.

Zwracam uwagę na to zderzenie faktów.
        Pan prof. Koszewski: po kolejnym miesiącu wyszliśmy na zero.
        Pani prof. Ryglewicz: Po kilku miesiącach wynik finansowy nadal był zły. Klinika przynosiła straty.
        No to jak było naprawdę?

Niewielu ludzi z poza branży jest w stanie rozumieć tę bzdurę: "Szczegółowa analiza wykazała, że praca w klinice jest za droga - lekarze za dużo pracowali".

Teraz bajeczka dla naiwnych:
        "dla takich, którzy będą musieli dłużej poleżeć, szukamy miejsc w zakładach opiekuńczo-leczniczych. Wiem, że na całym Mazowszu jest z tym problem. Ale wymyśliliśmy, jak go rozwiązać. Każdy z moich lekarzy jest oficerem łącznikowym między kliniką a kilkunastoma ZOL-ami. Musi obdzwonić wszystkie placówki. przedstawić się i nawiązać współpracę. Kiedy do ZOL-u zadzwoni następnym razem, nikt mu nie odmówi".

Na koniec pragnę zwrócić uwagę forowiczów na to: Asystent pana profesora przepracował 400 godz., a zarobił... 9 tys. zł brutto. Wychodzi 22,50 zł za godzinę pracy, także w nocy i w święta.
        To się nazywa WYZYSK.
        • extorris Re: Beletrystyka 01.10.08, 20:52
          nie rozumiem kilku rzeczy:
          jak mozna przyjmowac pacjentow bez limitu? gdzie kontrakt? NFZ placi za
          wszystko? za nadwykonania?
          jak mozna nie umiec wyliczyc ile kostuje prowadzenie oddzialu bez ograniczania
          jego dzialalnosci "na probe"?

te artykuly to wynik glownie konfliktu miedzy szefami - nic innego
          tresc obu wskazuje na mnostwo uproszczen i niekompetencji w zarzadzaniu po obu
          stronach
          ale ciemny lud to kupi... szczegolnie jesli dziennikarz napisze o lapowkach,
          ktore nie maja tu nic do rzeczy

a co do zarzadzania ochrona zdrowia - tak, polska ochrona zdrowia jest
          zarzadzana koszmarnie zle
          ale poprawa tego jest kosztowna
          dobra organizacja kosztuje majatek - to koszt brakujacych etatow sredniego
          personelu, koszt sprzetu i budynkow, ktore trzeba kupic/wybudowac, to w koncu
          koszt leczenia zgodnie ze standardami medycznymi, a nie tym co jest pod reka, bo
          dyrektor szpitala akurat mial kaprys zeby zamowic
          politycy oszczedzaja na organizacji, wmawiaja spoleczenstwu, ze na nia nas nie stac
        • bibliotekarka.na.stazu Re: Beletrystyka 28.01.09, 03:30
          dokladnie. sumy brzmia niezle: 9 tysiecy, 30 tys... ale malo kto przeliczy to
          przez wypracowane godziny i wtedy wychodzi zenujaco niski wynik za prace na
          godzine.. :(

ale profesor Koszewski jest naprawde fantastycznym lekarzem: nie tylko bardzo
          dobrze leczy ale ma swietne podejscie do pacjentow. Lansujemy jego kandydature
          do nagrody
          "Miłosiernego Samarytanina" roku 2008 (kat I). Szczegoly pod spodem. Ty tez
          zaglosuj!

Głosowanie dotyczy dwóch kategorii:
          I- pracownik służby zdrowia, który pomoc chorym i cierpiącym uważa za powołanie,
          daje z siebie więcej dobroci, entuzjazmu, zainteresowania chorym niż tego wymaga
          czyste wykonywanie zawodu;
          II - osoby, które nie związane z żadną organizacją charytatywną, w życiu
          codziennym potrafią dostrzec potrzebującego i bezinteresownie niosą im pomoc.

Głosowanie trwa do 15 lutego 2009 r. a wręczenie prestiżowej statuetki i nadanie
          tytułu Miłosierny Samarytanin roku 2008 odbędzie się 5 marca br. w siedzibie
          Wolontariatu .

Głosy można oddać listownie na adres wolontariatu: Wolontariat św. Eliasza, ul.
          Karmelicka 19, 31-131 Kraków, telefonicznie w godzinach 10-12 i 14-16
          tel. 012 632 67 52, 012 632 11 73
          Email: biuro@eliasz.org, s.wysocki@karmelici.pl (opiekun wolontariatu)

Głosując należy podać imię i nazwisko oraz kontakt telefoniczny osoby, którą
          uważamy za zasługującą na wyróżnienie. W zgłoszeniu pamiętamy o kilku słowach
          motywacji.
    • szlachcic Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 28.09.08, 16:47
      Ale ja probuje z Wami dyskutowac i rozwiazac nasz spor od miesiecy
      Ja mowie ze glowna przyczyna burdelu jest brak/zla organizacja a Wy
      mowicie ze brak pieniedzy
      To wszystko o czym mowie
      no jeszcze o lapowkach, bo oczywistym jest to ze im wiekszy popyt na
      cos to patologie dla nabywcy a idealna sytuacja dla uslugodawcy
      z tym tez chcecie dyskutowac
      zlapano lekarza ktory wzial lapowke, przyznal sie.
      co zrobila dotychczas Izba lekarska?
      • slav_ Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 28.09.08, 16:55
        Aaaaaaaaaaaaa już rozumiem !

W Instytucie Neurologii i Psychiatrii upadł oddział neurochirurgii bo złapali lekarza łapówkarza - przestał brać - oddział upadł.
        A Izba Lerska nic nie zrobiła.

Teraz rozumiem i tytuł i ciąg "logicznych inaczej" skojarzeń szlachcica.
        Ten dziennikarz od artykułu to pewno jego krewny.
        • szlachcic Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 29.09.08, 13:07
          slav_ napisał:

> Aaaaaaaaaaaaa już rozumiem !

Nie rozumiesz slav, jak zawsze

Glownym tematem watku jest proba udowaodnienia Wam ze to organizacja
          pracy SZ jest beznadziejna
          Wasze zdanie na temat tego tu na forum jest diametralnie inne

druga sprawa to wyszla przy okazji, Wasz kolega lekarz mowi jasno
          jak funkcjonuje mechanizm lapowkowy w naszym kraju
          co jest glownym motorem ze ten proceder funkcjonuje
          I w tym temacie tez mowicie ze lapowkarstwo to wymysl dziennikarzy
          a wspomnialem o pewnym lekarzu bo temat swiezy i lekarz sie przyznal
          Moje pytanie brzmi co zrobila dotycchczas Izba Lekarska z
          czlowiekiem ktory sie przyznal i jak powienien byc ukarany taski
          delikwent?
          dotychczas branie kasy uwazaliscie za fair albo usprawiedliwiajac
          to "bo pacjent dawal" albo "nie ma nic w braniu po"
          • slav_ Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 29.09.08, 13:16
            Staraj się pisać mniej chaotycznie.
            • szlachcic Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 29.09.08, 17:51
              slav_ napisał:

> Staraj się pisać mniej chaotycznie.

prosze odniesc sie do tych 2 watkow
              • aron2004 Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 29.09.08, 19:44
                jeżeli lekarz jest moralny, to nawet zarabiając 800 zł nie będzie brał łapówek
                • liliac Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 29.01.09, 16:16
                  Jeśli lekarz jest NORMALNY, nigdy nie zatrudni się za 800zł.
                  • sybi.lla Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 29.01.09, 21:06
                    Zaden lekarz nie zatrudni sie za 800 zł.
                    Zaden lekarz nie zarabia 800 zł.
                    Sprzataczka u lekarza w domu zarabia wiecej niz 800zł.
                    • liliac Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 30.01.09, 15:09
                      Taaaak. Teraz faktycznie najniższe pensje lekarzy plasują się gdzieś koło
                      1000-1200. Daj już sobie spokój sybilla- już o pensjach lekarskich- zwłaszcza
                      wśród młodych lekarzy była na tym forum mowa i pamiętam, że rzetelne, obiektywne
                      informacje przekazywane ci przez wiele osób z branży spływały po tobie jak po
                      kaczce.
              • slav_ Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 29.09.08, 21:02
                Jeśli oczekujesz komentarzy to postaraj się napisać coś zbornego, nadającego się
                do komentowania.
                • marcinoit Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 29.09.08, 21:04
                  slav_ napisał:

> Jeśli oczekujesz komentarzy to postaraj się napisać coś zbornego, nadającego si
                  > ę
                  > do komentowania.
                  czy aby nie stawiasz zbyt wysoko poprzeczki??
                  • slav_ Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 29.09.08, 21:09
                    Każdy ma szansę :-)
                • szlachcic Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 01.10.08, 17:12
                  slav_ napisał:

> Jeśli oczekujesz komentarzy to postaraj się napisać coś zbornego,
                  nadającego się do komentowania.

od samego poczatku wszelkich prow rzetelnej dyskusji rozumialem ze
                  trzeba Wam mowic jezykiem prostym i zadawac najprostsze z mozliwych
                  pytan ze wskazaniem na to aby odpowiedziami byly tak/nie

jesli wiec chodzi o temat tego watku czyli organizacja pracy SZ
                  prosze o odpowiedz na pytanie oto takie
                  Czy uwazasz ze SZ w Polsce jest dobrze zorganizoweana w szerokim
                  tego slowa znaczeniu
                  tak/nie

nastepnie jak bedziesz chcial dyskoutwac dalej mozemy przejsc na
                  kolejne galezie funkcjonowania SZ
                  moim zdaniem nalezy zaczac od organizacji pracy jako fundamentu
                  wiec prosze o odpowiedz na to powyzsze bardzo proste pytanie
                  • slav_ Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 01.10.08, 20:57
                    No ! Można !

>Czy uwazasz ze SZ w Polsce jest dobrze zorganizoweana w >szerokim tego slowa
                    znaczeniu

Uważam że "SZ" w Polsce jest źle zorganizowana w szerokim tego słowa znaczeniu.
                    • szlachcic Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 01.10.08, 23:08
                      slav_ napisał:

> Uważam że "SZ" w Polsce jest źle zorganizowana w szerokim tego
                      >słowa znaczeniu.

Dlaczego wiec uwazasz ze przy dziurawej wannie lekiem jest
                      zwiekszenie objetosci dolewanej wody a nie zatkanie dziur i
                      wypoziomowanie wanny?
                      To w kontekscie tego ze w watkach o poprawie SZ zawsze mnie
                      krytykowales jak pisalem ze organizacja nade wszystko
                      • p.atryk Bedzie "dyskusyja" jak zwykle? 01.10.08, 23:19

Czy moze dla odmiany od tzw. zalozen ogolnych? Np. bilansowania sie
                        zakresu uslug i finansowania?
                        Syawiam na "dyskusyje" w starym stylu :).
                      • slav_ Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 01.10.08, 23:42
                        Wskaż mi (cytat) jedną wypowiedź lekarza na tym forum negującą konieczność zmian organizacyjnych.

Oczywiście jako ELEMENTU naprawy sytuacji - połączonego m.innymi ze ZNACZNĄ poprawą (a w zasadzie urealnieniem) finansowania.
                        • szlachcic Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 02.10.08, 10:41
                          slav_ napisał:

> Wskaż mi (cytat) jedną wypowiedź lekarza na tym forum negującą
                          >konieczność zmian organizacyjnych.

nie rozsmieszaj mnie

> Oczywiście jako ELEMENTU naprawy sytuacji - połączonego m.innymi
                          >ze ZNACZNĄ poprawą (a w zasadzie urealnieniem) finansowania.

chcesz urealniac finansowanie do czego? do chorych zasad jakie
                          obecnie panuja?
                          Urealniac finanse jedynie mozna po odpowiednim zorganizowaniu SZ
                          Abys zrozumial, najpierw sie zatyka dzire w wannie i od tego juz
                          wody jest wiecej
                          Ty chcesz bo tak to brzmi najpierw podlaczyc do wanny drugi kran
                          ktory powodowalby wlewanie takiej objetosci wody jaka ucieka przez
                          dziure
                          oczywiscie ze to jest tez wyjscie
                          odpowiedz tylko sobie czy madre i realne
                          mam nadzieje ze pisze jezykiem zrozumialym dla Ciebie
                          I na koniec pytanie
                          Wazniejsze jest zatkanie dziury czy zamontowanie 2 kranu?
                          Moim zdaniem zatkniecie dziury bo dopiero wtedy mage powiedziec ile
                          faktycznie wody jeszcze bede potrzebowal
                          Ty i Tobie podobni chca drugiego kranu. Poziom wody w wannie
                          oczywiscie mozna tak utrzymac ale straty sa ogromne
                          Takie myslenie oczywiscie ma tendencje do tego ze ta dziura
                          stawalaby sie coraz wieksza
                          To juz chyba za trudne dla Ciebie?
                          • marcinoit Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 02.10.08, 10:59
                            slav Ty masz jakies poczucie misji czy co?
                            • szlachcic [...] 02.10.08, 11:47
                              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                              • marcinoit mala prosba do snajpera :) 02.10.08, 17:08
                                uprzejmie prosze o przywrocenie postu szlachcica w ktorym nazwal
                                mnie betonem :) to nie jest nic obrazliwego bo
                                1. szlachcic nie jest mnie w stanie obrazic cokolwiek by nie
                                napisal.przecie to tak jakbym sie obrazal na golebia ze mnie obsral
                                przelatujac, taka juz jego natura.
                                2. szlachcic nazwal betonem wielu uczestnikow forum ktorym
                                intelektem, logika wywodu i poczuciem humoru nie jest w stanie
                                dorownac , tak wiec, dla mnie to wlasciwie nobilitacja.
                                a poza tym bez postu szlachcica moja notka traci sens
                                pozdrawiam
                                • snajper55 Re: mala prosba do snajpera :) 02.10.08, 23:19
                                  marcinoit napisał:

> uprzejmie prosze o przywrocenie postu szlachcica w ktorym nazwal
                                  > mnie betonem :) to nie jest nic obrazliwego bo
                                  > 1. szlachcic nie jest mnie w stanie obrazic cokolwiek by nie
                                  > napisal.

Netykieta nie bierze pod uwagę, czy obrażany się obraził.

> przecie to tak jakbym sie obrazal na golebia ze mnie obsral
                                  > przelatujac, taka juz jego natura.

Ale sprzątasz ? ;)

> 2. szlachcic nazwal betonem wielu uczestnikow forum ktorym
                                  > intelektem, logika wywodu i poczuciem humoru nie jest w stanie
                                  > dorownac , tak wiec, dla mnie to wlasciwie nobilitacja.
                                  > a poza tym bez postu szlachcica moja notka traci sens

Uważam, że nic nie straciła. Chyba jest dość... uniwersalna. ;)

S.
                              • szlachcic [...] 03.10.08, 08:58
                          • snajper55 Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 02.10.08, 15:00
                            szlachcic napisał:

> slav_ napisał:
                            >
                            > > Wskaż mi (cytat) jedną wypowiedź lekarza na tym forum negującą
                            > >konieczność zmian organizacyjnych.
                            >
                            > nie rozsmieszaj mnie

A co w tym śmiesznego ? Nie możesz wskazać ? Czyżby takich nie było ?

> > Oczywiście jako ELEMENTU naprawy sytuacji - połączonego m.innymi
                            > >ze ZNACZNĄ poprawą (a w zasadzie urealnieniem) finansowania.
                            >
                            > chcesz urealniac finansowanie do czego? do chorych zasad jakie
                            > obecnie panuja?

Przecież napisał wyraźnie, że trzeba robić i jedno, i drugie. Czy mógłbyś czytać
                            post, zanim na niego odpowiesz ? W ten sposób unikniemy wielu nieporozumień.

S.
                          • slav_ Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 02.10.08, 15:27
                            >I na koniec pytanie
                            >Wazniejsze jest zatkanie dziury czy zamontowanie 2 kranu?

Najważniejsze by ryba w wannie nie zdechła. Więc zamontuj drugi kran i lej więcej wody zanim uda ci się te dziurę zatkać (bo jesteśmy na takim etapie że hydraulicy się zastanawiają jak zatykać a woda ucieka). Bo się może okazać po zatkaniu że wprawdzie wanna już nie cieknie ale wody nie ma po co wlewać bo karpik ci dawno zdechł.
                            • szlachcic Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 03.10.08, 09:27
                              slav_ napisał:

> Najważniejsze by ryba w wannie nie zdechła. Więc zamontuj drugi
                              kran i lej więc ej wody zanim uda ci się te dziurę zatkać (

w laniu wody musze przyznac jestes dobry, do Samoobrony bys sie nadal
                              ale ok chcesz sie bawic slowami bedziemy sie bawic

Masz do wyboru zatkanie dziury w wannie - czyli poprawe organizacji
                              pracy i podlaczenie drugiego kranu czyli doplyw dodatkowej gotowki
                              Ale drugiego kranu nie ma, co wiecej zbiornik wodny jaki dostarcza
                              wode do wanny jest ciagle taki sam i ten jeden kran zupelnie jest w
                              stanie obsluzyc ten zbiornik wodny - Nie ma szans na ustawowe
                              dopompowanie jakis pieniedzy - chyba ze w to wierzysz
                              Wiec zapytam ponownie
                              co jest wazniejsze zatkanie dziury w wannie czy dolozenie
                              niepotrzebnego kranu ktory moze byc podlaczony DO TEGO SAMEGO ZRODLA
                              wody
                              • p.atryk Dziecko wieloletniej propagandy 03.10.08, 13:03
                                "Szlachcic" mniej lub bardziej bezwiednie, papuguje dwa fundamenty
                                wieloletniej propagandy, uprawianej przez politykow w sprawie opieki
                                zrowotnej.
                                Pierwszy-"uszczelnic system" i drugi-"nie ma wiecej pieniedzy".

I juz, zadnej refleksji-prawda zostala objawiona. "Idzcie i gloscie
                                ja w imie moje".
                                • loraphenus alez p.atryku, wiesz co mnie bawi 03.10.08, 13:31
                                  ten bezkrytycyzm. Bo każdy człowiek -zastanowiłby się prędzej lub później -
                                  dlaczego w innych krajach dochodzi do tak rażącej niegospodarnosci?

Skoro w mediach mówi się, że w takich Niemczech około 40% szpitali może nie
                                  dotrwać do 2009 roku, a wydają dużo więcej od Polski -to chyba coś jest nie tak.
                                  Skoro operuje się tymi samymi materiałami, tymi samymi lekami i tym samym
                                  sprzetem - to coś jest nie tak.

I w końcu - każdy by się zastanowił czemu Kuwejt, Emiraty mają także problem z
                                  opieką zdrowotną...Mimo strumienia pieniędzy z petrodolarów.

Hmm Pawłow prowadził badania behawioru psów i podstaw warunkowania...myślę, że
                                  to jest dobry pomysł.
                                • szlachcic [...] 04.10.08, 12:00
                              • slav_ Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 03.10.08, 15:08
                                >(...)Masz do wyboru(...)

Nieprawda. Te "wybory" powstają jedynie w twojej głowie i są fałszywe - zarówno co do przyczyn jak i sposobów rozwiązania oraz pełne błędów logicznych.
                                Jeśli chcemy by w wannie była woda (rybka przeżyła) MUSIMY dolewać wodę co najmniej tak szybko jak ucieka BEZ WZGLĘDU na to czy zatkamy dziurę - również w trakcie zatykania. A jeśli chcemy by wody było więcej (lepsza opieka dla rybki) to WIĘCEJ niż ucieka - tez równolegle i w trakcie uszczelniania.
                                Inaczej czekając na skuteczne uszczelnienie) rybka zdechnie a braku/niedoboru wody.
                                Teraz ja zadam pytania - na czym ci zależy - by była szczelna wanna czy by przeżyła ta rybka?

• p.atryk Ani ani... 03.10.08, 15:16
                                  slav_ napisał:
                                  > Teraz ja zadam pytania - na czym ci zależy - by była szczelna wanna czy by
                                  przeżyła ta rybka?

Priorytetem jest by lekarze dostali w d..e, o! Wszystko jedno jak.
                                • barabara6 Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 04.10.08, 11:46
                                  Niemniej jednak nasuwa sie pytanie: czy hydraulik bedzie chciał sie
                                  babrać w g.wnie aby zatkac dziure w wannie gdy wody w wannie nie
                                  bedzie ubywać?? W trakcie zatykania bedzie musiał bowiem naruszyc
                                  wiele korporacyjnych interesów (jak choćby aptekarzy, którzy przy
                                  sprzedaży droższego leku mają wyższą marżę. Droższego, oczywiście,
                                  dla budżetu) (przy czym zauważmy: budżet = nasze podatki = niczyje
                                  pieniądze)
                                  Jedynie rybka jest w stanie zmusic hydraulika do działań. Ale, jak
                                  powszechnie wiadomo, ryby (i dzieci) głosu nie mają.
                                  Gdybym był na miejscu ryby to bym jednak wolał podłączenie drugiego
                                  kranu - wtedy miałbym wieksze szanse przeżycia.
                                  • gr.x Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 04.10.08, 15:58
                                    > Niemniej jednak nasuwa sie pytanie: czy hydraulik bedzie chciał sie
                                    > babrać w g.wnie aby zatkac dziure w wannie gdy wody w wannie nie
                                    > bedzie ubywać??

No cóż, wody ubędzie - akurat w przypadku opisywanego szpitala sprawa będzie
                                    prosta: wkrótce nie będzie tam miał kto leczyć, wszyscy przeniosą się tam, gdzie
                                    zarządzają fachowcy od zarządzania i gdzie płacą więcej (ipin płaci najmniej,
                                    może nawet najmniej w Polsce? - psychiatra ze specjalizacją dostaje tam 2800
                                    brutto).

Ale spokojnie, i tak nikt się w niczym co tam zostanie nie będzie babrał, po
                                    prostu Warszawa nie potrzebuje więcej szpitali psychiatrycznych niż jeden, a w
                                    miejscu dzisiejszego ipinu można postawić jakieś ładne apartamentowce.

Warto też zadać sobie pytanie kto to wymyślił, żeby psychiatrię łączyć z
                                    neurochirurgią - równie dobrym pomysłem byłoby otworzenie tam oddziału np.
                                    otolaryngologii (a co, mózg w końcu leży między uszami). Tak samo by płakali po
                                    paru miesiącach...
      • sybi.lla Re: Czy forumowi lekarze są w stanie to zrozumieć 29.01.09, 21:02
        Przyznał sie że wziął łapówke?
        Zadajesz głupie pytania szlachcic"co zrobiła izba".
        No jak to co.
        W nagrode za to że sie przyznał wysłali "boroczka" na wczasy.
        Musiał odpoczac psychicznie.
        Nawet nie wiesz jak obciążajace jest przyznanie sie do winy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka